Korona

Prvi primer angleškega seva. Janša: Potreben bo vnovičen premislek o sproščanju ukrepov

Ljubljana, 24. 01. 2021 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Tina Švajger
Komentarji
4175

V soboto so pristojni v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je na izredni novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša. Z angleškim sevom je okužen državljan Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je k nam prišel iz Belgije. "Imel je dva testa, enega pozitivnega in enega negativnega," je pojasnil premier. Ker se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju oziroma smo glede okužb pričeli 'stagnirati', bo glede sproščanja ukrepov potreben vnovičen razmislek, je še sporočil Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji izredni novinarski konferenci ob 17. uri spregovoril "o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanimi ukrepi, ki jih je treba sprejeti".

"Razloga za sklic izredne novinarske konference sta dva: stanje epidemije se ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo stagnirati pri številu okužb," je uvodoma ob predstavitvi aktualne epidemiološke slike v državi dejal premier. Drugi razlog pa je po njegovih besedah podatek, da smo v soboto v Sloveniji tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novim angleškim sevom koronavirusa.

"Včeraj je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa," je sporočil Janša. Okužen je državljan Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je v državo iz Belgije prišel včeraj. Po besedah premierja gre za delavca enega od podjetij s sedežem v Kranju, ki pa je imel dva opravljena dva testa - enega pozitivnega in enega negativnega. V Slovenijo je vstopil z negativnim testom. Pozneje pa se je odkrilo, da je imel dva testa, eden je bil negativen, drugi pozitiven, z datumom 16. januarja. "Oseba sicer zagotavlja, da v Sloveniji ni bila v stiku z nikomer, a to še preverjamo," pravi Janša. Takoj, ko so to osebo identificirali, so jo znova testirali in ji je bila odrejena samoizolacija. Je pa v tej zgodbi še nekaj neznank.

Da je v Sloveniji oseba, ki je bila pri njih testirana in pozitivna na angleški sev koronavirusa, pa so Slovenijo najprej obvestile belgijske oblasti, je povedal premier.

Poleg enega potrjenega, pa za zdaj obstaja sum z okužbo z angleškim sevom še pri dveh osebah.

Zaradi izkušenj evropskih držav so po njegovih besedah že v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe.

"Do začetka decembra tega seva v Sloveniji nismo imeli. /.../ Smo pa v petek na posebno zaprosilo od Slovaške dobili nekaj tisoč posebnih PCR testov, ki so občutljivi samo na angleški sev. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje."

"Na posebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila, da smo takoj dobili 2000 posebnih PCR testov," je dejal Janša. Sledilo bo testiranje vzorcev za nazaj. Premier pričakuje, da bodo v torek znani rezultati za vse slovenske regije.

Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so te teste že prevzeli in od danes tako v nekaterih mestih z njimi že za nazaj testirajo nekatere pozitivne vzorce. Testirali bodo 10 odstotkov vseh vzorcev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, iz vseh statističnih regij od 11. januarja naprej. 

"Jutri pa se bo pričelo tudi testiranje vzorcev iz vseh slovenskih regij za nazaj; rezultati preverjan bodo predvidoma znani najkasneje v torek."

Janez Janša je na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva v Sloveniji.
Janez Janša je na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva v Sloveniji. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade je tudi pojasnil, da je bila na zasedanju evropskega sveta prejšnji teden predstavljena študija, kako se je gibala hitrost novega vala z novim sevom virusa, in spominja na to, kar se je v Sloveniji dogajalo v prejšnjih mesecih. "To je dodaten indic, ki napeljuje, da je zelo verjetno za pričakovati, da je večje število okužb z novim sevom," je dejal. Ob tem je pojasnil, da so danes iz pristojnega laboratorija sporočili, da sta med 80 preverjenimi vzorci dva taka, pri katerih je močan sum, da gre za angleški sev.

Dodatno zaskrbljenost vzbujajo tudi nekatere napovedi na evropskem vrhu v četrtek glede možnih zamud pri dobavi nekaterih cepiv proti covidu-19. Kot je dejal, ni tako gotovo, da bo Evropska agencija za zdravila (EMA) v prihodnjem tednu dala pogojno dovoljenje za promet cepivu AstraZenece, kot je bilo sicer prej napovedovano. Ob tem pa je poudaril, da načrti Slovenije glede cepljenja temeljijo na cepivih, ki jih je EMA že potrdila.

'Glede sproščanja ukrepov bo ta teden potreben vnovičen premislek'

Glede na vse navedeno, bo ta teden zato na redni vladni seji v zvezi epidemijo covida-19 potreben vnovičen premislek o vseh ukrepih, je napovedal. Nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov bo v sredo zagotovo, če testiranje vzorcev s posebnimi PCR testi pokaže razširjenost angleškega seva po državi, pa so spremembe - tako Janša - mogoče že prej. Dodal je, da si vsi želimo, da bi šle te spremembe v pozitivno smer, a podatki tega ne nakazujejo.

Ker je vlada v sredo oziroma v četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, to zbuja zaskrbljenost, je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil premier Janša. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov. Če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej.

Je pa po njegovih besedah potrebna skrajna previdnost, morda sta razloga (prisotnost novega seva in 'stagniranje' epidemije) povezana. "Še posebej, ker se v nekaterih regijah ta teden pričenja pouk, vrtci se odpirajo za vse. V državi bomo imeli od torka naprej na desettisoče novih stikov. In za naprej je z veliko gotovostjo možno reči, da bo odpiranje šol in vrtcev koliko-toliko varno le v primeru in samo, če se bomo striktno držali vseh navodil," je poudaril.

Dejal je, da se šole in vrtci v torek (za zdaj) sicer odpirajo po programu, torej v devetih od 12 statističnih regij. "Odpiranje ni samo stvar šole, ampak tudi nas staršev, vseh, ki smo vpeti v ta proces. Naše ravnanje mora biti do skrajnosti previdno, upoštevajo naj se higienski in vsi ostali ukrepi," je navedel. Ob tem je še pozval državljane, naj pri stikih, ki so neizbežni, če je le možno za večjo zaščito uporabljajo trislojne kirurške ali pa FFP2 maske, ki nudijo boljšo zaščito. Boljša kot je maska, bolj jo priporočajo, je na izredni novinarski konferenci o angleškem sevu še svetoval Janša.

Ob pojavu novih, bolj nalezljivih mutacij novega koronavirusa se države po svetu med drugim znova odločajo za zaprtje šol, vendar pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, naj bo to skrajen ukrep ter samo na lokalni ravni tam, kjer se okužbe širijo bolj intenzivno.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden sprva sicer potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

Danes so za STA pojasnili, da odtlej niso zaznali kakšnega novega vzorca, v katerem bi bil prisoten novi sev. Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je povedal, da novega seva niso potrdili. Medtem pa je Televizija Slovenija poročala, da naj bi v Sloveniji potrdili osem primerov angleškega seva. Janša je na novinarski konferenci to zanikal.

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

Za več kot 20 držav z zelo visokim deležem okužb z novim koronavirusom, med njimi tudi Slovenijo, od danes veljajo zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo. Potniki iz teh držav morajo ob vstopu v državo predložiti negativen test za novi koronavirus in pred tem na spletu izpolniti obrazec.

Predsednik vlade je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

V soboto smo v Sloveniji potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov.
V soboto smo v Sloveniji potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov. FOTO: Bobo

Pristojni so v soboto v Sloveniji sicer opravili 2975 testov na okužbo z novim koronavirusom ter pri tem potrdili 537 okužb, je sporočila Vlada RS.

V soboto se je v bolnišnicah zdravilo 20 covidnih bolnikov več kot v petek, na intenzivni terapiji sta se zdravila dva manj kot dan prej. V soboto so iz bolnišnic odpustili 36 bolnikov s covidom-19. Umrlo je 11 covidnih bolnikov več kot v petek.

Opravili so 2140 PCR testov in 835 hitrih antigenskih testov. Med PCR testi je bilo 503 oziroma 23,5 odstotka pozitivnih; med hitrimi pa je bilo pozitivnih 34 testov, kar znaša 4,1 odstotka opravljenih testov. Med vsemi opravljenimi testi jih je bilo 18,1 odstotka pozitivnih.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. 36 oseb so včeraj iz bolnišnic odpustili v domačo nego. Umrlo je 31 covidnih bolnikov.

Kot navaja Covid-19 Sledilnik, imamo trenutno v državi 18.477 aktivnih okužb, kar je 1,2 odstotka manj kot včeraj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno v Sloveniji sicer 18.387 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, dnevno povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa znaša 1231.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3360 covidnih bolnikov.

Med regijami je po sedemdnevni pojavnosti novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev na neslavnem prvem mestu še vedno Posavska statistična regija, sledi goriška. Na tretjem mestu je zasavska, nato jugovzhodna Slovenija, pomurska, obalno-kraška, primorsko-notranjska. Pod povprečjem za celotno Slovenijo, ki znaša 411,6 okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 ljudi, so savinjska, gorenjska, podravska, osrednjeslovenska in Koroška statistična regija.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mars1212
25. 01. 2021 16.21
+0
A bejs, nov sev? Ves kolkrat je virus gripe mutiral, pa nikol nobene panike. Covid hoax
Woltan
25. 01. 2021 16.18
-1
Več kot očitno je da bomo še vedno zaprti do nadaljnega.
realno1
25. 01. 2021 16.17
"Imel je dva testa, enega pozitivnega in enega negativnega," Toliko o vrednosti testov, ki jih kažejo na meji, smučiščih itd. Pač uporabiš tistega ki ti v danem trenutku koristi...
Mjaukamoskupaj
25. 01. 2021 16.15
+0
kaj zdaj bojo spet zarah 3h ljudi k majo ang. razlicico virusa zapiral use??? resno?
serumresnice
25. 01. 2021 16.12
+1
Otroci pripravite torbe, boste šli zjutraj v šolo, ali pa tudi ne, prosto po Janši !
pika62
25. 01. 2021 16.00
+4
Ti si za Slovenijo največi sev
majmun11223344
25. 01. 2021 15.59
+3
Odidi že enkrat,ti plesavi virus.
xyxyxyxyxyxyxy
25. 01. 2021 15.52
+1
Zopet se je zlagal. Dr. Petrovec je izjavil, da novega seva v Sloveniji še niso zaznali. Torej Dr. Twutko ve več kot epidemiologi.
borjac
25. 01. 2021 15.13
+5
Ubogi Janša, koliko se on žrtvuje, koliko se razdaja za domovino, mislite da bo zdržal ta nečloveški napor, ali pa bo potreboval psihiatrično pomoč.
davboj
25. 01. 2021 15.13
+2
Jaz sem včeraj enega srečal in je rekel da ima Mehiški sev....vse kaj poje ga pri riti pol peče
ivan z Doba
25. 01. 2021 15.08
+9
Po Sloveniji razsaja že eno leto dolenjski sev ivan. Toliko škode kot jo je naredil ta sev v Sloveniji, jo Covid ni nikjer drugje. 3379 mrtvih in zapravljene milijarde, ki jih še zaslužili nismo. Veliko je kapnilo tudi v zasebne žepe.
CIGU MIGU
25. 01. 2021 15.08
+5
jajo a je ostal še kakšen izhod,ker zadeve so resne
Tor1961
25. 01. 2021 15.05
+4
ina5785
25. 01. 2021 15.01
+6
Mogoče bo pa PV sedaj sankcioniral ZDRAVSTVENEGA MINISTRA, ki vsak dan spreminja čez noč ukrepe. . . . . . . . . . . ????
ćurkl
25. 01. 2021 15.01
+9
JJ, brez tebe nam bo lepše ...
nnnnnnnnnnn
25. 01. 2021 14.36
+6
Tele seve se bodo zmišlal v nedogled, pregleda nad tem navadni državljani nimamo ampak samo beremo, PCR so naštelani na tok ciklov da so vsi pozitivni, kok se na obravnavo bolnika zasluži pa tudi vemo. Aja ste opazili da seznone gripe in prehladov letos ni??
Matki
25. 01. 2021 14.40
+1
Poglej, če se uspešno zaščitiš pred virusom covid-a se boš ob enem tudi pred gripo, covid naj bi bil bolj prenosljiv od gripe.
pupitra
25. 01. 2021 14.35
+4
In nebulozija se bo nadaljevala do novega leta.
Matki
25. 01. 2021 14.31
+5
Že celo korona krizo se kupujejo negatuvni testi za prehod meje. Verjetno bi bilo učinkovito samo testiranje na vseh mejnih prehodih pri vstopu v državo.
Amasakul
25. 01. 2021 14.20
+4
kva je to za eden model.
puspan
25. 01. 2021 14.00
-1
Dvomljivi bi morali pred pol ure gledati specialno oddajo o angleškem novem virusu na ARD. Zelo hitro bi videli, da bo norčevanja iz te kuge 21.stoletja hitro konec. Lahko samo rečem, da so predvidevanja alarmantna.
Bratomil
25. 01. 2021 14.36
+3
valovanje
25. 01. 2021 15.04
Seveda so alarmantna, sej so tko naštimal. Eni še vedno mislijo da se hecajo in bo mimo. Vse gre po plandemiji in pika. Jeb... se njim za folk. Počas bo tak sev da bo loh game over. No sej pravijo da so naredili v laboratoriju sev ki je odporen na virus (ne vem ker kura... je imel cajt se s tem ukvarjat) pa kolk ste naivni da to ne prišlo mad folk? In cepiva bodo ubi bože, če niso že zdej, kdo pa ve. Ta k se gre cepit 100% ne, kvečjemu verjame/zaupa da bo pomagalo. No seveda upam da ne bo škodilo in da bo vse v redu, itak. Ampak kar vidim in slišim mi ne vliva tega, uf.
Tor1961
25. 01. 2021 15.07
majmun11223344
25. 01. 2021 16.01
Plešasti virus iz grisuplja je bolj nevaren