Korona

V Singapurju se je rodil dojenček s protitelesi proti novemu koronavirusu

Singapur, 29. 11. 2020 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Singapurka, ki se je z novim koronavirusom okužila marca, v času nosečnosti, je rodila otroka s protitelesi proti SARS-CoV-2. S tem se ponovno poraja vprašanje o tem, ali se okužba lahko prenese z matere na otroka.

Koronavirus nosečnica
Koronavirus nosečnica FOTO: Shutterstock

Dojenček se je novembra rodil brez okužbe z novim koronavirusom, vendar so testi pokazali, da je imel v sebi protitelesa, poroča Reuters. 

"Moj zdravnik sumi, da sem v času nosečnosti nanj prenesla protitelesa proti novemu koronavirusu," je dejala Celine Ng-Chan. Marca je covid-19 prebolela v lažji obliki, iz bolnišnične oskrbe so jo odpustili po dveh tednih in pol. 

Svetovna zdravstvena organizacija sicer trdi, da še ni znano, ali lahko nosečnica s covidom-19 okužbo prenese na otroka v času nosečnosti. Do danes aktivnega virusa niso našli v niti vzorcih tekočine okoli otroka v maternici niti v materinem mleku.

Kitajski zdravniki so že poročali o prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu in hkrati njihovem postopnem upadanju pri dojenčkih, ki so se rodili ženskam, okuženim z novim koronavirusom. Raziskave so oktobra objavili v reviji Emerging Infectious Diseases.

Prenos novega koronavirusa z mater na novorojenčke je redek, so oktobra poročali tudi zdravniki iz medicinskega centra New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center in svoje ugotovitve zapisali v akademski časopis JAMA Pediatrics. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
30. 11. 2020 10.17
Življenje se prilagodi novim razmeram, nič nenavadnega. Živela svoboda cepljenja.
BepaJoseph
29. 11. 2020 21.41
+2
ta ima rešen... sam pazit bo moral, da ga avto ne povozi...
ni_mi_vse_eno
30. 11. 2020 10.19
najpogostejša smrt je zaradi srčno žilnih bolezni, omega 3 maščobne kisline delajo čudeže pri preprečevanju teh težav. (Dr. Michael Greger, Omega 3)