14°C
Podatki za dan: 28. 2. do 24.00
Oboleli
189,589
+243
+0.1%

Prvi primer angleškega seva. Janša: Potreben bo vnovičen premislek o sproščanju ukrepov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /STA /Tina Švajger /
KOMENTARJI
4175
V soboto so pristojni v Sloveniji odkrili prvo osebo, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je na izredni novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša. Z angleškim sevom je okužen državljan Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je k nam prišel iz Belgije. "Imel je dva testa, enega pozitivnega in enega negativnega," je pojasnil premier. Ker se stanje epidemije ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju oziroma smo glede okužb pričeli 'stagnirati', bo glede sproščanja ukrepov potreben vnovičen razmislek, je še sporočil Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji izredni novinarski konferenci ob 17. uri spregovoril "o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanimi ukrepi, ki jih je treba sprejeti".

"Razloga za sklic izredne novinarske konference sta dva: stanje epidemije se ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo stagnirati pri številu okužb," je uvodoma ob predstavitvi aktualne epidemiološke slike v državi dejal premier. Drugi razlog pa je po njegovih besedah podatek, da smo v soboto v Sloveniji tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novim angleškim sevom koronavirusa.

"Včeraj je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa," je sporočil Janša. Okužen je državljan Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je v državo iz Belgije prišel včeraj. Po besedah premierja gre za delavca enega od podjetij s sedežem v Kranju, ki pa je imel dva opravljena dva testa - enega pozitivnega in enega negativnega. V Slovenijo je vstopil z negativnim testom. Pozneje pa se je odkrilo, da je imel dva testa, eden je bil negativen, drugi pozitiven, z datumom 16. januarja. "Oseba sicer zagotavlja, da v Sloveniji ni bila v stiku z nikomer, a to še preverjamo," pravi Janša. Takoj, ko so to osebo identificirali, so jo znova testirali in ji je bila odrejena samoizolacija. Je pa v tej zgodbi še nekaj neznank.

Da je v Sloveniji oseba, ki je bila pri njih testirana in pozitivna na angleški sev koronavirusa, pa so Slovenijo najprej obvestile belgijske oblasti, je povedal premier.

Poleg enega potrjenega, pa za zdaj obstaja sum z okužbo z angleškim sevom še pri dveh osebah.

Zaradi izkušenj evropskih držav so po njegovih besedah že v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe.

"Do začetka decembra tega seva v Sloveniji nismo imeli. /.../ Smo pa v petek na posebno zaprosilo od Slovaške dobili nekaj tisoč posebnih PCR testov, ki so občutljivi samo na angleški sev. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje."

"Na posebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila, da smo takoj dobili 2000 posebnih PCR testov," je dejal Janša. Sledilo bo testiranje vzorcev za nazaj. Premier pričakuje, da bodo v torek znani rezultati za vse slovenske regije.

Pristojni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so te teste že prevzeli in od danes tako v nekaterih mestih z njimi že za nazaj testirajo nekatere pozitivne vzorce. Testirali bodo 10 odstotkov vseh vzorcev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, iz vseh statističnih regij od 11. januarja naprej. 

"Jutri pa se bo pričelo tudi testiranje vzorcev iz vseh slovenskih regij za nazaj; rezultati preverjan bodo predvidoma znani najkasneje v torek."

Janez Janša je na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva v Sloveniji.
Janez Janša je na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva v Sloveniji.FOTO: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade je tudi pojasnil, da je bila na zasedanju evropskega sveta prejšnji teden predstavljena študija, kako se je gibala hitrost novega vala z novim sevom virusa, in spominja na to, kar se je v Sloveniji dogajalo v prejšnjih mesecih. "To je dodaten indic, ki napeljuje, da je zelo verjetno za pričakovati, da je večje število okužb z novim sevom," je dejal. Ob tem je pojasnil, da so danes iz pristojnega laboratorija sporočili, da sta med 80 preverjenimi vzorci dva taka, pri katerih je močan sum, da gre za angleški sev.

Dodatno zaskrbljenost vzbujajo tudi nekatere napovedi na evropskem vrhu v četrtek glede možnih zamud pri dobavi nekaterih cepiv proti covidu-19. Kot je dejal, ni tako gotovo, da bo Evropska agencija za zdravila (EMA) v prihodnjem tednu dala pogojno dovoljenje za promet cepivu AstraZenece, kot je bilo sicer prej napovedovano. Ob tem pa je poudaril, da načrti Slovenije glede cepljenja temeljijo na cepivih, ki jih je EMA že potrdila.

'Glede sproščanja ukrepov bo ta teden potreben vnovičen premislek'

Glede na vse navedeno, bo ta teden zato na redni vladni seji v zvezi epidemijo covida-19 potreben vnovičen premislek o vseh ukrepih, je napovedal. Nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov bo v sredo zagotovo, če testiranje vzorcev s posebnimi PCR testi pokaže razširjenost angleškega seva po državi, pa so spremembe - tako Janša - mogoče že prej. Dodal je, da si vsi želimo, da bi šle te spremembe v pozitivno smer, a podatki tega ne nakazujejo.

Ker je vlada v sredo oziroma v četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, to zbuja zaskrbljenost, je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil premier Janša. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov. Če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej.

Je pa po njegovih besedah potrebna skrajna previdnost, morda sta razloga (prisotnost novega seva in 'stagniranje' epidemije) povezana. "Še posebej, ker se v nekaterih regijah ta teden pričenja pouk, vrtci se odpirajo za vse. V državi bomo imeli od torka naprej na desettisoče novih stikov. In za naprej je z veliko gotovostjo možno reči, da bo odpiranje šol in vrtcev koliko-toliko varno le v primeru in samo, če se bomo striktno držali vseh navodil," je poudaril.

Dejal je, da se šole in vrtci v torek (za zdaj) sicer odpirajo po programu, torej v devetih od 12 statističnih regij. "Odpiranje ni samo stvar šole, ampak tudi nas staršev, vseh, ki smo vpeti v ta proces. Naše ravnanje mora biti do skrajnosti previdno, upoštevajo naj se higienski in vsi ostali ukrepi," je navedel. Ob tem je še pozval državljane, naj pri stikih, ki so neizbežni, če je le možno za večjo zaščito uporabljajo trislojne kirurške ali pa FFP2 maske, ki nudijo boljšo zaščito. Boljša kot je maska, bolj jo priporočajo, je na izredni novinarski konferenci o angleškem sevu še svetoval Janša.

Ob pojavu novih, bolj nalezljivih mutacij novega koronavirusa se države po svetu med drugim znova odločajo za zaprtje šol, vendar pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, naj bo to skrajen ukrep ter samo na lokalni ravni tam, kjer se okužbe širijo bolj intenzivno.

PREBERI ŠE
Logarjeva: Britanski sev je bolj nalezljiv, posledično umre več ljudi

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden sprva sicer potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

PREBERI ŠE
Novi angleški sev koronavirusa zaznali tudi pri nas?

Danes so za STA pojasnili, da odtlej niso zaznali kakšnega novega vzorca, v katerem bi bil prisoten novi sev. Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je povedal, da novega seva niso potrdili. Medtem pa je Televizija Slovenija poročala, da naj bi v Sloveniji potrdili osem primerov angleškega seva. Janša je na novinarski konferenci to zanikal.

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

Za več kot 20 držav z zelo visokim deležem okužb z novim koronavirusom, med njimi tudi Slovenijo, od danes veljajo zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo. Potniki iz teh držav morajo ob vstopu v državo predložiti negativen test za novi koronavirus in pred tem na spletu izpolniti obrazec.

Predsednik vlade je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

V soboto smo v Sloveniji potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov.
V soboto smo v Sloveniji potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov.FOTO: Bobo

Pristojni so v soboto v Sloveniji sicer opravili 2975 testov na okužbo z novim koronavirusom ter pri tem potrdili 537 okužb, je sporočila Vlada RS.

Opravili so 2140 PCR testov in 835 hitrih antigenskih testov. Med PCR testi je bilo 503 oziroma 23,5 odstotka pozitivnih; med hitrimi pa je bilo pozitivnih 34 testov, kar znaša 4,1 odstotka opravljenih testov. Med vsemi opravljenimi testi jih je bilo 18,1 odstotka pozitivnih.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. 36 oseb so včeraj iz bolnišnic odpustili v domačo nego. Umrlo je 31 covidnih bolnikov.

Kot navaja Covid-19 Sledilnik, imamo trenutno v državi 18.477 aktivnih okužb, kar je 1,2 odstotka manj kot včeraj.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno v Sloveniji sicer 18.387 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, dnevno povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa znaša 1231.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3360 covidnih bolnikov.

Med regijami je po sedemdnevni pojavnosti novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev na neslavnem prvem mestu še vedno Posavska statistična regija, sledi goriška. Na tretjem mestu je zasavska, nato jugovzhodna Slovenija, pomurska, obalno-kraška, primorsko-notranjska. Pod povprečjem za celotno Slovenijo, ki znaša 411,6 okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 ljudi, so savinjska, gorenjska, podravska, osrednjeslovenska in Koroška statistična regija.

Koronavirus pasica november