Korona

V Rusiji registrirali že drugo cepivo, EMA bo preverjala tretjega proizvajalca

Moskva / Frankfurt, 14. 10. 2020 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
12

V Rusiji so registrirali še drugo cepivo proti covidu-19, medtem ko je tretje že v delu. Rusi so kot prvi na svetu avgusta registrirali cepivo, ki je bilo odobreno brez vseh potrebnih kliničnih preizkusov. Strokovnjaki so jim očitali, da so preveč hiteli, a se Rusi branijo, da cepivo učinkuje. Evropska agencija za zdravila (EMA) bo medtem preverjala še tretje cepivo proti covidu-19, ki ga razvijajo v Moderni.

Novico je danes sporočil sam ruski predsednik Vladimir Putin. Rusi so registrirali cepivo EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. 

Po informacijah Putina je v razvoju tudi tretje cepivo, ki pa ga testirajo v aziskovalnem centru Šumakov Ruske akademije znanosti.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covidu-19 z imenom Sputnik V. Vest je vzbudila zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki, da je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov.

Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna na novi koronavirus in da cepivo nima stranskih učinkov. 

Preden bodo v Rusiji začeli z množičnim cepljenjem pred koncem leta bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje. Putin je registracijo novega cepiva sicer objavil na dan, ko so iz države poročali o največjem dnevnem številu novih okužb - 14.231. Doslej so v Rusiji potrdili že 1,3 milijona okužb. Iz Moskve so sporočili, da se bodo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka morali znova šolati na daljavo.

Primerno cepivo, ki ga bodo registrirali v EU, bo po ocenah strokovnjakov najprej na voljo le ožjemu krogu ljudi, med katere spadajo zdravstveni delavci.
Primerno cepivo, ki ga bodo registrirali v EU, bo po ocenah strokovnjakov najprej na voljo le ožjemu krogu ljudi, med katere spadajo zdravstveni delavci. FOTO: Shutterstock

EMA bo preverjala še tretje cepivo proti covid-19 

Po cepivu AstraZenece in univerze Oxford ter cepivu nemškega BioNTecha in ameriškega Pfizerja bo Evropska agencija za zdravila (EMA) začela preverjati podatke o cepivu mRNA-1273, ki so ga razvili v Moderni. EMA je namreč ocenila, da je Moderna primeren kandidat za oddajo vloge za dovoljenje za promet z zdravili v EU. 

V tretjo fazo kliničnih testiranj omenjenega cepiva je vključenih okoli 28.618 udeležencev, več kot 22.194 jih je prejelo že drugi odmerek cepiva. V Moderni ocenjujejo, da bi lahko do leta 2021 pričeli z dobavo 500 milijonov odmerkov letno, po možnosti pa do milijarde odmerkov. 

Postopek ocene potencialnega cepiva Evropski agenciji za zdravila omogoča, da pregleda podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka. V običajnih razmerah farmacevtske družbe najprej končajo testiranje in zberejo podatke, šele nato pa jih pregleda pristojni regulator.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
29. 10. 2020 09.12
+1
V takšni situacij, kot smo, bi bilo dobro ,da se vsi prehodni postopki registracije cepiva ,ki morajo iti skozi vse zapletene postopke testiranja , časovno skrajšali. Bolje je imeti cepivo , ki zagotavlja 90% zanesljivost , kot pa čakati na dovoljenje regulatorja in vso proizvodnjo cepiva zamakniti v nedogled. Rusi in Kitajci delajo v tej ravno smeri in od njih lahko hitro pričakujemo cepivo.
rissp
31. 10. 2020 08.54
Ruskih in Kitajskih ceepiv NE bomo videli. .Madžarska je želela kupiti ta cepiva, da bi imela več različnih, pa je dobila prepoved s strani EU s pojasnilom, da je politika EU takšna, da se NE kupuje Ruskih in Kitajskih cepiv. To se odraža tudi v medijih, kjer povečini obe vrsti ruskega cepiva in tudi kitajsko cepivo enostavno ignorirajo, kot da jih ni, če pa jih že omenijo, pa samo v izključno negativnem smislu (za razliko od "zahodnih" cepiv... Pa čeprav je od prve registracije prvega cepiva Rusija od takrat že masovno preizkusila cepivo...
kure bedne
16. 10. 2020 15.24
+1
Eno je registrirati, drugo pa, da dobiš certifikat ustreznosti.
apodgra
29. 10. 2020 09.17
Kdo ti zagotavlja stoodstotno, da je certifikat ustreznosti verodostojen dokument. Vsak izdelek ,ki pride na tržišče ima certifikat ustreznosti -zanesljivosti, čez nekaj časa pa se ugotovi , da izdelek ni v skladu z vsemi standardi in predpisi in se ga celo umakne iz prodaje .
AlexReal
15. 10. 2020 09.13
+2
Kaj se dogaja s tistimi več deset tisoč cepljenimi ruskimi in kitajskimi vojaki ? So še živi ?
apodgra
29. 10. 2020 09.25
Alex Normalno ,da so živi . Če se je dala cepiti hčerka od Putina , potem lahko verjameš , da ni nič narobe s tem cepivom. Tudi Kitajci so cepili veliko ljudi z novim cepivom in nad rezultati so izredno zadovoljni. Niso ruski in kitajski znanstveniki neki mazači . Ko bo Slovenija imela tako moderno tehnično opremljene bolnišnice in ko bomo lahko v 12 dneh zgradili bolnico za 5000 posteljami, se bomo lahko pogovarjali kaj smo in kaj zmoremo.
Podlupo
15. 10. 2020 08.38
+2
Če verjameš v Baltazarja in druge...
Killer999
15. 10. 2020 08.18
+0
Rusi oni samo probujejo cepivo a svojih ni vazn kolk jih nese vazn da lahko cepivo prodajo
Generacija56
14. 10. 2020 21.57
+3
In Rusko cepivo, ker napada direktno virus, NE BRKLJA PO ČLOVEŠKEM DNA, Z OPIČJIM NADOMESTKOM, nima stranskih učinkov. IN TO BOLI.......
SEJBOBOL
15. 10. 2020 08.00
+3
Generacija56
15. 10. 2020 08.44
+4
Ni treba mnogo, le 25 let učenja, odkar so mi uničili ženo... Ko se dokoplješ do pravih informacij, spoznaš kakšni mazači so...
Periot222
14. 10. 2020 21.02
-1
KITAJCI SO USTVARILI VIRUS IN CEPIVO!