Korona

Na Hrvaškem 96 novih okužb

Zagreb, 03. 07. 2020 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, Anja Kralj
Komentarji
385

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je sporočil, da je na novo okuženih 96 oseb. Dve osebi z boleznijo covid-19 sta umrli. Medtem ko se izbruh v samostanu v Đakovu umirja, postaja novo hrvaško žarišče koronavirusa Požeško-slavonska županija, kjer beležijo 25 novih primerov. Vir okužb je par, ki se je vrnil iz Nemčije, okužil pa svojo družino in prijatelje. Tudi v Zagrebu so pristojni potrdili 25 novih okužb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kot na vrhuncu epidemije
    02:51
    Iz 24UR: Kot na vrhuncu epidemije
  • Iz SVETA: Na zahodnem Balkanu vse huje
    02:51
    Iz SVETA: Na zahodnem Balkanu vse huje

 

Nacionalni štab civilne zaščite je sporočil, da so zabeležili 96 novih okužb, dve osebi sta umrli.  V samoizolaciji je 4.943 oseb. Gre za največje število okuženih po 1. aprilu, ko so prav tako potrdili 96 okužb. To je sicer tudi najvišje število dnevnih okužb od prvega primera v državi 25. februarja. Trenutno je na Hrvaškem 728 obolelih s covidom-19. Med njimi jih je 88 na zdravljenju v bolnišnicah. Štirje bolniki so na ventilatorjih. Doslej je okrevalo 2168 oseb. Skupno so testirali skoraj 83.000 ljudi, v preteklih 24 urah 1465.

Nov vir okužb - par okužbo prenesel na množico ljudi

Vodja okrožnega štaba civilne zaščite v Požeško-slavonski županiji Vedran Neferović je za hrvaški radio spregovoril o porastu okužb po vrnitvi para iz Nemčije. "Število kontaktov, ki sta jih imela, je neverjetno," je dejal Neferović. Par je okužbo prenesel na svojo družino in prijatelje, neuradno pa naj bi bilo v Požegi in okolici okuženih vsaj 50 ljudi. 

Po njegovih besedah so se ljudje preveč sprostili, pokazati pa bi morali več samokontrole, če se vračajo iz tujine. "V prvih dneh bi morali paziti, da ne stopijo v stik z veliko ljudmi, saj v nasprotnem primeru nepazljivost vodi v nenadzorovano širjenje okužbe," je še dodal. 

Razlog za dodaten alarm je tudi dejstvo, da so virus odkrili v tamkajšnji bolnišnici. Med okuženimi so namreč dva zdravnika in dve medicinski sestri z oddelkov za nevrologijo in pljučne bolezni. Direktor bolnišnice Željko Glavić je za medije potrdil, da so včeraj zvečer okužbo potrdili pri štirih zaposlenih. Nemudoma so dezinficirali vse prostore, trenutno pa poteka iskanje kontaktov, da bi preprečili nadaljnje širjenje virusa po bolnišnici. Okužili se naj bi od ženske, ki je bila na pregledu pretekli teden na obeh oddelkih, poroča N1. 

V Osiješko-baranjski županiji, kjer so se zadnje dni spopadali z izbruhom virusa v samostanu v Đakovu, so danes zabeležili 12 novih okužb, od tega šest v Đakovu. 

S soboto se spreminja režim na slovensko-hrvaški meji.
S soboto se spreminja režim na slovensko-hrvaški meji. FOTO: Bobo

V Zagrebu stanje ni sijajno, a zadeve pod kontrolo

V Zagrebu so v zadnjih 24 urah potrdili 25 novih okužb. Na tiskovni konferenci so pristojni priznali, da stanje ni 'sijajno', a so zadeve pod kontrolo. Epidemiologi so ob tem opozorili, da Zagreb ne moremo označiti za žarišče, to lahko storimo na primer za samostan v Đakovu. V prestolnici namreč živi več kot 800.000 ljudi, dnevno jih tja migrira več tisoč, zato je jasno, da bo se virus tam najbolj razširil, so še povedali epidemiologi. 

Od 25 pozitivnih je osem povezanih z nočnim klubom, 10 je kontaktov že znanih, v enem primeru gre za uvoz iz Srbije, pri ostalih je izvor nejasen. Virus se je pojavil tudi na dveh poliklinikah v domu za ostarele. 

Nov primer okužbe so odkrili tudi v Istri, Zadru in Primorsko-goranski županiji. Istrska civilna zaščita je sporočila, da je okužena oseba, ki je bila že v samoizolaciji, potem ko je prišla v stik z obolelo osebo. Slednja se je vrnila iz BiH. V Zadru je okužen mlad moški. Tekom včerajšnjega dne so testirali 105 vzorcev, v samoizolaciji pa je 76 ljudi. Manjši delež oseb v karanteni je posledica ukinitve omejitev za državljane Srbije, BiH in Severne Makedonije. 

V Primorsko-goranski županiji pa je okužena oseba, ki je kontakt že obolele osebe iz Slavonskega Broda. Trenutno se nahaja v samoizolaciji in je v dobrem zdravstvenem stanju. Iz Brodsko-posavske županije za zdaj poročajo o petih novih okužbah. 

V Dubrovniško-neretvanski županiji so zabeležili dva nova primera okužbe. Okuženi sta dve mlajši ženski. V Šibensko-kninski županiji so prav tako potrdili dve novi okužbi. Pet novih primerov prihaja iz Zagrebške županije, trije novi primeri pa iz Ličko-senjske županije. Tam so potrdili sploh prve okužbe po dveh mesecih zatišja. 

Razpisali so se o ukrepih Slovenije

Hrvaški mediji so se medtem razpisali o novih strogih ukrepih, ki jih uvaja Slovenija na slovensko-hrvaški meji. Nestrpno pričakujejo današnje informacije slovenske vlade, ki bo predstavila nekatere podrobnosti glede prehajanja meje. Hrvate namreč zanima, ali bodo morali ob prihodu v Slovenijo v karanteno. Večernji list je včeraj pozno zvečer poročal, da je hrvaški premier Andrej Plenković govoril s slovenskim premierjem Janezom Janšo, slednji pa naj bi prvemu zatrdil, da se meja ne bo zaprla. S skupnimi napori državi ciljata na zaščito zdravja ljudi in gospodarskih aktivnosti, je še zapisal hrvaški časnik. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malinha
03. 07. 2020 21.32
-1
Zakaj je morala policija rumene 🐒 pospremiti na mesto protesta, kjer so s kljukastimi križi in ostalimi naci-všečnimi simboli smetili po Prešernovem spomeniku? Vidim zgolj dva odgovora: ali so se kot otročički bali zgubiti v mesti ali pa so bili tako prestrašeni, da bi jih normalni ljudje 'pojedli' (ker so, kakor je doktor iz Prištine rekel, kanibalisti)? Bolj mi je všeč prvi odgovor, da gre za nedonošenčke. Normalni ljudje jih ne bi pojedli, ampak poslali v Argentino.
dr21
03. 07. 2020 21.15
+7
Janša pa kritiziral Šarca ker ni pravočasno zaprl mejo z Italijo
Sashp13
03. 07. 2020 20.11
+3
Evo za vse tiste, ki bi zapirali meje..danes zjutraj sma s tamalim sla z jet skijom iz Paga na Vir, bonaca, brez sapice vetra, morje prazno, ni lepsega. Zdaj mi pa povejte, kje bi se pri nas lahko naganjala z jetom? Od Pirana do Izole mogoce? Dajte no, malo zdrave pameti. Na Pagu smo ze nekaj casa pa se nekaj casa bomo, upam, da vsaj do septembra, ko se sola zacne. Sigurno imamo dosti manj moznosti, da fasemo virus, kot pri nas v Sloveniji. Se v trgovino mi ni treba, ker vse potrebno kupim od domacinov. Kar nekaj slovenskih druzin nas je tukaj in vsi se strinjami, da bo to eden najlepsih dopustov zadnjih let.
Ici
03. 07. 2020 21.09
+11
A ni to lepo? Standard, da te kap. Dva meseca dopusta. Denarja na kupe. Raj na zemlji. Človek se vpraša le, kaj nekdo vašega kove počne na portalu 24ur?
BITINOVINAR
04. 07. 2020 08.38
-1
ici, samo javna uprava. Vsaj eden od staršev.
SteffXRP
03. 07. 2020 19.52
-15
vsak ki mi da minus je primerek fovšljivega Slovenca
graf
03. 07. 2020 19.52
+7
slabo kaže da bodo njihove plaže letos kaj bolj obljudene kot gledamo slike zadnje dni ...
SteffXRP
03. 07. 2020 19.36
-9
pobje in punce, dne 7.8.2020 grem za 1 teden na dopust v top destinacijo v SLO, potem pa grem za 5 tednov na svojo destinacijo na jadransko obalo. Star sem 49 let, dopusta imam 36 dni, torej porabil bom 30 delovnih dni dopusta (6 tednov), en teden pa ostane za zimske počitnice. Izračunano imam tudi porabo sredstev, 2 tedna v SLO je enako 5 tednov v CRO pod enakimi pogoji. SO?
graf
03. 07. 2020 19.54
+4
..in vzami v zakup možnost da boš dopust nepredvideno podaljšal !
Ici
03. 07. 2020 21.11
+1
Če ga bo podaljšal na "svoj račun", ne na delodajalčev, je vse v najlepšem redu. Pa seveda ob tem nikogar dodatno okužil.
gulmor
03. 07. 2020 19.29
+3
Dokler je Istra brez virusa, sem brez skrbi.
graf
03. 07. 2020 20.19
+10
Istra je brez virusa nekak tako kot S. Koreja : če ni testov - ni virusa !
jspatipaon
03. 07. 2020 19.02
+4
Paničarji, odprite, zaprite, mineštra gre naprej...
anatomija
03. 07. 2020 18.51
+41
Zapreti mejo z Hrvaško . Njim je pomemben samo turizem Gospodarstva skoraj nimajo . Briga jih , kako bo ko se bodo okuženi turisti vrnili v svoje države in bo v teh državah pešalo delo . Pomembno je , da so v Istri in Dalmaciji zapravljali denar
graf
03. 07. 2020 19.54
+5
morfo
03. 07. 2020 18.49
+21
Tudi Janša je govoril s Plenkovičem ki mu je obljubil zaprtje klubo, očitno sta držala oba figo v žepu.
fcrs_lj
03. 07. 2020 18.46
+7
Ej folk zadnja novica, korona virus se prenasa tudi preko interneta, zato vas naprosamo da se ne dotikate tipkovnice ker je velika verjetnost da se lahko okuzite!!!
Malinha
03. 07. 2020 18.41
+4
Spoštovana Mesečev sij. Ali ste opazila v pismu puklastega, naslovljenega na g. Draga Šketa smešno zanimivost? ".. državno tožilstvo dogajanje spremlja pasivno", ter "Za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo boste neposredno odgovorni." DT bi torej morala dogajanje spremljati aktivno, kar je pa najpomembneje, kjer je natančno prepoznan vzorec komunizma: vsi najvišji državni 'šefi' bi morali to spremljati in obsojati. Celoten partijski vrh! Celoten partijski vrh se mora nujno sestati, kjer ima besedo tudi recimo minister za infrastrukturo, ki mora ta dogajanja obsoditi! Puklasti se torej na g. Šketa obrača kot na partijskega so-veljaka, ki mora o tem nekaj reči! Seveda, zakon pa pravi nekaj povsem drugega, oz. točno določa kako in kaj. Druga, še večja neumnost pa je "Za vsako morebitno žrtev.. boste neposredno odgovorni." Če morebiti pride do žrtve pri teh "organiziranih grožnjah", je g. Šketa apriorno že odgovoren. G. Šketa naj torej vpraša babo Vango kaj se bo zgodilo, ker drugače ne more vedeti kaj bo v prihodnosti - za katere del je neposredno odgovoren. Ta stavek je skrajno neumen, ima pa enake ideološke temelje partijske enotnosti, kjer je tazadnji politkomisar klican na odgovornost.
Zmaga Ukrajini ...
03. 07. 2020 21.21
+5
Spoštovani Missas, ... veseli me, da ste se nam pridružili. Ah,... kaj bi brez svečkarskega kalimerota? Eno samo sprenevedanja in kazanje s prstom na druge, ko je pa v nebo vpijoče jasno, kdo je ODGOVOREN za stanje v naši državi, vključno z "morebitnimi žrtvami". Parola "Smrt janšizmu" ni še nikogar ubila, ubija pa fašizem in njegova izpeljanka - janšizem, kar se je več kot očitno videlo tudi na današnjem protestu, ko je morala policija rumene 🐒 pospremiti na mesto protesta, kjer so s kljukastimi križi in ostalimi naci-všečnimi simboli smetili po Prešernovem spomeniku. Na koncu jih je morala pa policija še pospremiti z mesta, ker so se počutili ogrožene. Ne morete si misliti, kako strahotno nevarni so lahko mirni protivladni protestniki.
dark horse
03. 07. 2020 18.37
+18
Kdaj bo meja zaprta? Okoli 15.8 ali konec avgusta. Zakaj ker bo takrat JU končala z dopusti,sezona se končuje pote pa panika,kriza pri nas itd
Mungos2
03. 07. 2020 18.25
+4
ZAPRITE MEJO,NEPRODUŠNO !!!!!!! SLOVENCELJNE PA V 14 DNEVNO KARANTENO !!!!!
Mungos2
03. 07. 2020 18.32
-2
Supreme91
03. 07. 2020 18.43
-9
Malinha
03. 07. 2020 18.15
+4
MitjaSr, daj napiši še enkrat tisto, ko so te aretirali... Tako sem se krohotal, da sem skoraj iz stola padel.
Janko Ig
03. 07. 2020 18.09
+8
Enak scenarij kot marca ....čakajo,da jih en kp z balkana pride pol pa bojo mogoče mejo zaprl kot z Italijo.....
Voluhar7
03. 07. 2020 17.59
-1
Prehlad ne pa covid
pokerstarsy
03. 07. 2020 17.56
+18
To ni nič. Že samo v dravogradu jih mam 16.
User416781
03. 07. 2020 17.55
-12
Lep pozdrav iz Lošinja. Tukaj uživamo in ne delamo panike. Zaradi mene je lahko tudi zaprete mejo.
Ici
03. 07. 2020 18.19
+30
vrtnar01
03. 07. 2020 18.53
+12
User416781
03. 07. 2020 21.00
-1
Nič skrbet. Se počutim zelo dobrodošlega. Pa tukaj ni neke borbe med levimi in desnimi, vsaj ne tako očitno in tudi ni neke fobije s tem koronavirusom. Se mi zdi, da se Slovenija pogreza sama v svojo gnojnico, ki jo ves čas zlivate po njej.
MasteRbee
03. 07. 2020 17.53
-12
"Zato so pa razbili Jugoslavijo, ker je bila ZELO močna država z Balkana" v košarki, rokometu, vaterpolu...ekonomsko, kar je osnova preživetju, pa v razsulu.
SERAPHIN
03. 07. 2020 18.08
+15
mccm
03. 07. 2020 18.15
+4
ja.... predvsem zaradi športnih dosežkov so razbili yugo :D ekonomsko? Ja boga revna juga... večino zgradb ki jih gledaš, kjerkoli že živiš je bila zgrajena v jugi, prav tako tudi večina infrastrukture, strojev ni bilo veliko in že samo ta podatek ti da vedeti, da so ljudje imeli delo in tudi plačani so bili zanj, da o ogromnih firmah (sedaj žal že pokojnih) sploh ne govorim. Sedaj živimo v bogati EU in smo na drugi strani korita (kajti prej smo bili v večini mi tisti, ki smo ga polnili) subvencije, krediti, nato, svoboda... :D no po drugi strani... inflacija, gospodarske krize, deljenje naroda... tudi to je Slovenija
Ici
03. 07. 2020 18.22
-3
Ko berem tvoj komentar, se sprašujem, ali si po pomoti zataval sem, ali pa.... Upam in si želim, da tega, kar si napisal ne misliš resno.