KORONA

V primeru covidnih ukrepov bo pravosodna ministrica vladi gledala pod prste

Ljubljana, 31.07.2022, 11:02 | Posodobljeno pred 18 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
V soboto so ob 325 PCR-testih in 1955 hitrih antigenskih testih potrdili 575 okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 22.723 aktivnih primerov okužb, kar je 26 manj kot dan prej. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je medtem dejala, da bo v primeru novih omejevalnih ukrepov zaradi epidemije vladi gledala pod prste. Naklonjena je tudi ideji, da bi za abolicijo postopkov, ki so bili sproženi zoper posameznike v času covida-19, sprejeli poseben sistemski zakon.

"Če bodo potrebni novi omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, bo moje ključno vodilo zagotoviti, da so ukrepi sprejeti skladno z načelom zakonitosti ter da predstavljajo zakonit in sorazmeren poseg v človekove pravice. Tega v mandatu prejšnje vlade ni bilo," je dejala pravosodna ministrica ministrica Dominika Švarc Pipan.

Ob tem je spomnila na nedavno sprejeto novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. "Ključni cilj zakona je uvedba ustrezne zakonske pravne podlage, ki vladi omogoča, da v času epidemije sprejema ukrepe tudi brez soglasja parlamenta, hkrati pa zagotavlja določene varovalke, kdaj in pod kakšnimi pogoji mora vlada v primeru sprejemanja ukrepov seznaniti poslance," je poudarila.

V soboto potrdili 575 novih okužb
V soboto potrdili 575 novih okužbFOTO: Shutterstock

Med ključnimi zavezami iz koalicijske pogodbe je odprava krivičnih kazni, ki so jih državljani v času epidemije covida-19 prejeli na podlagi neustavnih odlokov vlade Janeza Janše. Ministrica poudarja, da cilj abolicije krivičnih kazni ni ustavitev vseh prekrškovnih postopkov, uvedenih zoper državljane v času epidemije, temveč predvsem ugotoviti, kateri postopki so bili uvedeni na podlagi nezakonitih in neustavnih ukrepov nekdanje vlade.

Na ministrstvu zdaj pripravljajo "prvo fazo" analize vladnih ukrepov, še vedno pridobivajo podatke o vseh prekrškovnih postopkih in globah, ki so jih v času nekdanje vlade zoper posameznike sprožili različni inšpekcijski organi in Policija. "Gre za ogromno število prekrškovnih postopkov," pravi.

Pri presoji, ali je bil prekrškovni postopek nezakonit, se bodo naslonili na odločbe ustavnega sodišča, se pa ministrica nagiba tudi temu, da "sami poskušamo oceniti, ali je šlo v nekaterih primerih prekrškovnih postopkov za ustaven ali neustaven poseg. Končno odločitev o tem bomo sprejeli skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in vlado, o tem se bomo posvetovali z zunanjimi strokovnjaki ter drugimi deležniki, ki lahko pomagajo osvetliti ta vprašanja", napoveduje. Ne bodo pa opuščali postopkov, ki so bili uvedeni zakonito, zaradi nasilništva, poudarja. "Nasilništvo ni dopustno in tudi ni ustavno varovana kategorija," je opozorila.

PREBERI ŠE
Noveli zakona o nalezljivih boleznih prižgali zeleno luč

Glede opozoril pravnikov, da postopkov, ki so se že začeli in že tečejo po zakonu o prekrških, ni mogoče kar ustaviti, ministrica poudarja, da se bo teh dilem treba lotiti sistemsko, tudi s sprejetjem posebnega sistemskega zakona, saj bi drugačne rešitve lahko pomenile poseg izvršilne v sodno vejo oblasti. "Posebni sistemski zakoni za popravo krivic so se v Sloveniji že sprejemali, torej to ni novost. Bomo pa morali zelo natančno premisliti, kako ustaviti prekrškovne postopke, da ne bi bilo novih krivic," poudarja.

V soboto potrdili 575 novih okužb

Pristojni so v soboto opravili 325 PCR-testov in 1955 hitrih antigenskih testov ter tako potrdili 575 okužb s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1613, kar je 23 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1073, kar je dva manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako v Sloveniji trenutno 22.723 aktivnih primerov okužb oziroma 26 manj kot dan prej.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.