Korona

Premestitve oskrbovancev na Ptuj ne bo: 'Če v bolnišnici ne želijo razumeti, potem nima smisla'

Brežice/Ptuj, 21. 04. 2020 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko je ministrstvo za zdravje seznanilo vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice, da ju je izbralo za bolnišnici covid-19, je ta odločitev naletela na nasprotovanje tamkajšnjega vodstva in zaposlenih. Minister je zato obupal in povedal, da premestitev 40 oskrbovancev DSO Ljutomer na Ptuj odpade, saj se z bolnišnico ne misli več pogajati. Minister je bil tudi kritičen do vodstva ljutomerskega doma, saj naj tam ne bi upoštevali navodil. Direktor Tomislav Nemec pa odgovarja, da gre za neresnice in ministra poziva k preverjanju dejstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Upor na Ptuju
    03:45
    Iz 24UR ZVEČER: Upor na Ptuju
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Gantarja in direktorja SB Ptuj
    10:26
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Gantarja in direktorja SB Ptuj
  • Iz 24UR: Na Ptuju ne želijo postati covidbolnišnica
    03:22
    Iz 24UR: Na Ptuju ne želijo postati covidbolnišnica
  • Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji
    07:56
    Iz SVETA: Koronavirus v Sloveniji
  • Iz 24UR POPOLDNE: Kritično v ljutomerskem domu
    02:32
    Iz 24UR POPOLDNE: Kritično v ljutomerskem domu

"Ptuj odpade. Ne zdi se mi več smiselno z njimi pogajati. Če ne želijo razumeti, zakaj je premestitev oskrbovancev DSO Ljutomer pomembna ter da bi jim na ta način želeli pomagati, potem vse skupaj nima smisla," je dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Minister je bil na odboru DZ za zdravstvo oster do doma starejših v Ljutomeru. Upravo doma je obtožil neupoštevanja navodil. "Imamo ljudi, ki so pripravljeni to tudi javno povedati." Po informacijah, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje, naj bi imeli do izbruha epidemije v domu obiske, nudili pa so tudi malice svojim občanom v tem domu. "Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi," je bil oster minister.

Minister se je na seji sicer strinjal, da je slika v domovih kritična, ker so bile te institucije vrsto let zanemarjene, a je zatrdil, da so v kriznem času naredili največ, kar so lahko. Gantar je še zavrnil očitke, da starejši ne dobijo ustrezne zdravstvene oskrbe. "Domov ne moremo preseliti v bolnišnice, vanje namestimo bolnike, ki bolnišnično oskrbo potrebujejo in jo tudi dobijo," je zatrdil minister, ki je bil na seji deležen opozorila iz poslanskih vrst, saj je med razpravo snel zaščitno masko.

Nujna seja parlamentarnega odbora je bila sicer sklicana na zahtevo Levice, ki želi vladi predlagati sprejetje več ukrepov za zaščito oskrbovancev domov za starejše. Sistem domov je bil po besedah poslanca Levice Primoža Siterja v alarmantnem stanju že pred krizo, v času epidemije pa se je zgodil kolaps.

V Levici so zato predlagali več sklepov, s katerimi bi vlado pozvali, naj v največjem možnem obsegu zagotovi bolnišnično zdravljenje vsem obolelim s covidom-19, tudi oskrbovancem domov starejših, in s tem razbremeni posamezne socialnovarstvene zavode. Prav tako se zavzemajo za povečanje obsega testiranja oskrbovancev in zaposlenih ter financiranje dodatnih stroškov domov iz proračunskih sredstev.

A do glasovanja o predlaganih sklepih poslanci danes še niso prišli, saj so večji del večurne razprave zaznamovala opozorila sindikatov s področja zdravstvene nege in drugih reprezentativnih organizacij glede stanja v domovih.

Dom za ostarele Ljutomer
Dom za ostarele Ljutomer FOTO: POP TV

DSO Ljutomer: Niste preverili dejstev, navodila smo upoštevali

Direktorja DSO Ljutomer mag. Tomislav Nemec je povedal, da je pričakoval ministrov napad ter da Gantarjeve navedbe niso resnične. "Nasprotno vse predpise smo ves čas spoštovali in ukrepe najdosledneje izvajali. Prav tako v našem domu ves čas korektno sodelujemo s številnimi deležniki, ki danes delajo v našem domu," je ministru sporočil Nemec. 

Po današnjih podatkih je v DSO Ljutomer 48 stanovalcev pozitivnih na covid-19. Med temi so všteti tudi stanovalci, ki so imeli pri kontrolnem brisu nejasen izvid.

Povedal je, da so od začetka v domu potrebovali pomoč, vendar so bili namesto tega deležni nenehnih kritik s strani županje in podžupana, kar se je razširilo vse do ministrstva. "Res sem si že na začetku okužbe prizadeval, da se naše prve obolele stanovalce razseli (podobno kot sedaj v Murski Soboti). Žal takrat posluha ne občine ne države za to ni bilo. Stroki, kot se mi očita, pa nikoli nisem nasprotoval, čeprav se je takrat odločila, da okuženi stanovalci ostanejo v našem domu. Kot direktor pa sem dolžan narediti vse, da se širitev ustavi," zatrjuje Nemec.

Direktorja doma starejših občanov Ljutomer sicer veseli, da sedaj, ko je najtežje delo opravljeno in okužba v glavnem zajezena, ministrstvo spreminja strategijo in odpira vrata Bolnišnice Ptuj. Ministra je pozval, da naredi objektivno oceno, znova preveri dejstva in naredi zaključek. 

Nad Gantarjevim nastopom na odboru za zdravstvo so razočarani tudi zaposleni v DSO Ljutomer, ki so na javnost naslovili pismo, v katerem zavračajo njegove očitke in ministra obtožujejo populizma. "S populističnim nastopom ste sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v DSO Ljutomer v nemogočih razmerah in nas takrat niste slišali, pa predstavljate kot tiste, ki ne vemo, kaj je naše delo. Ne moremo verjeti, da prvi mož zdravstva v državi podaja zaključke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti," odgovarjajo zaposleni, ki jih žalosti "politično zdraharsko" lotevanje zadev in netenje sporov med zaposlenimi in zdravstvenim kadrom, ki je priskočil na pomoč. "Če bi nam prisluhnili prej, bi bile številke obolelih v našem domu bistveno nižje," so sklenili v pismu. 

Na Ptuju nelagodje glede sprejema ljutomerskih oskrbovancev

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so na današnjem jutranjem zboru delavcev izrazili nestrinjanje tudi nad takšno odločitvijo, podobnega mnenja je po zagotovilih direktorice Anice Užmah in strokovnega vodje Teodorja Pevca tudi vodstvo zavoda. "A ko smo bili postavljeni pred možnostjo popolne ukinitve vseh ostalih dejavnosti in preoblikovanja v covid-19 bolnišnico, smo pristali na to odločitev," je danes povedala Užmahova in zagotovila, da bodo kljub velikim tveganjem naredili vse, da bolnišnica ohranila vse dosedanje dejavnosti ter se še naprej strokovno razvijala.

Pred bolnišnico se je tudi zbralo nekaj ljudi, ki je protestiralo proti odločitvi ministrstva o premestitvi oskrbovancev iz Ljutomera. 

V bolnišnici jih najbolj skrbi, ker bodo v primeru uresničitve napovedi ministrstva okuženi bolniki prihajali v okolje, ki je trenutno brez okužb. Odgovorni na državni ravni niso sprejeli njihovega predloga, da bi zagotovili osebje za oskrbo obolelih v ljutomerskem domu. Kot je pojasnila direktorica, je pri njih predvidena zgolj oskrba pacientov, ki so okuženi, a imajo lažji potek bolezni, medtem ko bodo vse s težjo obliko covida-19 v njihovi regiji še naprej zdravili v UKC Maribor.

Po informacijah Užmahove so se s predlogom strinjali tudi v Brežicah, kjer so ponudili celo 70 postelj, a naj za zdaj selitve pacientov po zadnjih podatkih še ne bi bilo, ker je stanje v domu starejših v Šmarju pri Jelšah pod nadzorom, medtem ko v Ljutomeru trenutno stanja ne obvladujejo.

Strokovni vodja ptujske bolnišnice Pevec je dodal, da bi na njihovem oddelku, kamor bi selili okužene z lažjo obliko, opravljali zgolj nego, kar je povsem nova oblika in za vse še neznanka. "K nam bi tako prišli sicer zdravi varovanci doma, ki pa so okuženi z novim koronavirusom. Mi jih ne bomo zdravili, saj nismo infekcijski oddelek, zato bi takšne poslali v Maribor," je pojasnil Pevec.

V ptujski bolnišnici je sicer predvidena le oskrba tistih z lažjim potekom bolezni.
V ptujski bolnišnici je sicer predvidena le oskrba tistih z lažjim potekom bolezni. FOTO: Bobo

Ob tem je opozoril, da gre pri sprejemu 40 bolnikov za zgornjo številko, ki bi še ohranila vsaj povprečno realizacijo ostalih programov njihove bolnišnice. Kot je dodal, pri njih epidemiologa nimajo, zaščitne opreme pa imajo za zdaj dovolj, hkrati so jim zagotovili, da jo bodo prejeli v zadostnih količinah tudi za naprej. V nasprotnem primeru zaposlenih ne bodo izpostavljali tveganjem.

Je pa Pevec še potrdil, da je slovenska infektološka stroka načeloma proti premikanju okuženih ljudi v sicer zdravo okolje, in dodal, da morda drugače menijo redki strokovnjaki, ki sedijo v kriznem štabu. "Očitno so stvari v Ljutomeru šle tako daleč, da so ministrstvo pritisnile ob zid in se je zato odločilo za takšen korak," je še dodal strokovni vodja.

Užmahova je povedala, da ministrstvo po zadnjih informacijah še vedno vztraja pri svojem sklepu, a bolnikov danes še ne pričakujejo. Morda bodo prišli v sredo ali četrtek, medtem pa iščejo morebitne drugačne rešitve. Ministra Tomaža Gantarja so med drugim obvestili tudi o tem, da naj bi prostore ponudila ormoška psihiatrična bolnišnica, ta naj bi te navedbe tudi preverjal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrti vrti
02. 05. 2020 16.34
+1
Dark Knight
22. 04. 2020 17.05
+2
Paskakvali
22. 04. 2020 11.08
+5
Res me zanima kdo je avtor ideje o selitvi neprizadetih okuženih starostnikov v Ptujsko bolnišnico.Vsekakor nestrokovna in neodgovorna odločitev! Pri vseh termah katere imajo nekatere še ambulantne zmogljivosti in zdajle samevajo prazne so hoteli med neokužene (s COVID19) paciente naseliti okužene?!? Ravnanje vlade razumejo samo posvečeni drugi bolj težko.
prinašalec2
22. 04. 2020 11.03
+2
Naj jih bo sram in upajmo, da bodo dovolj hrabri tisti, in tista politična opcija, ki to vzpodbuja, da bodo sprejeli odgovornost , ko bomo po končani krizi, to terjali državljani. Ne bomo pozabili in vstrajali bomo, da se tem zadevam pride do dna. SD in židan, pa vsi iz "varnih zaklonišč", ki vodite to nepokorščino in vam ni niti malo mar, da gre za ljudi, njihova življenja ipd.
123soba
22. 04. 2020 10.57
+3
Stroka ali politika to je sedaj vprašanje.
cakra
22. 04. 2020 16.02
+5
Tu se ne gre za vprašanje stroka ali politika tu gre za to da bolnemu priskočiš na pomoč tu da se tisti ki bi morali bolnim pomagat zgovarjajo na politiko jih je lahko sram.
Jerneja Bren?i?
22. 04. 2020 10.13
+15
V občino, kjer ni NITI ENEGA samega POTRJENEGA PRIMERA okužbe (edina dva pred časom sta že zdrava), prav tako ne v mnogih okoliških občinah - očitno smo res naredili vse za to, da se okužba ni prenašala in nismo po njo hodili v druge občine ter v kraje po Sloveniji in izven nje - v NEPOSREDNO BLIŽINO ogromnega ptujskega DOMA UPOKOJENCEV, od koder vsaki trenutek v ptujski bolnišnici hospitalizirajo kakšnega varovanca, ki se čez nekaj dni vrne v dom upokojencev, bi zdaj namestili okužene ljudi, ki NE POTREBUJEJO ZDRAVLJENJA. In to v bolnišnico, ki nima ne epidemiologa ne infektologa... Skrajno neodgovorna ideja, zaletava, nestrokovna, predvsem pa nehumana do vseh rizičnih ljudi; teh že okuženih iz ljutomerskega doma in vseh nebroj iz ptujskega, ki to (še) niso.
TNT4U
22. 04. 2020 11.39
+4
Torej nobena bolnišnica, ki nima infektologa ne sme sprejemati bolnikov s COVID-19? Več kot 90% zdravstva stoji zaradi te epidemije, samo zato, da so v pripravljenosti sprejemati in reševati to epidemijo. Ob prvi priliki bodo jokali kako so vsi "podhranjeni" in kako so "pregoreli" in kako bi si vsi zaslužili silne dodatke (tudi po 200%). Čemu so sploh namenjene bolnišnice?
Jerneja Bren?i?
22. 04. 2020 13.10
+10
Bolnišnice so po moje namenjene zdravljenju vseh bolezni, ki jih človek ne zmore pozdraviti sam. A vam se zdi prav, da več kot 90% (to pravite vi, sama ne poznam številke) zdravstva zdaj stoji? In koliko časa še torej po vaše naj stoji? Ali pa kar ukinemo bolnišnice za zdravljenje vseh ostalih bolezni?? Haloška mati rabi eno uro ali več peš do najbližje avtobusne postaje - da se lahko pripelje do najbližje, t.j. ptujske bolnišnice. In to bolnišnico so nameravali preobraziti v covid bolnišnico, ljudi iz vseh 16-ih občin pa napotovati drugam, v Maribor najverjetneje. Kaj šele bi se s čakalnimi vrstami potem zgodilo v Mariboru!... Se vam zdi to humano do ljudi? Za varovance DSO Ljutomer pa je bilo rečeno, da ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Seveda se pri starostniku lahko v kratkem času situacija bistveno spremeni - a potem, ko bi se mu zdravstveno stanje poslabšalo, bi ga pa spet naložili in peljali v UKC? To je humano, da bi te bolne ostarele ljudi vozili po Sloveniji? V vsem tem času širjenja okužbe po domovih upokojencev bi človek pač pričakoval bolj razumne, odgovorne in premišljene odločitve.
flisd
22. 04. 2020 09.44
-1
Saj ptujska bolnišnica bo verjetno v bodoče rabila kakšna sredstva??? Enostavno. O sposobnostih ljutomerskega Nemca pa raje povprašajte lokalno prebivalstvo. Vam bodo marsikaj znali povedati.
honsej
22. 04. 2020 08.58
+7
Sramota ptujčani! Saj ste vendarle bolnišnica! sram vas je lahko.. in kako lahko rečete, da je teh 40 okuženih ljudi le okuženih in da ne potrebujejo bolnišnične oskrbe? Velika večina okuženih je sedaj tudi nepokretnih.. pa očitno se sploh ne zavedate , da so domovi za ostarele en velik negovalni oddelek kjer je 3/4 stanovalcev potrebnih negovalne oskrbe.. al kaj mislite da vsi hodijo pa se sami rihtajo, mi zaposleni v domu pa se cele dneve pogovarjamo pa igramo z našimi starčki ? malo morgen..
SLObunkeljn
22. 04. 2020 09.17
+17
Vseeno sumim, da tu ni šlo za 40 okuženih, ampak za spremembo namembnosti bolnišnice, kot je bilo prvotno rečeno , in je bilo kasneje spremenjeno na "začasnih 40" le kot prvi korak ... Žal več nič ne verjamem, ker je ta vladajoča garnitura že preveč zavajala do sedaj.
INAZ
22. 04. 2020 08.46
+8
Mi smo tu za vas, le sprejeli vas ne bomo.
SLObunkeljn
22. 04. 2020 08.27
+15
Nekaj mi zdaj v tej zgodbi ni jasno? Najprej smo poslušali, da bi Ptujsko bolnico zaprli , preselili vse bolnike v Maribor in ustanovili bolnico izključno za bolnike s covid-19. Razumem, da so se temu uprli tako prebivalci, kot osebje. Za oskrbo samo 40 bolnikov , to mi pa zdaj ni jasno v čem je problem, verjetno pa so v ozadju spet kakšne igrice o trajnem zaprtju bolnice za katere pač nikoli ne bomo izvedeli.
Optimiran
22. 04. 2020 08.19
+7
Hojs ne pusti prehajanja iz ene občine v drugo, razen do najbližje bolnice, ki pa je v Murski Soboti. A jih tam tudi nočejo?
janezdollar
22. 04. 2020 08.04
+12
Edino pravilno...zakaj bi "uvažali covid bolnike" v regije, ki sploh nimajo okuženih in to v bolnišnico, ki sploh ni bila informirana o tem in nima ustreznega oddelka za te bolnike...kaj pa drugi bolniki? So naenkrat nepomembni? Vlada dela po principu "jutri vam pripreljemo 40 covid bolnikom" pa če imate urejene pogoje ali ne...res katastrofa... Pa toliko hotelov je praznih in toliko medicinskega kadra, ki bi lahko tam pomagali bolnikom...
Hej Slovani
21. 04. 2020 21.56
+9
Utihne naj ta guntar. Če me spomin ne vara, je sam izjavil Bratovškovi, da se ne čuti sposobnega biti zdravstveni minister .
Podborsky
21. 04. 2020 21.51
+6
In taki beda ki bi se radi imeli drzavni denar za gradnjo urgence? Ukiniti se to bolnico. Oni bodo postavljali pogoje, kdo se bo zdravil v drzavni bolnici. Vlada, ki je mimogrede ne podpiram, naj takoj razresi direktorja bolnice in naj postavi odstavljenega Lavreta, da bodo cvilili, kot je dejal.
Kapkap
21. 04. 2020 21.49
+26
Ne morem verjet, da se to dogaja v Sloveniji, da ena bolnica ne bi sprejela bolnikov, naüih starostnikov. Sramota!
kr_en_moz
21. 04. 2020 21.49
+22
To pa nekaj novega, da si nekdo izbira koga bo zdravil. Kaj bi rekel Hipokrat na to?? Da ni denarja zmanjkalo od dodatnega zavarovanja? Sigurno so si kakšen krizni dodatek za delo od doma pripisali 💶💶
batom@pinkponk.com
21. 04. 2020 21.49
+37
Ko zdravnik odkloni obravnavo pacienta ker ga bolj briga lastna rit... taki ne bi smel bit u zdravstvu...
TitCankar
21. 04. 2020 21.46
+34
Sramota od vodstva bolnice tako podganjo zalego plačujemo in to so zdravstveni delavci v krizi sram jih bodi! Kaj pa Hipokratova zaprisega, da bodo za pacienta storili vse kar jim dopušča znanje in izkušnje! Medtem ko se v Ljubljani in Mariboru in Celju borijo za življenja okuženih s virusom dan in noč lahko v Ptujski bolnici štrajkajo! Ko bo ptujska županja rabila denar za občino in bo hodila v Ljubljano "fehtati" za denar je vprašanje kdo jo bo takrat slišal!
puspan
21. 04. 2020 21.45
+26
Ko sem prvič videl tega magistra Nemca pred njegovo ustanovo v Ljutomeru, sem si ustvaril takoj določen vtis o temu direktorju doma ostarelih. Zelo nervozen mencač, ki nekaj skriva za seboj. Kot bi hotel nekaj pomesti pod mizo. V glavnem en zelo zoprn tip, ki z vodenjem takšne ustanove, nima tri čiste.
Streznitev
22. 04. 2020 08.39
+0
murate
21. 04. 2020 21.44
+17
Ne obvladuje situacije,pa še gobcal bi.Nobena diploma naj se sliši še tako lep naziv, ne da imetniku diplome zagotovila ,da bo uspešno in pošteno opravljal svoje delo.Takšni kot je tale Nemec nebi nikoli več smeli dobiti javno plačane službe.Kot magister ima verjetno kar visoko izhodiščno plačo,glede na to,da zaposlene v domovih ne plačajo domovi,ampak država in največja laž je,da so domovi dragi zaradi zaposlenih v domovih.