Korona

V soboški občini težave z zagotavljanjem prostora za umrle

Murska Sobota, 26. 11. 2020 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V soboški občini policisti ne zaznavajo večjih kršitev vladnih odlokov ali večjih množičnih druženj. Razdeljevanje hrane v občini poteka nemoteno, težave pa so predvsem pri zagotavljanju primernih prostorov za hrambo umrlih do pokopa, so ugotovili na seji občinskega štaba civilne zaščite.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična FOTO: Matej Povše UKC Ljubljana

Po besedah direktorja javnega podjetja Komunala Tomislava Zrinskega se je zaradi naraščanja števila umrlih podaljšala čakalna doba za upepelitev v krematoriju v Mariboru. V sodelovanju s Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota poskušajo reševati težave, da bi poskrbeli za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa v prostorih, ki bodo zagotavljali pieteto in spoštovanje do pokojnikov in njihovih svojcev.

Na upepelitev je treba čakati do deset dni, toliko dni več tudi na pogreb. Komunala je pripravila hladilni prostor za dva pokojnika, v nujnih primerih bi jih lahko do 20 namestili tudi v prostorih na pokopališču. Število pogrebov dnevno sicer niha, vendar jih je v zadnjem času tudi trikrat več kot v enakem obdobju lani, je povedal Zrinski. Lani so imeli v tem času od tri do štiri pogrebe tedensko, letos pa tudi do 12. Podobne razmere so tudi pri zasebnih pogrebnikih.

V SB Murska Sobota so povedali, da imajo v hladilnem prostoru mesto za deset umrlih, trenutno jih je tam kar 17. Od 1. oktobra do danes je v bolnišnici umrlo 85 bolnikov s covidom-19. Do 25. novembra so sicer v bolnišnici obravnavali skupaj 380 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.

Na seji soboškega štaba civilne zaščite so obravnavali stanje okužb z novim koronavirusom v občini, sprejete ukrepe in morebitne potrebe po dodatni pomoči ali ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.

Udeležili so se je tudi predstavniki doma starejših, vrtca, osnovnih šol, območne izpostave Rdečega križa, Karitasa, podpornice Eho, kluba prekmurskih študentov, policijske uprave, bolnišnice ter območne izpostave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Razmere v Domu starejših Rakičan so po besedah direktorja Zorana Hoblaja pod nadzorom, kljub velikemu izpadu zaradi bolniških odsotnosti jih z obstoječim kadrom še obvladujejo. Novi sprejemi starostnikov v institucionalno varstvo so spet možni.

Pouk na daljavo po zagotovilih ravnateljic na osnovnih šolah poteka nemoteno, vsaka šola zagotavlja topli obrok za tiste učence, ki imajo subvencionirano šolsko prehrano in so potrebo prijavili na šoli. Takšnih učencev je trenutno 240, po potrebi obroke dostavljajo učencem na dom.

V Vrtcu Murska Sobota zagotavljajo nujno varstvo za 45 otrok v enoti Miške, za prihodnji teden pa se, če vrtci še ne bodo odprli, pojavljajo potrebe za večje število otrok.

Predstavniki humanitarnih organizacij Karitas, Rdeči križ in podpornica Eho so povedali, da razdeljevanje toplih obrokov oziroma paketov s hrano ter pomoč prostovoljcev pri preskrbi potekajo nemoteno. Predstavnik podpornice je opozoril, da se je povečalo povpraševanje po izposoji bolniških postelj, a jih imajo dovolj.

Zaprosilo za pomoč prostovoljcev pri podpornih službah bolnišnice

Predstojnik območne enote NIJZ Murska Sobota Martin Ranfl je med drugim povedal, da so sodelavci poleg obveščanja pozitivnih oseb o okužbi z novim koronavirusom v teh tednih tudi preventivno cepili proti gripi.

Predstavnik soboške splošne bolnišnice pa je predstavil okuženost zaposlenih v bolnišnici. Skoraj 20 odstotkov zaposlenih je zaradi okužb na bolniškem dopustu, od tega dobra petina nemedicinskega kadra, zato je prosil za pomoč prostovoljcev tudi pri podpornih službah bolnišnice.

Na seji so predstavili tudi novega poveljnika štaba CZ; namesto dolgoletnega poveljnika Stanislava Wolfa, ki se je upokojil, je to postal Denis Gjerek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
26. 11. 2020 19.23
-1
A jih slišite?! Umrli s Covidom, ne zaradi Covida. Kako obračajo besede, ker si naravnost ne upajo povedati. Lahko bi še dodali, da jih je polovica umrla s prhljajem. Ali to pomeni, da bodo zaradi prhljaja v laseh mesece dolgo tiranizirali narod?
štumbamfirer
26. 11. 2020 18.58
RamzesII
26. 11. 2020 17.15
-1
Za umrle ali njihova trupla, razlika je, če morda ne veste, zato že naslov izpade čudno. Umrli tukaj ne rabijo več prostora, so že šli naprej, ostala so le še njihova telesa, lupine.
poneumljanje
26. 11. 2020 16.56
+0
Vlada naj za to poskrbi, saj so posledično zaradi nepravilnega ukrepanja krivi za umiranje v DSO! Sramota res, ukvarjajo se z kadrovanjem, jemanjem provizij, ne zaščitijo za starostnikov v DSO !