Korona

2501 nova okužba, v domove starejših 3000 novih odmerkov cepiva

Ljubljana, 05. 01. 2021 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
720

Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v ponedeljek opravljenih 5966 PCR-testov. Od tega je bilo pozitivnih 1680 ali 28,2 odstotka. Ob 17.531 hitrih antigenskih testih pa so potrdili 821 okužb (4,7 odstotka). Hospitaliziranih je 1193 oseb, 188 v intenzivni enoti, na respiratorju se zdravi 140 oseb. Umrlo je 30 ljudi s covidom, 20 v bolnišnicah in 10 v DSO. V domovih za starejše pa bodo v teh dneh prejeli skoraj 3000 novih odmerkov cepiva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepljenje v Sloveniji
    01:45
    Iz 24UR: Cepljenje v Sloveniji
  • Tomaž Pečjak o aktivnostih policije pri določanju pogojev vstopa v državo
    08:50
    Tomaž Pečjak o aktivnostih policije pri določanju pogojev vstopa v državo
  • Janez Cigler Kralj o stanju v domovih za starejše
    07:40
    Janez Cigler Kralj o stanju v domovih za starejše

Naraslo je tudi število aktivno okuženih. Trenutno po podatkih Sledilnika znaša 20.510. Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 112 pacientov, odpuščenih je bilo 108 oseb. 

Skupno število covid pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je znašalo 1193, 16 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se je včeraj zdravilo 188 oseb, 6 manj kot dan prej.

Ponedeljkovo veliko število hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom je sicer pripisati razširjeni možnosti brezplačnega testiranja, ki ga izvajajo v številnih zdravstvenih domovih. Precej višje kot v prazničnih dneh in dneh ob koncu tedna pa je tudi število potrjenih okužb, ki jih je bilo v preteklih dneh manj kot tisoč. Prejšnji ponedeljek po božičnih praznikih pa je bilo prav tako potrjenih nekoliko manj okužb, in sicer 2410.

Kranj ima 59 okuženih, Tržič 31, Domžale kar 53 in Litija 32, Novo mesto 71, Ribnica 38, Črnomelj 31 in Metlika 27. V Ljubljani je bilo včeraj na novo potrjenih 251 okužb, v Mariboru pa 97. Največja 14-dnevna incidenca je v posavski regiji, kjer znaša 1949 okuženih na 100.000 prebivalcev.

V DSO skoraj 3000 novih odmerkov

Iz domov poročajo, da se je včeraj na novo okužilo 51 stanovalcev in 30 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je včeraj na novo okužilo 14 stanovalcev in en zaposlen. V domovih za starejše, kjer je 18.700 mest, je sicer okuženih oz. je okužbo prebolelo 10.036 stanovalcev in 3789 zaposlenih od skupno 9108.

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: 24ur.com

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je bilo do sedaj cepljenih 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov v domovih za starejše. "Tisti, ki niso bili cepljeni, ker so bili v času cepljenja okuženi, pa bodo cepljeni ob naslednjih sklopih cepljenj." Cepljenje v zavodih sicer poteka po načrtih, danes in v sredo pa zavodi in varstveno delovni centri pričakujejo še okoli 3000 odmerkov cepiv.

"Normalno poteka tudi testiranje zaposlenih. Pred časom smo ugotovili, da je najtežje zajeziti okužbe, če so nosilci okužbe asimptomatski, kljub temu, da so izvedeni vsi zaščitni ukrepi. Zato je pomembno, da se že nekaj časa izvajajo testiranja s hitrimi testi," je poudaril.

Vlada je sicer 31. decembra sprejela uredbo, s katero so razširili krog izvajalcev socialnovarstvenih storitev, pri katerih se izvaja hitro testiranje, in sicer še na izvajalce pomoči na domu, centre za socialno delo in izvajalce socialnovarstvenih programov, je še spomnil Cigler Kralj.

Domovi za starejše sicer sprejemajo nove stanovalce, skladno z navodili ministrstva za zdravje. Kot je pojasnil, novega stanovalca najprej za sedem dni namestijo v sivi coni, osmi dan pa ga testirajo na okužbo z novim konronavirusom. "Če je izvid negativen, ga nato preselijo v belo cono v domu."

Po besedah ministra pomemben ukrep za zaposlene v socialno varstvenih zavodih predstavlja dodatek zaposlenim za delo v sivi in rdeči coni v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Stroški za vzpostavitev rdeče cone pa bodo kriti iz proračuna.

Obiski v domovih se izvajajo v skladu z navodili (osebno in video), odvisno od situacije v domu, je povedal Cigler Kralj. "Ministrstvo spodbuja izvajalce, da v čim večji možni meri organizirajo varne obiske, saj osebni stiki bistveno pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev."

Minister za delo pa je ponovno zavrnil očitke, da gre pri določbah o upokojevanju starejših delavcev iz sedmega protikoronskega zakona za prisilno upokojevanje. Kot je poudaril, gre za nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. Kritike je pripisal napačni interpretaciji.

Največ napotitev v karateno za osebe iz BiH

Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije, je na novinarski konferenci spomnil, da je vstop v Slovenijo brez karantene dovoljen osebam z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je bil opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. "Vstop v Slovenijo brez karantene je dovoljen tudi osebam, ki izpolnjujejo eno od dvanajstih izjem iz 10. člena Odloka in osebam, ki na enem od petih mejnih prehodov na zunanji schengenski meji opravijo hitro testiranje z negativnim rezultatom."

V času od sobote, 2. 1. 2021 do vključno ponedeljka, 4. 1. 2021, je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala 1.901 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 1.501 za polnoletne in 400 za mladoletne osebe. V času od 2. 1. 2021 do vključno 4. 1. 2021 so na mejnih prehodih, kjer se izvaja hitro testiranje, izdali skupaj 505 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 2.360 obrazcev za napotitev v karanteno na domu.

Tomaž Pečjak
Tomaž Pečjak FOTO: 24ur.com

Glede na mejo prečkanja so največ napotitev karanten na domu izdali na meji s Hrvaško 1.032, Avstrijo 425, Italijo 55 in Madžarsko 16. Še 133 napotitev v karanteno na domu pa je bilo izdanih potnikom, ki so prispeli na letališče Jožeta Pučnika.

Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine 437 (602), Nemčije 287 (0), Hrvaške 209 (271), Srbije 126 (82) Kosova 108 (124), in Severne Makedonije 105 (81).

"Državljani sosednjih držav ne morejo vstopati v Slovenijo z razlogom obiskovanja trgovin, turističnih izletov, izvajanja športnih aktivnosti, na primer smučanje, in podobno. Omenjeni razlogi niso navedeni v nobenem odloku," je še dodal Pečjak.

V SB Brežice na robu zmogljivosti

Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar
Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar FOTO: POP TV

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer so prve odmerke cepiva za zaposlene pričakovali v petek, cepiva proti covidu-19 še niso dobili. Odgovora, zakaj morajo čakati, od ministrstva za zdravje še niso dobili, ob rasti okužb v Posavju pa delujejo na robu zmogljivosti, je za STA povedala direktorica Anica Hribar.

Po njenih besedah so po brezplodnem telefonskem poizvedovanju, zakaj ne dobijo cepiva, pristojnim poslali pisno vprašanje in na odgovor še čakajo.

Sicer pa imajo na bolnišničnem covidnem oddelku zasedenih vseh 45 postelj. Ob rasti okuženosti v Posavju so morali tem dodati še štiri dodatne. Na oddelku za intenzivno oskrbo imajo od dveh prosto še eno posteljo z neinvazivno ventilacijo.

Na covidnem oddelku naj bi sicer danes nekaj bolnikov odpustili. V primeru, da bo število morebitnih novih bolnikov preseglo njihove zmogljivosti, bodo ob sodelovanju mariborskega dispečerskega centra presežek bolnikov nastanili v drugih bolnišnicah s covidnimi oddelki, je dodala direktorica.

Od zaposlenih jih je okuženih 13. Ti bolezen prebolevajo ob blažjih bolezenskih znakih, z njihovo nadomestijo pa za zadaj nimajo večjih težav. Okužbo so od začetka epidemije do zdaj potrdili pri skupaj 90 zaposlenih.

"Stiska z osebjem sicer je, a ni še kritična," je še ocenila Hribarjeva.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.21

Novo na Sledilniku: podatek o številu cepljenih oseb

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.21

Na Goriškem prvi okuženi v VDC in tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo

V Varstveno delovnem centru (VDC) Nova Gorica je po zadnjih podatkih okuženih deset zaposlenih in deset njihovih oskrbovancev in uporabnikov. Do sploh prve okužbe je prišlo tudi še v zadnjem od 12 domov za starejše v tej regiji, in sicer v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

15.51

Vlada podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev za en teden

Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala do vključno 13. januarja. Danes je namreč sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim pa se ohranijo doslej veljavne izjeme, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

15.48

V brežiški bolnišnici še čakajo na cepivo

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer so prve odmerke cepiva za zaposlene pričakovali v petek, cepiva proti covidu-19 še niso dobili. Odgovora, zakaj morajo čakati, od ministrstva za zdravje še niso dobili, ob rasti okužb v Posavju pa delujejo na robu zmogljivosti, je povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (720)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prišlek25
06. 01. 2021 09.48
-1
ODPRITE OBČINE BIKI!
Sajeta5
05. 01. 2021 21.19
+1
To je meni čudno. Vsem državam, Nemčija, Avstrija, celo Hrvaška, so se po 3 tednih lockdowna okužbe prepolovile, ali vsaj bistveno zmanjšale, pri nas pa po 3 mesecih, ne da vsaj malo boljše, še slabše postaja. Jaz mislim, da so ostale države starejšo populacijo max zaščitile, mladi pa so živeli približno normalno, marsikje so do Praznikov imeli odprte celo gostilne in restavracije. Drugače si tega ne znam razložiti, kot da je bilo med mladimi in delovno aktivnimi prebivalci toliko t.i. asimtomatskih okužb, da so se že v redu prekužili in to je ustavilo virus, kaj drugega skoraj ne more bit.
Truth
05. 01. 2021 20.33
+1
Kdo bo placal kredite?
hotchilipoper
05. 01. 2021 19.42
+5
Psihološko biološka vojna se nadaljuje,nekateri služijo na račun obubožanih ljudi,a ko se bo narod dvignil,bog ne daj da jih dobijo v roke
kajedaj
05. 01. 2021 20.20
+1
Zkaj bog ne daj da ne... Bog daj da glih njih dobiji ko na koncu zmerom ta tretji naebejo
MaliSirek
05. 01. 2021 19.39
+5
Matr zdej pa res ne vem... Svetovna zdravstvena organizacija na svoji spletni strani objavi da je PCR test nezanesljiv oz da je prevec lazno pozitivnih nasi pa veselo testirajo se naprej.. nihce se ne ustavi za sekundo in malo preveri premisli.. tako so kricali da je treba poslusati stroko zdaj pa ko taka organizacija uradno izjavi da testi niso zanesljivi pa nadi veselo po starem.. potem pa se na podlagi teh kot kaze laznih stevilkah doloca ukrepe... jaooo kako bo to zabavno ko pride do tozb😝
jaka
05. 01. 2021 19.17
+5
17500 hitrih testov x 2€= 35000€ /dan. Tata, i ja bi to radio!!!
boslo
05. 01. 2021 19.19
-2
Potrebno je odšteti nabavno vrednost blaga in stroške...če že omenjaš
natibarca
05. 01. 2021 19.11
+10
Kakšna sramota, od koga smo v Sloveniji dobili hitre teste. SRAMOTA. Upam da ste videli današnji prispevek na tv, od nekih smrkavcev, ki raje zdaj zurajo v tujini kot da bi odgovarjali za slabo kvaliteto testov. Spet ena sramota v Sloveniji več.
boslo
05. 01. 2021 19.15
+0
Ti povem, letno se v zdravstvu pokrade cca. pol milijarde. Poznaš akterje? Ne spomnim se, da bi kdaj pljuval po njih...pa to ne pomeni, da zagovarjam te mulce
zibertmi
05. 01. 2021 19.10
+3
vspovsod sds.hitri testi proko komaj ustanovljene firme brez denarja,ki so si ga sposodili pri bivšem članu državne liste,ki je v preteklosti že sodelovala v vladi jj in je kriva za zujf in še kaj.podpisnik resda gantar kot minister,vendar kot je izjavil po zagotovilu strokovne komisije,v kateri so člani sds stranke
MaksiLopez
05. 01. 2021 19.10
+2
In kdo nadzira dodeljene karantene?
Sajeta5
05. 01. 2021 21.21
flojdi
05. 01. 2021 18.53
+4
.kdaj bo na razgled" povzetek leta 2020. število okuženih , umrlih ( starost + število pridruženih" bolezni ) , ozdravelih , število testiranih ( + število tistih , ki so se testirali 1x, 2x , xx ) , pa še vse ostalo ..kar itak statistika zmore
boslo
05. 01. 2021 19.16
-1
Invazija2020
05. 01. 2021 18.40
+1
30 jih je umrlo? Nemores verjet na 2 milj ljudi! Kolk se jih je pa rodilo? Vsaj pomoje ene 10-15 dojenckov? Al noben?
boslo
05. 01. 2021 19.17
+0
zavetnik
05. 01. 2021 18.31
+3
No se je začelo že prvokategorniki preskačejo vrste in rodovniški vrstni red že velja.
Dibala
05. 01. 2021 18.24
-4
jansa ni butast vec bo okuzb vec bo denarja iz eu zakaj pa mislite da se levaki tulk zrejo da pridejo na oblast
kekec414
05. 01. 2021 18.18
+9
Še kr se nabija stemi številkami? Virus je ja,.. sam ne zato, da rušijo gospodarstvo.. vsem je ze mnda jasno kaj bo? Delali boste tako kot bodo rekli, za pest riža, nebo več €€€ ... hudo sele prihaja....
TheGreatRusia
05. 01. 2021 18.16
+4
ŠKODA, DA NE OBSTAJA BORZA KUPLJENIH IZJAV....OH KAKO BI SLOVENCELJNI BOGATELI, NISO PA EDINI🤭🤭🤭
myphone
05. 01. 2021 18.05
+12
Strokovnjaki pravijo, da hitri antigenski testi sploh niso zanesljivi. Zakaj potem pa forsirajo to testiranje? Očitno gre za velike zaslužke pri teh testih, na račun katerih si bodo nekateri polnili žepe. Ravno tako cepljenje ne sme potekati v fazi, če oseba preboleva COVID. Kako naj oseba ve, da preboleva COVID, če pravijo, da okužba lahko poteka brez znakov in se tako osebo cepi?
kekec414
05. 01. 2021 18.20
+7
Normalno bogati ki so to zadevo začeli bodo še bolj bogati ti pa še bol reven, kot jaz...
Dibala
05. 01. 2021 17.56
+2
kivi je tud pozitiven a ste ga steli samo vprasam
Reality check
05. 01. 2021 17.54
+7
Ukrepi itak ne delujejo
covid15
05. 01. 2021 17.54
+16
Moramo verjeti kitajskim testom? Država oziroma JJ zaupa dobavitelju za hitre teste z enim zaposlenim... hahaha...testi nikjer preverjeni.....korita so vedno ista, samo svinje se menjajo
Reality check
05. 01. 2021 17.52
+7
Glede na nezanesljivost testov bi bilo dobro da jih NE prištevajo dejansko obolelim!