Korona

88 novih okužb, hitri test bo po besedah Poklukarja lahko stal največ 12 evrov

Ljubljana, 20. 07. 2021 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
1026

Minister Poklukar je povedal, da je Slovenija za testiranja zapravila že več kot 120 milijonov evrov. Od 23. avgusta bodo HAG-testi plačljivi, razen za izjeme, a ne bodo smeli biti dražji od 12 evrov. Glede morebitnega obveznega cepljenja je dejal, da verjame v solidarnost vseh prebivalcev Slovenije, zato bo voljo vsakega od njih spoštoval.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hitro testiranje kmalu plačljivo
    02:23
    Iz 24UR: Hitro testiranje kmalu plačljivo
  • Iz SVETA: Konec brezplačnih hitrih testov
    03:48
    Iz SVETA: Konec brezplačnih hitrih testov

 

V ponedeljek smo v Sloveniji opravili 1734 PCR-testiranj in potrdili 88 okužb z novim koronavirusom. To je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. Odstotek pozitivnih znaša 5,1. Opravili smo tudi 27.712 hitrih antigenskih testov, ki jih zdaj pristojni preverjajo še s PCR- testiranjem. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je hospitaliziranih 28 ljudi, na intenzivnem oddelku jih je devet. 

Tri osebe so odpustili iz bolnišnic. Umrl ni nihče. To je že osmi zaporedni dan, ko smrtnih žrtev zaradi covida ne beležimo, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju povedala govorka vlade Maja Bratuša. "Da bi številke še naprej ostale takšne, je ključnega pomena, da se še naprej obnašamo odgovorno in upoštevamo samozaščitne ukrepe," je pozvala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo na 799. Po podatkih NIJZ je 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev 37.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, v celoti pa 769.877.

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1734 PCR-testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom.
V Sloveniji so v ponedeljek ob 1734 PCR-testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Poklukar: Hitri testi ne bodo smeli biti dražji od 12 evrov 

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci opozoril, da je virus hitrejši od nas, prilagaja se okoliščinam in se nepotrpežljivo širi, različica delta pa je že med nami. Strokovnjaki so si enotni, da je cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje pred virusom. Virus je veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izredno redke stranske učinke pri redkih posameznikih. "Izkoristite možnost, da se pri osebnem zdravniku ali na cepilnih mestih pozanimate o vseh stvareh, ki vas skrbijo pri cepivih. Prosim vas, da se opolnomočite z znanjem in premagate strah, se cepite in tako omogočite, da bomo kot družba skupaj varni," je pozval.

Poklukar se kot zdravnik in kot minister zavzema, da bi vsi, ki so cepljeni, tudi jeseni in pozimi, ko se pričakuje širitev delta različice, lahko uporabljali javni prevoz, da bi cepljeni v šolah in fakultetah lahko v živo obiskovali pouk. "Cepljenim nam bo na voljo gledališče, restavracija ali hotel. Lahko bomo šli v nakupovalno središče. Lahko bomo obiskovali svojce v domovih za starejše, lahko bomo delali iz pisarn in ne od doma. Ker bomo zaščiteni in ker bodo posledično zaščiteni tudi naši najbližji. Skrb drug za drugega je sinonim za cepivo." 

Skrbi nas podatek iz Portugalske in Španije, da beležijo vedno večje število obolelih mladih. Virus ne izbira in napačno je mišljenje, da ogroža zgolj ranljive v populaciji. minister Janez Poklukar

Predstavil je Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek in se bo začela uporabljati 23. avgusta 2021. "Ko ni bilo cepiva oz. ga ni bilo dovolj, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa. Danes pa je cepiva dovolj. Hitri testi bodo tako plačljivi, razen za določene izjeme."  

Med izjemami je naštel osebe, ki lahko povzročijo širjenje virusa s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, ter osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se bo izkazalo z zdravniškim potrdilom.

Boj z epidemijo je po njegovih besedah močno prizadel finančno sliko slovenskega zdravstvenega sistema. Doslej smo za hitre teste namenili 53,5 milijona evrov, za PCR-teste skoraj 70 milijonov, skupaj za testiranje torej preko 123 milijonov. 

Beležimo tudi več kot 17.000 hospitalizacij covidnih pacientov v vrednosti 195 milijonov evrov. "Za temi številkami se skrivajo težke zgodbe in borbe za življenja. Od tega je bilo namreč 7700 pacientov zdravljenih z zapleti, več kot 1200 pacientov obravnavanih na ventilatorju, 2600 pa v enotah intenzivne terapije. Nihče od hospitaliziranih ni imel privilegija, kot ga imamo danes, da bi bil cepljen," je dejal.

Poklukar je povedal tudi, da je NIJZ v petek izdal aplikacijo zVem, ki omogoča hranjenje in prikazovanje digitalnega covidnega potrdila v mobilnem telefonu. Do danes so zabeležili 11.841 aktivacij v prijavnem delu aplikacije. V tem ali naslednjem tednu bodo vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za android, s katero bodo lahko anonimno spremljali upoštevanje PCT-pogoja pri svojih obiskovalcih.

Opozoril je, da hitro testiranje ne zdravi in ne zaščiti, je zgolj epidemiološki ukrep, da lahko odkrijemo in pretrgamo verigo okužb.

Napovedal je, da bodo v šolah še naprej izvajali samotestiranje s hitrim antigenskim testom (HAG), tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja bodo določili skupaj z ministrstvom za izobraževanje, s katerim trenutno še usklajujejo podrobnosti in jih bodo predstavili v naslednjih dneh. "Govoril sem s številnimi ministri za zdravje v evropski skupnosti in pri vseh obstajata skrb in bojazen pred četrtim valom jeseni. Prav danes se je Poklukar sestal z avstrijskim ministrom za zdravje, s katerim bosta dala pobudo za sestanek o tej temi.

Opredelili bodo tudi najvišjo ceno povračila HAG-testa. "Kadar izvajalec programov opravlja teste HAG za samoplačnike, cena storitve ne sme presegati 12 evrov," je dejal.

"Slovenija je kupila dovolj cepiva, da se lahko vsak cepi. Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba. Več kot nas bo cepljenih, hitreje bomo izšli iz epidemije," je zaključil.

Na novinarsko vprašanje o morebitnem obveznem cepljenju je Poklukar dejal, da verjame v solidarnost vseh prebivalcev Slovenije, zato bo voljo vsakega od njih spoštoval. 

Na vprašanje o tem, kdo se bo od sredine avgusta še lahko brezplačno testiral, je pojasnil, da bodo iz proračuna kriti testi za indikacije, ki so zapisane v omenjeni uredbi – za potrebe zdravljenja in odkrivanja bolezni, za tiste, ki so preobčutljivi na sestavine cepiva ali so imeli reakcijo po prvem cepljenju, in druge omenjene skupine. Ko govorimo o uporabnikih zdravstvenih storitev, govorimo o pacientih, je poudaril.

Glede uvajanja PCT-pogojev v delovnih organizacijah in širše je minister povedal, da je to v pristojnosti stroke – medicina dela, prometa in športa bo opredelila tveganja na posameznem delovnem mestu z vidika preprečevanja širjenja okužb, v skladu s tem pa bodo sledili ukrepi.

Na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj, pa je dejal direktor NIJZ Milan Krek in obenem pozval vse, ki odhajajo na dopust v tujino, naj se vrnejo do 15. avgusta. Pa tudi, da naj ne hodijo takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji.

Koronavirus pasica nova



  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1026)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Holyspank
21. 07. 2021 14.27
#TESTIRAJSEDOKAŽIDASIZDRAV! 😷🤒😵
ajnajs
21. 07. 2021 09.19
+5
"Cepljenim nam bo na voljo gledališče, restavracija ali hotel. Lahko bomo šli v nakupovalno središče. Lahko bomo obiskovali svojce v domovih za starejše, lahko bomo delali iz pisarn in ne od doma. Ker bomo zaščiteni in ker bodo posledično zaščiteni tudi naši najbližji. Skrb drug za drugega je sinonim za cepivo." Kaj pa zdravi, ki smo upoštevali vse ukrepe in se zaščitili oz. se ščitimo še zdaj, ko ostajamo doma? Mi bomo pa izgubili službe, ne bomo smeli v trgovine? Ljudje se cepijo, da potujejo in se vračajo v našo državo brez testov, lahko tudi okuženi in virus širijo naprej, ne da bi za to odgovarjali. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba. Več kot nas bo cepljenih, hitreje bomo izšli iz epidemije," – A ni epidemija že preklicana? O čem to govorijo? Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo na 799. – včasih si s prehladom sedel v službi pa ni bilo nobene panike, nismo šteli okužbe ampak zbolele, ki so rabili zdravila in bolniško. Glede na to, koliko se jih je vrnilo iz Španije – zdravih pozitivnih, bi zdaj moral zdravstveni sistem pasti na celi črti, če bi to bila epidemija. Kaj je epidemija? Število na neustreznem testu pozitivnih ali dejstvo, da zaradi epidemije 20% populacije umre, ne da je na testu pozitivnih. Kaj pa odgovornost za negativne učinke po cepljenju? Če se meni kot materi 5 otrok zaradi cepljenja kaj zgodi, kdo bo skrbel za moje otroke? Država verjetno ne. Kaj če postanem za delo nesposobna, imam hude trajne posledice? A naj potem životarim zato, da bo večina lahko potovala in se delala norca iz nas vseh? Glede na to, da je test kupljen z davkoplačevalskim denarjem in ker plačujem zdravstveno zavarovanje, bi mi moralo pripadati nekaj testov zastonj, če uvajajo plačevanje le teh. Do zdaj nisem državi povzročila še nobenega stroška, zato imam vso pravico, da me obravnavajo enako kot kadilce, predebele,… Malo se zamislimo, kaj nam delajo cepljeni nam necepljenim.
0005
20. 07. 2021 21.40
-3
Samo ugibamo lahko kaj vse nas bo doletelo jeseni in nekateri bomo znali situacijo kakršna že bila sprejeti z mero razumevanja .Tisti VELKI NEGATIVCI boste pa še bolj trpeli ker vam večina stvari le ne gredo v vašo trdo glavo.
0005
20. 07. 2021 21.33
Pravkar se je sin vrnil iz ZRČ Za večino dogodkov potrdilo o cepljenju ali negativen test .Cena hitrega testa 100 KUN velja 48 ur potem ponovni test
borec91
20. 07. 2021 21.07
+1
res upam da bise nasel kak pameten in ustabovil anticepilno covid stranko in glatjo bo prevzel oblast ker kulovci tud zagovarjajo ta corona nateg jih vi ne bom upam na novo stranko mladih
borec91
20. 07. 2021 21.09
+1
ki jim je dost teh diktatorjev ,ki so iz nas naredi hlabce in nas zapufali za teske miljarde ki jih bodo vracali se dolgo nerojeni
Pravicaje
20. 07. 2021 20.54
+9
Verjamem, da bi se takoj cepila velika večina, ko bi zraven cepljenja podali še podpisan dokument v katerem za vse ostale posledice po cepljenju odgovarja ministrstvo za zdravje in slovenska vlada ! Tako ,da samo mlatit prazno slamo vsak dan brez odgovornosti je premalo za ta denar ,za kar jih plačujemo in ki si ga dodelijo !!! Prevzamejo naj že enkrat odgovornost za to, kar nam vsak dan vsiljujejo, da bomo zadovoljni vsi - mi na novo cepljeni , ter vlada in minister za zdravstvo, ki odškodninsko odgovorno s podpisom stoji za tem, da je cepivo varno !? Ali njihova odgovornost pa pri vsem tem ne šteje ?
saso1018
20. 07. 2021 20.53
+5
Tudi ceplenje ne zdravi in ne zasciti,baje omili potek,enako zboli,siri virus naprej!se bolj kot necepljeni,ker misli da je varen,pa ni!!!
mijavci
20. 07. 2021 20.45
+7
Hitre teste je potrebno ukiniti niti evro ali dva ker to je vsiljeno in že v osnovi preplačano, ne rabimo tega sranja, resolucija sveta evrope govori o enakosti, in nihče nima pravice omejevati ali delati diskriminacije med ljudi tako da pospravite te igračke in adijo, če ne želite da vam narod sodi z lastnimi rokami.
Jenkec
20. 07. 2021 20.08
+11
Preprodajali nam boste teste kupljene z našim denarjem, ki so jih vaši beli noski uvozili?
cisttak38
20. 07. 2021 19.53
+13
Najbolj smesno je to..in tudi sumljivo..prides na UKC..poves,da imas glavobole,vrocino in da si prebolel Covid..in prvo vprasanje ki te sestra vprasa..STE SE CEPLI??In res bomo mogli se placevat vase teste..kaj ste se zadozili od tistih dveh ki so vam prodali teste..nekdo more zdaj to poravnat..tolk kolk je lepa Slovenija..tolk je pokvarjenega vodstva..fuj..fuj..samo denar je v igri..hvala bogu se prebijam skozi mesec..vsaj pokvarjen nisem po dusi...
Ashleey
20. 07. 2021 19.51
+16
Gospod Pokljukar vse lepo in ptav.. Ampak, da zdarvi ljudje ne bomo smel it v nakupovalno sredisce, ker nismo cepljeni se pa vse neha... Pa kdo ste vi, da boste pogojevali nekaj... Prvo mot prvo to ni v skaldu z upravo in ze zdavnaj je bilo receno, da se ljudi NE SME DJSKRIMINIRATI, ce SO ali NISO CEPLJENI. Torej.... Greste is ene skrajnosti v drugo.. In to, da posiljujete in pogojujete otroke, da bodo v soli ce bodo cepljeni ali testirani tudi ne pelje skozi...
Ashleey
20. 07. 2021 19.56
+7
Najlazje je pa talat minuse, ko clovek pove resnico... A boli a ne..., 🤮🤮🤮
Ultra bass
20. 07. 2021 20.33
+3
Ashleey-- še en+od mene, minusarji jajoslavi noriški živijo očitno v neki paralelni realnosti kjer minus = plus.
vinchi
20. 07. 2021 20.36
+4
Ashleey ..... popolnoma se strinjam s teboj . Posebej še zato , ker tudi cepljeni zagotovo prenašajo virus , sicer ne bi zbolevali . In čez 9 mesecev , ko bo cepljenim potekel covid pasoš bodo na istem , kot mi , ki se ne želimo cepiti , potem pa zopet od začetka , dokler ne bo polna rit vakcine 👀👀👀👀
Bourne
20. 07. 2021 19.42
+14
Minister Poklukar, kako lepo bi bilo, če bi vas tako zelo skrbelo tudi za številne neupravičene covid dodatke, za pokradene milijone v zdravstvenem sistemu in za absurdne čakalne dobe.
Jožajoža
20. 07. 2021 19.40
+6
Še janšisti niste dovolj obogateli na račun obubožanih slovencev zaradi te grabezljive vlade.še prodajali nam bodobteste
olidata
20. 07. 2021 19.38
+14
Sem proti PCT in absolutno proti plačevanju testov. Kdo trenutno pobira razliko od 12 eur za HAT navzgor do 20 ali 25 eur? Vojni dobičkarji? Že 12 eur je oderuštvo...
asdfghjklqwertz
20. 07. 2021 19.54
+7
+ tega, da smo itak že plačali za te teste, saj so testerji kupljeni iz davkoplačevalskega denarja ... ko kolegu daš denar, da si kupi avto, če se hočeš peljati, pa ti bo zaračunal. Nekako tako to izgleda.
Omas1313
20. 07. 2021 19.36
+14
Dej vržimo že dol te teroriste🤬🤬
borisss
20. 07. 2021 19.30
+13
Vsak delodajalec mora upoštevati, da Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 14. členu določa: »Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.«
nature.com
20. 07. 2021 19.33
-9
borisss
20. 07. 2021 19.34
+7
YUGO45
20. 07. 2021 19.28
+9
nature.com
20. 07. 2021 19.33
-15
asdfghjklqwertz
20. 07. 2021 19.58
+4
Čemu pa? Itak moreš še vedno nositi masko, varnostno razdaljo še vedno moreš upoštevati, cepljeni isto lahko zbolijo ... konec koncev pa, država ne prevzema nobene odgovornosti za stranske učinke, tako, da se cepiš na lastno odgovornost ... torej, te cepivo pobere, tožiti pa ne boš mogel niti firme, ki izdeluje cepiva, ker je cepivo še vedno v fazi raziskovanja in razvijanja ... Torej ... ne. Od gripe še nikoli nisem zbolel, tako da zdaj tudi ne bom.
borec91
20. 07. 2021 21.05
+1
Resnica25
20. 07. 2021 19.26
+10
Mislim, da bi se cepljeni pravtako morali testirati, saj cisto enako ogrozajo ostale v smislu prenasanja virusa. Cepljeni pravtako zbolijo in prenasajo virus, ob tem pa nekateri hodijo in potujejo vsepovsod brez vsake kontrole in tudi na higijenske ukrepe in varno razdaljo hitro pozabljajo. V tem je velika tezava. Nevem zakaj se ljudi bolje ne obvesca glede realne zascite, ki jo nudijo cepiva pa naj se vsak odloci. Verjamem, da vsak da nekaj na svoje zdravje in se bo zascitil, ko bo na voljo ucinkovito in varno cepivo.
nature.com
20. 07. 2021 19.33
-10
Holyspank
21. 07. 2021 14.26
@nature.com kaj je trosilec? Misliš, da zato ker si se cepil ne predstavljaš nevarnosti za okolico??? Sram te bodi. Ti in tebi podobni boste krivi za četrti val in porast okužb!!! heštegTESTIRAJ SE, DOKAŽI DA SI ZDRAV!!!
123soba
20. 07. 2021 19.23
+7
Aja, zdej če si smrkav imaš že kovid delta. Norci....
asdfghjklqwertz
20. 07. 2021 19.59
+3
Čakaj, ko bodo ugotovili, da če kihneš, je že znak, da imaš korono.
Ultra bass
20. 07. 2021 20.37
+2
asdfghjklqwertz Nekateri "Kovid" globalistični "stručkoti" so ugotovili celo to, da tudi, ko prdneš širiš okužbo in Kovid beboti tudi to jemljejo zdravo za gotovo.
Forum 21
20. 07. 2021 19.16
+7
NOBENEGA TESTIRANJA VEČ!!!
nature.com
20. 07. 2021 19.33
-9
O pa še kako. Ko boš v bolnici boš pa prosil na kolenih.