Korona

V Sloveniji odslej mogoča izbira cepiva proti covidu-19

Ljubljana, 21. 06. 2021 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Ti.Š.
Komentarji
430

Po državi se nadaljuje cepljenje proti covidu-19. V Sloveniji bo po napovedih mogoče izbirati vrsto cepiva, saj je cepiva dovolj. Vlada načrtuje tudi organizacijo mobilnih enot za cepljenje. Kdaj in kje pa bodo te na voljo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prihajajo mobilne cepilne enote
    02:44
    Iz 24UR: Prihajajo mobilne cepilne enote
  • Iz SVETA: Statistika cepljenja
    05:33
    Iz SVETA: Statistika cepljenja
Nekateri cepilni centri že omogočajo izbiro cepiva proti covidu-19.
Nekateri cepilni centri že omogočajo izbiro cepiva proti covidu-19. FOTO: Shutterstock

Večina cepilnih centrov omogoča cepljenje brez naročanja, nekateri pa tudi že izbiro cepiva. Vsakdo lahko cepivo izbere tudi ob prijavi na portalu zVem. Zanimanje za cepljenje otrok je za zdaj majhno.

Vsi, ki še niso bili cepljeni, se bodo tako lahko cepili s cepivom enega od štirih proizvajalcev – Moderna, Pfizer in BioNTech, AstraZeneca ter Johnson & Johnson.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji neporabljenih dobrega pol milijona doz različnih cepiv. Kot je potrdil nacionalni koordinator za kampanjo cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin, je v Slovenijo danes prispelo še 120.000 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, dodatnih 120.000 jih bo prispelo čez teden dni. Vlada načrtuje tudi organizacijo mobilnih enot za cepljenje. Kdaj in kje bodo te na voljo, je vlada sicer sporočila pozno zvečer, po današnji dopisni seji.

V koledarju na spletni strani ZD Ljubljana so zelena okenca, ki predstavljajo termin cepljenja. Na en termin (zeleno okence) se lahko prijavi 30 oseb. Ko je termin enkrat zapolnjen, se ta obarva rdeče in naročanje ni več možno. Ura cepljenja se izpiše ob kliku na okence in izvedbi prijave. Za udeležbo na odprtem množičnem cepljenju prijava sicer ni obvezna.

Odprto množično cepljenje na Gospodarskem razstavišču

V Cepilnem centru Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Gospodarskem razstavišču bodo odprto množično cepljenje začeli v torek. Omogočili ga bodo s cepivi Pfizer/BioNTech, Moderna in Janssen. S cepivom Pfizerja se bo možno cepiti v torek med 15.00 in 19.30 in v sredo med 9. in 13. uro. Cepivo Moderna bo na voljo v četrtek med 15. in 17. uro, Janssen pa v četrtek med 17. in 20. uro.

Za udeležbo na množičnem cepljenju prijava ni potrebna, zainteresirani pa si lahko izberejo termin, tako da se vpišejo v koledar na spletni strani ZD Ljubljana, so zapisali v sporočilu za javnost. Na cepljenje morajo osebe prinesti kartico zdravstvenega zavarovanja.

Odprto množično cepljenje v ZD Ljubljana:
– s cepivom Pfizer/BioNTech v torek, 22. junija 2021, med 15.00 in 19.30 ter v sredo, 23. junija, med 9.00 in 13.00 
– s cepivom Moderna v četrtek, 24. junija, med 15.00 in 17.00
– s cepivom Janssen v četrtek, 24. junija, med 17.00 in 20.00

Delovati bo začel dodatni klicni center za podporo uporabnikom storitev SI-PASS. Uporabnikom bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro na voljo telefonska številka 080 7074.

V ZD dr. Adolfa Drolca Maribor ta teden nadaljujejo z dnevi odprtih vrat za cepljenje, pri čemer je cepivo mogoče tudi izbirati. Množično cepljenje bo potekalo v Univerzitetnem športnem centru (UŠC) Leona Štuklja Maribor, in sicer od torka do četrtka, vsak dan med 8. in 13. uro ter med 14. in 19. uro. Direktor Jernej Završnik je ob tem dodatno povedal, da bodo imeli dan odprtih vrat tudi v soboto, s tovrstnimi dnevi pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. V tem trenutku je mogoče izbirati med cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, AstraZeneca in Johnson&Johnson, je navedel.

V prihodnjem tednu nameravajo ustrezno organizirati tudi mobilne time, ki ob torkih, sredah in četrtkih po urniku jemljejo hitre brise v primestnih občinah. Ti bodo tako ob odvzetju brisa ljudem ponudili tudi možnost cepljenja s cepivom, ki si ga bodo sami izbrali.

Na splošno tudi v Mariboru opažajo nizko zanimanje za cepljenje, zlasti med mladimi, kar Završnika žalosti. Opozarja namreč, da se nam lahko v primeru nezadostne precepljenosti prebivalstva jeseni zgodi četrti val epidemije in bo treba znova zapirati šole.

Ker je torej cepiva več kot dovolj, že ta teden prihaja tudi novost – mobilne enote za cepljenje. Cepile bodo v mestnih središčih, na večjih dogodkih in tudi v manjših krajih. Cepili se boste lahko na primer tudi kar med nakupovanjem.

V Kopru bo ta teden brezplačno cepljenje brez prehodnega naročanja v sredo in četrtek med 16. in 18. uro. V sredo bodo na voljo cepiva proizvajalcev Pfizer, AstraZeneca in Johnson&Johnson, v četrtek pa Pfizerja in Moderne.

Cepljenje, ki ga izvaja ZD Koper, bo potekalo v Specialistični ambulanti za diabetes na Dellavallejevi ulici. Namenjeno je občanom Mestne občine Koper in Občine Ankaran oziroma vsem, ki imajo izbranega zdravnika v Kopru.

Do 30. junija bo v šotoru pri cepilnem centru pred ZD Koper delovala tudi točka za pridobitev digitalne identitete SMSpass. Ker se urnik delovanja točke prilagaja terminom cepilnega centra, bo ta v tem tednu odprta v sredo in v četrtek med 14. in 19. uro, so sporočili s koprske mestne občine.

Tudi v ZD Murska Sobota bodo ljudje lahko izbirali cepivo. Danes so začeli cepiti nenaročene. Po besedah direktorice Edith Žižek Sapač so imeli dovolj cepiva podjetij AstraZeneca in Johnson&Johnson že prejšnje dni, zato se je bilo mogoče z njim cepiti brez naročanja že prej. Sicer pa imajo v Murski Soboti pripravljene tudi ekipe za cepljenje na terenu, čakajo le, da jim določijo mesta za cepljenje.

V cepilnem centru ZD Novo mesto bodo ta teden cepili še naročene. V sredo imajo za cepljenje predviden tudi dan odprtih vrat brez naročanja s cepivom AstraZenece, prihodnji teden ali morda celo proti koncu tega tedna pa bodo, če bo vse potekalo, kot so napovedali pristojni, omogočili tudi cepljenje s cepivom po izbiri.

Ta teden oziroma v sredo bodo začeli cepiti tudi otroke. Glede zanimanja za cepljenje je direktorica novomeškega ZD Alenka Simonič ocenila, da je to "manjše od pričakovanega".

Direktorica ZD Kranj je za oddajo 24UR kasneje sporočila bilanco dveurnega cepljenja: prišlo je 135 ljudi, 50 jih je izbralo cepivo Moderne, 50 Janssena, 10 Pfizerja, ostali pa so prišli po drugi odmerek AstraZenece.

V kranjskem cepilnem centru so danes začeli cepiti otroke, in sicer se jih je naročilo 86. Prvič pa danes omogočajo tudi cepljenje nenaročenim odraslim, ki jih bodo načeloma cepili s cepivom AstraZenece. Vendar pa bodo, dokler bodo ta na voljo, ljudem dali na izbiro tudi druga cepiva, ki jim bodo ostajala.

Čakalni seznami za cepljenje so v Kranju že bolj ali manj prazni. Vsak dan sicer še prejmejo nekaj prijav, a kot je povedala direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura, ne govorijo več o tisočih prijavljenih, temveč dnevno prejmejo morda 100 prijav.

 

Tudi v ZD Škofja Loka so seznami prijavljenih na cepljenje že prečiščeni. Da interesa za cepljenje ni več veliko, se je pokazalo v petek, ko so organizirali cepljenje za nenaročene. Kot je povedal direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović, je bil odziv skromen. Tudi za cepljenje otrok ni velikega zanimanja, je pojasnil.

Kot je dejal, bodo sedaj ljudem na izbiro bolj ali manj vsa cepiva, pri čemer opažajo največ povpraševanja po Pfizerjevem. Tako računa, da se bo nekaj ljudi sedaj, ko bodo imeli to cepivo na voljo, še cepilo. "Potem pa bo treba ubrati kakšne drugačne prijeme," je izpostavil. Kot je povedal, so pri njih sicer tudi že doslej pri vsakem kontaktu s pacienti aktivno spodbujali k cepljenju.

Kako je z možnostjo izbire drugega odmerka?

Da bo od ponedeljka možno izbirati vrsto cepiva, saj ima Slovenija cepiva dovolj, je v soboto na kongresu SDS napovedal premier Janez Janša. Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje, je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje.

Marsikomu pa se je ob novici porodilo vprašanje, ali se bo možno cepiti z odmerkoma dveh različnih cepiv. Ali bo lahko nekdo, ki je bil cepljen s prvo dozo AstraZenece, lahko za drug odmerek izbral na primer cepivo Pfizerja? "Sam podpiram to možnost, ki jo izvajajo že v več drugih državah. Še posebej zaradi različice delta," je v soboto zapisal Roman Jerala, biokemik s kemijskega inštituta. "Treba pa je omeniti, da gre za nerecenzirana poročila in da študije kažejo le nivo protiteles in ne dejanske zaščite pred boleznijo, ki pa je zelo verjetna," je dodal.

Vprašanja o tej možnosti smo naslovili tudi na pristojne.

V Cepilnem centru ZD Ljubljana smo preverili, kako bo z možnostjo izbire zgolj drugega odmerka cepiva - ali bodo osebo, ki se bo na primer zdaj prijavila na cepljenje s cepivom Pfizerja, s tem cepivom cepili kljub temu, da je bila oseba pred tem cepljena s prvim odmerkom cepiva AstraZenece? Iz Službe za promocijo in odnose z javnostmi ljubljanskega zdravstvenega doma so nam odgovorili, da so vsi navedeni termini za odprto cepljenje namenjeni cepljenju s prvim odmerkom. Za cepljenje z drugim odmerkom pa so osebe vabljene s strani cepilnega centra. "Sicer oseba v našem cepilnem centru prejme oba odmerka istega proizvajalca," so še navedli.

Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je v nedeljo prosil ljudi, naj se cepijo. "Samo če bomo kolektivno precepljeni, bomo varni vsi," je poudaril. Trenutno je v Sloveniji po njegovih besedah več cepiva, kot je prijavljenih na cepljenje. Zato bodo v prihajajočem tednu ponudili možnost izbire med cepivi, delajo pa tudi na tem, da ljudem cepljenje organizacijsko še bolj približajo.

Vlada tako načrtuje organizacijo mobilnih enot za cepljenje, ki jih bodo po besedah nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelka Kacina organizirali tam, kjer se zbira veliko ljudi.

Po podatkih vlade je pri nas s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov starejših od 18 let, z drugim odmerkom pa 34,3 odstotka starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je prvi odmerek cepiva cepljenih dobrih 60 odstotkov ljudi, z drugim odmerkom pa 51 odstotkov.

Po vsej državi je od danes v luči izboljšanih epidemioloških razmer znova omogočeno opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Opravljanje dejavnosti bo okrnjeno le v diskotekah in nočnih klubih, za katere je vlada obratovalni čas določila od 5. ure zjutraj do polnoči.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dej no
21. 06. 2021 21.01
+1
saj je bila tudi do sedaj izbira. samo vprašati je bilo potrebno. če si prišel v strahu v cepilni center so ti dali kar je pod roko prišlo. itak pravijo, da je vse isto sranje.
walter2
21. 06. 2021 20.46
+1
V enega od ljubljanskih cepilnih centrov so vdrli nasprotniki cepljenja. Nadlegovali so zdravstveno osebje in posameznike, ki so se prišli cepit. Proces cepljenja so morali zato začasno prekiniti, posredovala je tudi policija.
dej no
21. 06. 2021 21.02
+1
hoteli so se cepiti ali kaj so hoteli. koga briga kdo se cepi ?
Rene Jelinčič
21. 06. 2021 20.30
+2
Kaj je kvazi novinarčki nobenega prispevka iz Londna,Francije,Nemčiji kjer se ljudje počasi postavljajo po robu fašizmu in la.la.la epedemiji.
enakatalena
21. 06. 2021 18.55
+12
Kdor grozi, da bo pouk odvisen od cepljenja mladine, je kriminalec.
provni
21. 06. 2021 18.37
+10
Prihodnost bo prikazala kdo je covid19 ustvaril in kdo so zaradi tega miljarderji, ki jih bi bilo potrebno dati v zapor za večne čase.
superjezek
21. 06. 2021 18.27
+10
S ceplenjem vam dejansko vbrizgajo virus v telo in vas naredijo za stalnega naročnika tega zvarka, ki ga so dali na trg farma mafija plus Bill gates k se gre podobnega posla kakor z microsoftom in raznimi virusi.. V kolikor seveda preživite.
CepivoJeZdravo :D
21. 06. 2021 18.08
-10
Vsi govorijo nekaj slabega o tem cepivu. Vendar realno gledano sploh ni tako slabo. Pred dvema tednoma sem se cepil. Ta teden pa sem dal cepiti še svoja mala dva. Sedaj lahko v miru gremo na hrvaško in uživamo v čevapčičih :D hehe. Malo za šalo malo pa za res vsi bi se morali cepiti in bi v državi bil mir.
enakatalena
21. 06. 2021 18.53
+4
Oglasi se spet čez kakšno leto in poročajo, kako ste kaj.
CepivoJeZdravo :D
21. 06. 2021 19.35
-1
dej no
21. 06. 2021 21.03
+1
Gabiula
21. 06. 2021 18.07
+4
Dejstvo je da imajo vsa zdravila stranske učinke na krajši ali daljši rok.Ce imaš možnost izbire ali se zdravila ali odklonil zdravilo.Odlocitev je tvojih rokah.
CepivoJeZdravo :D
21. 06. 2021 18.27
-4
CepivoJeZdravo :D
21. 06. 2021 18.27
-4
dej no
21. 06. 2021 21.04
Slava_Rusiji
21. 06. 2021 18.00
+3
Bomo videli kaj bo danes vlada na dopisni seji zmutila. Baje se pripravlja sprememba strategije cepljenja.
M teorija
21. 06. 2021 17.56
+1
Kaj so pa do zdaj delal, zastraševali in sankcionirali namesto, da bi ljudi prepričevali!? V bistvu jim je tako odgovarjalo!?
92ddt 1
21. 06. 2021 19.34
+0
Graf je dovolj zgovoren. Cepiva ni bilo dovolj.
dej no
21. 06. 2021 21.05
+1
trgft
21. 06. 2021 17.53
+4
Najbolj skorumpirana nemška televizija RTL je danes objavila, da so PCR testi NEUPORABNI. Do te ugotovitve so nedavno prišli znanstveniki na univerzi v Duisburgu. Študija je pokazala, da PCR testi povedo le, če je nekdo pozitiven ali negativen, ne pa če je kužen. V marcu tako v 80% primerih ni bilo nevarnosti okužbe, zato ni obstajala prav nobena podlaga za ukrepe kot je n.pr. lockdown. Dr. C. Specht pove, da PCR testi določijo prisotnost virusa, ne pa, koliko ga je. CT vrednost bi to lahko določila, vendar je pač niso upoštevali. V jeseni bomo to morali popraviti, saj bomo sicer spet imeli ogromno število pozitivnih. Narediti moramo to, kar se v medicini že vedno počne- preveriti simptome. Torej, ali ima pozitivno testirani simptome ali ne.
OrodniK
21. 06. 2021 18.16
-3
Seveda so v bolnišnicah na intenzivnih, ki so pokale po šivih, bili hipohondri in prehladniki,... Ko niti 2 dejstev ne moreš skup povezat je pa hudo! LOL
dej no
21. 06. 2021 21.07
+1
generator
21. 06. 2021 17.38
+8
Karte so razdeljene; Hazardirajo eni in drugi. Jesen bo pokazala, kdo je imel aduta v rokavu.
mo23
21. 06. 2021 17.37
+7
Comma, ti pa si en model... Ali izvajaš provokacije, ali pa jih dejansko ne in resno misliš. V vsakem primeru, škoda besed za take ljudi.
Supervillain
21. 06. 2021 17.02
-14
Bojite se lahko samo tisti,ki ne boste cepljeni ne pa tisti,ki smo se že ali se še bomo cepili pripravite se na naslednjo jesen in zimo,ker še ni konec Koronavirusa.Genij
Nimiuseen
21. 06. 2021 18.56
+3
Ti seveda nisi genij ampak klasični nadneumnež.
dej no
21. 06. 2021 21.08
+1
zakaj ste pa toliko časa čakali, da ste se ali se boste cepili ? pa ne mi, da cepiva ni bilo.
Supervillain
21. 06. 2021 16.56
-8
Zarotniki in anticepilci napišite koliko ljudi v Sloveniji ali na svetu je umrlo zaradi cepljenja recimo s Pfizer in Moderna,ko ste takšni domišljavci brez pametni pa,da vidimo vaše neumne odgovore o škodljivosti in zelo,zelo redkih stranskih učinkov cepiv hahahaha.Genij
Patriot78
21. 06. 2021 17.04
+10
Ubistvu vsak ki se je cepil in potem umru, je umru s cepivom v sebi... tako kot vsi umrejo s covidom, ne pa ZARADI covida
Sajeta5
21. 06. 2021 17.51
+6
Pise, da je umrloze skoro 6.000ljudi ... mislim pa, da so na tistem portalu podatki za ZDA... ob toliksnem stevilu smrti, bi ze zdavnaj morali ustaviti ekperiment. Za Slovenijo je podatek 113, je pa vprasanje koliko jih je zamolcanih...
Nimiuseen
21. 06. 2021 18.57
+3
Lepo da sta poskušala nadneumnežu razložiti.
enakatalena
21. 06. 2021 18.58
+4
Moj ata je umrl zaradi cepljenja. Veš, nam to ni hahaha.
Nimiuseen
21. 06. 2021 19.06
+4
dej no
21. 06. 2021 21.10
+1
to št. pa boš enostavno našel. beri tožba za genocid. tudi v slo, teršek ,fielj itd.
Mušmula
21. 06. 2021 16.49
+11
Nobenega od teh mišjih strupov ne potrebujem.
Supervillain
21. 06. 2021 16.53
-11
Chicago Bulls
21. 06. 2021 18.11
+5
vidim da si se drugi SDS-oski sendvic pojedu.
First Last
21. 06. 2021 16.40
-11
No zarotniki, kje so mrtvi vas vprašam, poglejte koliko jih je cepljenih z po vaše strupom ki vsebuje nevem kaj vse. Kje so mrtvi? Mrtev je le covid, vidimo vidimo?
Supervillain
21. 06. 2021 16.44
-13
Mrtvih zaradi cepljenja sploh ni to samo zarotniki bluzijo,da je cepivo tako škodljivo,da umrejo.
Uporabnik1996024
21. 06. 2021 16.51
+7
Strup ne sme prijeti takoj. Razumljivo in jasno. Ce ne bi to tudi butalci opazili. No, vi se kar cepite.
Supervillain
21. 06. 2021 16.59
-4
Hahahaha a Pfizer in Moderna so strup naredili in nas zdaj že zastrupiti hočejo hahahaha??.
Uporabnik1996024
21. 06. 2021 17.06
+9
In tebi je to smesno😶? Ce si cepljen, pa si mal histericen pa ti kaj trza, pa ne ves ali je od cepiva 😁
dej no
21. 06. 2021 21.11
+1
kako naj bi mrtvi tukaj pisali ??? in se javljali. halo
komarec
21. 06. 2021 16.29
+11
Naj mi minister za zdravje jamči z podpisom, da je cepivo 100% varno in jaz se bom cepil.
Supervillain
21. 06. 2021 16.59
-4
dej no
21. 06. 2021 21.13
ne, on je lepo povedal, da ni ker ni še patentirano, testirano. tudi obvezno ni. sam se odločiš po lastni presoji.
Belabreza
21. 06. 2021 16.19
+13
A kontaminirana AZ iz Madžarske je še vedno na zalogi? To si naj maršal zapiči nekam, da ga malo pomiri, ker navadni antidepresivi mu ne pomagajo več.
dej no
21. 06. 2021 21.15
+1
ta AZ bo čez par mesecev ugotovljeno, da je še najbolj varna. tako prodajajo dobri trgovci. prvo se z raznimi fintami rešiš slabo prodanih artiklov, ker itak dobro prodani se vedno obračajo.
sherlock2
21. 06. 2021 16.10
+20
v GLAVNEM jeseni sem zbolel z blagimi simptomi SARS-Covid 2...maja letos se cepil in za posledicami malodane izdihnil..Če bi vedel bi se zagotovo odpovedal cepljenju...groza na2.
sherlock2
21. 06. 2021 16.10
+8
Supervillain
21. 06. 2021 16.22
-12