Korona

Letalski prevoz dovoljen, z Brnika že poletel prvi potnik

Ljubljana, 12. 05. 2020 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko se je za mednarodni letalski potniški promet odprl slovenski zračni prostor, je z ljubljanskega letališča poletel prvi potnik. To je bil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se je z zasebnim letalom vrnil v Švico. Ljubljansko letališče je sicer po odprtju v pričakovanju obnovitve povezav. V družbi Fraport Slovenija so tako vse prevoznike, ki so leteli v Ljubljano, pozvali, da se izjasnijo, kdaj bi lahko lete spet vzpostavili. A zagona potniškega prometa verjetno ni pričakovati pred junijem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Znova letalski promet, zanimanja med potniki ni veliko
    04:14
    Iz 24UR: Znova letalski promet, zanimanja med potniki ni veliko
  • Iz 24UR ZVEČER: Zagon letalskega prometa
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Zagon letalskega prometa
  • Iz 24UR ZVEČER: Grašek o prihodnosti letalskih potovanj
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Grašek o prihodnosti letalskih potovanj

Vlada se je v ponedeljek odločila, da ne bo podaljšala prepovedi opravljanja mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov. Tako je z brniškega letališča davi že poletel prvi potnik in sicer predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki se je z zasebnim letalom vrnil v Švico.

Kot so pojasnili v uradu za komuniciranje, so bili v času od sprejemanja omejitvenih ukrepov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako upravljavci letališč kot letalski prevozniki, poleg tega so organi za javno zdravje posameznih držav sprejeli ukrepe za osebe po povratku iz tujine in za tujce, ki pridejo v državo.

Ker ti ukrepi vplivajo na letalski potniški promet in se prevozniki še ne odločajo za opravljanje prevozov, saj ni povpraševanja, prepoved opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako z območja EU kot iz tretjih držav ni več potrebna in smiselna, so navedli.

Od danes so tako spet dovoljeni leti na mednarodna letališča v Sloveniji – Ljubljana, Maribor in Portorož – ne pa tudi na lokalna letališča, kjer prepoved mednarodnega potniškega prometa ostaja v veljavi do 12. junija.

Letalski potniški promet v Sloveniji je obstal 17. marca.
Letalski potniški promet v Sloveniji je obstal 17. marca. FOTO: Aljoša Kravanja

Na Letališču Jožeta Pučnika sprejeli varnostne ukrepe

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so v torek pozdravili sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki sedaj načrtovali letenje. Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa.

Potniki bodo tako morali ohranjati razdaljo 1,5 metra, razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal, potniki bodo morali uporabljati masko ali drugo vrsto zaščite ustno-nosnega predela. Zagotovljena bo tudi zaščita za letališko osebje. Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo približno prepolovljeno, obiskovalci in spremljevalci v terminal ne bodo smeli. Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov, morajo pa to uskladiti še z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, so povedali.

Na Letališču Jožeta Pučnika so sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe.
Na Letališču Jožeta Pučnika so sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe. FOTO: Miro Majcen

Večje oživljanje letalskega prometa se pričakuje z julijem

Prevoznike, ki so leteli v Ljubljano, so v upravljavcu letališča pozvali, da se izjasnijo, kdaj bi lahko lete spet vzpostavili. Po poletnem voznem redu, ki je začel veljati 29. marca, torej sredi obdobja prepovedi rednih potniških letov v državo, so bili predvideni leti 17 prevoznikov na 22 destinacij v 15 državah. 

Kot je razbrati iz podatkov Evropske organizacije za varnost letalskega prometa Eurocontrol, bo s 1. junijem 20 odstotkov svoje maksimalne zmogljivosti obnovila skupina Lufthansa. V rezervacijskih sistemih treh družb iz skupine, ki so v zimski sezoni letele v Ljubljano, to je matične Lufthanse, švicarskega prevoznika Swiss in belgijskega Brussels Airlines, je tako že omogočena rezervacija letov za junij na povezavah s Frankfurtom, Münchnom, Brusljem in Zürichom.

Na ljubljanskem letališču so že večkrat poudarili, da bo trajalo dlje časa, da bodo na Brniku spet dosegli lanske številke, ko je prek letališča potovalo 1,72 milijona potnikov. To je bilo sicer zaradi težav Adrie Airways, ki je jeseni nato pristala v stečaju, pet odstotkov manj kot predlani.

Kot opozarjajo na Financah, bodo verjetno omenjeni trije prevozniki junija izvajali en let na dan.

Srbski prevoznik Air Serbia bo lete obnovil s 18. majem, naj bi pa na povezavi z Ljubljano začeli leteti z junijem, sprva v omejenem obsegu, piše portal Ex-Yu Aviation. Kot dodaja, naj bi postopno večje število letov z junijem zagnal tudi britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet, ki pa je po pisanju omenjenega portala za zdaj opustil načrte po vzpostavitvi nove povezave z letališčem Luton v poletni sezoni.

Tudi Turkish Airlines, ki je bil sicer eden najbolj aktivnih tujih prevoznikov na ljubljanskem letališču in je v krizi prizemljil vsa letala, naj bi aktivnosti obnovil z junijem in jih postopno krepil v mesecih do oktobra. Finski Finnair in britanski British Airways sta za zdaj načrte o poletnih letih v Helsinke in na letališče Heathrow postavila na stran.

Večje oživljanje letalskega prometa na ljubljanskem letališču pričakujejo z julijem, ob tem pa v letalskem sektorju opozarjajo, da bo vnovična vzpostavitev letalskih linij odvisna od uspešnega spopadanja s koronavirusom po Evropi, olajšanjem prehoda mej med članicami, uspeha pri oživljanju gospodarstva in zagonu turizma. Veliko bo odvisno tudi od tega, v kakšni kondiciji bodo naslednje mesece pričakali letalski prevozniki. Nekaterim od njih bo morala zaradi izjemnega šoka pomagati tudi država. 

Grašek: Vprašanje je, kam bo sploh še smiselno leteti

Tudi Peter Grašek, nekdanji direktor Adrie Airways, je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da je to, kam bomo sploh še lahko leteli iz Ljubljane, odvisno od dveh elementov – letalskih družb, ki se bodo odločale glede na potencial trga in njihovo strategijo, ter odločitve zadevne države, kjer je destinacija. "Če bodo ostali ukrepi, kot so sedemdnevne karantene in podobno, ne moremo pričakovati letenja. Če pa bo to odpravljeno, sem prepričan, da bodo začeli prevozniki leteti, predvsem tisti, ki ta trg že dobro poznajo in so leteli prej. Težko je reči, kateri, zelo verjetno pa regionalni prevozniki, kot so Air Serbia, Turkish Airlines, Lufthansa in podobni. Seveda bo pa potreben čas, da se vzpostavi dosedanji obseg prometa." 

Vprašanje je po njegovem mnenju tudi, kam bo sploh še smiselno leteti. "Zavedati se moramo, da bodo vsi predvideni ukrepi, kot je na primer prihod na letališče tri ali štiri ure pred letom naredili nekatere destinacije nesmiselne, ker bo mnogo hitreje tja priti z avtomobilom. Če bo uresničeno, kar se napoveduje, se bo za destinacije do 500 km vsekakor zmanjšalo število interesentov za letenje." 

Tudi to, koliko se bodo zvišale cene vozovnic, je odvisno od tega, kateri ukrepi bodo uveljavljeni. "Po mojem je najbolj sporen ukrep prosti sosednji sedež, kar bi pomenilo, da bi zmanjšali kapaciteto letala za približno 40 odstotkov in približno za toliko bi lahko pričakovali tudi zvišanje cene." 

Grašek meni, da bo pri letenju in potovanjih na splošno prišlo do precejšnjih sprememb. "Ne samo zaradi ukrepov, kot so maske, dezinfekcija, ločevanje in podobno, temveč zato, ker smo se mnogi zdaj navadili na drug način poslovanja, komuniciranja preko interneta, videokonferenc, telefonov ... Vem, da tudi v bančništvu opažajo velik trend prehoda na digitalne storitve, manj prihodov v poslovalnice ... Mnogi elementi našega življenja, tudi potovanja, se bodo spremenili. Potreben bo čas, da se vzpostavi prejšnje stanje, a menim, da je to manj verjetno," je še dejal.

Pasica preventiva
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
12. 05. 2020 17.45
+5
Vse se bo spremenilo tudi leti nebodo več tako poceni.
Amasakul
12. 05. 2020 17.11
+4
Bolj me zanima, koliko letal bo po takem (neobratovalnem ) času, še sploh varnih. Ne verjamem, da so vsa letala parkirana v lagerjih, kjer ni brez prahu in sonca.
G8J
12. 05. 2020 13.41
+3
Očitno si bo treba sam delati cevi in kovidovati v kolikor boste želeli poleteti... Skupina California vem prepeva še vedno Rad letel bi...
Quatflow
12. 05. 2020 13.38
+5
Bogatasi imajo ze svoja letala in jim je vseeno za mnozicen letalski promet, saj se le ti zavzemajo za okolje medtem ko se sami brezskrbno vozijo naokoli (Leo. Dicaprio,..).
hotchilipoper
12. 05. 2020 13.14
+3
Ne rabimo avionov saj bomo dobili drugi tir
JApajaDAja
12. 05. 2020 13.02
+15
prvi potnik z brnika...čeferin, privat let v švico!
notrajnc05
12. 05. 2020 13.05
-7
Narobe! Prvi potniki z Brnika bodo goli in bosi z nepovratno karto leteli via Argentina
JApajaDAja
12. 05. 2020 13.21
+0
to je bila prva novica na rtv slo ob 13.00...torej ,moramo verjeti!
reakcionar
12. 05. 2020 12.42
+5
Pa prav luštno je bilo, ko si v zadnjih dveh mesecih lahko pogledal v jasno modro nebo, brez tistih grotesknih belih črt, sledi letal in njih zvoka.
AlenkinaBratovš?ina
12. 05. 2020 13.24
+0
liberalce, ki nas hočejo uničiti s chemtrailsi so povsem uničili liberlaci, ki nas hočejo cepiti proti koroni
reakcionar
12. 05. 2020 12.39
+12
Letalski prevozniki bodo zdaj napihnili cene kart, da pokrijejo izgube zaradi krize. Tako da se bodo v bodoče s temi letečimi pošastmi lahko furali le bogatuni.
diogo
12. 05. 2020 12.28
+18
Letalski prevoznik je nujen za državo ni samo pomemben za bogatune Pljuvali so po Adrii pustli da je šla v tuje roke s tem pa smo postali odrezani na repu Evrope in odvisni od tujih prevoznikom.To je bil prvi korak k izolaciji.
AlenkinaBratovš?ina
12. 05. 2020 13.26
-1
evropski sentinelci bomo postali. nabrusite kopja če nas morebiti kako letalo z izpusti preleti
Pokahontas77
12. 05. 2020 21.28
Diogo izraz pljuvali je neustrezen. Pustili ravno tako.ZAVESTNO UNICILI!!
Trembalajek
12. 05. 2020 12.28
+18
Še pred pojavom virusa sta Jani in Matej letela na seks počitnice v Dominikansko republiko. Tik pred pristankom letala je turistični vodič v angleščini seznanil potnike o nekaterih značilnostih te države. Med drugim, da ima polovica domačink sifilis, druga polovica pa tuberkulozo. Pa Matej vpraša Janija: kaj je rekel vodič? Jani: pravi, da hebemo tiste, ki kašljajo. Danes je seveda drugače, je manj tvegano tiste prve.
deltex
12. 05. 2020 12.21
+10
Letališče v Zagrebu nikoli ni bilo v celoti zaprto za potnike. Preko njega se je v domovino vrnil tudi marsikateri Slovenec.
bavbav
12. 05. 2020 12.00
-2
Seveda. Bogatunom se meša, ker morajo bit na tleh.
User1629901
12. 05. 2020 11.58
+15
Nevem če je to najbolj pametno, na hrvaškem so v enem letu iz Frankfurta dobili pet okuženih. Letala so neprodušne kletke.
olidata
12. 05. 2020 11.46
+3
V teoriji gremo lahko z letalom na Hrvaško, z avtom pa ne???
mackon08
12. 05. 2020 11.49
+7
Ja pa ostalo bo na teoriji, ker povpraševanja ne bo.
olidata
12. 05. 2020 11.44
+4
Politiki bodo "oprali" milijarde z enim tujim prevoznikom, da jih bo dostavljal za naš denar v Bruselj. Drugo jih ne zanima...
Janko Ig
12. 05. 2020 11.39
+21
Me zanima kolk folka bo sploh imelo denar za preživet, ne pa za letenje. Karte bojo pa itak 5 x dražje.... bojo pa evropski poslanci letal v Bruselj....za naš denar...
mackon08
12. 05. 2020 11.51
+5
Janko Ig Nizkocenovniki bodo še vedno leteli po ugodnih cenah, malo dražje bo dosti pa ne, bo še vedno sprejemljivo d ozdaj na primer Budimpešta London ali Dublin dve osebi povratna 160 Euro .Če bo 200 pa bo še vedno ok.
mackon08
12. 05. 2020 12.37
+8
Kar dajajte minuse, nizkocenovnik si ne bo privoščil drastični dvig cen ker on igra na karto polno zasedeno letalo pa še kup stvari proda zraven. Se bodo hitro pobrali, ker jim bo država pomagala, me vprašajte za nekaj mesecev kako in kaj.
cesar1
12. 05. 2020 11.29
+4
Razumem, ti bi raje videl napis Letališče Milana Kučana, ali Foruma 21?
roten
12. 05. 2020 11.27
+10
ne rabimo babe vange da vidimo da letimo v prihodnosti v propad
RamzesII
12. 05. 2020 11.45
Prihodnost je danes, če se ne bo kaj spremenilo.
Trembalajek
12. 05. 2020 11.23
+17
Eni bodo leteli v Dominikansko republiko in na Mauricius preveriti, če so prispela sredstva na račune.
lumpimonster
12. 05. 2020 11.19
-5
Sploh nevem zakaj mamo letalisca a ni bols sosedom.. pa 4x cenej..