Korona

V Sloveniji potrdili prvi primer indijske različice novega koronavirusa

Ljubljana, 12. 05. 2021 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š., STA
Komentarji
675

V Sloveniji smo glede na podatke portala GISAID potrdili primer indijskega seva SARS-CoV-2. Dvojno mutirano in zelo nalezljivo različico so potrdili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani v vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila, je razvidno s portala. Okuženi naj bi pripotoval iz Indije, kjer so novi sev tudi prvič zaznali. Doslej so ga zasledili že v 44 državah sveta, tudi v naši soseščini – v Italiji in Avstriji. Kako učinovita pa so obstoječa cepiva?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvi primer indijskega seva
    01:37
    Iz 24UR: Prvi primer indijskega seva
  • Iz SVETA: Potrjen prvi primer indijskega seva
    01:42
    Iz SVETA: Potrjen prvi primer indijskega seva

Indijska različica novega koronavirusa, znana kot B.1.617, se širi po svetu, zdaj pa smo prvi primer potrdili tudi v Sloveniji. Kot je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa, so prvi (in doslej tudi edini primer) omenjenega seva potrdili v vzorcu, ki ga je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete analiziral 20. aprila. Glede na zemljevid, naj bi okužena oseba prihajala iz primorsko-notranjske statistične regije, v oddaji 24UR pa so poročali, da je pripotovala iz Indije. Ob odvzemu vzorcu so epidemiologi predlagali, da laboratorij pregleda, ali gre morda za indijsko različico.

WHO je sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.617.
WHO je sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.617. FOTO: Shutterstock

Da so indijsko različico potrdili v eni od že prej deponiranih sekvenc na inštitutu, je potrdil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec. Potrdili so jo "za nazaj", na vzorcu osebe, pri kateri so okužbo z novim koronavirusom zaznali 20. aprila in se je vrnila iz Indije. Kot so sporočili z inštituta, so indijsko različico potrdili ob ponovni analizi slovenskih vzorcev, ki so jo opravili po tistem, ko se je 11. maja posodobil algoritem za razvrščanje pango genetskih različic novega koronavirusa, ker je bila različica B.1.617.2 oziroma indijska različica razglašena za novo zaskrbljujočo genetsko različico.

Laboratoriji, ki opravljajo sekvenciranje genomov novega koronavirusa, podatke vnesejo na portal GISAID. Gre za svetovno znanstveno pobudo in primarni vir, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa.

V zadnjem presejalnem sekvenciranju virusnih različic, ki so ga opravili na 576 vzorcih, odvzetih med 26. aprilom in 2. majem, pa indijske genetske različice niso potrdili.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so sicer v zadnjem presejalnem sekvenciranju virusnih različic našli vse mutacije, značilne za angleško različico, v vseh skupinah vzorcev. Deleži posameznih mutacij se v tem presejalnem obdobju gibljejo od 85 do 99 odstotkov. Delež angleške različice med vzorci, vključenimi v presejalno sekvenciranje, po njihovih ugotovitvah narašča in je v presejalnem obdobju med 26. aprilom in 2. majem dosegel 90 odstotkov vseh vključenih vzorcev.

Genetsko različico, ki je bila doslej prevladujoča v Sloveniji, so v tem presejalnem obdobju na inštitutu potrdili v 10- do 15-odstotnem deležu. Niso pa med 26. aprilom in 2. majem potrdili novih primerov južnoafriške ali brazilske različice, prav tako ne nigerijske različice ali tiste najbolj razširjene v francoski čezmorski skupnosti Mayotte. V slovenskih vzorcih doslej še niso potrdili kalifornijske ali newyorške različice, so še navedli na inštitutu.

Med 24. februarjem in 4. majem so sicer na inštitutu v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) sekvencirali tudi 147 genomov novega koronavirusa po okužbi pri osebah, ki so bile cepljene. Med njimi je bilo 84 oseb več kot dva tedna po cepljenju z dvema odmerkoma cepiva BioNTech/Pfizer, tri osebe so bile cepljenje s cepivom Moderna, 60 oseb pa več kot tri tedne po cepljenju z enim odmerkom cepiva AstraZenece. Kot so navedli na inštitutu za mikrobiologijo, so pri cepljenih dokazali genetske različice, ki so pogoste v Sloveniji, v približno enakem deležu, kot se pojavljajo v ostali populaciji.

Vodja raziskovalnega oddelka v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik je glede indijske različice pojasnila, da gre glede na podatke iz Velike Britanije, kjer so že imeli več primerov indijske različice novega koronavirusa, sklepati, da je ta podobno nalezljiva kot angleška različica in tudi, da ne povzroča hujšega poteka bolezni. Kot je pojasnila, relevantnih informacij iz Indije, kjer je trenutno resno žarišče te različice, nimajo, saj se država trudi predvsem obvladovati razmere in težje izvaja analize.

V četrtek bodo sicer predvidoma na vladni novinarski konferenci o covidu-19 predstavili stanje glede različic v Sloveniji.

Spodbudni pa so po njenih besedah do zdaj znani podatki, po katerih indijska različica ni tako spremenjena, da protitelesa, ki jih ima posameznik zaradi prebolelega covida-19 ali cepljenja, ne bi delovala. Ali bo indijska različica čez čas izrinila trenutno pri nas prevladujočo angleško različico novega koronavirusa, po pojasnilih Rupnikove ni mogoče napovedovati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenjeni dvojno mutirani sev so doslej zabeležili že v 44 državah po svetu in vseh šestih regijah WHO – v več kot 4500 vzorcih.

Pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v ponedeljek indijsko različico razglasila za skrb vzbujajočo, s čimer se je na tem seznamu pridružila britanski, brazilski in južnoafriški. Zanje velja, da so nevarnejše kot prvotna različica virusa SARS-CoV-2, saj so bolj prenosljive, smrtonosne ali sposobne premagati zaščito, ki jo nudijo cepiva.

EMA: Odobrena cepiva najverjetneje ščitijo tudi pred indijsko različico koronavirusa

Na Evropski agenciji za zdravila (EMA) sicer menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa.

Indijsko različico virusa so doslej potrdili v več kot 40 državah, zdaj tudi v Sloveniji.
Indijsko različico virusa so doslej potrdili v več kot 40 državah, zdaj tudi v Sloveniji. FOTO: Dreamstime

"Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito," je danes povedal vodja cepilne strategije pri EMI Marco Cavaleri. Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.

Dodal je, da agencija zelo pozorno spremlja podatke glede indijske različice.

Svetovna zdravstvena organizacija je v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico z oznako B.1.617. Doslej so jo potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

Menijo, da bi bili lahko tudi vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona učinkoviti proti virusni različici B.1.617. Vendar pa še čakajo podatke o uporabi različice AstraZenecinega cepiva v Indiji.

"Zaenkrat smo v splošnem precej prepričani, da bodo cepiva pokrivala to različico," je povedal Cavaleri.

EMA je doslej odobrila cepivi mRNK proizvajalcev Pfizer in Moderna ter vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona. Opravlja pa še tekoči pregled podatkov o štirih drugih cepivih. Kmalu bi lahko odločili o odobritvi cepiv podjetji CureVac in Novavax. Slednje je sicer sporočilo, da bo za odobritev zaprosilo šele v tretjem četrtletju tega leta.

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VelikoVedro
13. 05. 2021 09.29
+1
Dobim kar tak topel občutek varnosti, ko vidim da pristojni rabijo samo ****3 tedne**** da ugotovijo prisotnost novega seva ...
picolin
13. 05. 2021 08.51
+0
in kaj bo z njim ce je se ta clovek slucajno okuzil par 10 ljudi tukaj pa je zamolcal ? pri tem pa se lahko zgodi da umre se kak nic kriv clovek ? skratka nic .lepo se bo setal po presernu ,meni nic tebi nic .
User1538643
13. 05. 2021 08.51
+1
Glavno da se hitovi na top listi dogajajo..
picolin
13. 05. 2021 08.49
+2
jaz bi tega pacijenta tako kaznil ko je prisel iz indije ,pri tem pa pozabil na testiranje preden je sel ,da bi si zapomnil za vse vecne case pot v indijo v teh casih .nevem kaj so poceli na meji da ga niso dali takoj v karanteno .
Nobody75
13. 05. 2021 08.45
+2
Hahahaha. Hvala za malo zabave v tem turobnem četrtkovem jutru.
zvezdajerdeča
13. 05. 2021 08.44
+2
super...sedaj prihaja novica, da obstoječa cepiva ne "ščitijo" pred tem sevom, torej, bo treba celotno vajo s cepivi ponoviti...in ponavljati v nedogled, dokler se ne bo nekomu le utrnilo, da bi pa mogoče pa le bilo bolje delati na lastnem imunsko-energijskem sistemu, ki pa ščiti pred VSEMI sevi, preteklimi, sedanjimi in prihodnjimi...samo hudič je, ker država od tega ne bo imela nič in ljudje bodo vedno bolj zdravi. Če mislite, da je to farmacijskemu lobiju v interesu, potem ste v mladosti gledali preveč risank in sedaj poslušate preveč govorcev vlade, ki jo trenutno vodi pravnomočno obsojeni kriminalec z svojimi bodočimi pravnomočno obsojenimi pajdaši.
Leva feltna
13. 05. 2021 08.24
+3
Vsi vemo da je prvi sev najmocnejsi vsi mutirani so svohnejsi,......vsaj tko je blo vcasih,...no zdej je drgac,.....
Belabreza
13. 05. 2021 08.26
+1
Tako je bilo včasih, ko še ni bilo cepiva, danes pa imamo cepivo in virusi kar mrgolijo okrog nas.
brabusednet
13. 05. 2021 08.09
+2
Je ta oboleli bil v karanteni in se veselo sprehajal povsod.To je pomembno,kako je bil nadzorovan,da ni širil ukužbo.Tuji mediji pa poročajo,da v Indiji oboleli od kovida oslepijo in tudi možgane prizadane.
Uporabnik437802
12. 05. 2021 21.58
+3
No, ker mediji nočejo poročati objektivno ampak senzacionalistično, pa dejmo malo o številkah kjer se bo videlo kako ''zelo nevaren'' je ta sev in kako grozno je v Indiji............... SLO ima več kot 2100 mrtvih na 1mio....PAZI ZDAJ Indija pa 190 (stodevetdeset) mrtvih na 1mio prebivalcev!!!. Mediji umirite malo konje, da vam ne bo kasneje žal, oz., da ne boste izpadli totalni manipulanti
igor74
13. 05. 2021 08.15
+2
Indija ima verjetno število mrtvih bližje naši številki, vendar je tam bolj koromandija.
Trnuljčica
12. 05. 2021 21.57
+5
Super. Počasi bomo nabrali spominke z vseh celin. Bojim se samo, da bi znala Antarktika zafrkniti.
Slobodan Cvijetinovic
12. 05. 2021 21.52
+0
planinec123
12. 05. 2021 21.52
-2
Vpišite v iskalniku Cepljenje drugo mnenje Alma Demirović in poglejte, kaj so vam zamolčali pri cepljenih. Gre za osebo, ki ima dr. pred in za imenom.
igor74
13. 05. 2021 08.15
+0
Uporabnik652150
12. 05. 2021 21.45
-1
Večina cepiv je učinkovita za indijski sev, mutacija pa nič bolj nevarna od ostalih različic. Zakaj potem panika?
Wahl
12. 05. 2021 21.45
+2
MariaAna
12. 05. 2021 21.51
-3
trabakula
12. 05. 2021 21.37
+6
a je že znano kdaj pride tunguzijski sev ?
Corvette
12. 05. 2021 21.38
+2
13klu?
12. 05. 2021 21.35
+2
Covid nam ne more naredit toliko škode kot nam jo dela ta vlada
Rožice so zacvetele
12. 05. 2021 21.31
+3
Upam, da ne v Kobaridu oz. Starem selu, ker je BAJE pred 30. Aprilom znana oseba prišla iz Indije.
Rožice so zacvetele
12. 05. 2021 21.35
+1
Nisem prebral celega članka, spomnil pa sem se, da so pred 1.majem pisali, da se 2 Slovenca vračata iz Indije....1 je iz našega konca....
tutp
12. 05. 2021 21.23
+9
SLOVENCI danes smo fasali indijsko dvojno mutirano različico virus. Primorska fant ga ima. Ejej. Še da dobimo brazilsko in afriško in smo zmagali. Bljak. RES MIRU NE BO V NAŠI LEPI DEŽELI. SMRTNO RESNO 🤬
ibasumik
12. 05. 2021 21.22
+5
pa koji k ima zdaj za hodit v Indijo???? Če je že dol rinil, pa bi še dol ostal, ne pa da nam uvaža to sr....
Orna
12. 05. 2021 21.14
+6
Nehajte že enkrat, najprej je bila cela panika in sploh in oh, ko naj bi se pojavil angleški sev, v stilu, vsi bomo pomrli. Potem afriški, zdaj indijski... vse samo, da bi se narod cepil. S cepivi, ki jih dobesedno preizkušajo na ljudeh. Mimogrede, prijatelj se je dvakrat cepil in zelo hudo zbolel z vsemi znaki , tako, da nehajte težiti že enkrat s tem.
Dont.Panic
12. 05. 2021 21.21
+0
Z dodatkom, da cepiva verjetno scitijo pred indijskim sevom. So sli se korak dalje in rekli, da mRNK cepiva skoraj sigurno scitijo, ostala pa tudi verjetno. Uglavnem, sanja se jim ne.