KORONA

V ponedeljek potrdili skoraj 3000 novih okužb

Ljubljana, 26.07.2022, 11:09 | Posodobljeno pred dvema urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
2939 novih okužb ob 9543 opravljenih PCR- in hitrih antigenskih testih. To je ponedeljkova statistika novega koronavirusa v Sloveniji. Po ocenah NIJZ imamo v državi trenutno 22.548 aktivnih okužb. Lekarniška zbornica Slovenije ob tem opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarno.

V ponedeljek so potrdili 2939 novih okužb.
V ponedeljek so potrdili 2939 novih okužb.FOTO: Dreamstime

Ministrstvo za zdravje je posredovalo ponedeljkovo statistiko "lovljenja" virusa in ta je vse prej kot spodbudna. Z 957 PCR-testi in 8586 hitrimi antigenskimi testi so potrdili kar 2939 novih okužb s sars-cov-2. 

PREBERI ŠE
Stroka objavila nova priporočila za obvladovanje širjenja okužb

V bolnišnicah se zdravi 309 okuženih, med njimi jih je bilo 78 sprejetih zaradi zapletov ob covidu-19. Na intenzivni negi je 19 ljudi s potrjeno okužbo, osem med njimi zaradi covida, ostalih 11 pa je ob drugih zdravstvenih zapletih še pozitivnih na novi koronavirus. Ena oseba je umrla. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 22.548 aktivnih okužb, kar je 629 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje pa je naraslo na 1624. 

Lekarniška zbornica: Ne hodite v lekarno, če ste okuženi s koronavirusom

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarno. Za bolne in okužene naj zdravila, teste za samotestiranje ali druge izdelke v lekarnah prevzame zdrava oseba. Zdravi pa morajo v lekarnah nujno nositi masko in si ob vstopu razkužiti roke, so zapisali v sporočilu za javnost.

V zbornici namreč opažajo, da vse več okuženih z novim koronavirusom prihaja v lekarne preverjat, ali je njihov izvid res pozitiven, ali pa po zdravila in druge izdelke, so povzeli besede predsednice lekarniške zbornice Darje Potočnik Benčič. Dodala je, da pa mnogi ravnajo samozaščitno in odgovorno. "Med drugim tudi tako, da se ob znakih okužbe testirajo sami s hitrimi testi za samotestiranje. Teste lahko dobijo v vsaki lekarni," je spomnila.

V zbornici opozarjajo še, da posvetovalna skupina uporabo zaščitnih mask zelo priporoča v prostorih vseh zdravstvenih dejavnosti, torej tudi v lekarnah. Uporaba mask je priporočena tudi v drugih zaprtih javnih prostorih, še posebej za osebe iz ranljivih skupin.

PREBERI ŠE
Fafangel: Priporočamo nošnjo mask v zaprtih javnih prostorih

Z uporabo zaščitnih mask in razkuževanjem rok preprečujemo prenos okužbe med obiskovalci lekarne ter med obiskovalci in zaposlenimi. "V lekarnah se zavedamo, da je uporaba maske za nekoga lahko tudi obremenjujoča ali neprijetna, vseeno pa ta ukrep ne posega tako močno v življenje posameznika, kot doprinese k zaščiti lastnega zdravja in zdravja drugih," je še povedala Potočnik Benčičeva.

Drugi priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe so pravilno umivanje in razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, higiena kašlja, cepljenje s poživitvenim odmerkom in delo od doma. V primeru znakov okužbe naj oseba ostane doma in za nadaljnja navodila pokliče izbranega ali dežurnega zdravnika, svetujejo v lekarniški zbornici.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.