Korona

1555 novih okužb, Fafangel: Zadeve ne bomo ustavili, lahko jo obvladujemo

Ljubljana, 21. 12. 2021 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1046

Pristojni so v ponedeljek ob opravljenih 4973 testih PCR potrdili 1555 okužb s koronavirusom. Okužbe z novo koronavirusno različico omikron – skupno 51 – so do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah razen goriški. Kot pravi Mario Fafangel z NIJZ, prenosa te bolj nalezljive različice virusa ne bomo ustavili, lahko pa virus obvladujemo.

"Od danes zjutraj imamo potrjene primere omikrona po celi Sloveniji razen v goriški regiji," je na tiskovni konferenci dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel in dodal, da tudi na goriškem zaznavajo porast števila primerov, zato pričakujejo, da ga bodo v naslednjih dneh zaznali tudi tam. Pojasnil je, da gre za lokalne prenose različice, kar pomeni, da je v Sloveniji vsak primer okužbe verjeten primer okužbe z omikronom. 

"Omikron je bolj prenosljiv," je zatrdil in razložil, da nobena država ne bo mogla ustavili širjenja različice, lahko pa širjenje skušamo upočasniti, kar je pomembno zaradi preobremenitve zdravstvenega sistema. Dodal je, da še ne vedo točno, kako je z omikronom in hospitalizacijami. "Nekaj nakazuje, da bi bil potek lahko lažji. Vsi si želimo, da bi bilo to res, ampak staviti na to dejstvo brez pravih podatkov, je kockanje, ki si ga ne moremo privoščiti," je povedal in dodal, da je pravočasno ukrepanje bolj pomembno kot čakanje na stoodstotne podatke.

'Izjema od karantene ob visoko tveganem stiku bi bila le še cepljenost s poživitvenim odmerkom'

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno. Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da sedanji "dvotirni sistem karanten" poenotijo. "Imamo karantene, za katere veljajo izjeme, kot so cepljenje, prebolevnost in vse ostalo, ter drug sistem karanten, v katerem te izjeme ne veljajo, kot je pri sumu na okužbo z omikronom. Tak sistem je trenutno nevzdržen," je opozoril.

Po predlogu epidemiologov bi bila edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

Epidemiologi si sicer želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem. Potrdilo za prebolevnike bo veljalo 180 dni. 

V ponedeljek potrdili 1555 novih okužb

Pristojni so v ponedeljek ob opravljenih 4973 testih PCR potrdili 1555 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 31,27-odstoten, kar je manj kot v nedeljo, ko je bil 37,8-odstoten. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 17.844 aktivnih primerov okužbe (dan prej 18.244).

Ob 4973  testih PCR so pristojni opravili tudi 110.865  hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje primerov je znašalo 1186, kar je 23 manj kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 846 okužb na 100.000 prebivalcev, 19 manj kot dan prej. 

Testiranje šolarjev v Stožicah.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 665 oseb, 31 manj kot dan prej, na intenzivni negi pa je 205 oseb, 10 oseb manj kot dan prej. Umrlo je pet covidnih bolnikov. Poklukar je izjavil, da je 85 odstotkov oseb na intenzivni negi necepljenih. Najmlajši bolnik na tem oddelku je star 28 let. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.243.261 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.180.685.

V UKC Maribor se covidne razmere vendarle umirjajo

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se covidne razmere zadnje dni popravljajo, saj je število bolnikov s covidom-19 najmanjše v zadnjih nekaj mesecih. Kot je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin, je pri njih trenutno 109 tovrstnih bolnikov, od tega 31 na intenzivni negi, po eden tudi v porodnišnici in na pediatriji.

Zaradi izboljšanja razmer so prejšnji teden za covidne bolnike zaprli oddelek na kirurški kliniki, po Vogrinovih besedah pa zaprtje drugega oddelka v drugi etaži klinike za ginekologijo načrtujejo še v tem tednu, če seveda ne bo prišlo do kakšnega dramatičnega preobrata. Na dislociranem negovalnem oddelku na Pohorju je trenutno 15 bolnikov, ki se zdravijo zaradi težav po covidu-19.

Glede na aktualne epidemiološke razmere pričakujejo tudi zmanjšanje števila zasedenih postelj na intenzivni terapiji, s čimer bodo razmere v njihovi bolnišnici postale bistveno lažje. Zdravstveno osebje prav tako že prerazporejajo na matične oddelke, zato nekoliko povečujejo delovne aktivnosti za ostale bolnike, a se hkrati zavedajo, da so zaposleni trenutno precej izgoreli in bistveno povečanje ne bo mogoče pred koncem leta.

"Zavedamo se seveda, da nas čakajo veliki zaostanki in daljše čakalne dobe, zato se bomo te problematike morali v naslednjem letu lotiti sistematično," je povedal Vogrin. Po njegovih navedbah primera okuženega z različico koronavirusa omikron pri njih še niso zabeležili, sicer pa se ta za zdaj obravnava enako kot vse ostale različice.

V UKC Maribor se zavedajo, da bo do okužb z novo različico zagotovo prišlo tudi na severovzhodu Slovenije kot v celotni državi, upajo pa, da virus vendarle ni tako virulenten, da bi zahteval še večje število hospitalizacij kot doslej. Vsekakor pa si želijo, da bi ljudje v času praznikov, ko so druženja še bolj pogosta, upoštevali nasvete stroke, ki so jasni že več kot leto in pol."Le na tak način bomo virus lahko obdržali pod nadzorom. Če bomo prišli do petega vala, bomo za vse covidne bolnike, ki bodo prišli k nam, poskrbeli, velik davek pa plačujejo ostali bolniki, ki jih že v preteklih tednih nismo mogli obravnavati," je še enkrat opozoril Vogrin.
 

V Sloveniji v teh dneh sicer poteka velika akcija Dnevi cepljenja, ko bo 62 cepilnih centrov po vsej državi odprtih od 8. do 20. ure. V vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj.

V sklopu kampanje je predsednik Borut Pahor z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem obiskal cepilno mesto UKC Ljubljana. Pahor se je zahvalil vsem, ki so se že cepili, in vse, ki se še niso pozval, da pridejo po odmerek. 

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: POP TV

Poklukar je povedal, da je zadovoljen z obiskanostjo, a dodal, da si želi, da bi v prihodnjih dneh prišlo še več ljudi. V ponedeljek so cepili 13.827 Slovenk in Slovencev, od tega 873 s prvim odmerkom, 1462 z drugim odmerkom in 11.492 s tretjim odmerkom, je še povedal.

Opozoril je na pandemično izčrpanost, ki predstavlja tveganje, da popustimo pri izvajanju ukrepov. Posvaril je tudi pred oklevanjem pri sprejemanju dodatnih ukrepov. "Ne smemo popustiti v tem, da teh ukrepov ne bi izvajali ali da bi nas bilo strah sprejeti dodaten ukrep, če je ta trenutek potreben," je poudaril. Izpostavil je tudi zaostrovanje ukrepov v sosednjih državah. Nekatere pred prazniki omejujejo javno življenje in odpovedujejo silvestrovanja, saj se pripravljajo na soočenje z različico koronavirusa omikron. "V podobno smer bo prav gotovo šla tudi Slovenija," je napovedal.

Nočni cepilni centri sicer delujejo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih (ZD) Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in na Kliniki Golnik. V zasavski regiji vsako noč cepijo na drugi lokaciji.

Koronavirus pasica nova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (1046)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisovec
22. 12. 2021 10.33
+1
Junaki so trenutno samo južno od Kolpe... Hrvaški predsednik predlaga referendum o kovid pasaportih in obveznem cepljenju.
JohannDoe
22. 12. 2021 09.17
+3
Prejšnjič, ko je Falafel imel tiskovko, je kritiziral obstoječi pristop, povzeli pa ste ga kot da ga zagovarja. Kdo ve od kod jemljete navdih.
Recenzor
22. 12. 2021 09.12
+0
To kar je Pirnat dežurni pravnik po naročilu za razlago levih pravnih nebuloz, je tale Fafangel strokovnjak za kovid po meri levakov. Užaljena Papundeka, ker KULovcem ni ratalo, JJ jih pa noče zraven k sta okužena z rdečim rota virusom
JohannDoe
22. 12. 2021 09.20
+1
Tako je. "Desnaki" naši, ki so v zgodbi z virusom na isti strani kot levaki v tujini in na nasprotni kot desnaki v tujini, ne potrebujejo nobene znanosti. Oni imajo zobozdravnike, kmete in obramboslovce. In ti jim dovolj dobro popravijo vsako stvar.
Perun369
22. 12. 2021 08.31
+3
HOTELI SO Hoteli na obraze so nagobčnike nam natakniti in v kri nam hočejo strahu naliti, po oglih so predpisi novega sveta nabiti, želeli bi ukaze nam srca razbiti. Ne bodo nas, tovariš, saj veš, za nas predpisov ni nobenih in določb in potnih dovolilnic. Sami si potne liste pišemo v teh dneh, papir iz izdajalskih je teles, platnice so iz kož vlačugarskih metres in boj nanje udaril je pečat. Zato naprej, naprej v napad. Kdor z nami je, zanj ni pregrad. Karel Destovnik - Kajuh
Perun369
22. 12. 2021 08.27
+4
Zver je dosegla, da so si vsi, mali in véliki, bogati in reveži, svobodni in sužnji, morali dati vtisniti na desnico ali na čelo žig. Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena. Tu je modrost. Kdor ima um, naj izračuna število zveri: je namreč število človeka. Preštejte črke po abecedi od te famozne bolezni ter dodajte število črk pa imate!
MUNGATUMBA
22. 12. 2021 09.55
+2
Pa daj že napiši to število- se mi ne da preračunavat
kure bedne
21. 12. 2021 21.30
+4
Oni obvladujejo samo še namišljeno statistiko in svoje modre kuverte. Prav smešni so že. Malo jih že panika grabi, ker ne bo 5 milijard nagrade. hehehe.
nnnnnnnnnnn
21. 12. 2021 21.02
+10
A ni fafangel neki časa nazaj danske koval v zvezde ker so tako precepljeni?
SAKOSAKO
21. 12. 2021 20.50
+4
Interspar Celje danes ob 18:00. Nabito polno, hodniki polni ljudi, v gostilnah polno ljudi in brez mask. Zakaj so potem gostincem zaprli stojnice zunaj, če je v centrih polno ljudi, v gostilnah polno in to v zaprtem prostoru???????
periot22
22. 12. 2021 09.45
-1
SAKOSAKO A TI V GOSTILNAH JES IN PIJES BREZ MASKE?SKRIJ SE V MISJO LUKNJO!!!!
sg1010
21. 12. 2021 20.37
+7
Vsi po vrsti ste zblazneli od medijev, stroke kao zdravniške, politike...... Dobivamo pisma na dom, v medijih po par člankov na dan, na radiju vsake par minut CEPITE SE !!! Ni več normale, in še zdaj vam ni jasno, samo čakam kdaj se bodo začeli nekateri pobijati, zaradi vas blaznežev. Pri tako hudih virusih podjetja še kar delajo in tam ni problemov, pa ne samo pri nas, pa tudi še nobeno podjetje ni bilo zaprto tudi en dan ne . Pa dejmo se mal hecat je reku kacin, samo, da to ni več hec. Ampak drugega kot resnično ena sama zloba v vseh katerim naj bi državljani zaupali je prišla na plano, tako da previdnost glede osebnih odločitev je toliko bolj na mestu.
simeoni
21. 12. 2021 21.04
+5
Kakor hitro sem dobil pošto od Janeza, sem jo po vodni pošti poslal nazaj v Ljubljano po Savi, da se razumemo. vsak dan novi obrazi na tv, vsak dan drugi nakladači, sedaj vlečejo mediji tega Trampuža iz Nemčije ven, da nam razlaga nebuloze in nas obremenjuje s svojimi pravljicami. Ne rabimo takih kvazi strokovnjakov, ker imamo svojih za izvoz. Mediji, prosim, da jih ne vlačite v naše medije, ker nam je že zakuhal neresnice in jih iz njegovih ust ne rabimo
AUS-NSW
21. 12. 2021 20.13
+10
Mislim da so na NIJZ ta omikron zamenjali za navadno gripo, občutek pa imam da si prav želijo da koga odpeljejo na intenzivno nego da bi imeli ponovno razlog da reklamirajo cepljenje in za nove ukrepe posvetovalne skupine NIJZ.
francmar
21. 12. 2021 20.08
+6
Naj kaznujejo tizga ko je omikron prpelu v državo
peter5
21. 12. 2021 20.04
+7
Fafi dej nehaj nabijat
M teorija
21. 12. 2021 19.58
+6
Lahko se po pomoč obrnejo na novomeško škofijo. Baje tam tud rešujejo kovidne probleme!?
jutri_pa_res
21. 12. 2021 19.53
+7
Omikron nas bo pocepil po naravni poti, če drži, da so simptomi enaki kot povprečni stranski učinki cepljenja.
Matejv1983
21. 12. 2021 19.51
+10
Fafangel daj odpoved, če ne veš kaj delaš?
periot22
21. 12. 2021 19.34
+5
Fafagel se oglasas da je bancni racun poln prodanc!
jbtjbt
21. 12. 2021 19.07
+14
Pa kaj se pahor spet oglaša,NIČ ni naredil za slovence,fuuuuuuuuuuuuuuj
MUNGATUMBA
22. 12. 2021 09.56
+2
kako da ne ? Spoliral je tisto marmornato ograjo stopnišča
zibertmi
21. 12. 2021 19.07
+14
že forsirajo poživitveni odmerek.kaj sledi.janez ne izbira sredstev ,da bi se obdržal nad vodo do volitev
marston
21. 12. 2021 19.05
+4
a za volitve bo tudi pogoj polno cepljen?
Klavdija Kon?ina
21. 12. 2021 21.15
+5
MUNGATUMBA
22. 12. 2021 09.57
-1
Pridejo pa glasovalci od komisije tudi na dom
Korintos11
21. 12. 2021 18.48
-8
FB dohtarji imajo sestanek? So sami.
Homecar
21. 12. 2021 19.08
+4
In ugotovili bodo seveda to, da jih neupravičeno diskriminirajo cepljeni.