Korona

V skupinah nujnega varstva v šolah učenci istega razreda, ocenjevanja ne bo

Ljubljana, 29. 03. 2021 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za izobraževanje je srednje, osnovne in glasbene šole z okrožnico tudi uradno obvestilo, da bo pouk od četrtka do prihodnjega petka znova potekal na daljavo. Osnovnim šolam nalaga, naj skupine v nujnem varstvu oblikujejo iz učencev istega razreda, za preverjanje in ocenjevanje pa priporoča, naj ga preložijo na čas po vrnitvi.

Osnovne šole je ministrstvo obvestilo, da morajo od četrtka organizirati nujno varstvo za učence, katerih oba starša ali eden izmed njiju, ki je samohranilec, so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji in poklicnih gasilskih enotah. Pri tem za kritično infrastrukturo veljajo sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.

Osnovnim šolam ministrstvo določa, naj skupine za izvedbo nujnega varstva oblikujejo iz učencev istega razreda, pri čemer naj imajo od osem do 10 oziroma do največ 15 učencev. Določa tudi, da učitelji, ki izvajajo pouk na daljavo, delajo od doma.

Učilnice bodo spet samevale.
Učilnice bodo spet samevale. FOTO: Shutterstock

Dijaki in študentje višjih strokovnih šol, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom ali praktičnem izobraževanju pri delodajalcu, ga še naprej izvajajo tam, kjer bodo izvajali dejavnost in kjer imajo zagotovljeno varno delovno okolje v skladu z smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Glede testiranja okrožnica navaja, da se od 1. do 11. aprila, kolikor naj bi trajalo zaprtje države, testirajo le tisti zaposleni, ki bodo v tem obdobju prisotni v šoli, in sicer enkrat tedensko. 

Za učence, ki so vključeni v nujno varstvo, in učence, ki se izobražujejo v oddelkih prilagojenega programa v osnovnih šolah, mora šola zagotoviti šolsko prehrano. Od učencev, ki se izobražujejo na daljavo, pa šola zagotavlja topli obrok tistim, ki za to izpolnjujejo pogoje.

Glede pouka na daljavo Zavod RS za šolstvo osnovnim in glasbenim šolam priporoča, da se učitelji z učenci dogovorijo, kako bo potekalo delo na daljavo. Šole naj uporabijo prilagojene urnike in opredelijo čas za dnevni videokonferenčni stik z učenci, njihovo samostojno delo ter čas za gibanje in sprostitev.

Učitelji naj obdobje aktivnosti preverjanja in ocenjevanja preložijo na čas, ko se učenci vrnejo v šole. Z učenci, ki se zaradi slabih internetnih povezav ali opreme težko vključujejo v neposredne aktivnosti pouka na daljavo, naj se učitelji dogovorijo o oblikah in načinih samostojnega dela, je zapisano.

Zavod šole tudi opozarja, da samostojno delo učencev od doma od njih zahteva več časa za opravljanje posameznih aktivnosti, zato predlagajo, da oddelčni učiteljski zbori smiselno uskladijo obremenitve posameznih učencev za izvajanje pouka na daljavo. Učitelji naj pri načrtovanju prednostno usmerijo aktivnosti v izvajanje obveznega programa, v katere se lahko smiselno vključijo tudi učitelji, ki izvajajo razširjeni program, so še zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
29. 03. 2021 20.48
+9
...če smo že pri bandi pokvarjeni: komaj en mesec je minil, da ste na ves glas obljubljali, da ŠOLE IN VRTCI SE BODO ZADNJE ZAPIRALI, ne glede, kaj. In kaj se dogaja sedaj? Vse odprto, samo šole, vrtci in javna uprava zapira!!!!!!!!!!!!!!!!!! In pole se čudite, na vam nihče ne verjame niti ene besede več!!!
Joakim
29. 03. 2021 20.42
+5
Naj ta vlada jasno in glasno pove. So otroci delavk v proizvodnji in v trgovini opravičeni do varstva otrok ali in ne? Zahtevam od bande pokvarjene jasen odgovor.
Moncsa
29. 03. 2021 20.46
+5
Niso. Tudi če eden od staršev dela v "ključni infrastrukturi", drugi pa v trgovini, niso. Tako sva midva z možem: jaz ključna (finance), on IT, jaz dobim potrdilo od delodajalca, da sem nepogrešljiva, njemu ne dajo. Delati pa mora ravno tako. Pa smo tam. Se strinjam: banda pokvarjena.
91Mašika
29. 03. 2021 20.36
+6
Torej... Če kateri od staršev dela pa v neki tovarni pa ne sme dat otroka v nujno varstvo? Jaz delam v tovarni moj partner dela na pošti imava 3 otroke? Ali jih lahko dama v šolo in vrtec da lahko greva v službo?????? Eni moremo otrokom tut kaj skuhat da so siti...in ne moremo ker smo vse prihranke ki smo jih imeli že porabli???? Ka naj jim dam za jest? Travo?
Iluzionist
29. 03. 2021 20.09
+3
Janša je odobril ponovno odprtje šol zato, ker so se začeli shodi za ponovno odprtje šol, ki so bili posledica prejšnjih faliranih odločitev, da se gibanje ne bi razraslo do te mere, da bi moral odstopiti. Kmalu po odprtju so pa cele razrede dajali v karantene zaradi širjenja okužb. Pa si je spet uspel podaljšati izredne razmere, najprej se je zdelo, da so zagovorniki odprtja šol dosegli zmago vendar so le dali legitiminost Janševim taktičnim odločitvam, namenjenim ohranjanju na oblasti.
Moncsa
29. 03. 2021 20.16
+5
Iluzionist glede na to, koliko razredov je še vedno hodilo v šolo, razredov v karanteni je bilo zanemarljivo malo. Če pogledaš, koliko okužb je v šolah na dnevni ravni, so spet tam: zanemarljivo malo (in še to pretežno od petega razreda naprej, glede varstva so pa problematični tamali, do četrtega razreda). Če bi na tej sfaljeni vladi bi imela vsaj malček pameti, bi raje striktno zaprli vse trgovine in storitvene dejavnosti, tovarne, šole na daljavo od 5. razreda naprej, vrtci odprti, nižji razredi odprti. To bi imelo kaj smisla, če že. Sicer sem mnenja, da to zapiranje na splošnem nima nobenega smisla....
Moncsa
29. 03. 2021 20.00
+7
Hočejo eno skupino po razredu, medtem so tako zaostrili pogoje za nujno varstvo, da ga skoraj nobena družina ne izpolnjuje. V čem je potem poanta?
pomaranča
29. 03. 2021 19.59
+7
Ne razumem. Učitelji bodo doma imeli pouk na daljavo, otroke za nujno varstvo pa naj razdelijo po razredih. Koliko učiteljev pa je na šolah? Kdo bo torej pazil otroke? Hišniki, kuharice...
asdfghjklqwertz
29. 03. 2021 19.39
+5
Učitelji tudi nimajo lahkega dela zaradi izmišljevanj, ki jih politiki počnejo ...