8°C
Podatki za dan: 14. 10. do 24.00
Oboleli
10,683
+745
+7.5%

V Rusiji registrirali že drugo cepivo, EMA bo preverjala tretjega proizvajalca

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /STA /
KOMENTARJI
7
V Rusiji so registrirali še drugo cepivo proti covidu-19, medtem ko je tretje že v delu. Rusi so kot prvi na svetu avgusta registrirali cepivo, ki je bilo odobreno brez vseh potrebnih kliničnih preizkusov. Strokovnjaki so jim očitali, da so preveč hiteli, a se Rusi branijo, da cepivo učinkuje. Evropska agencija za zdravila (EMA) bo medtem preverjala še tretje cepivo proti covidu-19, ki ga razvijajo v Moderni.

Novico je danes sporočil sam ruski predsednik Vladimir Putin. Rusi so registrirali cepivo EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. 

Po informacijah Putina je v razvoju tudi tretje cepivo, ki pa ga testirajo v aziskovalnem centru Šumakov Ruske akademije znanosti.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covidu-19 z imenom Sputnik V. Vest je vzbudila zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki, da je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov.

Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna na novi koronavirus in da cepivo nima stranskih učinkov. 

Preden bodo v Rusiji začeli z množičnim cepljenjem pred koncem leta bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje. Putin je registracijo novega cepiva sicer objavil na dan, ko so iz države poročali o največjem dnevnem številu novih okužb - 14.231. Doslej so v Rusiji potrdili že 1,3 milijona okužb. Iz Moskve so sporočili, da se bodo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka morali znova šolati na daljavo.

Primerno cepivo, ki ga bodo registrirali v EU, bo po ocenah strokovnjakov najprej na voljo le ožjemu krogu ljudi, med katere spadajo zdravstveni delavci.
Primerno cepivo, ki ga bodo registrirali v EU, bo po ocenah strokovnjakov najprej na voljo le ožjemu krogu ljudi, med katere spadajo zdravstveni delavci.FOTO: Shutterstock

EMA bo preverjala še tretje cepivo proti covid-19 

Po cepivu AstraZenece in univerze Oxford ter cepivu nemškega BioNTecha in ameriškega Pfizerja bo Evropska agencija za zdravila (EMA) začela preverjati podatke o cepivu mRNA-1273, ki so ga razvili v Moderni. EMA je namreč ocenila, da je Moderna primeren kandidat za oddajo vloge za dovoljenje za promet z zdravili v EU. 

V tretjo fazo kliničnih testiranj omenjenega cepiva je vključenih okoli 28.618 udeležencev, več kot 22.194 jih je prejelo že drugi odmerek cepiva. V Moderni ocenjujejo, da bi lahko do leta 2021 pričeli z dobavo 500 milijonov odmerkov letno, po možnosti pa do milijarde odmerkov. 

Postopek ocene potencialnega cepiva Evropski agenciji za zdravila omogoča, da pregleda podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka. V običajnih razmerah farmacevtske družbe najprej končajo testiranje in zberejo podatke, šele nato pa jih pregleda pristojni regulator.

Pasica koronavirus oktober