Korona

'Gre za izjemen uspeh znanosti in vsega človeštva'

Ljubljana, 27. 12. 2020 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Pušnik, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
3813

V Sloveniji se je začelo cepljenje oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev proti covidu-19. Cepljeni so bili že prvi trije Slovenci, in sicer upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger v Lenartu, gospa Angelca Butenko v Ljubljani ter gospod Jože Pelko v Rogaški Slatini. Zdravi mladi odrasli bi lahko na vrsto prišli okoli marca, je povedala državna sekretarka z MZ Marija Magajne. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pa je dejala, da gre za izjemen uspeh znanosti in vsega človeštva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepivo - luč na koncu tunela
    03:36
    Iz 24UR: Cepivo - luč na koncu tunela
  • Iz 24UR: Začetek konca epidemije?
    02:32
    Iz 24UR: Začetek konca epidemije?
  • Iz 24UR: Cepivo razdelili po Sloveniji
    03:47
    Iz 24UR: Cepivo razdelili po Sloveniji
  • Iz 24UR: Začelo se je cepljenje
    01:17
    Iz 24UR: Začelo se je cepljenje

Kot je pred DSO Fužine v Ljubljani povedala državna sekretarka z ministrstva za zdravje Marija Magajne, so bili prvi trije cepljeni upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger, gospa Angelca Butenko, ki še vedno deluje kot porotnica svetnica, ter gospod Jože Pelko, nekdanji direktor Steklarne Rogaška.

Pelko iz rogaškega doma za starejše pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. "Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev," je poudaril v izjavi, ki so jo posredovali iz urada vlade za komuniciranje.

Kramberger je bil pred cepljenjem nekoliko vznemirjen, vendar pa popolnoma zaupa medicinski stroki in cepljenju. "Zato smo iskreno hvaležni vsem raziskovalcem za njihovo nadčloveško prizadevanje za to zdravilo," je dejal. Od cepiva pričakuje, da bomo ostali zdravi. "Vsi vemo, da je zdravje največje bogastvo in tudi največja vrednost, ki jo človek ima," je poudaril.

"Res sem vesela, da lahko spregovorim na ta dan. Veseli smo bili že včeraj, ko je cepivo prišlo v Slovenijo, a to je le prvi korak. Tisto, kar nas v resnici varuje, je cepljenje. Ob 8.30 uri so bili cepljeni prvi trije Slovenci, in sicer v Lenartu upokojeni nadškof Franc Kramberger, v Rogaški Slatini gospod Jože Pelko in v DSO Fužine gospa Angelca Butenko. Pomembno je, da povemo te tri posameznike, a med pol deveto in pol deseto uro je bilo cepljenih že kar nekaj prebivalcev. To nas navdaja z upanjem, da smo res na začetku konca te epidemije," pa je državna sekretarka sporočila imena prvih cepljenih Slovencev.

"Cepivo in cepljenje zagotovo predstavljata enega izmed ključnih mejnikov za boj proti nalezljivim boleznim. Vsi poznamo kar nekaj bolezni, ki smo jih s cepljenjem izkoreninili (črne koze) ali omejili. Pojavlja se veliko dvomov v cepljenje, kar je po svoje razumljivo, saj mlajša generacija ne pozna več teh nevarnih bolezni. Spomnim se svoje mame, ki je poznala veliko oseb, ki so umrle zaradi davice, ki so imele otroško paralizo … Oni so vedeli, kaj cepljenje prinaša. Mislim, da je prav, da se tega spomnimo in tem znanstvenikom, ki so pomagali v boju proti tej epidemiji, tudi zaupamo," je pozvala.

"Ne glede na to, da je razvoj tega cepiva trajal kratek čas, so bile narejene vse ustrezne kontrole, vsa ustrezna preverjanja. Jaz verjamem, da bomo lahko pred koncem prihodnjega leta drugače zaživeli in bodo ti ukrepi in to, kar se nam dogaja letos, samo spomin. Še vedno pa je pomembno, da upoštevamo ukrepe, ki jih poznamo, tj. vzdrževanje primerne razdalje, nošenje mask in pa seveda higiena rok, higiena kašlja," je še dodala Magajnejeva. 

Večina cepiva, ki je prispelo, je šla za stanovalce domov starejših občanov, je še povedala državna sekretarka, nekaj odmerkov pa je bilo namenjenih zaposlenim. Ni ga bilo dovolj, več ga pride v prihodnji pošiljki (v četrtek, petek). Nekaj malega cepiva pa je bilo namenjenega tudi najbolj ogroženim delavcem v bolnišnicah, in sicer 550 za tiste, ki delajo na intenzivnih enotah z bolniki s covidom-19.

Direktorica DSO Fužine Bojanka Genorio je povedala, da je bilo do 9.40 ure cepljenih že 20 stanovalcev, cepili pa jih bodo 98. Odmerkov so dobili toliko, kot je bilo izraženega interesa med stanovalci, je povedala. 

Zdravi mladi odrasli bodo na vrsto za cepljenje prišli okoli marca, je povedala Magajnejeva, ali pa še kasneje, je pa vse odvisno od tega, kdaj bo dovoljenje dobilo še katero drugo cepivo. Starejši, ki niso v domovih za starejše, pa bi lahko na vrsto prišli do konca januarja, je dejala.

Cepivo so v soboto pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, potem pa na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki tudi skrbi za distribucijo cepiva na lokacije po državi. 

Do konca leta moramo prejeti še 6825 odmerkov cepiva, potem pa vsak teden v naslednjem letu po 16.575 odmerkov. 

Direktor NIJZ Milan Krek je v Rogaški Slatini povedal, da je cilj do poletja precepiti 1.200.000 ljudi, kar je 60 odstotkov prebivalstva. Postregel je tudi s podatkom, da je bilo v domovih starejših doslej okuženih 9000 oskrbovancev, od tega pa jih je 14 odstotkov umrlo. Vsak dan imamo avtobus umrlih, je opozoril, in dodal, da če se ne bomo cepili, bomo še leto ali celo več let živeli, kot trenutno živimo."Cepivo bo bistveno okrepilo odpornost proti obolevnosti. Če številno trenutno bolnih ne bo prepričalo največjih dvomljivcev, potem res ne vem, kaj jih bo," je še povedal Krek.

Premier Janez Janša pa se je ob začetku cepljenja odpravil v Maribor in pred največjim domom za starejše v državi, DSO Danice Vogrinec, povedal, da se bo sam cepil takoj, ko bo na vrsti. Po besedha direktorja doma Marka Slaviča so prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva. Danes naj bi cepili okoli 270 stanovalcev, s preostankom cepiva pa v ponedeljek še del zaposlenih.

Janša je obiskal tudi UKC Maribor, kjer že cepijo zaposlene. "S prvo pošiljko bomo uspeli precepiti tudi del zaposlenih v zdravstvu, tiste, ki zdravijo bolne s covidom," je dejal. V mariborskem kliničnem centru je interes za cepljenje sicer izrazila približno tretjina zaposlenih, tretjina pa jih je okužbo že prebolela. Cepila sta se tako direktor Vojko Flis kot strokovni direktor Matjaž Vogrin, da bi dala zgled drugim. Interes za cepljenje je izrazilo okoli 1250 zaposlenih, kar je le tretjina. 

"Prihod cepiva lahko primerjamo s prihodom gasilske ekipe na prizorišče požara. Zavedamo se, da še ne bo mogla pogasiti požara, lahko pa bo zavarovala tiste dele, ki so najbolj ogroženi. Potem pa prihodnje tedne pričakujemo nove močne gasilske ekipe", je primerjavo podal Janša.

Nadaljeval je z opozorilom, da lahko pričakujemo "popraznični šok", saj bo med prazniki prišlo do mešanja mehurčkov, iz že tako obremenjenega zdravstvenega sistema pa bo potrebno iztisniti še zadnje rezerve. Povedal je, da smo včeraj stopili iz rdeče v črno cono, a stanje večjih sprostitev še ne dopušča. "Šolstvo je ena izmed prioritet," je dejal, a da danes še ni mogoče povedati, če se bo lahko prva triada v šolo vračala že s 4. januarjem. Število okužb po praznikih bo ključni indikator za sproščanje, je še dodal.

"Smučanje je nadstandard, ki si ga vsi želimo, a prioritete so druge, šole, vrtci ..." pa je komentiral nejevoljo, ki jo je povzročilo zaprtje smučišč. Dejal je, da so se zato odločili, da omogočijo rekreacijo oziroma prečkanje občinskih mej znotraj regije za namene rekreacije. "Ta provokacija s Krvavcem je bila popolnoma nepotrebna, in tisti, ki ne spoštujejo ukrepov, si ne zaslužijo subvencij oziroma nadomestila," je še dodal. 

Na sobotni novinarski konferenci je predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel zagotovil, da je cepivo varno in učinkovito, ob tem pa posvaril, da ne smemo 'skočiti na prvo žogo' ob lažnih novicah, ki se bodo zdaj zagotovo še pogosteje pojavljale. "Cepivo je bilo podvig znanosti, cepljenje pa bo podvig družbe," je dejal in pozval ljudi, da naj zavihajo rokav in se cepijo, ko pridejo na vrsto. 

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je začetek cepljenja proti covidu-19 ocenil kot neverjetno medgeneracijsko povezanost, saj bomo cepivo najprej namenili najbolj ogroženim skupinam, to so stanovalci domov za starejše in zdravstveni delavci v prvi vrstah. Prve zaposlene v osrednji slovenski bolnišnici bodo sicer cepili danes popoldan.

Prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi, ki so jo posredovali iz bolnišnice, današnji začetek cepljenja v Sloveniji označil za praznik. Zdi se mu pomembno, da smo ob zmogli najti skupni vrednote in združiti moči.

"Povezani v istem cilju bomo zmogli tudi epidemijo. Zato je pomembno, da združeni v čim večjem številu pristopimo k cepljenju in na ta način presežemo naše glavne ovire, ki nam jih zadaja epidemija. Tudi s cepljenjem bomo dosegli, da čim prej vzpostavimo normalno delovanje šol, javnega prometa, javnega življenja, gospodarstva in celotne slovenske družbe," je pozval Poklukar.

V UKC Ljubljana sta cepivo prejeli tudi predstojnica infekcijske klinike doc. dr. Tatjana Lejko in vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović. "Verjamem, da je to začetek konca epidemije," je dejala Lejkova, Beovićeva pa, da ves čas epidemije sicer pazi, da govori realno, "ampak danes pa moram reči, da sem navdušena".

Beovićeva je dogodek označila za izjemen uspeh znanosti in vsega človeštva. "Kot imamo izkušnje tudi v Sloveniji, je to epidemijo zelo zelo težko premagati z omejitvenimi ukrepi, na ta način se ne da živeti. Zato bomo zdržali še nekaj mesecev, medtem se bomo, mislim da, uspešno cepili in epidemija bo samo še spomin, kako smo te čase preživeli," je prepričana.

Veseli jo, da se je lahko cepila, saj dela neposredno z bolniki, ki so lahko okuženi z novim koronavirusom. Prepričana je, da bo s tem zaščitila ne samo sebe, ampak tudi vse, s katerimi je v stiku. Sicer pa je cepljenje potekalo brez bolečin, je opisala svojo izkušnjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3813)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lea567
31. 12. 2020 18.39
-1
Dejte se cepit, lepo prosim. Jaz sem se cepila pred Božičem v Angliji in iskreno, nobenih stranskih učinkov, samo malo me je roka bolela kakšen dan, ampak to je itak stranski učinek večine cepiv. Če cepivo ne bi bilo varno , ne bi bilo odobreno za uporabo. Seveda, možnost stranski učinkov obstaja, tako kot pri vseh ostalih zdravilih, ki jih jemljete vsakodnevno. In ja, znanost bo zmagala, če se bodo ljudje cepili in sprejeli to cepivo (in ostala) z odprtimi rokami. Do takrat pa z veseljem nosite maske, spoštujte policijsko uro in držite socialno distanco. Lp
StrikeOne
28. 12. 2020 14.26
+3
Pa takšni naslovi. Znanost je Zmagala itd... Zmagala nad Kom? S kom je v vojni? Kje je bila Bitka? Ali trdite da je Znanost zmagala nad Korono kajti tako implicira Članek? V tem primeru Trdite da je Znanost Razvila ZDRAVILO in je premagala Virus? Ali samo prodajate MEGLO da bi prodali Cepiva za katere NE ODGOVARJATE! Odgovornost vas bo dohitela slej kot prej!
nature.com
28. 12. 2020 14.17
+0
Za strikeOne...ne vem, če obstaja človekova pravica o svobodnem škodovanju drugim brez strokovno podprtih dejstev. Temeljno načelo svobode je, da se svoboda posameznika konča tam, kjer se začne svoboda drugega...
StrikeOne
28. 12. 2020 14.24
+3
Torej Prevzemate Odgovornost za vaša Cepiva in vse posledice katere lahko nastanejo po administraciji le tega? Sami ne zaupate cepivu a lažete brez kančka odgovornosti ali humanosti kako je to super ekstra zdravo! Vi bi morali odgovarjati pred Narodnim sodiiščem!
nature.com
28. 12. 2020 15.40
-1
Žal ne delam v Pfizerju in ne v Ema, ampak ja bi prevzel, glede na to, da je tveganje ekatremno minimalno v primerjavi s tem kar cepivo prinaša. Še enkrat. Vemo, da 100% stvari ni na tem svetu in si ne delajte utvar. In stranske učinke se ves čas beleži in spremlja na dolgi rok te paciente.
StrikeOne
28. 12. 2020 16.39
Kakšna je že smrtnost Virusa s katerim tako strašite? 0,034% ? VSE CEPITI NUJNO TAKOJ, kajneda...?
nature.com
28. 12. 2020 14.10
+0
Cepljenje proti rumeni mrzlici: Cepljenje je po Mednarodnem zdravstvenem pravilniku edino obvezno cepljenje za vse potnike, ki potujejo na območja, kjer obstaja nevarnost za bolezen. Potrdilo o cepljenju zahteva večina držav v endemičnem območju ob vstopu v državo, nekatere države pa tudi ob prihodu iz endemičnih držav. Cepljenje z enim odmerkom je treba opraviti vsaj deset dni pred odhodom. Potrdilo in tudi zaščita po cepljenju sta doživljenjska. Cepljenje proti meningokoknemu meningitisu: Savdska Arabija zahteva potrdilo o cepljenju proti meningokokni bolezni od romarjev, ki obiskujejo Meko in/ali Medino. Potreben je en odmerek cepiva. Koliko časa traja zaščita, še ni natančno znano, pri starejših od štirih let pa zagotovo več kot tri leta.
nature.com
28. 12. 2020 14.11
+0
Tako da zadržkov v kolikor se bo sprejelo v Mednarodni zdravstveni pravilnik ne bo. Boš pa čepel doma...
nature.com
28. 12. 2020 14.11
+0
StrikeOne
28. 12. 2020 13.50
+0
Ti zagovorniki farmacevtov so v prevodu isti kot ta primer: Revež vidi Sina Bogatega farmacevta kako naredi zločin. Revež, ki nima motiva da laže pove kot je videl. Sin farmacevta in farmacevt, ki pa imata zelo močan motiv da lažeta namesto da dokažeta da to ni res govorita: Pa komu boste verjeli Meni strokovnjaku, uglednemu članu družbe ali temu izmečku primitivnemu nešolanemu, ki živi na cesti! TO VAM ONI PRODAJAJO CEL ČAS NE PA RESNICO!
StrikeOne
28. 12. 2020 13.09
+0
Fluxx in nature jasno je da sta plačanca za objavo takšnih komentarjev smo vas že zdavnaj spregledali!
nature.com
28. 12. 2020 13.32
+0
Zanimivo, da se nevedni branijo s takimi stavki.
StrikeOne
28. 12. 2020 13.46
+0
Kako si patetičen...Nevedni ti primitivec. A je to nevedno da tvoj Pfizer ne prevzema NOBENE odgovornosti za posledice cepiv. Kdo je neveden ali koga ti hočeš narediti nevednega! NOBENE ODGOVORNOSTI in ti tukaj ..... boš nam zagotavljal iz svoje anonimnosti kako je to ZIHER in verno ker si ti vednež internetski tako napisal! Daj spokaj para....!
nature.com
28. 12. 2020 13.59
+0
Na imi spletni strani imaš knjigo v pdf z naslovom Cepljenje in cepiva
nature.com
28. 12. 2020 14.04
+0
Dobre prakse varnega cepljenja. Napisana s strani strokovnjakov. Dosegljiva tudi zate.
StrikeOne
28. 12. 2020 14.10
+0
Res a ta knjiga ko jo preberem Bo naredila čudež in bo odgovorila na moje vprašanje ali bo celo spremenila umazano politiko Pfizerja kjer ne prevzemajo odgovornost za KAKRŠNEKOLI posledice NJIHOVIH cepiv? Kako si patetičen!
nature.com
28. 12. 2020 14.18
-1
StrikeOne
28. 12. 2020 14.34
+0
Ne zanimajo me ogavna opravičila razmazana čez celo knjigo kjer en plačan avtor na dolgo in široko se... zakaj oni ne bodo prevzeli ali zakaj ne morejo BOGI prevzeti odgvornosti. To knjigo si zatakni veš kam! Ko bodo prevzemali odgovornost za posledice potem se šele lahko pogovarjamo vi banda prekleta!
nature.com
28. 12. 2020 11.46
+0
Ker so bila ta preizkušanja tako obsežna, se pričakuje, da bo v obdobju, ki ga je zajemalo, veliko ljudi zbolelo. Te bolezni ne bo nujno povzročilo cepivo, vendar se tovrstni incidenti natančno spremljajo, če so povezani s cepivom. Dokument FDA o cepivu je to pojasnil tako: »Opažena pogostost prijavljene Bellove paralize v skupini cepiv je v skladu s pričakovano stopnjo ozadja v splošni populaciji in na tej podlagi ni jasne podlage za sklepanje vzročne zveze vendar bo FDA priporočila nadzor za primere Bellove paralize z uvedbo cepiva v večje populacije. "
StrikeOne
28. 12. 2020 13.07
+1
Koliko plačuje Pfizer za vašo umazano propagando?
nature.com
28. 12. 2020 13.32
-1
V bistvu čiato nič. Limam dejstva. Preverljiva. Za razliko teoretikov kot si ti.
StrikeOne
28. 12. 2020 13.47
+0
Katera dejstva? Tista ki odgovarjajo Pfizerju? Kaj je z odgovornostjo za posledice cepiv? Vse na Pacientu kako super prikladno za Pfizer.
StrikeOne
28. 12. 2020 13.53
+0
Zakaj limaš ta vaša dejstva dan in noč točno pred 22:00 in podobno? Ti je tako hudo pomembno da se drugi cepijo? PA KOGA TI FARBAŠ PLAČANEC OG...!
StrikeOne
28. 12. 2020 13.55
+1
Seveda tebe skrbi za javno zdravje kajneda... ampak ... če pa trdite da to vaše cepivo zaščiti? TOREJ?????? Se ne boš ti zaščitil, ko se boš cepil? Ali ti je tako hudo pomembno da se jih čim več PRODA pardon cepi!
nature.com
28. 12. 2020 14.00
+0
nature.com
28. 12. 2020 11.44
+0
Toda v tem primeru ni dokazov, da je cepivo na kakršen koli način povezano z Bellovo paralizo, kajti če bi spremljali skupino ljudi te velikosti in cepiva še niso imeli, je približno toliko ljudi, ki bi jih pričakovali med splošno populacijo.
nature.com
28. 12. 2020 11.32
+0
Videi na Ytbe in objava na Fb trdijo, da so štirje prostovoljci, ki so sodelovali v preskusih cepiva Pfizer-BioNTech Covid-19, po sodelovanju ostali z Bellovo paralizo. Bellova paraliza je šibkost ene strani obraza, ki je običajno začasna in se zdravi s steroidi. Natančen vzrok ni znan, vendar naj bi bil povezan z virusom herpesa. Res je, da so štirje ljudje, ki so cepivo prejeli med poskusi, kasneje dobili Bellovo paralizo, vendar to ne pomeni, da ga je povzročilo cepivo. Poskusi, v katerih se je to zgodilo, so vključevali 38.000 udeležencev. Čeprav so bili vsi štirje ljudje, ki so prejeli Bellovo paralizo, v skupini, ki je prejela cepivo (in ne placebo), to ni več, kot bi pričakovali, da bi bila Bellova paraliza v skupini s to velikostjo naključna.
Karel Car
28. 12. 2020 11.26
+0
zakaj govorite o izjemnem uspehu , če pa ne poznate stranskih učinkov,vsaj dolgoročnih ne, ker ji ne more nobeden biti prepričan v uspeh neznanega produkta je milo rečeno bedasto,sicer pa se ve da vi kao takozvana stroka ne odgovarjate ničesar kot je pač to v navadi.
nature.com
28. 12. 2020 11.47
+0
Potem pa nosimo masko v neskončnost in zapirajmo dejavnosti, če ti je tako všeč.
nature.com
28. 12. 2020 11.47
+0
StrikeOne
28. 12. 2020 13.20
+0
Kako neodgovorni, odgovori. Ali boš vzel, če ne pa te bomo ucenjevali z zapiranjem! Te ljudi je treba zapret ali odstranit ne pa da nam oni kolo vodijo!
nature.com
28. 12. 2020 13.34
-1
Strike one. Motnje mišljenja so eden od simptomov shizofrenije. Nepovezani stavki pa to...
StrikeOne
28. 12. 2020 13.48
+0
Beden si in nisi edini vaše taktike so že patetične. vedno isto na osebno raven in posmehovanje in poniževanje ter podtikanja. Jasno je kdo tu laže!
nature.com
28. 12. 2020 14.01
+0
nature.com
28. 12. 2020 14.02
+1
Pogovarjamo se o argumentih. Moje pisanje je preverljivo. Tvoje podtikanje pa je oanovano na rekla kazala facebook člankih in the sun časopisu...
StrikeOne
28. 12. 2020 14.11
+0
Odgovornost za posledice cepiv so rekla kazal FB članki? KAKO STE PATETIČNI da je že meni nerodno!
nature.com
28. 12. 2020 14.19
-1
patétičen -čna -o prid. (ẹ́) pretirano navdušen, pretirano vznesen: patetičen govor; patetična deklamacija / spregovoril je s patetičnim glasom; patetično vedenje / patetičen slog pisem / patetičen človek
nature.com
28. 12. 2020 14.20
+0
drago štubljar
28. 12. 2020 11.23
+0
a bo otprt goli otok za ubijalce
drago štubljar
28. 12. 2020 11.19
+1
beovicka bi mogla bit cepljena proti č lazi jj ihihihhi
drago štubljar
28. 12. 2020 11.18
+2
ja veliki natneg zanstvenikov hahahahaha
OneManBand.
28. 12. 2020 08.20
+4
Cepijo pa brez zaščitnih rokavic in to zdravstveniki med seboj. Ojojoj.
za naše
28. 12. 2020 08.09
-3
Ej ,pro plus kaj politični komentarji so samo za levake???
ares12
28. 12. 2020 08.02
+8
Učinkovitost cepiva proti gripi se v povprečju giblje nekje med 30 – 60 %, cepivo za covid pa 97%. Cepivo za gripo se razvija 40 let, cepivo za covid pa 9 mesecev? A se samo meni te številke zdijo smešne?
Fluxx
28. 12. 2020 08.08
-2
Kaj pa cepivo za ošpice, koze, tuberkulozo? Zakaj s temi tudi ne primerjaš ali pa se vsaj kaj naučiš? A se samo meni zdi to bizarno tako ozkogleden pogled na svet?
ares12
28. 12. 2020 08.22
+4
vsa cepiva katera si omenil so že dolgo dolgo pri nas in se sproti razvijajo. Za vsa cepiva katera si omenil, so se preizkušala in gledala se je njihova klinična slika kr nekaj let preden je prišlo na tržišče. Pol pa recimo tak; Kako dolgo mi cepljenje nudi zaščito - ne vejo (ker je preteklo premalo časa), kako zaščito nudi cepivo in ali si prenašalec , se ne zjasnijo, zakaj se farmacevtske službe že naprej zavarujejo proti tako finančni kakor moralni odgovornost i - zato ker še niso toliko testirali da bi vedeli za stranske učinke.
zzzzzzzzz
28. 12. 2020 09.15
-2
Ne ugibaj, špekuliraj. Ravno tako kot ostali lahko zaupaš znanosti.
drhook
28. 12. 2020 10.23
+3
nature.com
28. 12. 2020 11.48
+0
nature.com
27. 12. 2020 21.59
-1
Po podatkih ameriške Zvezne uprave za zdravila (FDA) so se ti primeri zgodili 3, 9, 37 in 48 dni po cepljenju. MED 30000 4 naključne pareze...teoretiki zabite se.
drhook
28. 12. 2020 10.25
+0
nature.com
27. 12. 2020 21.58
+0
Štirje prostovoljci so po prejemu cepiva Pfizer Covid-19 razvili Bellovo paralizo. Rezultat: To je res, toda približno toliko ljudi v skupini bi bilo pričakovano, da bi ga v tem obdobju razvilo. Ni dokazov, da je povezan s cepivom.
Fluxx
28. 12. 2020 08.10
-1
Sliši se bolj grozno kot je. eden na 60 jo v povprečju stakne. Gre pa za mrtvičenje okoli oči in je popolnoma ozdravljivo s kapljicami za oči. Je pa za teoretike kostka za glodat.
Fluxx
28. 12. 2020 08.11
+0
na 60 na splošno ne od cepiva heh. Tako da ja pričakovano da jo je kdo vmes dobil.
drhook
28. 12. 2020 10.26
+0
Cez leta se bo pa videlo in boste obzalovali.
nature.com
28. 12. 2020 11.49
+0
Dokument FDA o cepivu je to pojasnil tako: »Opažena pogostost prijavljene Bellove paralize v skupini cepiv je v skladu s pričakovano stopnjo ozadja v splošni populaciji in na tej podlagi ni jasne podlage za sklepanje vzročne zveze vendar bo FDA priporočila nadzor za primere Bellove paralize z uvedbo cepiva v večje populacije. " To ne pomeni, da znanstveniki, ki spremljajo poskuse, ne bodo še naprej opazovali tovrstnih stvari. Kot pri vseh cepivih v Združenem kraljestvu se bo varnost cepiva nenehno spremljala, ko bo javno objavljena, prek sheme rumenih kartonov (kjer se spremljajo in ocenjujejo informacije o možnih neželenih učinkih in neželenih učinkih).
myphone
27. 12. 2020 21.50
+12
Tudi farmacija ni več tisto, kar je bila nekoč. Farmacija je v primežu kapitala. Kaj ima Bill Gates, računalniški programer, za se mešati v farmacijo? Kakšni so njegovi nameni.
mojcd
27. 12. 2020 21.53
+4
StrikeOne
27. 12. 2020 21.54
+1
Humanizem in skrb za človeštvo, če ne verjameš pa si neum...teoretik zarot.
Fluxx
28. 12. 2020 08.12
+0
Bill gates je ravno tako vmešan kot jaz. Oba sva delničarja!
drhook
28. 12. 2020 10.27
-1
drhook
28. 12. 2020 10.27
-1
StrikeOne
27. 12. 2020 21.48
+9
Korona tu korona tam, korona pod posteljo korona v postelji, korona v omari korona na oblakih korona na radiu in tv korona vse povsod okrog vas... Vas je že dovolj strah? Ste že pripravljeni tečti v solzah in paniki po cepivo da se neha strah, ki ga doživljate?
nature.com
27. 12. 2020 21.50
-2