Korona

Bolnišnice se polnijo: število bolnikov se je v dobrem tednu podvojilo

Šempeter pri Gorici / Novo mesto / Celje, 27. 10. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
28

V dobrem tednu se je število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19, podvojilo. Ker pacienti takšno oskrbo potrebujejo več dni, v bolnišnicah že primanjkuje postelj. V šempetrski bolnišnici tako širijo oddelek, v Novem mestu v pomoč odpirajo staro interno kliniko. Polnjenje bolnišničnih kapacitet pa na drugi strani razkriva tudi pomanjkanje medicinskega osebja.

V šempetrski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 19 bolnikov s koronavirusno boleznijo, eden od njih potrebuje intenzivno zdravljenje. To mesto so uredili znotraj obstoječega oddelka za covid-19, bolnišnica pa pripravlja novo širitev tega oddelka, je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje.
V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje. FOTO: Janez Lencl UKC Maribor

"Po današnjem načrtu bomo zagotovili 35 postelj in štiri intenzivne enote. Pričakujemo, da nam bo to uspelo še v tem tednu," je dejala Savnik Winklerjeva.

Ob povečevanju potreb bodo oddelek za covid-19 širili v skladu z načrtom, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje in po katerem naj bi vsaka bolnišnica zagotovila 20 odstotkov posteljnih kapacitet za bolnike s covidom-19.

"Ta številka je za našo ustanovo sicer precej visoka glede na razpoložljiv kader in medicinsko opremo, ki je žal nimamo v takem obsegu," je opozorila strokovna direktorica bolnišnice.

Ker pacienti potrebujejo bolnišnično oskrbo več dni, v bolnišnicah primanjkuje postelj. Na navadnih oddelkih namreč ostanejo vsaj 10 dni, na intenzivni terapiji pa lahko tudi po več tednov, samo umetno predihavanje namreč povprečno traja 10 dni. In da bi zagotovili dodatne bolnišnične postelje, po besedah stroke bi lahko še ta konec tedna po številu hospitaliziranih prebili številko 1000, se širijo na navadne oddelke, jih prenavljajo, selijo se na druge lokacije ... Polnjenje bolnišničnih kapacitet pa na drugi strani razkriva tudi pomanjkanje medicinskega osebja in s tem tudi poziv, da naj se v javno zdravstveno mrežo vključijo tudi koncesionarji. Na pomoč zdravstvenim ustanovam se tako iz vse Slovenije javljajo zdravniki, ki bodo svoje znanje nudili tam, kjer jih bodo najbolj potrebovali.

Med hospitaliziranimi bolniki imajo na internističnem oddelku tri akutno bolne, ki so okuženi z novim koronavirusom. Te so ločili od ostalih in jih po potrditvi bolezni premestili na oddelek za covid-19.

V šempetrski bolnišnici so začeli tudi z akcijo zbiranja sredstev v lokalnem okolju za nakup nujne opreme za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo. Za nabavo večjih kosov opreme so že začeli postopke, nakup pa bo financiralo ministrstvo.

Za zdravljenje tako velikega števila kovidnih bolnikov pa potrebujejo tudi manjšo medicinsko opremo. Gospodarstvo in individualne donatorje naprošajo, naj prispevajo denarna sredstva zanjo. Nekateri so se že odzvali, je povedala Savnik Winklerjeva.

Ob poslabšanju epidemiološke slike v regiji je prišlo do manjšega izpada strokovnega kadra tudi v šempetrski bolnišnici. Okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi za zdaj še ni veliko – v skoraj 1000-članskem kolektivu jih je okoli 20.

Kljub temu je bolnišnica pozvala sosednje zdravstvene domove, upokojene strokovne delavce ter študente s področja zdravstva za pomoč pri delu. "Bližnja zdravstvena domova iz Nove Gorice in Ajdovščine sta se že odzvala in nam bosta zagotovila pomoč, nenehno smo v stiku z direktorjema," je dejala Savnik Winklerjeva.

Število ambulantnih pregledov v bolnišnici je v tem tednu zaradi šolskih počitnic manjše kot običajno, v prihodnjem tednu pa bodo morali zmanjševati obseg dela.

"Predstojniki oddelkov že pripravljajo nove razporede ambulantnega dela, ohranili bomo le storitve, označene z oznakama nujno in zelo hitro, ter na oddelkih, kjer nam bo ostalo še dovolj kadra. Prioriteta je organizacija dela za obvladovanje koronavirusne bolezni," je zaključila strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

V novomeški bolnišnici za kovidne bolnike odpirajo tudi staro interno kliniko

V Splošni bolnišnici Novo mesto je danes hospitaliziranih 50 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivnem oddelku. Za kovidne bolnike poleg pljučne in infekcijske klinike odpirajo tudi staro interno bolnišnico, kjer bodo zagotovili do 80 postelj, so zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati v bolnišnici zmanjšujejo delo na nenujnih programih. Po novem tako sprejemajo le še bolnike s stopnjo napotitve nujno ali zelo hitro. "Vsi ostali pacienti, katerih termin bo odpovedan, bodo o drugem datumu obveščeni v najkrajšem možnem času," so navedli.

V bolnišnici trenutno ne primanjkuje opreme, ventilatorjev in prostora, narašča pa število okuženih tako med zdravniki kot med medicinskimi sestrami. "Situacijo ta trenutek kadrovsko še obvladujemo, v proces pa že vključujemo specializante in nekaj študentov višjega letnika zdravstvene fakultete," pišejo v sporočilu.

Vse, ki prihajajo v novomeško bolnišnico, pozivajo, naj se držijo navodil: nosijo masko, vzdržujejo varnostno razdaljo in razkužujejo roke. Odkriti naj bodo glede simptomov, ki so morebiten znak covida-19.

"To, da nimate vročine, ne pomeni, da ste vzeli sredstvo za zbijanje vročine, preden ste šli od doma – to pomeni, da tega zdravila sploh niste potrebovali," so opozorili in poudarili, da je pomembno v največji možni meri preprečiti vdor virusa med zaposlene v zdravstvu. "Le tako bomo zmogli preživeti ta zimski čas tako, da bodo lahko bolnišnice še naprej nudile pomoč občanom in državljanom," so navedli.

Naval na bolnišnice je tako velik - samo včeraj so sprejeli 84 novih bolnikov - da praktično vse bolnišnice, ki sprejemajo covid bolnike, že dnevno širijo kapacitete, navadne oddelke spreminjajo v intenzivne in prerazporejajo kader. Da bi pomagala preobremenjenim zdravstvenim delavcem, pa bo Civilna zaščita v prihodnje - v sodelovanju z Rdečim križem - bolnišnicam, kjer jim bo primanjkovalo kadra, ponudila bolničarje iz ekip prve pomoči in prostovoljce, ki bi jim lahko pomagali pri delu. Prva skupina naj bi se začela usposabljati že konec tedna.

Iz Splošne bolnišnice Celje prav tako sporočajo, da so zaradi večjega števila kovidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, reorganizirali delovanje in omejili izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev, kar pa poteka postopno in selektivno.

Zaradi kratkega časovnega okvira, v katerem spreminjajo organizacijo dela, in omejenih kadrovskih resursov o spremembi ne morejo obveščati vseh bolnikov. Zato do preklica velja, da bodo obravnavo v bolnišnici lahko opravili le tisti pacienti, ki jih bodo znova povabili na pregled, diagnostiko ali poseg. Ti pacienti bodo prejeli navodila o terminu izvedbe.

Vse ostale paciente, ki novih vabil ne bodo prejeli oziroma jih osebje bolnišnice ne bo kontaktiralo, pa prosijo, da v bolnišnico ne prihajajo, četudi imajo stara vabila s termini za obravnavo.

Vsem pacientom, ki so glede tega v dvomu, predlagajo, da svoje vprašanje skupaj s kontaktnimi podatki (telefonsko številko) pošljejo na e-naslov: enarocanje@sb-celje.si. Odgovor, ali bodo zdravstveno storitev lahko opravili, bodo prejeli v roku 24 ur oziroma naslednjega delovnega dne.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pa so sporočili, da je zaradi okužbe ali možnosti okužbe (karantena, morebitni stik) trenutno odstotnih 125 zaposlenih, od tega 18 zdravnikov in 69 delavcev zdravstvene nege.

Stanje kovidnih bolnikov v UKC Maribor – tedensko – od 10. 7. do 23. 10. 2020.
Stanje kovidnih bolnikov v UKC Maribor – tedensko – od 10. 7. do 23. 10. 2020. FOTO: UKC Maribor
Stanje kovidnih bolnikov v UKC Maribor – od 14. 9. do 26. 10. 2020.
Stanje kovidnih bolnikov v UKC Maribor – od 14. 9. do 26. 10. 2020. FOTO: UKC Maribor

V bolnišnicah po Sloveniji se trenutno skupno zdravi 560 bolnikov s covidom-19, od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Po podatkih sledilnika za covid-19  so v ponedeljek v bolnišnice na novo sprejeli 85 bolnikov, v enote za intenzivno terapijo pa šest bolnikov. S pomočjo ventilatorja diha 57 bolnikov s covidom-19.

Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina je stanje v bolnišnicah resno. V malo več kot tednu dni se je število kovidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, podvojilo, njihovo število pa se bo v prihodnje še kar nekaj časa povečevalo.

Infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar je pojasnila, da imajo v UKC hospitaliziranih 140 kovidnih bolnikov, 29 jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo. Kot je dejala, uspejo dnevno povečevati število postelj na intenzivni negi in tudi postelj na navadnih oddelkih za covid-19 tudi s tem, da se selijo na druge lokacije, kot sta ortopedska klinika in Bolnica Petra Držaja, vendar pa števila ne bodo mogli višati v nedogled, ker jim bo slej ko prej zmanjkalo ustrezno izobraženega kadra za obravnavo vseh teh bolnikov.

Težava je v tem, da se število kovidnih bolnikov v bolnišnicah hitro povečuje, ker ostanejo ti bolniki dlje časa v bolnišnični oskrbi. Na navadnih oddelkih ostanejo vsaj 10 ali 14 dni, na intenzivni terapiji pa v povprečju več tednov – samo umetno predihavanje povprečno traja 10 dni.

Bolniki na oddelku za intenzivno nego so povprečno stari 65 let, najmlajši je star 42 let. Na navadnem oddelku obravnavajo bolnico, staro 33 let, hospitalizirani pa so tudi otroci. Trenutno sta hospitalizirana dva otroka, ki sta v bolnišnici zato, ker potrebujeta dodatek kisika. V preteklosti pa so imeli v bolnišnici tudi otroke s covidom-19, ki so bili stari manj kot leto.

V UKC Ljubljana je hospitalizirana tudi mlajša nosečnica, ki potrebuje dodatek kisika.

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robespierre16
27. 10. 2020 21.42
zakaj mi, ko prosijo za donacije,hodi številka 870 tko velik po glavi....😂😂😂
Tajkun Pirc Musar
27. 10. 2020 20.50
+1
najboljšisosed
27. 10. 2020 20.22
+1
Prej smo gripo preboleli doma. Smo imeli vročino, bili brez okusa in vonja, vse nas je bolelo, kašljal smo in tesko dihali. Danes pa jo v bolnišnici. Le komu je uspelo ustvariti takšen brezvezen kaos po celem svetu?
Carpediem32
27. 10. 2020 20.21
+1
Kdaj bodo končno povedali, kdo so tisti, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo? So to starostniki iz DSOjev, druge starejše osebe, ki niso upoštevale ukrepov? So jih okužili družinski člani, ki tudi niso ničesar upoštevali? In seveda, kar nas najbolj zanima, je bil pri testiranju teh oseb dejansko ugotovljen covid19 ali katerikoli drug kovida? Seveda tega ne bodo povedali.
Krepki 2
27. 10. 2020 19.38
+4
V bistvu se že sedaj testira 90% samo bolnišnično osebje v domovih za ostarele ostalo so vrtci in šole tako da delovnih ljudi iz proizvodnje je le par procentov izjema je verjetno le Ljubljana tam je največ takih ki gredo za prdec k zdravniku
Krta?a 21
27. 10. 2020 19.36
-3
Zdravnike bi vprašal če paciente zdravijo s hidroklorokinom, cinkom, vitamini, minerali in po potrebi kortikosteroidi? Ker če tega ne delajo, mučijo in uničujejo svoje paciente pod pretvezo kovid, dokaza za virus pa nimajo.
Krta?a 21
27. 10. 2020 19.36
-5
Da ne pozabim antibiotike in to učinkovite in ne generične pirhe ki so total mim.
Obala31
27. 10. 2020 19.52
+6
Antibiotiki so proti bakterijam in ne virusom,to ve tudi moja hci ,ki hodi v 2. razred osnovne sole...
cekin11
27. 10. 2020 20.11
+1
se en potrčko ko misli da vse vse...pr antibiotikih pa mimo brcne..
cekin11
27. 10. 2020 20.11
GRoman
27. 10. 2020 19.35
Zdej bo zanimiv vidt ufc fight med korono in gripo
Našvasan_zob
27. 10. 2020 19.32
+5
Kacinovci, a je bilo letos lepo na Hrvaškem morju?..
Našvasan_zob
27. 10. 2020 19.30
+2
Vavčerji so bili zgodba o uspehu....
medus
27. 10. 2020 19.29
+0
Nehajte sprejemat take za katere se ve da ne bodo preživeli pa bo
mina1980
27. 10. 2020 20.02
+3
Pa tudi tistih ne, ki dejansko sploh ne rabijo bolnišnične oskrbe, pač pa se jih je premestilo, ker drugih "rdečih con" ni bilo vzpostavljenih. S tem samo nabijate cifre....seveda je to tudi vaš namen.
Obala31
27. 10. 2020 20.36
+0
Povej to tvojim starsem ali starim starsem...
Krepki 2
27. 10. 2020 19.29
+4
Se vidi da ne vedo kaj počnejo prvo ukrepi maske itd potem testiranje le še za rizične skupine in zdravstvene delavce .Kot prvo bi omenil način testiranja zdravstvenih delavceh testirajo jih med delovnim časom tako da ne rabijo čakat na rezultate doma ampak na delovnem mestu tako da so to že dvojna merila.Drugo če je eden od družinskih članov okužen drugi člani lahko normalno hodijo v službo dokler ne kažejo kakšnih znakov bolezni skregano z zdravo pameto
Militos
27. 10. 2020 19.27
+1
In širjenje panike se nadaljuje...
LFC78
27. 10. 2020 19.22
+1
Hvala vsem neodgovornim ljudem tipa Potrč, Zlatko, petkovi kolesarji itd, da ste hujskali ljudi, da virusa ni...ko bodo ljudje ostajali pred vrati bolnic pričakujem vašo pomoč tem ljudem!!!
Našvasan_zob
27. 10. 2020 19.31
+3
Kaj pa 800.000 idiyhotov ki so koristili vavčerje na morju?... O tem pa nič?
mina1980
27. 10. 2020 20.07
+1
Jaz tej vladni burleski in podkupljeni stroki ne verjamem, pa Potrča sploh videla nisem. Ne vem od kje vam ideja, da nas je on (in še drugi) hujskal.....
nemo1
27. 10. 2020 19.19
+1
In kaj zdaj bomo samo opiminjali kršitelje ali jih bomo zasluženo trpali v ječe