Korona

V šolah upajo, da bo zaprtje trajalo le 11 dni. Pa potem? Se vračajo vsi?

Ljubljana, 29. 03. 2021 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, N.S., T.V., Ti.Š.
Komentarji
190

V slovenskih šolah niso navdušeni nad vnovično vrnitvijo k pouku na daljavo. Kot pravijo ravnatelji, so namreč po nedavni vrnitvi v šole ravno dodobra vzpostavili rutino. Upajo, da bo prekinitev res trajala le 11 dni. Na srednjih šolah bo največ težav za maturante. Za otroke s posebnimi potrebami pa bo šolanje še naprej potekalo v živo. Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19, pa je na novinarski konferenci povedala, da se 12. aprila šola nadaljuje po modelu C. Na ministrstvu medtem pravijo, da o tem še sploh ni bilo govora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pouk spet na daljvao
    02:44
    Iz 24UR: Pouk spet na daljvao
  • Iz SVETA: Strahovi otrok in šolnikov
    04:02
    Iz SVETA: Strahovi otrok in šolnikov

 

Učenci in dijaki, ki so se februarja in marca ponovno vrnili v šolske klopi, se bodo 1. aprila morali spet navaditi na pouk na daljavo. Vlada je včeraj namreč sprejela dodatne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki vključujejo zaprtje države in s tem posledično tudi vnovično uvajanje šolanja na daljavo. Tako se bodo od 1. do 11. aprila vsi osnovnošolci in dijaki šolali od doma.

'Načrtovati sistematično delo je trenutno zelo težko'

Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš, sicer tudi ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Rada Robiča Limbuš, kjer je dobra polovica zaposlenih precepljena ali pa so covid-19 že preboleli, je povedala, da je treba odločitve vlade in stroke spoštovati, a da je celotno dogajanje za delovanje šol izredno naporno. "Vsi skupaj, tako vodstvo šol kot učitelji in učenci, smo utrujeni od različnih modelov in nenehnih sprememb. Komaj smo se vrnili v šole in prišli do nekega normalnega ritma, pa spet spreminjamo sistem. Načrtovati sistematično delo je zato trenutno zelo težko," je dejala.

Kot je še spomnila Kirbiševa, nihče na zagotavlja, da se 12. aprila vračajo v šole po dosedanjem modelu.

Dodatna težava, na katero so opozarjali ravnatelji, pa so šolska tekmovanja. Po njenih besedah so tekmovanje iz fizike že prestavili s četrtka na sredo popoldne, ko pa je že načrtovano tudi tekmovanje iz razvedrilne matematike. Za ostala tekmovanja še ne vedo, kdaj jih bodo izvedli, pa tudi sicer so ta letos zelo vprašljiva, saj niso vsi učenci v enakem položaju.

Kaj pa sledi 12. aprila?

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji vladni novinarski konferenci na vprašanje, zakaj so se znova odločili za zapiranje šol, odgovorila, da želijo z vsemu ukrepi zmanjšati število stikov, tudi v šolskem okolju. Ob tem je dodala še, da se 12. aprila v šolo vračajo vsi osnovnošolci in dijaki po modelu C.

Šolanje po modelu C pomeni, da bi se v osnovne šole vrnili le učenci od 1. do 3. razreda, ostali razredi se šolajo od doma. Za srednješolce to pomeni, da bi se dijaki polovice oddelkov en teden izobraževali doma, druge polovice v šoli, naslednji teden pa bi se zamenjali.

Za pojasnila smo prosili tudi Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer pa so nam dejali, da je bil odlok o 11-dnevnem šolanju na daljavo sprejet šele včeraj, to pa je tudi vse, kar je doslej znanega. "Osnovnošolci in dijaki se od 1. do 11. aprila šolajo od doma. Zaenkrat velja to, po tem pa se vrnejo v šole. A o tem, kako bo naprej, se še sploh ni razpravljalo in tako nič še ni bilo sprejeto. Kaj bo naprej, po tem datumu, bo vlada namreč tehtala šele v prihodnjih dneh," so nam v telefonskem pogovoru dejali v Službi za odnose z javnostmi ministrstva.

S 1. aprilom se bodo šolska vrata spet zaprla – tokrat za 11 dni. Pogovori o tem, kako oziroma na kakšen način (po katerem modelu) bo pouk potekal po tem datumu, pa se pristojni še niso pogovarjali.
S 1. aprilom se bodo šolska vrata spet zaprla – tokrat za 11 dni. Pogovori o tem, kako oziroma na kakšen način (po katerem modelu) bo pouk potekal po tem datumu, pa se pristojni še niso pogovarjali. FOTO: Shutterstock

Ravnatelj OŠ Simona Jenka Kranj Rudolf Planinšek medtem večjih organizacijskih težav ne pričakuje. "Za pripravo imamo na voljo nekaj dni. Poleg tega smo takšnega načina šolanja že vajeni, otroci in učitelji poznajo sistem," je povedal. Večje težave pa pričakuje pri ocenjevanju. "Ravno se je delo znova uteklo in smo se pripravili, zdaj pa se nam sistem znova podira. Zato nekaj težav zagotovo bo, ampak jih bomo že nekako rešili," je izpostavil. Pojasnil je, da je šolanje na daljavo predvsem povečalo razlike med dobrimi in slabšimi učenci, verjame pa, da bodo, če bo po 12. aprilu šolanje spet potekalo v šoli, na koncu šolskega leta vendarle uspešni. Večjih težav z okužbami v kranjski šoli, ki spada med največje v državi, doslej niso imeli. "Bilo je nekaj karanten, večinoma zaradi posameznih okužb med učenci," je pojasnil. Ob tem je še poudaril, da dajejo res velik poudarek preventivnim ukrepom.

Ponovno zaprtje šole je presenetilo ravnateljico OŠ Vojke Šmuc Izola Ireno Sivka Horvat. "Pričakovali smo, da bodo vsaj mlajši učenci ostali v šoli. Po drugi strani pa nas veseli, da je ta zapora kratkotrajna," je povedala. Glede na to, da bo zaprtje trajalo le poldrugi teden, Sivka Horvatova ne pričakuje, da bo to negativno vplivalo na pridobivanje ocen, ki je sicer oteženo že vso šolsko leto. Dobro pa je, da imajo samo eno ocenjevalno obdobje, s tega vidika so jim na ministrstvu in zavodu za šolstvo stopili naproti. Padanje ravni znanja zaradi šolanja na daljavo je tudi v izolski osnovni šoli opazno, prehitro pa je govoriti, za kolikšen padec gre. Po besedah tamkajšnje ravnateljice so učenci sicer resno pristopili k delu in so bili večinoma veseli vrnitve v šolo. "Verjamemo, da nam bo, ko se bo stanje enkrat normaliziralo, uspelo to znanje nekako nadoknaditi," je še dejala Sivka Horvatova.

Ravnateljica novomeške OŠ Drska Nevenka Kulovec pa meni, da je odločitev o vnovičnem zaprtju šol pravilna. Na šoli se namreč pojavljajo okužbe, en oddelek imajo v karanteni. "Če bo to pomagalo pridobiti čas za cepljenje in zaustaviti epidemijo, je ukrep na mestu," je dodala. Glede ocenjevanja sicer pravi, da bo program vnovič porušen, kot doslej pa se bodo pri pouku morali prilagajati. Raven znanja otrok je označila za nizko, kar ugotavljajo pri vseh preverjanjih. Slabša je učna kondicija, motivacija pri otrocih je majhna, rezultati niso dobri, je pojasnila. Na novomeški šoli sta se cepili približno dve petini od okoli 80 zaposlenih, dobrih 15 odstotkov pa jih je koronavirusno bolezen prebolelo. Glede tekmovanj v znanju je ravnateljica dejala, da bi jih sama ustavila in da je do izvedbe skeptična.

Zaprte šole

Ravnateljica celjske OŠ Lava Marijana Kolenko je povedala, da si zaprtja šol niso več želeli, saj so v času od vrnitve v šolske klopi otroke kolikor toliko uspeli vpeljati v ritem šolskega dela, razen oddelkov, ki so zaradi kakšne okužbe morali v karanteno. To zagotovo ne daje pozitivnih rezultatov, je opozorila. Meni tudi, da to predstavlja veliko stisko za starše z otroki v nižjih razredih osnovne šole, za otroke, predvsem mlajše, ki se šole zares veselijo in so radi v šoli, zdaj pa bodo morali spet ostati doma, pa tudi za učitelje, saj neprenehoma 'telovadijo' med eno in drugo obliko dela. Še posebej so v stiski zaradi slabe kakovosti znanja učencev, saj ga je dokazano veliko manj kot v običajnih šolskih letih. Velika nevarnost pa je tudi za otroke zadnjega triletja, posebej devetošolce, saj jim izobraževanje na daljavo ustreza, hkrati pa se jim zelo povečuje luknja v znanju, je dejala Kolenkova.

Na srednjih šolah bo vnovična ustavitev pouka največ težav povzročila maturantom. Kot je danes povedal ravnatelj mariborske Prve gimnazije Herman Pušnik, uradne okrožnice še niso dobili, a nepredvidljivost dodatno povečuje stres pri dijakih. "Kaj, če se kaj podobnega zgodi v času mature?" se je vprašal in opozoril, da je že čez dober mesec na vrsti maturitetni esej.

Zadovoljnejši pa so na osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, kjer bodo kljub ponovnemu zaprtju lahko delali naprej. "To je za nas super. Ves čas se držimo vseh navodil in nismo imeli nobenih večjih izbruhov okužb. Nekaj težav bo morda s prevozi, a tudi to bomo uredili," je povedala ravnateljica radovljiške OŠ Antona Janše Jelena Horvat.

Pečan: Šole še vedno čakamo okrožnico ministrstva

Osnovne šole sicer še vedno čakajo na okrožnico MIZŠ glede ponovne uvedbe pouka na daljavo od četrtka, je povedal vodja združenja ravnateljev Gregor Pečan, ki ne razume, zakaj to traja toliko časa. Glede na epidemiološke razmere razume odločitev vlade, ki pa je za šolski proces zelo moteča.

Šolske učilnice bodo spet samevale.
Šolske učilnice bodo spet samevale. FOTO: Shutterstock

"Čeprav je do vnovičnega zaprtja šol še dva delovna dneva, je treba vedeti, da je pred starši veliko neznank, od tega ali bodo morali od četrtka v službo, do tega kako si bodo uredili varstvo in čakajo na obvestila šol, ali so sploh upravičeni do varstva in podobno," je dejal Pečan. Po njegovem mnenju je to s strani ministrstva nekoliko nekorektno, glede na to, da so bile stvari jasne že v nedeljo.

O odločitvi vlade, da gredo šole do 12. aprila znova na šolanje na daljavo, je dejal, da so epidemiološke razmere žal takšne, kot so, in so neizprosne. Ob dejstvu, da velika večina evropskih držav pristopa k popolnemu zaprtju, je po njegovem mnenju verjetno to težko ignorirati.

Na ta način dela so sicer že vajeni in pripravljeni, a je stvar po njegovem mnenju precej moteča, saj znova prehajamo na pouk na daljavo, za katerega je zdaj že jasno, da še zdaleč ni tako učinkovit, kot bi si želeli, da bi bil. Pečan zato upa, da bo 12. aprila dejansko epidemiološka slika takšna, da bo omogočala vrnitev učencev v šole.

Ravnatelji ljubljanskih šol si, kot so povedali, želijo, da bi čim prej dobili okrožnico ministrstva za šolstvo. Medtem ko v izvedbi pouka na daljavo ne vidijo težav, pa namreč staršem ne morejo dati jasnih informacij glede izvedbe nujnega varstva. Starši so na spletni strani ministrstva lahko prebrali, da bodo šole za učence od 1. do 3. razreda zagotavljale nujno varstvo, medtem ko ravnatelji podatka o tem niso dobili.

Kot je še dodal, bi si šolniki zelo želeli, da bi v šolah kmalu spet imeli pedagoški mir in bi dejansko lahko opravljali svojo osnovno dejavnost, torej pouk, in bi končno začeli sanacijo učnih primanjkljajev, ki so nastali. Ob tem je opozoril tudi, da imajo trenutno tedensko po dva, tri ali celo štiri različna tekmovanja, organizatorji tekmovanj pa so pri tem povsem neizprosni ter brez razumevanja.

Danes tako poteka tekmovanje iz angleščine, kjer so tistim, ki so v karanteni dolžni omogočiti reševanje na daljavo, zato po Pečanovem mnenju gotovo ne more biti govora o enakih možnostih za vse. Tekmovanje iz fizike so že prestavili s četrtka na sredo, ko bo hkrati potekalo še matematično tekmovanje.

"S temi tekmovanji je nered tudi sicer, saj gre za kup zasebnih organizatorjev, tekmovanja pa štejejo tudi pri točkovanju za pridobivanje štipendij. Vseh tekmovanj je kar 70, ki jih pripravlja 25 organizatorjev. Gre za zaslužkarstvo, čemur ostro nasprotujemo, pa nas ne upošteva nihče," je kritičen Pečan.

Pri tem je navedel primer njegove Osnovne šole Janka Modra Dol pri Ljubljani, kjer danes manjka 14 učiteljev, saj jih je nekaj v karanteni, nekaj na bolniškem dopustu, šola pa mora v teh razmerah organizirati pouk, za tri oddelke v karanteni pouk na daljavo, hkrati pa tekmovanje iz angleščine v šoli ter še zagotoviti izvedbo tekmovanja na daljavo.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1928327
31. 03. 2021 19.47
Ma molim boga da zaprete šole do konca šolskega leta prosm edino za prakso mi je useeno če pustite odprto
SabinaZ
30. 03. 2021 08.52
Glede na to da otrokom pametujejo, da je tako enostavno šolanje na daljavo. Da pričakujejo, da zaposleni delamo od doma. A nebi najprej pred svojim pragom pometli? A nebi naredili oni sej na daljavo? Zakaj se mora vlada v živo srečati večkrat tedensko. Pa skupaj z delovnimi skupinami,... Zakaj oni nimajo na daljavo? Morda oni niso dovolj samodisciplinirani, da bi lahko delo opravili od doma. Morda niso dovolj podkovani, da bi se znali priklopiti na Zoom, Teams ali kakšno drugo aplikacijo? Nam to želijo povedat? Da je 7 letnik v osnovni šolo bolj sposoben kot oni, ki vodijo državo.
hotchilipoper
30. 03. 2021 08.50
+1
Pa potem? Se vračajo vsi?Ne samo taživi
U.K.
29. 03. 2021 21.26
+2
Sola je za letos koncana.. to vejo ze vsi “ strokovnjaki korone” ampak igra tece dalje
rihter_nadja@yahoo.com
29. 03. 2021 20.56
+5
Pa kakšen lockdown je to neki.. Vsa proizvodnja bo enako delala dalje, živilske trgovine enako, zapirajo pa s takšno lahkoto zopet šole. Vceri je blo v novicah, da se po 12.aprilu vsi vračajo v šole ne glede na epid.sliko, a danes ena že govori o modelu C, tista mumija Simona pa se še nič ni sploh pogovarjala. Očitno bo teh 11 dni spet trajal 4 mesece
oježeš
29. 03. 2021 20.45
-1
Saj ne mislim tako grdo, kot bo zgledalo in si domišljajo politiki. Otroci s posebnimi potrebami bodo pa lahko nemoteno hodili v šolo. A njih pa ni škoda, če se okužijo? To pa imajo ideje, da se ti mora skegljati, če se še tako zadržuješ.
SabinaZ
30. 03. 2021 08.33
+1
Mislim, da ni tako mišleno, da jih ni škoda. Je pa res da njim šola ni samo šola je tudi varstvo. Manj jih je v skupinah in tudi manj imajo tesnih stikov. Morda je s tega stališča malo lažje kontrolirat da ne pride do večjih okužb
Resni
29. 03. 2021 20.45
+1
Ali mi nekdo prosim lahko razloži zakaj so se zaposleni v šolstvu cepili? Ali cepivo ne ščiti do te mere, da je potrebno ponovno zapirati šole? S cepivom so obljubljali, da se bo življenje vrnilo v normalo, pa temu ni videti tako. Hvala lepa za tako cepivo.
KojotFranci
03. 04. 2021 15.04
Saj zaposleni niso ključni "okuževalci", ampak so v šolah večji problem za širjenje okužbe učenci z medsebojnimi stiki.
KojotFranci
03. 04. 2021 15.05
Množično cepljenje učiteljev je bil po mojem mnenju strel mimo. Mar bi raje precepili bolj rizične osebe, npr. 60+
slovenc59
29. 03. 2021 20.42
+1
Po Evropi ravno ugotavljajo da šolarji niso prenašalci virusa, nasi Butalci pa na polno, zopet ! Ni vam pomoči, sem mislil ko ne bo več beovičke, da bo kej bolj pametna strategija, pa še slabše ! Zdej al je res stroka zato zraven, da se ono tele na njih zgovarja, al pa nič ne vedo ! Bi rekel, da ono prvo........
KojotFranci
03. 04. 2021 15.07
Vsi, ki so okuženi, so prenašalci, nikjer ne ugotavljajo nič drugače!
blazter
29. 03. 2021 20.41
+1
No, pri nas je na vrsti matura. Covid je vzel izlet, ples in vse razburjenje v zvezi z njim, sedaj pa je vprašanje, kako in kaj. Učenje na daljavo- tule so naloge in se znajdite, če kdo ne razume naj naslednjič vpraša....
butterfly_88
29. 03. 2021 20.18
+3
Čakte mal. A niso rekli, da se z 12 aprilom v sole vračajo vsi, ne glede na to kakšna bo epidemiološka slika. Zdaj pa se že omenja nek model C. Imam občutek, da bodo otroci doma najmanj do maja. Če ne kje celo do junija.
VAREN
29. 03. 2021 20.15
+0
Še eni ki samo blebetajo, ne naredijo pa nič.
Diverzanti
29. 03. 2021 19.00
-2
Končno bodo lahko mulci dihali malo svežega zraka, brez strupenega materiala maske. To Ivan kar do junija potegni.
oježeš
29. 03. 2021 20.51
+2
A misliš? Že zdaj, pa garantiram, da tudi teh 11 dni, se bodo družili kot običajno. Vsi na kupu, kar se v šoli ne bi, vsi brez mask. Ti pa poješ hvalnice temu ukrepu? Ne vidiš stanja in kaj se dela? Zapirajo nas že od oktobra lani, pa nobenega efekta, samo ponavljanje in ponavljanje. Normalno, da so za ponavljanje, poleg polnih plač, dobivajo politiki še dodatke, povišujejo si plače. Sem za dodatke, samo ne pri politikih, ampak zdravstvenih delavcih in tistimi, ki imajo opravka z množico ljudi. Politiki se kupčkajo le v parlamentu, lahko bi delali na daljavo, oziroma bi morali delati ampak potem ne bi dobivali dodatkov, sejejo ure in ure dolgo, da lahko dobijo lepe sejnine itd. In ti to hvališ? Res ne maraš ljudi, ki so izgubili službo ali pa dobivajo minimalne plače, da komaj lezejo skozi mesec, politiki pa sploh ne občutijo krizo, ampak še bolj služijo.
uporabnik123x
29. 03. 2021 18.54
+2
Nič pol po modelu C .. pol gremo še samo po modelu "Janši 1 na g"
Nives Frank
29. 03. 2021 18.51
+2
Za šolarje ni več upanja. Adijo 2. generacije.
111111112
29. 03. 2021 18.38
+5
Rekli so da šole ne več zapiranja a lejga zlomka, šole ja, proizvodnje pa nobene, m.r.š
SumDumFuk
29. 03. 2021 18.30
+1
Kot da bodo otroci sedaj manj pametni :) ..Da imam jaz otroka ga itak izpišem iz šolskega sistema in se z njim(i) odselim tja kjer je po zakonu mogoče šolati otroka na drugačen način. Otroke treba učit tistega kar jim bo v življenju pomagalo do te mere da ne postanejo čredne živali in da znajo poskrbet zase.
SumDumFuk
29. 03. 2021 18.34
-2
SIcer pa CEO Zooma, Eric Yuan..četudi je kao Silicon Valley mogul..malo si poglejte njegove povezave s Kitajsko komunistično partijo. Tako da ja... moje nasledstvo 101% ne bi uporabljalo za "šolanje" aplikacije Zoom.
SabinaZ
30. 03. 2021 08.43
+1
Saj tudi v Sloveniji nihče nikogar ne sili, da mora otrok hoditi v šolo. Lahko se šola doma in dela 1x letno le izpite z določenih predmetov. Tako da za to da otrok ne hodi v šolo se ti ni potrebno selit nekam v Afriko. Otroci ne bod nič manj pametni je pa res, da učitelji pa zahtevajo znanje kot so ga za generacije pred njimi. Kar pomeni da so otroci še toliko bolj obremenjeni.
medus
29. 03. 2021 17.58
+19
a se spomnite ko so rekli da šol ne bodo več zapirali
malametulja
29. 03. 2021 17.59
+6
Mi že, oni majo pa spomin ko zlata ribca 🤦‍♀️
Kris Mar?i?
29. 03. 2021 18.31
+3
a se spounite ko so rekli da bo epidemija trajala 14 dni?
Tukiw
29. 03. 2021 17.38
+2
Narobe našraufane kljuke. Kdo je v dotični šoli hišnik?
rogla
29. 03. 2021 17.38
+3
Starejši, ne se igrati z otroki! Vaše odločitve niso po "zdravi kmečki pameti".
ohmanemane
29. 03. 2021 17.38
+7
Prejšnje leto so jim rekli 14 dni,oziroma tudi i nami ne samo za šole in otroke.Potem ko je teh 14 dni minilo,se nič ni zgodilo se je samo podaljšalo.Nekje maja je Simona Kustec rekla da se bodo postopoma vrnili učenci v šole,pa so šli samo najmlajši učenci in potem maturanti.Zdaj podoben scenario bi se lahko mogel zgoditi.To leto bo podobno prejšnjemu.