Korona

Prenatrpane učilnice: 'Bi bilo bolj odgovorno, da pouk v šoli prepovem?'

Kamnik, 25. 08. 2020 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
198

Z ravnateljem kamniške osnovne šole, ki se je marca kot prva šola v Sloveniji zaprla zaradi okužbe s koronavirusom, o tem, kako (ne)življenjska so priporočila, ki jih je pred začetkom šolskega leta pripravil NIJZ. Priznava, da jih bo v celoti nemogoče upoštevati. S prostorsko stisko so se, kot še mnogo drugih šol, spopadali že prej, v koronakrizi je to le še bolj prišlo do izraza. Pa tudi o odgovornosti in pritisku staršev: "Zjutraj sem izvedel, da je na šoli okužba, dopoldne so že zahtevali moj odstop."

Ravnatelj Rafko Lah je pred začetkom novega šolskega leta optimističen, a hkrati je za zaposlene organiziral izobraževanje o pouku na daljavo. "Želimo biti pripravljeni na vse," pravi.
Ravnatelj Rafko Lah je pred začetkom novega šolskega leta optimističen, a hkrati je za zaposlene organiziral izobraževanje o pouku na daljavo. "Želimo biti pripravljeni na vse," pravi. FOTO: Miro Majcen

Da so priporočila za osnovne in srednje šole, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), v praksi res precej omejujoča, na lastni koži občutimo že ob najavi obiska na Osnovni šoli (OŠ) Frana Albrehta v Kamniku. "Pravzaprav je po novem tako, da v šolo razen zaposlenih in učencev ne sme vstopati nihče, niti starši," nam je pojasnil ravnatelj Rafko Lah. Ob njegovem izrecnem dovoljenju in seveda z masko na obrazu smo se vseeno odpravili na ogled šole, kjer zaposleni v zadnjih avgustovskih dneh hitijo s pripravami na skorajšnji začetek novega šolskega leta.

Osnovne in srednje šole bodo ta teden prejele okrožnico, da bo pouk 1. septembra v šolah stekel po modelu B, ki predvideva pouk v šoli za vse učence in dijake ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ministrstvo za izobraževanje je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) čez poletje pripravilo štiri možne modele poteka pouka v začetku septembra. Model A predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev. Model B predvideva vrnitev vseh, a ob upoštevanju priporočil NIJZ za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Model C, ki bi bil verjetno aktiviran, če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Pri tem je določeno, da modele B, C in D s sklepom aktivirata vlada ali ministrica za izobraževanje. Ministrica je na konferenci ravnateljev, ki je sredi minulega tedna potekala na Brdu pri Kranju, napovedala, da vse kaže, da se bodo lahko s 1. septembrom v šole vrnili vsi učenci in dijaki, ob upoštevanju priporočil NIJZ, razen če bi se epidemiološka slika v državi v drugi polovici avgusta bistveno spremenila. Ta teden pa bo ministrica, kot rečeno, tudi uradno sprejela sklep, da bo pouk 1. septembra stekel po modelu B.

"Delajmo, kot da bo sto let mir, pripravljajmo se, kot da bo jutri vojna"

Skupino učiteljic smo zmotili med predavanjem v šolski jedilnici, kjer so se seznanjale z novim računalniškim programom, ki bi ga na šoli uporabili, če se bo spet pokazala potreba po pouku na daljavo. Ta za prvi september ni predviden, česar so veseli vsi, a šolsko leto bo dolgo in nihče ne more natančno vedeti, kako se bo spreminjala epidemiološka slika in s tem povezan vzgojno-izobraževalni proces. 

Z novimi orodji za interaktivni pouk bosta učitelj in učenec, na primer, lahko na daljavo pisala po tabli.

Ravnatelj je spomnil, kako so se marca, ko so morali vzpostaviti pouk na daljavo, 'lovili' – tako učitelji kot učenci. "Dogajalo se je, da nekateri niso znali niti priklopiti računalnika in jih je potem učitelj vodil po telefonu, kaj naj naredijo, da so vzpostavili povezavo. Marsikdo niti ni imel računalnika, takšnim smo posodili šolske," je povedal sogovornik. Da se zaradi koronakrize v šolstvu dogaja revolucija, meni Lah: "Toliko, kot smo se naučili v zadnjega pol leta, se prej nismo naučili 20 let."

Z novimi orodji za interaktivni pouk bodo pridobili marsikaj: "Učitelj in učenec bosta, na primer, lahko na daljavo pisala po tabli, komunikacija in izmenjava nalog bo lažja ..." je povedal Lah in z nasmehom dodal, "saj veste, kako pravijo: delajmo, kot da bo sto let mir, pripravljajmo se, kot da bo jutri vojna." 

To je šolska jedilnica, ki je bila na dan našega obiska preurejena za potrebe izobraževanja učiteljic in učiteljev. "Sicer pa bi tukaj moralo vsak dan kositi 400 učencev. Ta prostor je za to kar štirikrat premajhen." Otroci bodo zato malice in kosila imeli kar v učilnicah.
To je šolska jedilnica, ki je bila na dan našega obiska preurejena za potrebe izobraževanja učiteljic in učiteljev. "Sicer pa bi tukaj moralo vsak dan kositi 400 učencev. Ta prostor je za to kar štirikrat premajhen." Otroci bodo zato malice in kosila imeli kar v učilnicah. FOTO: Miro Majcen

Pouk za dva oddelka poteka kar v župnišču

Prostorska stiska na kamniški šoli ni novost. "Občina z gradnjo nove šole zamuja že 12 let," je opozoril ravnatelj. Skrb, kako bodo izvajali pouk, da bo čim bolj varen za vse, je zato še toliko večja. "Že nekaj časa imamo dva oddelka otrok v župnišču na Šutni, saj na šoli preprosto nimamo dovolj prostora," je povedal in nam pokazal eno od učilnic, ki so jo že pred leti 'ustvarili' tako, da so v avli postavili pregradne stene in na ta način pridobili nov prostor. "V razredih imamo po 28 učencev, kar je seveda preveč za takšno učilnico, tudi če ne bi imeli pandemije."

Pred leti so na šoli, da bi pridobili nov prostor, zmanjšali avlo in s pregradnimi stenami postavili novo učilnico. Zagotavljanje socialne distance, kot to priporoča NIJZ, tukaj ne bo mogoče.
Pred leti so na šoli, da bi pridobili nov prostor, zmanjšali avlo in s pregradnimi stenami postavili novo učilnico. Zagotavljanje socialne distance, kot to priporoča NIJZ, tukaj ne bo mogoče. FOTO: Miro Majcen

Priporočil NIJZ o razdaljah med mizami ne bodo mogli upoštevati, je jasen ravnatelj: "Ta priporočila so naravnana tako, da ne bi bilo nobenih tveganj. A v praksi nič ne bo potekalo tako, kot si je zamislil NIJZ. Pa s tem ne kritiziram NIJZ, oni morajo postaviti neke okvire in mi jim bomo seveda skušali slediti, kolikor se bo najbolj dalo."

Pa s tem ne prevzamejo preveč odgovornosti na svoja pleča? "Poglejte, nekdo, ki ga je strah ali je na nekoga jezen, bo vedno iskal krivca in prelagal odgovornost na druge," je povedal Lah in spomnil, da so bili marca prva šola v Sloveniji, ki so jo zaprli zaradi potrjene okužbe s koronavirusom med zaposlenimi.

Zavedam se, da na šoli nimamo dovolj prostora, da bi se lahko držali vseh priporočil NIJZ. Potemtakem bi bilo od mene najbolj odgovorno, da rečem: 'Prvega septembra ni pouka, pojdite k županu, pa se zmenite.' Pa je to res odgovorno? Življenje ni črno-belo, je pisano." Rafko Lah, ravnatelj OŠ Frana Albrehta

"Zjutraj sem izvedel, da je naša delavka okužena, že ob pol desetih je bil pred šolo eden od staršev, ki je zahteval, naj takoj pridem ven. Ko sem prišel, mi je rekel: 'Eno uro vam dam, da odstopite.' Veste, odgovornost ravnateljev in institucij ljudje različno razumemo. Jaz kot ravnatelj – in tudi drugi kolegi – ne bomo bežali pred odgovornostjo, bomo pa ves čas javnosti pojasnjevali, kaj zmoremo in česa ne."

Da druge možnosti niti nimajo, je še navrgel ravnatelj:"Zavedam se, da na šoli nimamo dovolj prostora, da bi se lahko držali vseh priporočil NIJZ. Potemtakem bi bilo od mene najbolj odgovorno, da rečem: 'Prvega septembra ni pouka, pojdite k županu, pa se zmenite.' Pa je to res odgovorno ravnanje? Življenje ni črno-belo, je pisano."

Redno razkuževanje prostorov bo seveda stalnica tudi v novem šolskem letu.
Redno razkuževanje prostorov bo seveda stalnica tudi v novem šolskem letu. FOTO: Miro Majcen

Spodbujajo k pouku na prostem

Prostorsko stisko bodo ob vremensko ugodnih dnevih nekoliko ublažili z velikim vrtom, ki se razprostira pred šolskim poslopjem. "Tukaj imamo res veliko možnosti za izvajanje pouka na prostem, seveda pa ta ni mogoč v vsakem vremenu," je povedal ravnatelj. Brez stolov in miz? "Seveda, to bomo izvedli bolj 'po taborniško'. Morda nas je ta kriza spomnila tudi na to, da je življenje lahko bolj enostavno, kot si včasih predstavljamo."

Otroci od odraslih, predvsem staršev in učiteljev, s katerimi so neposredno najbolj v stiku, potrebujejo pozitivno sporočilo, občutek varnosti. Zato bodo tudi prvi šolski dan – sploh za prvošolčke – skušali izpeljati kar se da normalno.

"Zdi se mi, da nam je zdaj že malo manj hudo, da nas ni več tako strah, kot nas je bilo marca. Pogumno moramo naprej in verjamem, da bomo vse zmogli," je še sklenil ravnatelj Rafko Lah.

Ob vremensko ugodnih dnevih bodo pouk čim bolj izvajali na velikem vrtu pred šolo. Brez stolov in miz? "Seveda, to bomo izvedli bolj 'po taborniško'. Iz te krize se lahko naučimo tudi to, kako lahko življenje poenostavimo."
Ob vremensko ugodnih dnevih bodo pouk čim bolj izvajali na velikem vrtu pred šolo. Brez stolov in miz? "Seveda, to bomo izvedli bolj 'po taborniško'. Iz te krize se lahko naučimo tudi to, kako lahko življenje poenostavimo." FOTO: Miro Majcen
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
26. 08. 2020 12.02
+1
Princ teme odpre mejo in uvaža korona virus. Naši državljani gredo v nočne klube na Hrvaškem, pri nas so pa zaprti. Sedaj pa bo na ta račun vnosa virusov zapiral šole in vse živo. Noro.
Merlie
26. 08. 2020 10.47
+12
Včasih je bilo do 36 učencev v razredu, pa nihče , nihče in še enkrat nihče ni govoril o natrpanost, pouk je bil tudi v treh izmenah, tudi v Soboto. Pa ni bilo nobenih problemov, nobenih svetovalcev, po pet na razred, dodatnih učiteljev, dodatnih svetovalcev in pedagogov, indigo otrok, podhranjenih, predebelih, problematičnih ali Hiper ( bom povedala kar naravnost nevzgojenih, nesramnih natanko taki kot so starši.. ?..Danes pa je stroka ukradla otroke staršem, izdelala probleme posejala plevel in za svoje egoistične cilje izrabljajo otroke, kar vsi po vrsti..to je postal sistem zaradi sistema predmetnik zaradi propadlih profesorjev o kakovosti pa niti besede.
Winston 1984
26. 08. 2020 10.43
+5
Nobenih ukrepov se v praksi ni mogoče v celoti držati. To ve tudi zadeti Krek. So pa ukrepi namenoma strožji, zato, da tudi ko se popušča, so še vedno dovolj strogi, da se virus ne širi. Če se mene vpraša v šoli sicer ne bi imel prav nobenega ukrepa, mogoče kakšno razkužilo. Pa še to ti samo roke posuši.
Bigbadjohn
26. 08. 2020 10.11
-3
Rešitev je preprosta- otroke v astronavtske skafandre pa marš v šolo!
hotchilipoper
26. 08. 2020 09.39
+2
Hudo je,če nekomu rečeš kre-te,pa on ne zastopi ker je
_janezek_
26. 08. 2020 09.22
-1
Saj bodo uvedli verouk med šolo in bo vse ok.... #janšizem
Gospod .
26. 08. 2020 09.22
+12
Banalno kaj dela svet zaradi kvazi nevarnega virusa. Noro.
skotska
26. 08. 2020 08.41
+3
...pripravljajte se kot da bo jutri vojna???? Radi bi, da bi bili vsi pod stresom in prestraseni, ker edino tako lahko dejalo kar se jim zljubi. Se veselim javnih sojenj ki prihajajo.
trac
26. 08. 2020 08.54
-3
Mene je ta navedek zmotil bolj zato, ker je bil Titov (če se prav spomnim, smo imeli to zapisano v spričevalih). Očitno eni res ne morejo brez jugonostalgije.
geny42
26. 08. 2020 09.31
+6
a bi mogu napisat: Naredite mi to dezelo spet .... da bi se ti boljše pocutil? Res ti je blo hudo pod Titom ja, ce sploh ves kdo je to bil, al so ti starsi spral belo glavo
trac
26. 08. 2020 09.48
-5
Se ne mislim spustit na ta nivo komunikacije.
Bigbadjohn
26. 08. 2020 10.07
+4
To je latinski pregovor- "Si vis pacem, para bellum": Če želiš mir, se pripravljaj na vojno. Je pa res štorasto parafraziran. V spričevalih pa je pisalo:"Učiti se, učiti se, učiti se...Tito"
Bigbadjohn
26. 08. 2020 10.08
-1
zim10
25. 08. 2020 21.16
+7
Roditeljski sestanki torej na daljavo? Vseeno, če jih ni.
Further
25. 08. 2020 20.52
+25
ajde ne bluzite! otroci naj gredo normalno v solo!
resenik
25. 08. 2020 20.26
+18
ta ves cirkus je samo v naprej planiran
hotchilipoper
26. 08. 2020 09.37
-1
In to za to,da bodo učitelji zahtevali višje plače
User768643
25. 08. 2020 20.16
+33
A kdo gleda okrog kaj se dogaja sedaj med počitnicami? Otroci se družijo, se skupaj igrajo, mečejo en po drugem... In ne vidim, da bi bili oni glavni vir okužb. Zato ne komplicirajte.
hotentotka
25. 08. 2020 19.17
-21
Večji problem lahko predtavlja, da si bodo lahko namislili kakšno okužbo in vse otroke in ucitelje odpeljali brez staršev v izolirane karantene, kamor ne bodo imeli vstopa oziroma stika. Starši - Ukrepajte, da ne bo prepozno!!!!
User768643
25. 08. 2020 20.15
+24
geny42
26. 08. 2020 09.34
+1
No tako, pa mamo obsedenko/ca, pa ne se cepit, pa ne to pa ne uno. Zihr je doma permisivna vzgoja in totalno poneumljanje otrok. Ja za take bi resnično morala obstajati karantena, da se vas zapre nekam kjer niti muha ne pride in nikoli več na sonce spustit. Bi blo najmanj škode
Krepki 2
25. 08. 2020 19.16
+14
Kar neko brez vezno nabijanje,če pogledamo sedaj na igrišča ker se otroci družijo ni videti nobenih varnostnih razdalj,kot da corone ni,ne vem zakaj sedaj učitelji zganjajo paniko o prenatrpanih učilnicah.
meval
25. 08. 2020 18.51
+13
Dovolj je tega da lahko vsak Kekec govori o tem kaksna naj bo in naj ne bo sola! Le cevlje sodi naj kopitar. Hm a za solo pa to ne velja?!
Borec21
25. 08. 2020 18.49
-29
Današnji učitelji po večini skrbijo samo zase mi pa to plačujemo po hrvaški so lazl zdej bi pa mal delal pa mal ne plačo pa isto
Haloška ikebana
25. 08. 2020 18.28
+26
Od Marije Terezije, pa do korone so se dogajale hujše stvari kot je ta epidemija, pa šol niso zapirali. Torej?
Haloška ikebana
25. 08. 2020 18.28
+11
Poslanstvo učiteljev je prenašati znanje na prihodnje rodove. Če tega ne zmorejo, so zgrešili poklic. Mar ni že to dovolj, da te ne sprejmejo k zdravniku, če že ravno ne umiraš???
Nimasmisla
25. 08. 2020 17.29
-10
Ali bi povišica pomagala
BubblyPanda
25. 08. 2020 17.13
+39
Gre za PRIPOROČILA, ne za zakon ali odlok, torej ... 😝 Po zdravi kmečki pameti. Paniki pa naj se zaprejo med 4 stene, če želijo.