Korona

V soboto ob skupno 2438 opravljenih testih potrdili 614 okužb

Ljubljana, 27. 12. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
201

V Sloveniji so v soboto skupno opravili 2438 testov in potrdili 614 novih primerov okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je 25,2-odstoten. Gre za seštevek hitrih antigenskih in PCR-testov. Hospitaliziranih je 1179 ljudi, umrlo pa jih je 33. "Šolstvo je ena od prioritet, a je danes prezgodaj za odgovor, če bo povratek za prvo triado možen že 4. januarja," je na tiskovni konferenci dejal Janša. Komentiral je tudi smučanje, saj da gre za nadstandard, "ki si ga vsi želimo, vendar ni prioriteta, kot sta šolstvo in vrtci."

Testiranje na covid-19 na Metelkovi v Ljubljani
Testiranje na covid-19 na Metelkovi v Ljubljani FOTO: Bobo

V soboto so pristojni skupno opravili 2438 testov in potrdili 614 novih primerov okužb s koronavirusom. Od tega je bilo od opravljenih 1880 PCR-testov pozitivnih 548 oseb, delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 29,15-odstotka. Opravljenih je bilo tudi 558 hitrih antigenskih testov, od tega jih je bilo 66 pozitivnih. Delež pozitivnih pri HAT je 12-odstoten, je sporočila vlada.

Množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom sicer s hitrimi testi poteka v več kot 20 krajih po Sloveniji. V večini so s tem začeli v sredo, ponekod pa bodo nadaljevali tudi med ali po praznikih.

Število je nekoliko višje kot v petek, saj se je na praznični dan pričakovano testiralo veliko manj ljudi. Pristojni so na božič skupno opravili 1461 testov in potrdili 365 novih primerov, delež pozitivnih testov je bil 25-odstoten. Od tega je bilo od 1336 PCR-testov pozitivnih 358, od 125 hitrih antigenskih testov pa jih je bilo pozitivnih 7.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hospitaliziranih je 1179 oseb, kar je 14 več kot dan prej. Od tega jih je na intenzivni negi 205, torej 4 osebe manj kot dan prej. Iz bolnišnic so v domačo nego odpustili 38 ljudi, približno enako kot dan prej, ko so odpustili 39 oseb. Umrlo je 33 oseb, je še sporočila vlada.

Ker so se zavedali, da bodo sprostitev gibanja med prazniki, več stikov in "mešanje mehurčkov" povzročili nove okužbe, je vlada direktorje bolnišnic že pred prazniki prosila, če lahko zagotovijo 30-odstotne rezerve, je pojasnil premier Janez Janša in dodal, da se vsi trudijo zagotoviti vsaj nekaj tega, čeprav bo zelo težko.

Štirinajstdnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev znaša 884,6, kar je manj kot v petek, ko je znašala 950. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je po vladnih podatkih 433,8, kar je prav tako manj kot dan prej, ko je znašalo 484.

"Včeraj smo po okužbah iz črne stopili v rdečo cono, a večjih sprostitev to še ne dopušča," je na današnji tiskovni konferenci podatke komentiral Janša. Vlada se je zato odločila znova odpreti tržnice, trafike in frizerje, kaj več sprostitev pa bi omogočil šele prehod v oranžno polje. A je za to treba pozdraviti vsaj še nekaj sto bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa se mora spustiti pod 1000, je navedel premier.

 V državi je 18.383 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. S PCR testi so v Sloveniji do vključno sobote testirali 655.307 oseb, s hitrimi antigenskimi testi pa 21.354. Kot kaže spletna stran Sledilnika za covid-19, je v Sloveniji do sedaj umrlo 2565 oseb s covidom-19, skupno pa je bilo hospitalizirani 8770 covidnih bolnikov.

Ni še jasno, če bo povratek za prvo triado možen že 4. januarja

"Šolstvo je ena od prioritet, a je danes prezgodaj za odgovor, če bo povratek za prvo triado možen že 4. januarja," je na današnji tiskovni konferenci povedal Janša. Dejal je, da so poleg otrok s posebnimi potrebami prioriteta tudi otroci prve triade. Kot je razložil, bodo o povratku v šole lahko odločali sredi prihodnjega tedna, ko bo znanih več aktualnih informacij o epidemiološkem stanju v državi. "Ne vemo še, če bo to 4., 11. ali bo to sredi januarja. Vse je odvisno od okužb in zasedenosti zdravstvenih kapacitet," je pojasnil.

"Pred začetkom bomo skušali zagotoviti hitro testiranje za vse zaposlene," je še dejal in pojasnil, da od vseh deležnikov v šolstvu do takrat pričakujejo skupno izjavo o upoštevanju priporočila NIJZ. Šolstvo bo moralo namreč izvesti potrebno reorganizacijo v smislu zagotovitve zadostnega prostora na posameznega učenca, poskrbeti, da se razredi ne bodo mešali, in slediti še vrsti drugih ukrepov, "kjer smo imeli težave jeseni". 

Pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode je predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih na okužbo s koronavirusom pa je sporočilo ministrstvo za izobraževanje. Ministrica Simona Kustec pa je  povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

Na Televiziji Slovenija je napovedala, da bodo vodstva šol dobila natančna navodila, na kakšen način bo potekalo vračanje, da bo izrazito varno in tudi trajno. Tako bodo naredili protokol zanesljivega vračanja, saj gre pri otrocih s posebnimi potrebami za ranljivo skupino in je potrebna še dodatna previdnost. Pred vrnitvijo pa bodo po napovedih s hitrimi testi za covid-19 testirali tako zaposlene kot otroke s posebnimi potrebami.

Na vprašanje, kdaj je pričakovati vrnitev učencev prve triade devetletke v šole pa je ministrica odgovorila, da "najhitreje, kot bo to mogoče". To pomeni, da bodo morali biti izpolnjeni kriteriji, kot so dobra epidemiološka slika in spoštovanje zaščitnih ukrepov. Prav tako je predvideno testiranje za učitelje, medtem ko se o možnosti, da bi testirali tudi učence, še pogovarjajo. Kot je dodala ministrica, so namreč od nekaterih staršev dobili prošnje, da bi testirali tudi otroke.

Treba je zagotoviti boljšo epidemiološko sliko, je v soboto dejal tudi vladni govorec Jelko Kacin. "Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil," je še dodal ter za 2. in 3. januarja napovedal množično testiranje za učitelje. 

"Provokacija s Krvavca je bila nepotrebna in škodljiva"

Janša je danes komentiral tudi smučanje. Ponovil je, da je bilo odprtje smučišč v decembru pred prazniki začasno, šlo je namreč za paralelen ukrep z odpravo omejitev gibanja na občine v nekaterih regijah. "Tam, kjer je obstajala zapora na občine, obratovanje smučišč iz ekonomskih razlogov tako ali tako ni imelo smisla," je dejal.

Dejal je, da gre pri smučanju za nadstandard, "ki si ga vsi želimo, vendar to ni ista prioriteta, kot so šolstvo in vrtci." Pojasnil je še, da z omejitvami skušajo pridelati dovolj rezerve, da bi po praznikih lahko odpirali stvari, ki so ključne za normalen potek življenja. "Tu še enkrat apeliram na razumevanje," je dejal in pojasnil, da mora vlada upoštevati prioritete v smislu, kaj je za družbo pomembnejše.

"Glede na to, da si vsi želimo rekreacije in svežega zraka, smo kot kompenzacijo po dolgih razpravah odpravili omejitev gibanja za posameznike in družine, ko gre za sprehode, rekreacijo ali individualne športne aktivnosti v naravnem okolju. Tukaj omejitev na občine ne velja, vsak se lahko giblje znotraj regije," je dejal in dodal, da ta ukrep gibanje omogoča bistveno več ljudem, kot bi ga odprtje smučišč. 

Provokacija s Krvavca se mu je zdela nepotrebna in škodljiva. "Kdor ne spoštuje ukrepov, si tudi ne zasluži subvencij za nadomestilo izpada prihodkov v času epidemije," je dejal. 

V Sloveniji danes začeli s cepljenjem oskrbovancev in zaposlenih v DSO

V Sloveniji se je danes po vsej državi začelo cepljenje oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev proti covidu-19. Prva pošiljka cepiva je vsebovala 9750 odmerkov, do konca leta pa jih bomo dobili še 6825. 

Cepljeni so bili že prvi trije Slovenci, in sicer upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, gospa Angelca Butenko ter gospod Jože Pelko.

Če cepiva ne bi bilo, bi po dosedanjih projekcijah ob upoštevanju vseh ukrepov iz epidemije izšli šele nekje aprila, je dejal Janša in dodal, da je pred nami čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, a je treba ohraniti trezno glavo.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SVETTEL5
29. 12. 2020 11.31
+1
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹
atx007
29. 12. 2020 10.02
-1
Ukrepi delujejo. V kolikor ne bi delovali, ali pa bi jih odpravili, bi imeli spet eksponentno naraščanje okužb. Da ne pada, so krivi razni bedaki, ki verjamejo teorije zarote, so proti cepljenju, in se ne držijo ukrepov..
SVETTEL5
29. 12. 2020 11.32
Supervillain
27. 12. 2020 21.23
+3
Koronavirus je globalno politično orodje,da lahko gospodje in voditelji počnejo vse kar si zamislijo in hočejo nas ljudi pa imajo za ovce in neumne smo žrtve kršenja človekovih pravic in diskriminacij.Lp Genij
atx007
29. 12. 2020 10.02
In zemlja je ravna, in na Marsu živijo Marsovci.
castell
27. 12. 2020 20.11
+1
Jutri je ponedeljek in bo samo 200 nedeljskih okužb.
Uporabnik215111
27. 12. 2020 18.49
+2
Tole računanje povprečja je bolj tko tko. Sedem dnevno povprečje bi se moralo računati na način, da ni bilo vsak dan enako število testiranih. Ob sobotah in nedeljah je okužb za 2000 manj kot čez teden. Torej, če je v torek 1800 okuženih v soboto pa 500 je povprečje 1150,kar seveda ni realno.
simple_mind
27. 12. 2020 18.07
+7
Kdaj bo pa kaj zmanjkalo hlapcev ze te teste, od katerij itak nič nimajo, razen možne okužbe na testiranju ??
Build NEK2
27. 12. 2020 16.54
+12
Te okužbe so itak lažne. PRC sploh ne pokaže pravega stanja. Muska so štirikrat testirali, dvakrat je bil pozitiven, dvakrat negativen. Tukaj je nekaj hudo narobe.
SVETTEL5
29. 12. 2020 11.33
+1
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹!!
rb26**
27. 12. 2020 16.49
+6
@Dr.Stane Dolanc. A to je pa zelo pomemben podatek, da si rojen v bivši Jugi? Pa starost 55 let je tudi zelo obremenjujoča, a ne? Po tvojem smo torej vsi starejši kadilci, kroniki in požiralci mesa? Za mene ste pa vsi rojeni po 90’ih sami delomrzneži, nesposobnjakoviči in egoisti, katerim mora biti vse prinešeno na pladnju. Me zanima, če zna kateri žarnico zamenjat?
+4
Kaj pa DSO??? Nobenih podatkov več?!?! Jih je še vedno 200+ vsak dan na novo okuženih.... Jaz bi v moji branži že zdavnaj zgubu šiht,če bi delal samo 10% vaših kiksov....pa nisem dodal še nobenega okuženega zdravstvenega delavca....Janša pa o luči na koncu tunela 😂🤣😭....Janša tunel je drugače slaba in negativna prispodoba....je Verjetno prevečkat gledal;Lepa sela lepo gore.....in tam ni posvetila lučka na koncu tunela.....
josip1
27. 12. 2020 16.21
+6
Prepovedati Janši obisk bolnišnic in zdravstvenih domov!!!
nnnnnnnnnnn
27. 12. 2020 16.18
+8
A jim še ni potegnilo da je PCR test s 40 amplifikacijami popolna bedarija. To exponentno poveča še tako mali delež virusa da skoraj vsak izpade pozitiven tudi če simptomov nima. Max bi moral obiti okoli 35 ciklov, raje 30. Poleg tega ....vse zaprto, povsod maske ...itd pa nič ne pada zadeva. A slučajno gripo vmes mešajo? Namreč 100 let mamo vsak oleto sezono gripe ...samo letos je ni!!!
+5
Zakaj noben ne napiše,kdo vse so na oddelkih zaradi covida??? A je to res taka tabu tema?? Večina jih je stara med 55-75 let in so rojeni v bivši Jugi...pa nisem sovražen do njih...pišem samo dejstva iz UKC Ljubljana, UKC Maribor in Bolnišnica Izola....če ne vrjamete,preverite če koga poznate,ki dela na Covid oddelku....in zakaj???? Slab imunski sistem (cigareti,roštilj,rakija,slabo gibanje,vitamini pa so samo % alkohola)..Ker med Slovenci prevladuje starost med 70-90 let. ....podatki so iz prve roke....
zemunac13
28. 12. 2020 10.21
SVETTEL5
27. 12. 2020 16.05
+2
Glede na dejstvo, da spletna stran Slovenske škofovske konference vehementno trdi, da je »skrb za duhovnikovo nastanitev in življenjske potrebščine zaupana vernikom,« sledi povsem upravičeno vprašanje, ali to pomeni, da je zdaj z vladnim protikoronskim paketom 7 že poteptano tudi ustavno določilo, ki kaže, da je Cerkev ločena od države? Je Slovenija v resnici že postala - »država vernikov«?
SVETTEL5
27. 12. 2020 16.08
+4
Nadškof Zore: "Zelo sem vesel, da država ni pozabila na duhovnike in da jim je podarila temeljni dohodek 700 evrov." Spletna stran Slovenske škofovske konference. "Skrb za duhovnikovo nastanitev in življenjske potrebščine je zaupana vernikom." Torej smo država vernikov? JJ JE SLOVENIJO OKRADEL UKRADEL IN OBUBOŽAL ITD
c00kies
27. 12. 2020 16.02
+3
Luč na koncu tunela... ziher da ni vlak?
+3
Janši se pa skoz prikazuje luč na koncu tunela....v knjigi : življenje po življenju ta tunel pomeni,da si v resnici klinično mrtev.....👏👏👏Ivane...verjetno je res....in to želiš Sloveniji......
robespierre16
27. 12. 2020 15.54
+2
vsaka čast teli luči na koncu tunela....sveti že od konca marca....verjeten so jo naredili kitajci....hahaha....
+4
Dokler bodo bili glavni vzrok za lockdown % pozitivni PCR testi,pri ljudeh s simptomi in ne pri naključnih.bodo cifre vedno 25-30%...saj imajo simptome....in zakaj so začeli šteti zraven še hitre teste?? Ker bodo le tako spravili % pod 10%....in se pohvalili,kako njihovi ukrepi delujejo....
kick.your-ass
27. 12. 2020 15.53
-5
+3
Pa še vedno se šteje vsak pozitiven test,kot novooboleli... Povedo sami zdravstveni delavci na covid oddelku...samo zavajanje folka
Sortegilio
27. 12. 2020 15.20
+5
Tele številke so lari fari.
Jan zan 1234
27. 12. 2020 15.08
+6
Mene zanima....kam posiljajo palcke....po opravljenih testih....?? Vse bo enkrat...prislo na dan....!! In kdo je odobril cepivo v Eu....??? Ce sploh nevedo vsebine ...in posledic....!!
gripson
27. 12. 2020 15.08
+13
Smučanje v teh časih ni nadstandard, ampak pobeg pred butastimi ukrepi te vlade. Nadstandard je bilo janshevo smučanje v Italiji v času prihajajoče pandemije.
atx007
29. 12. 2020 10.04
Smučanje je šport premožnejših, že sama oprema stane celo bogastvo...