Korona

V Nemčiji nova žarišča, ponekod se vračajo karantenski ukrepi

Moskva/Washington, 08. 05. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.F., STA, A.K., N.Š
Komentarji
58

V Evropi se v veliki meri že sproščajo ukrepi. Pričakovano je, da se bodo kmalu odprle tudi meje. Avstrijski kancler denimo napoveduje odprtje meje z Nemčijo že pred poletjem. A stanje po svetu še zdaleč ni pod nadzorom. V Rusiji je že šesti dan zapored več kot 10.000 novih okužb, v ZDA pa so zabeležili že več kot 75.000 mrtvih.

 

Avstrija bi lahko mejo z Nemčijo odprla še pred poletjem, je ocenil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Dejal je, da je avstrijska vlada glede možnosti za odprtje meje skoraj vsak dan v stiku z nemško stranjo.

Dejal je še, da odprtje meje ni pomembno le zaradi turizma, ampak bi olajšalo življenje tudi številnim družinam, ki so trenutno ločene zaradi nadzora na meji. To velja tudi za delovne migrante ter vse, ki morajo potovati iz poslovnih razlogov.

Avstrijsko notranje ministrstvo je sicer zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, ta teden podaljšalo do 31. maja.

Vstop v Avstrijo iz Slovenije, Madžarske, Nemčije, Italije, Švice, Lihtenštajna, Češke in Slovaške je dovoljen le na določenih mejnih prehodih. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ne sme biti starejše od štirih dni. Dnevni migranti delavci morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi.

V Nemčiji nove omejitve

Nekatere lokalne oblasti v Nemčiji so medtem danes sporočile, da bodo znova uvedle karantenske ukrepe, ker so se spet pojavila žarišča izbruha koronavirusa. Med drugim nameravajo kljub dovoljenju zvezne vlade zamakniti predvideno odprtje restavracij in podobnih lokalov, prebivalstvo pa bodo pozvali, naj omeji svoje stike.

V zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so med drugim v eni od klavnic pri kraju Coesfeld potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 150 od 1200 zaposlenih. Zaradi izbruha bodo za najmanj en teden preložili odprtje restavracij, turističnih točk, fitnesov in večjih trgovin, prebivalce pa bodo pozvali, naj omejijo druženje. Po načrtih bo potekalo le postopno odprtje šol in vrtcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je prvi udarec od srede, ko je nemška kanclerka Angela Merkel sporočila, da se širjenje okužbe upočasnjuje ter da nizka stopnja smrtnosti nakazuje možnost vračanja v normalno življenje. Odločitev glede odprave ukrepov pa je v rokah deželnih oblasti, ki so se strinjale, da bodo spet vpeljale ukrepe, če se število novih okužb poveča za 50 na 100.000 ljudi v enem tednu.

To mejo pa so prekoračili v Coesfeldu. Deželni minister za zdravje Karl-Josef Laumann je napovedal, da bodo preventivno testirali vse uslužbence klavnice.

Podobno so mejo prekoračili v kraju Steinburg v deželi Schleswig-Holstein, kjer je žarišče tudi v klavnici. Zaenkrat še ni jasno, ali bodo zaostrili ukrepe. V Turingiji pa so napovedali krizno srečanje prihodnji teden, potem ko so to mejo prekoračili v kraju Greiz z žariščem med stanovalci in uslužbenci več domov za ostarele in bolnišnice.

V Nemčiji so doslej potrdili okoli 167.300 okužb s koronavirusom, umrlo je 7266 ljudi.

V Rusiji že šesti dan zapored več kot 10.000 novih okužb

 

Veliko novih okužb v Rusiji.
Veliko novih okužb v Rusiji. FOTO:

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 10.669 novih okužb z novim koronavirusom. To je že šesti dan zapored, ko država beleži več kot 10.000 okužb dnevno. Skupaj so doslej zabeležili 187.859 okuženih z novim virusom. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 98 ljudi, skupno 1723. 

Število na novo okuženih je v zadnjih 24 urah sicer nekoliko nižje kot dan prej, ko so potrdili rekordnih 11.231 novih okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočil ruski krizni štab za boj proti pandemiji covida-19, 5232 na novo okuženih nima nobenih simptomov.

Rusija je na petem mestu po številu okuženih z novim koronavirusom na svetu, in sicer za ZDA, Španijo, Italijo in Združenim kraljestvom.

Žarišče epidemije novega koronavirusa v državi je Moskva.  Tu so v zadnjih 24 urah potrdili 5846 novih primerov okužbe. Skupno  je 98.522.956 prebivalcev prestolnice umrlo za covidom-19, od tega 51 v zadnjem dnevu.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je včeraj sporočil, da so "samoizolacijo prebivalcev" prestolnice podaljšali do 31. maja. Karanteno so v mestu uvedli 29. marca. Izpostavil je, da je še prezgodaj za odpiranje restavracij, gledališč in športnih dvoran. Od 12. maja pa bodo morali nositi rokavice in zaščitne maske v trgovinah in v javnem prometu.

Kljub nagli rasti števila okuženih v Rusiji smrtnost po uradnih podatkih ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, kot so Italija, Španija in ZDA.

V Franciji vse manj bolnikov na intenzivni negi

V Franciji je danes število mrtvih zaradi covida-19 preseglo 26.000. V zadnjem dnevu so potrdili 243 novih smrti, skupno pa 26.230. Še naprej pa v državi pada število bolnikov na intenzivni negi, teh je bilo v zadnjem dnevu manj za 93.

Skoraj tri četrtine bolnikov v bolnišnicah imajo na širšem območju Pariza ter v regijah Grand Est, Auvergne-Rona-Alpe in Hauts-de-France. Na teh območjih, ki so bolj ogrožena, bodo ukrepe odpravljali počasneje.

Že dlje časa v Franciji beležijo padec dnevnega števila smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 in počasi prihajajo iz krize. Na vrhuncu epidemije je bilo na intenzivni negi več kot 7000 bolnikov, sedaj jih je 2828.

Italija z največ mrtvimi v EU, umrlo že več kot 30.000 ljudi. Na Otoku kljub slabi situaciji pozivi k odpiranju

V Italiji je po zadnjih podatkih novi koronavirus vzel že več kot 30.000 življenj. Iz države danes poročajo o novih 243 mrtvih, skupaj o že 30.201 žrtvi. 

V državi je okuženih še 217.185 ljudi, se pa število novih dnevnih okužb nekoliko zmanjšuje – v zadnjih 24 urah so jih našteli 1.327. Več mrtvih kot Italija beležijo le še ZDA in Velika Britanija. 

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Veliki Britaniji je danes preseglo 31.000. V zadnjem dnevu je glede na podatke zdravstvenega ministrstva naraslo še za 626 in trenutno znaša 31.241. Med smrtnimi žrtvami zadnjega dne je tudi šest tednov star dojenček, ki je imel tudi druge zdravstvene težave.

Kljub velikemu številu smrtnih žrtev pa se na premierja Borisa Johnsona krepi pritisk, naj zrahlja omejitvene ukrepe. A kot je danes posvarila vlada, s prihodnjim tednom še ne gre pričakovati večjih sprememb pri pravilih karantene.

"Biti moramo realistični, da čez noč ne bo dramatičnih sprememb," je na novinarski konferenci dejal minister za okolje George Eustice. Kot je dodal, bodo pri rahljanju zelo previdni, saj podatki kažejo, da nevarnosti še ni konec.

Regionalna vlada v Walesu je danes naznanila načrte za ponovno odprtje vrtnih centrov in knjižnic, širša karantena pa bo ostala v veljavi še vsaj tri tedne. Johnson bo lastne načrte prek televizijskega nagovora predstavil v nedeljo zvečer.

V ZDA število mrtvih zaradi covida-19 preseglo 75.000

V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 75.662 smrtnih primerov zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Doslej se je pozdravilo 195.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327.000, umrlo je 26.144 ljudi, okrevalo pa jih je 55.547. New Yorku sledijo New Jersey s 134.000 okuženimi in 8800 mrtvimi, Massachusetts s 74.000 okuženimi in 4500 mrtvimi, Illinois z 71.000 okuženimi in 3100 mrtvimi, Kalifornija z 62.000 okuženimi in 2500 mrtvimi ter Pensilvanija s 56.000 okuženimi in 3600 mrtvimi. Michigan ima ob 76.000 okužbah 3400 mrtvih, Florida 39.000 okuženih in 1600 mrtvih, Teksas 36.000 in 985 mrtvih, Connecticut pa 32.000 okuženih in skoraj 2800 mrtvih.

Bela hiša je konec aprila izdala bolj splošne smernice državam za ponovno odpiranje, ki pravijo, da naj se sledi navodilom zvezne vlade, delodajalci naj spremljajo zdravje zaposlenih in upoštevajo družbeno distanciranje na delovnem mestu.
Bela hiša je konec aprila izdala bolj splošne smernice državam za ponovno odpiranje, ki pravijo, da naj se sledi navodilom zvezne vlade, delodajalci naj spremljajo zdravje zaposlenih in upoštevajo družbeno distanciranje na delovnem mestu. FOTO: AP

Predsednik ZDA Donald Trump se s koronavirusom ne ukvarja več v tolikšni meri kot doslej. Nima več rednih novinarskih konferenc delovne skupine Bele hiše za boj proti koronavirusu, odgovornost za ukrepe je predal zveznim državam, sam pa se posveča pozitivnim izjavam o ponovnem odpiranju oziroma zagonu ekonomije.

V primerih preteklih epidemij je glavno vlogo seznanjanja javnosti in oblikovanja ukrepov prevzel Center za nadzor nad boleznimi v Atlanti (CDC), ki pa ga je Trump dal na stranski tir. CDC je na primer izdelal podrobna navodila zveznim državam za postopno varno odpiranje ekonomij oziroma družb, vendar pa Bela hiša ni dovolila njihove objave, ker da so preveč natančna in podrobna.

Ameriški mediji so do navodil, ki bi morala biti objavljena v petek, prišli po ovinkih in jih objavili. CDC na primer restavracijam priporoča, da po odprtju naredijo varnostne pregrade pri blagajnah za obrambo pred kihanjem, odsvetujejo jim samopostrežbo za stranke in oddaljenost med mizami najmanj 1,8 metra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIRBCA
09. 05. 2020 18.08
-4
ali se niso zadosti zrusili manjse drzave treba ponoviti cilj ni se resen. Pa saj ni res kdo vam se verjame.
mentorhercul
09. 05. 2020 14.17
+0
Kaj se dogaja?
Maks Novak
09. 05. 2020 09.30
+5
To brlezganje in mlatenje prazne slame je vse zato,da bodo dvigovali cene v nebo,saj ste pa ja zasledili ,ko naši že predragi zobarji grozijo z višjimi cenami in tako bodo lajnale tudi ostale branže.
Internacionalac
09. 05. 2020 08.46
+2
dajno
09. 05. 2020 08.33
+18
Corona še ni odšla ko prihaja nazaj. Treba se odločit, ali bomo vsi životarili, ali bomo živeli normalno z večjo unerljivostjo... Treba se bo sprijaznit... Nič več ne bo tako kot je bilo... Ljudje bomo umirali za novo boleznijo... Zakon narave pa je tak, da prej pobere šibke, pa se naj kdo sklicuje na empatijo, človečnost karkoli, na koncu ima narava prav. Pa nisem noben mladenič, da bi mi kdo očital, da mene pa korona ne more... Tako pač je
pesnitev
10. 05. 2020 17.36
-4
Glotis
09. 05. 2020 08.15
+12
Ukrepe je zelo enostavno sprostit, novi standardi zaščite pa so katastrofa. Koliko časa bo lahko vozila trola z 17 potniki in bo mesečna vozovnica enako stala kot pred korono??? Ali bodo šle cene v nebo, ali pa ne bo izvajalcev.
pesnitev
10. 05. 2020 17.35
-2
Glotis, bi rad knčal na intenzivi ali pa še dlje?
the kop
09. 05. 2020 08.08
-5
vse bi naredili da narodu vzamejo svobodo! Lažejo na veliko!!
User768643
09. 05. 2020 08.16
+6
Še dobro, da si ti spregledal in nas razsvetlil. JJ pa je že toliko uspešen, da ima vpliv po celem svetu. Vsem je ukazal, da morajo uvesti diktaturo.
the kop
09. 05. 2020 08.22
+13
vsi ki se tako bojite iti na zrak najbolje da se zaplombirate v stanovanja, in ste tam do smrti!! Nas ki pa še premoremo trohico pameti pa pustite da živimo naprej! Tale gripe bo ostala in ne gre nikamor, človeštvo pa naj kaj naredi?! Vse zapremo, se skrivamo, stradamo? Ne hvala!! ŽIVLJENJE GRE NAPREJ!!
rile15
08. 05. 2020 21.54
+4
Tako bo tudi pri nas,k ljudje tako pritiskajo da naj se vse ukine,samo nekaj vam povem od ponedeljka ko zalaufa javni prevoz pa do petka bo vse kul,od 18 dalje bo pa karantena kot jo se ni bilo ..
Samo gasssss...
08. 05. 2020 21.52
+5
Debela Greta lazee...
DuhSaSjekirom
08. 05. 2020 21.34
+12
Skoda in umrlih bo malo morje ce spet zaprejo. In to na dolgi rok. Kar je bilo zaprro je bilo zaprto. Konec. Ce se spet razsoro.ekonomija absolutno ne bo prezivela in gr evse v maloro, potem pa bodo tako ali tako zrtve.
juresmax1
15. 05. 2020 14.33
Ni tak problem koliko jih bo umrlo ampak kako in kje. Če bi ob večjem številu okuženih vse s težjo obliko bolezni sprejeli v bolnice, bo naš zdravstveni sistem razpadel, že sedaj, ob komaj nekaj čez 1400 okuženih, so prenehale delovati vse druge zdravstvene storitve. Če bi imeli 10.000 okuženih, kar je še vedno relativno malo, bi jih bilo v bolnišnicah vsaj 2000 in 400 do 500 na intenzivni, teh kapacitet pa preprosto ni. Ker seveda pa hudo bolnih ne morejo pustiti umirati doma je alternativa samo splošna karantena, ne glede na izgube gospodarstva. Torej je pri novem valu pandemije edina varianta zopet hude omejitve gibanja in stikov. Tu zaenkrat druge rešitve ni.
Oblastiželjni
08. 05. 2020 21.32
+35
Če se še tako trudiš ne moreš biti pameten pri tem sranju, ki nas je doletelo oz smo si ga dostavili.
Borec21
08. 05. 2020 21.14
+35
To je pa ko imaš prišleke ki iih je že več kot nemcev in so skregani s higieno
Andree
08. 05. 2020 21.50
+4
tudi čistim Nemcem je higiena tuja. pridi malo v München na DB
Patriot78
08. 05. 2020 21.11
+23
Žarišče epidemije novega koronavirusa v državi je Moskva. Tu so v zadnjih 24 urah potrdili 5846 novih primerov okužbe. Skupno je 98.522.956 prebivalcev prestolnice umrlo za covid-19, od tega 51 v zadnjem dnevu. Nisem vedel da je že toliko žrtev v Rusiji??? Halo novinarji???
Ježek JEBE POP SMRADE
08. 05. 2020 21.09
-2
Merkl … ure so ti štete …
txoxnxy
08. 05. 2020 21.01
+44
Joj joj novinarji! Kako lahko v mestu ki z okolico šteje 17 mil ludi po novinarsko je pa kar 98,5 mil ljudi umrlo samo v Moskvi. Prenapihnjeno kot štetje lublanskih kolesarjev
Pan1
08. 05. 2020 20.39
+19
Benti. Nemci, vsi na biciklu in okrog parlamenta vozijo, kot nori. Samo, ne derejo se, baje
Jožajoža
08. 05. 2020 20.53
+9
mi si moramo še demokracijo priborit. 91, smo jo izgubili in upam, da jo 2020 priborimo nazaj.
Jožajoža
08. 05. 2020 21.12
-3
tudi mi bi lahko danes slavi 75 obletnico zmage nad fašizmon,nacizmom in njihovimi pomagači domobranci na slovenskih tleh.če ne bi leta 91........
slo_veter
08. 05. 2020 20.39
+30
citiram članek .. "Skupno je 98.522.956 prebivalcev prestolnice umrlo" Ojoj.. kakšna šlamparija .
Sachs
08. 05. 2020 20.38
+21
Citiram iz članka "Skupno  je 98.522.956 prebivalcev prestolnice umrlo za covid-19, od tega 51 v zadnjem dnevu."
TheEarthIsFlat
08. 05. 2020 20.07
+21
Angela, prihaja čas, ko boš sedela.
AlternativeFacts
08. 05. 2020 17.15
+32
Kje je sedaj naša vlada? HALO...Kurz je ja iz vašega političnega spektra. Kdo bo sedaj kriv, ker se komunistom avstrija na veliko izogiba?