Korona

V primežu krize: 10.000 brezposelnim bi se lahko pridružilo še 10.000 novih

Ljubljana, 02. 12. 2020 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na zavodu za zaposlovanje se je od začetka epidemije covida-19 do konca oktobra prijavilo 9537 novih brezposelnih iz panoge gostinstva in turizma. V sektorju ob tem ocenjujejo, da je brez dela ostalo vsaj še enkrat toliko zaposlenih za določen čas, študentov in drugih. "Zgodbe delavcev, ki se obračajo na sindikat, so žalostne, velikokrat pretresljive, predvsem pa se v njih izraža potreba po finančni pomoči," je ob tem pojasnila generalna sekretarka. Vlado zato poziva, naj jim nameni pomoč v obliki kriznega dodatka.

Zaprtje lokalov in barov
Zaprtje lokalov in barov FOTO: Shutterstock

Panoga gostinstva in turizma je bila med prvimi, ki je obstala tako v spomladanskem kot v jesenskem valu epidemije covida-19. Mnogi delodajalci so bili zato prisiljeni odpuščati.

V širši panogi je brez dela ostalo več kot 9500 zaposlenih, od tega v nastanitvenih obratih 1713 ljudi, kažejo podatki Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS). Direktor zbornice Fedja Pobegajlo ocenjuje, da je upoštevajoč vse ostale oblike dela brezposelnost narasla še za najmanj enkrat toliko. "Jesenska prepoved poslovanja je celotno panogo postavila na rob preživetja," je dejal za STA. "Ukrep čakanja na delo uporablja velika večina ponudnikov, vseeno pa pričakujemo nadaljnje naraščanje odpuščanj," je dodal.

Delodajalci v gostinstvu in turizmu že spomladi niso podaljševali pogodb za določen čas, prekinile so se podjemne pogodbe, odpovedovale so se pogodbe tudi raznim zunanjim izvajalcem, študentom in drugim. Tako je bila poleti ponekod prisotna tudi kadrovska podhranjenost določenih profilov poklicev in toliko večja obremenitev obstoječih delavcev, je stanje orisala generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec.

Največje posledice epidemije so poleg gostincev in mestnega turizma utrpeli še turistične agencije, turistični prevozniki ter organizatorji dogodkov. Številni manjši delodajalci in samostojni podjetniki so že za vedno zaprli vrata gostiln in lokalov, poudarja Črnčečeva.

Panoga je priča skokovitemu porastu števila brezposelnih, se strinja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. Mnogi poslovni subjekti zaenkrat še ostajajo pri življenju, a računajo na vladne ukrepe. "Če bodo ukrepi nezadovoljivi in bo finančna pomoč nakazana prepozno, se bo to izražalo v zapiranju podjetij v naslednjih tednih," je ocenil.

Gostinstvo in turizem sta panogi, ki ju je koronakriza najbolj prizadela.
Gostinstvo in turizem sta panogi, ki ju je koronakriza najbolj prizadela. FOTO: Miro Majcen

Vladna pomoč prihaja prepozno

Z dosedanjo vladno pomočjo so v panogi delno zadovoljni. Če vlada v sedmem protikoronskem paketu, ki je že v pripravi, ne bo sprejela še dodatnih ukrepov izključno za gostinstvo in turizem, delodajalci grozijo, da bo lahko do spomladi brez dela ostalo še dodatnih 10.000 delavcev, je navedla Črnčečeva.

Cvar je med drugim pozdravil novost v šestem protikoronskem zakonu, da lahko delodajalec v primeru čakanja na delo prejme povračilo nadomestila plač v celoti. A še vedno pomoč prihaja prepočasi. "Decembra bodo izplačila za plače v oktobru, šele 20. januarja bomo pokrili fiksne stroške – stroške, ki so bili že zdavnaj plačani," je spomnil Cvar. "S sprejetimi ukrepi smo lahko delno zadovoljni, a ta sredstva bo treba čim prej izplačati," je pozval.

Postavlja se tudi vprašanje, v kakšni kondiciji bo panoga dočakala ponovno odprtje. V sindikatu svarijo, da bodo odpuščeni delavci priložnosti poiskali v drugih dejavnostih, tudi bolje plačanih.

Tudi Cvar je mnenja, da bodo imeli tisti delodajalci, ki so morali odpustiti zaposlene, v prihodnje velike težave. "Kadrovske težave smo imeli že prej. Ko bo treba ponovno zagnati panogo, pa bo še večji problem priti do novih zaposlenih. Vprašanje je, ali se bodo odpuščeni vrnili v to panogo," je izpostavil.

Dodal je, da gostinstvo ni stroj, ki ga je mogoče enostavno ugasniti in kasneje znova zagnati. "Izgubljamo stik s svojimi strankami, gosti. Sredstva usihajo, denarja ni, pri tem pa je ob vsakem zagonu treba spet vložiti v nabave in zaloge, praktično tako, kot da na novo odpiraš," je orisal.

Da pomoč do delodajalcev prihaja prepozno, je posvarila tudi Črnčečeva. "V Avstriji dobijo delodajalci ob oddaji vloge denar na račun že v petih do osmih dnevih," je spomnila.

Zaradi neizplačevanja plač so se tako novembra soočili s predlogom stečaja RG Hotela v Rogaški Slatini, ki so ga vložili kar delavci sami. V nekaterih družbah so zaposleni pristali tudi na znižanje plač od 10 do 20 odstotkov za čas krize, samo da se družba obdrži pri življenju. "In to ni prav, da se kriza vedno najbolj lomi na plečih delavcev," je posvarila.

Natakar
Natakar FOTO: Dreamstime

Revščina in psihološke stiske

Ob vsem dogajanju in obetih zelo počasnega okrevanja panoge se med delavci krepijo stiske, opozarjajo v sindikatu. "S plačami smo bili v gostinstvu vedno na repu vseh storitev, tudi ko nam je šlo dobro, ko je bil turizem v pravem razcvetu," je spomnila Črnčečeva.

V dejavnosti gostinstva je povprečna bruto plača v obdobju od januarja do septembra letos znašala 1190,21 evra, medtem ko je bila v državi 1823,05 evra. V gostinstvu se je ob tem povprečna plača v letni primerjavi znižala za 1,9 odstotka, medtem ko se je državno povprečje zvišalo za več kot pet odstotkov.

Zaposleni na čakanju na delo doma ob tem prejemajo 80-odstotno nadomestilo plače, tako se jih vse več sooča z revščino, neplačanimi položnicami in krediti. "Zelo me skrbi, da bo ta kriza za seboj pustila ogromne posledice, ki se bodo na ljudeh odražale predvsem na psihičnem, čustvenem in tudi finančnem področju," je navedla sindikalistka.

Zaradi strahu pred izgubo zaposlitve ljudje živijo v neki negotovosti, kar jim povzroča še dodatno obremenitev in stisko. Zaradi koronske krize in omejitev izgubljajo socialni stik s prijatelji, sodelavci, veliko je takih, ki še vedno nimajo zadostnega znanja in se ne znajdejo v svetu digitalizacije.

"Zgodbe delavcev, ki se obračajo na sindikat, so žalostne, velikokrat pretresljive, predvsem pa se v njih izraža potreba po finančni pomoči," je pojasnila Črnčečeva. Tudi zato so v sindikatu pozvali vlado, naj vsem delavcem – tistim, ki delajo, in tistim na čakanju – nameni pomoč v obliki kriznega dodatka.

Sicer pa tako na OZS kot v sindikatu pozivajo k čim prejšnjemu ponovnemu odprtju panoge. K temu so jih spodbudile ugotovitve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki restavracij ne izpostavlja kot pomembnega vira okužb. "Vsaj del gostinstva bi lahko na nek način obratoval in bi mu s tem omogočili preživetje z lastnim delom," je prepričan Cvar.

Tudi Črnčečeva v prihodnjih mesecih računa na postopno sproščanje omejevalnih ukrepov in ponoven zagon panoge z upanjem, da popolnega zaprtja ne bo več. "Če bomo dosledno spoštovali ukrepe ... In morebiti še poostrili nadzore, mislim, da se ni bati širjenja okužb v gostinstvu," je dejala sogovornica.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 12. 2020 20.29
. pa saj se delojedalci nimajo česa bat . saj že so pridni roboti. sam narest jih je treba tako , da ne bodo nikoli zboleli. po možnosti tudi tko , da jih še s strojnim oljem now treba nkol namazat
Supervillain
02. 12. 2020 15.15
-2
Kje je kakšna kriza,ker v podjetjih ni nobene krize dela je več kot pred tem političnim virusom??.
flojdi
02. 12. 2020 20.31
+1
. so taka ja . ( kdo pa ima tak privilegij , me pa zanima . no ja , v enem je lastnik ... kitajska
dante
02. 12. 2020 12.07
-4
Bodite brezposelni in ostanite zdravi, bolje to kot, da umrete za civid 20
flojdi
02. 12. 2020 20.32
Supervillain
03. 12. 2020 15.22
+1
BogiEmil
02. 12. 2020 11.45
+4
Država bi morala narediti tudi čistko nad odločbami o trajni nezmožnosti za delo ... tega je ogromno ... kao invalid, dela pa na polno po raznih vrtovih pa to ... za začetek je dost kak facebook pogledat ...
Zentrum
02. 12. 2020 11.11
+4
Ah, koga pa to sploh briga? Glavno, da nimajo kovida.
2fast4
02. 12. 2020 10.59
+2
Pozabili ste povedati da določeni samo jamrajo, da bi še dobili več od države. V tej panogi ga bo najbolj nahebal delavec, ker lastnik bo že rekel da od države ni dobil nič...
plotter123
02. 12. 2020 11.09
+0
Tudi to je res tako kot sem napisal spodaj eni delajo na polno pa dobivajo pomoč zato ker so v pravi stranki. Tako da resno razmišljam da bi vse skupaj prodal NAJHUJŠI NOČNI MORI SDS-a Arabcem...pa da jih vidim potem kako bodo skakali.
Optimisty
02. 12. 2020 11.44
+2
glavna skrb delavca je da bo delodojalec založil plačo in to je to.....
plotter123
02. 12. 2020 10.55
+10
ne l.a.p.ajte v prazno... 100.000 in še novih 100.000 do božiča. V marcu mesecu neslednje leto bomo imeli 450.000 brezposelnih velikanska večina TRAJNO. Zato ker pomoč gre samo podjetjem v lasti SDS-a, NSi-ja , Desusa , SMC, ja in SNS-a oz njihovim pajdašem pri kleptomaniji v Zloveniji. Čeprav še vedno Grims , Janša , Mahnić , Hojs vsepovsod veselo razlagajo da samo podjetniki ki so člani teh strank DELAJO vsi ostali smo pa priveski družbe in i.z.m.e.č.ki katere bi bilo potrebno e.v.t.a.n.a.z.irati ker njih poštene ZAJEDAMO. No jaz imam 42 let delovne dobe v SVOJEM PODJETJU pa sem ravno danes dobil iz ZPIZA da še vsaj 15 let ne morem v pokoj ker imam še eno državljanstvo zraven . Skratka . Ko bo zmanjkalo še za pokojnine se nas bo zbralo 1.000.000 pred parlamentom in če vsak vrže samo eno kocko ga zasujemo.
kuncci1
02. 12. 2020 10.51
+7
Glavno, da so dobili župniki temeljni dohodek!!! Katastrofa od vlade in vladavine kriminala!!!
Sortegilio
02. 12. 2020 10.35
+17
To je rezultat dela vlade. Ne znajo ustrezno poskrbeti za ljudi, ki niso po svoji krivdi izgubili službe oz. so na čakanju. Pa da ne bo pomote. Sam imam 100 % zagotovljeno službo in nisem eden izmed tistih, ki bi bil brez, ampak podpiram ljudi!
kivzfccz
02. 12. 2020 11.24
-4
Pojdite za svetovalca vlade. Slo rabi pametne ljudi, ki dosti vejo in radi pomagajo.ZAL ENI SAMO PAMETUJEJO
Sortegilio
02. 12. 2020 12.13
+1
kivzfccz pač postavi se v kožo takih, ki so brez službe. Tebi je lahko pametovati . Ko se pa kdo znajde v taki situaciji, pa drugače začneš razmišljati.
DKR
02. 12. 2020 10.32
-3
Še en skrajno "prirejen" članek. Uradni podatki so sledeči : Marca 2020 je bilo v RS cca. 78.000 brezposelnih, Novembra 2020 pa cca. 83.000, torej cca. 5000 več od začetka epidemije. Vsako jesen se to število poveča zaradi vpisa dijakov, ki končajo srednjo šolo in študentov, ki zaključijo študij in se vpišejo na Zavod v iskanju zaposlitve. Torej, od kje prihaja teh 9537 na novo brezposelnih iz gostinstva ? Poznam veliko gostincev, pa so tisti, ki nimajo dela, dali zaposlene na čakanje in dobivajo nadomestilo za ta čas. Isto se dogaja s sobaricami, čistilkami,....mnogo jih je na čakanju,......torej od kod teh 9537 ?
Common_sense
02. 12. 2020 10.30
-3
Gostinci bi komot delali, tako da bi stregli vsaj zunaj. enako je brezvezna omejitev na občine, ker itak je povsod virus. A dobro, tako so se odločili, upajmo, da imajo prav. Če pa nimajo, pa nimajo. Takle mamo. Ne misliti, da bi kakšna druga vlada ne delala napak ali se lovila. Vse v Evropi se lovijo. Virus je nov, epidemija je silovita in precej nepredvidvljiva. Naslednjo bomo že bolje obvladali :)
vsnsvt
02. 12. 2020 10.58
+6
Daj ne lapaj!!! Gostinci zdaj rabijo pomoč TAKOJ, da bodo lahko ob sprostitvi ukrepov začeli delati, da bodo imeli kadre in da bodo lahko nabavili robo!!!
Red Bull
02. 12. 2020 18.15
Kje drugje mogoče, pri nas pa.......?????????!
Svoboden Miki
02. 12. 2020 10.24
+14
Napaka je,ker nocejo dati pomoci gostincem en kup pogojev.Dobi jih 20 odstotkov in to je logicna posledica tega.Tako bo drzava dobila po nepotrebnem celo goro brezposelnih za katere bi sicer komot skrbeli gostinci,ki ste jih porinili na kant.Skoda.
Optimisty
02. 12. 2020 10.25
+12
pogoji so nenormalni....avstrija je lep primer kako se pomaga če že kopiramo ukrepe smo to izgleda gladko preskočili...
Optimisty
02. 12. 2020 10.28
+10
zahvala gre tudi lahovniku ki je dobro izračunal kvazi pomoč in kdo jo bo vse deležen...kakor si napisal to pomoč bo prejelo 20% podjetij ostali bodo pa izviseli
Svoboden Miki
02. 12. 2020 10.35
+5
Optimisity sej s tem si bo drzava naredila medvedjo uslugo,ker bo ogromno novih revezev pa ni potrebe res ni.Samo dej pomoc vsem brez pogojev.Logicno da nimas poravnanih vseh zadev,ce si ze pol leta zaprt.
DKR
02. 12. 2020 10.45
+1
No, optimist,....pa primerjaj slovenski BPD z avstrijskim.
plotter123
02. 12. 2020 10.58
+6
tudi nemčija je hitro ugotovila da je nujno potrebno dati brez kakršnih koli pogojev pomoč malim podjetnikom... pri nas pa pravilnik dolg 30 strani..To je samo za člane kleptomanske HUNTE Janeza Janše.. Jih poznam delajo na polno zraven pa še pomoč
plotter123
02. 12. 2020 10.59
+5
dokler niste vi iz SDS-a prišli na ablast je bil BDP kar v redu.....kleptomani
zelo star kavkaški ov?ar
02. 12. 2020 10.21
+16
Glede na neustrezne ukrepe, bo kmalu sledil kolaps sistema, zakaj ne morejo delati gostinci, frizerji in ostali? To ni logično, upoštevati bi morali ukrepe in delati, ne pa da je vse počez zaprto in za povrh brez vsakega učinka.
Ana Sols
02. 12. 2020 10.19
+6
Napaka v članku! Študent nima pogodbe. Če bi bil pameten bi tudi student kdaj zafrknil tiste kjer brez pravic dela in drugo uro dela enostavno odšel, saj pogodbe tako nima.
Optimisty
02. 12. 2020 10.17
+13
na žalost je to samo začetek... kaj šele bo ...
kvatebriga11
02. 12. 2020 10.14
+18
Bravo država, bravo Janša... Mladi gremo lahko samo še v tujino, v Sloveniji nimamo več prihodnosti!!
plotter123
02. 12. 2020 11.00
-2
cicerro
02. 12. 2020 10.14
+14
Vsaj 100000 pa sploh prijavljenih ni kot iskalcev zaposlitve in jih tudi v tej statistiki ni. Vsak jih pozna veliko takih.
snupy1
02. 12. 2020 10.14
+13
Tisti ki čakate na pomoč države ste ... Nikoli vam država (vsaj naša) ne bo pomagala. Pomagajte si sami pa magari z delom na črno. Tako boste vsaj delali in zaslužilo za osnovno preživetje.
Volga Malek
02. 12. 2020 10.01
+14
Gospodarsko-finančna-ekonomska kriza je že...tu je še socialna kriza oziroma socialna tempirana bomba ki bo v Sloveniji kot posledica neumnih ukrepov Ivanove lopovske tolpe SMC,DESUS, SNS, NSI, SDS in 'strokovne' skupine z nadutim Kacinom, Rozmanom,Beovicko, Krekom in drugimi kot so Hojsi, Pocivalsek, Tonin, Gantar itd.,ki delajo za lastne koristi čeprav vpijejo z dvignjejo pestjo :'Moc ljudem!' Pa vsi vemo da se ne gre za ljudi temvec za oblast nad ljudmi in moč na drzavo kar simbolizira Ivan puklasti s Trstenjakove 8. Samo zlo, hudobija, nepotizem, korupcija, klientelizem, edino kar tolpa transparentno dela je to da krade in ruši sisteme države. Stari grehi ZUJFa in Zpiz 2. z leta 2013 ki so jih naredili DESUS, NSI, SDS mečejo dolge sence....
Walter Pravicek
02. 12. 2020 10.22
+2
Se pa SLIŠI:VSI IZ SDS BODO ČLANARINO DALI SKUPAJ ZA POMOČ LJUDEM V STISKI.ERJAVEC SE ODREKA DUGI PLAČI,ČE GA IZVOLIJO!VSI V VLADI BODO HODILI PEŠ NA BRDO,DA ŠPARAJO PREVOZNE AVTOMOBILE NAŠO LAST!TUDI HRANA BO LE SUHA!ONI,KI SO BILI V BILEČI,NA KURSU ZA PJEŠADIJSKEGA REZERVNEGA VODNIKA VEDO,KAJ JE SUHI OBROK!POUČILI BODO OSTALE,PREDVSEM IZ LEVICE!KER SO ŠE POLOTROKI!OBDAROVASNJ OTROK STARŠEV,KI SO V PARLAMENTU ne bo:da se revnim otročkom!Božičnice ne bo-odstopi se v Rdeči Križ!Novoletna zabava odpade,ker ni zadosti mask!Predsednik države ne bo imel dolgoveznega govora,ker ga itak nihče ne posluša!Potem se zbudim!"
Moncsa
02. 12. 2020 09.45
+17
V PRIMERU? Kriza je ŽE! Samo vprašanje časa, kdaj se eksponentno poveča št. brezposelnih. To se bo zgodilo takrat, ko nehajo zapravljati na čakanje na delo.