Korona

V Sloveniji cepljenih skoraj 90 odstotkov zdravnikov

Ljubljana, 30. 08. 2021 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po podatkih, ki so jih Zdravniški zbornici posredovale bolnišnice in univerzitetna klinična centra, so zdravniki v bolnišnicah, v katerih skupno dela okoli 3571 zdravnikov – precepljeni 89,4-odstotno. Podatek velja za 12 bolnišnic, univerzitetno kliniko in oba UKC.

 "Z visoko lastno precepljenostjo in tudi precepljenostjo svojih družin jasno kažemo, da smo v dejstva o cepljenju prepričani in ga zato priporočamo vsem," poudarja prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. 

Bojana Beović se cepi
Bojana Beović se cepi FOTO: UKC Ljubljana

Podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju, tako varnosti kot učinkovitosti in pomenu za družbo, po strokovni plati vedo največ, v sporočilu za javnost poudarja Zdravniška zbornica Slovenije. Posebej je pomembna precepljenost tistih, ki so v nevarnosti, da bodo ob okužbi potrebovali sprejem v bolnišnico, to je predvsem starejših od 50 let: "Če ta skupina ljudi ne bo dovolj zaščitena, imamo lahko ob hitrem širjenju različice delta v bolnišnicah hitro še enkrat toliko ali celo več bolnikov kot lani jeseni. Edina alternativa cepljenju so ponovno zapiranje šol, podjetij in omejitve gibanja, ukrepi, ki smo jih že izkusili in jih ne želimo več. Prav tako ne želimo več, da bi morali zaradi prerazporejanja kadrov z drugih oddelkov omejevati določene bolnišnične programe, saj tudi drugi bolniki potrebujejo našo hitro bolnišnično obravnavo zaradi necovidnih razlogov,"  dodaja Beovićeva.

Koliko so precepljeni po posameznih bolnišnicah?  

Stoodstotno ali skoraj stoodstotno so zdravniki precepljeni v Bolnišnici Topolšica (100 %) in v Splošni bolnišnici Celje (99,4 %). Nad 90-odstotno so zdravniki precepljeni tudi v UKC Maribor (91,5 %), na onkološkem inštitutu (91 % ), v Splošni bolnišnici Brežice, kjer je precepljenost 95-odstotna, 94-odstotno so, npr. precepljeni tudi zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Tudi v največji zdravstveni ustanovi v državi – UKC Ljubljana, kjer dela več kot 1300 zdravnikov, je precepljenost zelo visoka, 87-odstotna. Pri tem je treba upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali na porodniškem dopustu, medtem ko pri večini drugih bolnišnic, od katerih smo pridobili podatke, vanje dolgotrajno odsotni zdravniki oz. zdravnice (dolgotrajna bolniška, porodniška) niso všteti.

Poleg tega so nam v bolnišnicah, kjer je precepljenost še vedno zelo visoka, a je npr. nižja od povprečja, pojasnili, da so nekateri zdravniki, ki še niso cepljeni, prebolevniki, ki so zaradi prebolele bolezni še zaščiteni. V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je cepljenih 80 % zdravnikov, so, če k temu prištejejo še zdravnike prebolevnike, skupno zdravniki pred covidom-19 zaščiteni 86-odstotno.

Vodstva slovenskih bolnišnic ob tem – tudi v luči zgleda, ki ga dajejo zdravniki – ponovno prosijo vse prebivalce in prebivalke, da zaupajo medicinski stroki in se, če še niso zaščiteni pred covidom-19, čim prej cepijo. Tako bodo zavarovali sebe pred morebitnim težjim potekom bolezni in hkrati omogočili, da bolnišnice ne bodo preobremenjene z bolniki zaradi covida-19 ter bodo tako lahko po programu oskrbele vse druge bolnike, ki prav tako potrebujejo bolnišnično obravnavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med., strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je povedal: "V naši ustanovi je v tem trenutku precepljenih približno 66 odstotkov zaposlenih, med zdravniki pa je delež kar 92 odstotkov. Četrti val, ki prihaja, je lahko zelo velik ali ne tako zelo velik. Edini ukrep, ki je pravzaprav na voljo pri uravnavanju tega, je število cepljenih ljudi. Več ljudi, kot bo cepljenih, manjši bo četrti val in bolnišnice bodo lahko izvajale svoje storitve tudi na ostalih področjih. V primeru, da bo prišlo do takšnega vala, kot sta bila drugi in tretji, pa bodo bolnišnice zablokirane in bodo praktično lahko izvajale samo urgentno službo in skrbele za onkološke paciente. Vsi ostali pacienti pa bodo morali počakati. Tako da še enkrat prosim vse prebivalstvo, cepite se!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Dr. Natalija Krajnc, dr. med., v. d. strokovne direktorice SB Slovenj Gradec, dodaja: "Pridružujemo se pozivom k cepljenju prebivalstva, saj trenutno stanje cepljenosti proti covidu-19 v Sloveniji nikakor ne zagotavlja dovolj visoke kolektivne zaščite pred okužbo s to boleznijo. S cepljenjem ne ščitimo le sebe, pač pa tudi druge, še zlasti ranljive osebe v svoji okolici, ki bi lahko zbolele s težjo obliko bolezni." Po njenih besedah so prav zato tudi v njihovi bolnišnici že v začetku avgusta organizirali prvi odprti cepilni dan prav za skupino otrok nad 12 letom starosti, s čimer bodo nadaljevali že danes.

Visok delež cepljenih imajo tudi v Splošni bolnišnici Brežice. "Od 60 zdravnikov jih je 57 cepljenih, kar je 95 odstotkov. Med vsemi zaposlenimi pa se je cepilo že 263 uslužbencev od skupno 351 ali 74,9 odstotka vseh. Cepljenje med zaposlenimi spodbujamo z objavami različnih prispevkov v internem glasilu, z dopisi uslužbencem in organizacijo izobraževanj. Za vse, ki se do sredine julija še niso odločili za cepljenje, smo organizirali obvezno izobraževanje, ki ga je pripravila naša strokovna direktorica. V vseh nagovorih zaposlenim poudarjamo pomen cepljenja kot edinega učinkovitega mehanizma, ki ga imamo trenutno v boju s SARS-CoV-2. Pri tem poudarjamo tako pomen cepljenja za zmanjšanje možnosti obolevanja vsakega posameznika ali lažje oblike bolezni, če kljub cepljenju zbolimo, še bolj pa poudarjamo pomen precepljenosti uslužbencev v zdravstvu zaradi dela z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva," je prizadevanja za čim višjo precepljenost med vsemi zaposlenimi v bolnišnici pojasnila Anica Hribar, direktorica SB Brežice.

V Sloveniji le 65 specialistov infektologije

V Sloveniji imamo od skupno 4038 zdravnikov, ki so zaposleni v bolnišnicah, specialistov infektologije, ki prvenstveno skrbijo za covidne bolnike – 65. Še dodatno je v Sloveniji na intenzivnih oddelkih, ki so bili v velikem deležu spremenjeni v covid intenzivne enote, zaposlenih 70 specialistov intenzivne medicine. Skupaj je tako ključno breme skrbi za bolnike, ki zaradi covida-19 v Sloveniji potrebujejo bolnišnično oskrbo in intenzivno nego, neposredno na 100 do največ 135 zdravnikih specialistih, ki jim v timih in po potrebah pomagajo oz. sodelujejo še drugi specialisti. 

Poleg teh je v sistemu še 38 specializantov infektologije in trije specializanti intenzivne medicine, ki se za samostojno delo infektologa oziroma intenzivista še usposabljajo, a so v vseh valovih epidemije bistveno prispevali k temu, da je bila obravnava tako velikega števila pacientov sploh mogoča. Ko se bo število bolnikov s covidom v bolnišnicah začelo spet povečevati, podobno kot v preteklih valovih, bo zato spet nujno prerazporejanje zdravnikov in medicinskega osebja ter posledično zapiranje drugih oddelkov.

Zdravniška zbornica Slovenije v imenu zdravnikov zato vse prebivalce, ki še niste cepljeni, res prosi, da ne odlašate in se cepite ter tako zaščitite svoje zdravje. Poleg tega ste tako tudi solidarni do ostalih prebivalcev, ki bodo v prihodnjih mesecih potrebovali bolnišnično obravnavo zaradi drugih bolezni in jo bodo lahko dobili pravočasno le, če bodo bolnišnice lahko delovale na vseh oddelkih bolj ali manj nemoteno.

"Obvladovanje covida-19 je zahteven, kompleksen proces. Bodimo odgovorni in se odločimo za cepljenje. Tudi na Zdravniški zbornici Slovenije je precepljenost več kot 90-odstotna," pozivajo na Zdravniški zbornici. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (946)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karamba34
04. 09. 2021 15.34
Nam antivakserjem brišejo komentarje...svoboda govora pa to...
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2021 12.08
&........oprostite pri cepljenkah NEBI SMELI ŠPARATI temveč nabaviti ORIGINALNA ZDRAVILA s katerimi bi bili VSI CEPLJENI z ORIGINALNIMI "cepivkami" ali kako te štorije gredo?
Omas1313
03. 09. 2021 13.16
Ne vem od kje jim te podatki poznam dva zdravnika in tri medicinske sestre od tega je cepljena samo ena🤷‍♂️
crazymoto
31. 08. 2021 15.34
+2
A spet lažemo?😂🤣😂
Covid 19
31. 08. 2021 14.24
+2
90%?Jaz imam v žlahti enega in pravi da če 10% je to veliko.
garganer
31. 08. 2021 14.21
+2
Dva meseca je bil mir, zdaj pa taka komedija okoli tega izmišljenega kovida.
crazymoto
31. 08. 2021 12.54
+4
Več cepljenih več okuženih bolj polne bolnice... Več težjih potekov bolezni!!!! NE HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Renato Volker
31. 08. 2021 10.52
+2
In zakaj ne 100%?
crazymoto
31. 08. 2021 10.47
+5
Ja ful težko si zdravniki "zrihtajo"potrdila... A ne??? Ti meni uslugo jaz tebi uslugo... Roka roko umije... Za zdravnike pa tak vemo da so najbolj podkupljivi ljudje v Slo... No zraven politikov...
crazymoto
31. 08. 2021 10.45
+4
90%....? 😂😂😂 same Laži!!!
optimistikus
31. 08. 2021 09.50
+5
v zdravstvu je precepljenost 120%, sam sebi najlažje napišeš in se vneseš v sistem da si se cepil, realnost pa je krepko drugačna, zakaj bi ti predstojnik visel za vratom in ti težil ko se pa lahko samo formalnost izpolni pa je predstojnik še kako zadovoljen
zibertmi
31. 08. 2021 09.17
+4
številka je precej dvomliva.po besedah zaposlenih v bolnicah in zdravstvu se mnogi niso cepili
davboj
31. 08. 2021 08.31
+4
90% verjetno tistih, ki delajo od doma
Grunf TNT
30. 08. 2021 21.50
+5
LAŽ.... Na Golniku manj kot polovica...
defodil
31. 08. 2021 08.26
+1
zdravnikov, sester, administratorjev, čistilk?
silva-d
31. 08. 2021 10.42
-1
rm122
30. 08. 2021 20.55
+3
Spet kr en zlagan podatek. Haha neverjetni ste
Tirea
30. 08. 2021 20.46
+7
To bo še zanimivo k bomo ostali brez dohtorjev :D
silva-d
31. 08. 2021 08.41
-3
pa saj jih po sedanjih razpravah dovolj pametnih dohtarjev pa pravnikov ki se trenutno na vse spoznajo,tak da ne se bat za svoje zdravje bodo te zdravili šelebajzerji
+5
ustanavlja se antwaxerska stranka SRCE! slovenski radikalni center-proti cepljenju s covid cepivi!
Sokril
30. 08. 2021 19.34
+0
Številka je sigurno nižja. Edino vprašanje tukaj je koliko zdravnikovi ma ponarejena potrdila? Zdravniki so šolani sposobni ljudje, ki v večini niso vodljivi ali neumni,
Titanium
30. 08. 2021 19.40
+2
Se pravi, to, da so se cepili zato ker je cepivo varno ter odlično ščiti pred resnim potekom bolezni; na to možnost nisi niti pomislil? Ti resno?
Ana desetnica
30. 08. 2021 19.56
+1
Ne uporabljaj logike, ko govoriš s takimi ljudmi. Verjamejo kar hočejo in logika naj gre k hudiču. Naravna selekcija pač.
jutri_pa_res
30. 08. 2021 19.30
+2
Vsak, ki je še necepljen, naj logično razmisli, kje lahko pričakuje večje komplikacije. Če se cepi, ali če preboli okužbo. Tretje poti namreč ni, do pomladi se bo prej ko slej okužilo vse, kar je necepljeno, ker zapiranja ne bo več. In kakšen % necepljenih bo spet zabasal mrtvašnice in krematorije. Nerazumno je biti prepričan, da pa se prav tebi to ne bo zgodilo. Tudi vsi, ki so sedaj na respiratorjih, so se motili.
Titanium
30. 08. 2021 19.41
+2
Tako kot večina mrtvih, razen ubogih ljudi po DSO-jih ki kakšne boljše možnosti niso niti imeli.
jj84
30. 08. 2021 19.54
+3
crazymoto
31. 08. 2021 11.05
+1
Kdo bo polnil mrtvašnice...? Od virusa ki ima 99.997 % možnosti preživetja... Daj jutri ne bluzi... Če bo kdo polnil krematorije... Boste to CEPLJENI!!! Kdo pa lahko reče.. vsi se boste okužili... Kdo...? Nedko ki drugim slabo privošči... Tak da jutri žal mi je za tebe da si tak nerazgledan... Ti si se kaznoval že sam...
sg1010
30. 08. 2021 19.26
+7
Na papirju pa res. Resnica je pa daleč od tega, saj jih sploh ni na delovnih mestih, da bi se cepili, pa še fajn dodatke dobivajo za nedelo. Izjeme izvzete, so tudi dobri zdravniki !!! In ti se verjetno niso cepili.