Korona

972 novih okužb. Okužbe z britanskim in južnoafriškim sevom so se podvojile

Ljubljana, 18. 03. 2021 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
571

V sredo smo ob 5442 PCR-testiranjih potrdili 972 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 17,9-odstoten. Umrle so tri osebe s covidom-19. Smo v eksponentni rasti, število primerov britanske in južnoafriške različice se je v zadnjem tednu podvojilo, opozarja direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Se je tretji val že začel?
    02:46
    Iz 24UR: Se je tretji val že začel?
  • Iz SVETA: Smo na pragu tretjega vala
    03:17
    Iz SVETA: Smo na pragu tretjega vala
  • Milan Krek o novem valu
    01:04
    Milan Krek o novem valu

 

Na današnji dan je hospiraliziranih 462 bolnikov s covidom-19, pri tem se jih 85 zdravi na oddelkih za intenzivno terapijo. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 20 pacientov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 753. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je bilo včeraj opravljenih tudi 27.347 hitrih antigenskih testov, a število pozitivnih ni znano, saj se jih potrjuje še s PCR-testi. 

Po podatkih sledilnika covida-19 je v Sloveniji na današnji dan aktivnih 10.260 primerov okužbe. 

Vlada je sicer na včerajšnji seji sprejela nekatere spremembe odlokov. Obalno-kraška regija prehaja iz rdeče v oranžno, kljub temu da je v skladu z današnjimi številkami regija v rdečem. A vlada odločitve sprejema na podlagi torkovih podatkov, je na vladni novinarski konferenci pojasnil direktor NIJZ Milan Krek

Prav tako je po današnjih podatkih v rumenem zgolj še posavska regija. Vlada pa je včeraj odločila, da se rumeno obarva tudi primorsko-notranjska regija, zato bo za teden dni tam dovoljena strežba pijače in jedi na gostinskih terasah. 

Po vsej državi pa bodo od zdaj dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do deset ljudi. Še vedno je začasno prepovedano zbiranje več kot deset ljudi, razen ko gre za ožje družinske člane ali člane istega gospodinjstva. 

Krek: Čaka nas nov epidemični val 

Direktor NIJZ Milan Krek je na vladni novinarski konferenci dejal, da se številke tudi v Evropi znova povečujejo. Evropa sodi med enega najbolj ogroženih območij sveta. Slika se v nekaterih državah poslabšuje. Za zdaj ni pozitivnega premika v smer zmanjševanja primerov, je dejal. Tudi Slovenija po njegovih besedah še vedno sodi med epidemiološko visoko nevarna območja. Se pa pri nas izboljšuje trend glede smrtnosti, ki se zmanjšuje. 

Na drugi strani pa se v Sloveniji povečuje število okuženih z novimi sevi, ki so bolj nalezljivi. Zato Krek svari, da drvimo v novi val epidemije, in poziva k spoštovanju vseh preventivnih ukrepov. Še posebej zaradi šol, saj jih želijo obdržati odprte do konca tega šolskega leta. "Danes je dobrina, da je šola odprta," je dejal Krek. 

Meni sicer, da bo vrh epidemičnega vala, ki nas najverjetneje čaka v prihodnjih tednih, nizek, če se bomo zelo dobro držali vseh preventivnih ukrepov. Na milejši potek naslednja vala bi bo Krekovih besedah lahko vplivalo tudi število cepljenih oseb in tistih, ki so covid-19 že preboleli.

Strokovno svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje skrbijo sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja okužbe, kar so po Krekovih navedbah v sredo tudi sporočili politikom. Vsi napori so namreč usmerjeni v to, da se pouk do konca šolskega leta izvaja v šolah.

V Sloveniji zaznavamo vse več primerov novih sevov.
V Sloveniji zaznavamo vse več primerov novih sevov. FOTO: Shutterstock

Eksponentna rast števila okuženih z novimi različicami

V zadnjem tednu dni se je število primerov okužb z britansko in južnoafriško različico novega koronavirusa podvojilo, je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. Število okužb z britanskim sevom se je povečalo že na 511. "Angleška različica eksponentno narašča. Število primerov se nam iz tedna v teden podvoji," je opozorila. 

Takšna rast nakazuje, da bi lahko v prihodnjem tednu prišli na skupaj tisoč primerov, v tednu za tem že 2000. Takšne številke pa že lahko pomembno vplivajo na epidemično krivuljo v Sloveniji. "Ta trenutek je videti, da angleška različica izpodriva različico B.1.258.17, v nadaljevanju se lahko zgodi, da bo pomembno spremenila skupno epidemično krivuljo. To zaznavajo tudi na inštitutu za mikrobiologijo," je dodala.

Delež različice B.1.258.17, ki je bila do zdaj daleč najbolj razširjena pri nas, je namreč padel z več kot 80 odstotkov na 77 odstotkov.

Število okužb z južnoafriškim sevom pa se je povečalo z 10 na 21. Prav ta različica Žohar Čretnikovo skrbi, saj imamo jasno potovalno anamnezo le ta tri primere okužbe s to različico. Različica se širi, pravih poti prenosa ne poznamo. Treba je pozorno spremljati, kaj se bo zgodilo s to različico, je dodala. "Pozitivna informacija je, da se brazilska različica ni povečala," je ob tem dodala. 

A bolj kot delež okužb novih sevov ali njihovo absolutno število je pomemben trend rasti. "Dejstvo je, da se vsi parametri podvojujejo in da smo zato v eksponentni rasti," je še dodala Žohar Čretnik. 

Z večanjem števila analiziranih vzorcev se veča tudi število prepoznanih različic. Skupaj so tako do zdaj potrdili 47 različnih različic virusa v Sloveniji.

Različice novega koronavirusa v Sloveniji, drevo sevov

Nadzor zdravstvenega inšpektorata

V zadnjem tednu dni je zdravstveni inšpektorat opravil 1046 nadzorov, pri tem pa izrekel sedem prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, skupno 133 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti, je na novinarski konferenci predstavila Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

V rumenih regijah, kjer so odprte terase lokalov, so izdali pet opozoril in eno prepoved. Na prevzemnih mestih gostinskih lokalov pa je bilo opravljenih 44 nadzorov, izdanih pa 14 opozoril in 1 odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.  

Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 284 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril, 39 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih pa ni pokazalo nobene neskladnosti.

V povezavi z izvajanjem cepljenja proti covidu-19 je inšpektorat prejel štiri nove prijave. Trenutno poteka osem postopkov, in sicer v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, Zdravstvenem zavodu Zdravje ter v zdravstvenih domovih Hrastnik, Kočevje, Ptuj, Gornja Radgona, Domžale in Velenje. Prve ugotovitve glede spoštovanja vrstnega reda so pokazale na nekaj odstopanj, a vrstni red se v glavnem spoštuje, je še povedala Potzova. "Ustvarjen je vtis, da prihaja do nespoštovanja strategije cepljenja, vendar dosedanji rezultati nadzorov Zdravstvenega inšpektorata kažejo drugače." 

UKC Maribor med bolj obremenjenimi 

V drugem valu so imeli v UKC Maribor hospitaliziranih več kot 2400 obolelih, kar je enormna številka za nas, je v izjavi za javnost dejal strokovni direktor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. V najhujšem valu je bilo naenkrat hospitaliziranih 240 bolnikov. To število je pred nekaj tedni močno padlo, zdaj pa se znova povečuje. Trenutno na 120 pacientov, od tega jih je 24 v intenzivni terapiji.

Vzporedno z nižanjem števila bolnikov so za približno polovico zmanjšali obseg prostorov za bolnike s covidom-19, oddelek za pljučne bolezni na Slivniškem Pohorju pa namenili rehabilitaciji covidnih bolnikov. "A še zmeraj smo izjemno obremenjeni," je v današnji izjavi za medije povedal Vogrin.

Pojasnil je, da je bilo to dejstvo potrjeno tudi na nedavnem sestanku z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Francem Vindišarjem. "Ugotovljeno je bilo, da so kapacitete v vzhodnem delu države bistveno bolj obremenjene kot v zahodnem, še posebej v UKC Maribor. Zato je bil pripravljen akcijski načrt, v katerem je predvideno premeščanje naših pacientov v slovenjgraško bolnišnico in bolnišnico na Golniku. Govorim o akutnih covidnih pacientih in premeščanju nekaterih naših pacientov v intenzivni terapiji," je pojasnil.

Najbolj kritičen v UKC Maribor je položaj v kirurški stolpnici, kjer deluje enota za intenzivno nego bolnikov s covidom-19 in ovira izvajanje kirurškega programa. Trenutno po Vogrinovih besedah delujejo pri 85 odstotkih zmogljivosti in bi radi ta delež čim prej povečali. Obenem morajo nadoknaditi 20-odstotni izpad operacij in drugih obravnav ostalih bolnikov od lani.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin FOTO: UKC Maribor

Do zdaj so cepili 2261 ljudi, med njimi je približno 200 študentov medicinske fakultete, ki delajo v UKC MB. Pri tem je Vogrin dodal, da je med zaposlenimi približno 700 takih, ki so covid-19 že preboleli. Zaščitenih je tako okoli 75 odstotkov vseh zaposlenih, kar se pozna predvsem pri odsotnosti z delovnega mesta, ki se je zelo zmanjšala. "Da cepljenje deluje, kaže tudi to, da imamo bistveno manj sprejemov iz domov za ostarele," je povedal strokovni direktor. Tudi umrljivost se je v zadnjih tednih bistveno zmanjšala. Imajo pa v zadnjih tednih vse več hospitaliziranih med aktivno populacijo, v starostni skupini med 40 in 60 let. 

V UKC Maribor so opravili tudi analizo stranskih učinkov cepljenja. Zaznali so 73 nezaželenih stranskih učinkov pri osebah, ki so bili cepljeni s Pfizerjevim cepivom, ter 15 pri cepivu AstraZenece. "Vsi stranski učinki so izzveneli najkasneje v dveh dneh." 

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.07

Policija bo ta konec tedna izvajala poostrene nadzore spoštovanja odlokov in ukrepov

12.06

136 oseb so na meji zavrnili

12.04

Največ napotitev v karanteno je bilo izdanih osebam, ki so prispele iz BiH

12.03

Na mejnih prehodih izdali 3934 potrdil o napotitvi v karanteno

12.02

V 78 odstotkih je policija zgolj opozorila kršitelje

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (571)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
22. 03. 2021 14.34
Sev je britanski, astrazenic je britanski, kaj nam to pove? Da cepivo ne deluje prooti sevu
Tomvojo
20. 03. 2021 14.42
+1
Ali imate nadzor nad okuženimi, so v karanteni, samoizolaciji ali se šetajo po trgovskih centrih?
jutri_pa_res
20. 03. 2021 13.05
Pravkar so na hrvaški N1 poročali, da je med hospitaliziranimi v zagrebški bolnici 70 % okuženih z britanskim sevom. Nič niso rekli, ali je tolikšen % tudi med ostalimi okuženimi, ali je ta sev nevarnejši (da je bolj nalezljiv, vemo).
Sars2
19. 03. 2021 11.40
+0
Zamorjenim ,hudobnim ljudem vidim ustrezajo ukrepi,tisti ki so proti neustavnim ukrepom se jih kaznuje,tisti maloumnezi,ki uživajo podpihujejo ukrepe,pa brez kazni,klasičen nacistično razmišljanje,pride skozi brez kazni
XYZO
19. 03. 2021 11.24
+1
NEKATERI SE DRŽIMO IN TUDI SKRBIMO ,DA SE VIRUS NE ŠIRI.NEKATERI HODIJO OKOLI IN PRINAŠAJO NOVE TEGOBE V SLO.VLADA MORA TO PREPREČITI IN ZATRETI V KALI. ČE TEGA NI SPOSOBNA NAJ PKL VARDO PA NAJ ONI TO TE PROBLEME REŠIJO
antar
18. 03. 2021 18.01
-4
Cepljenje bo malo pripomoglo k umiritvi, a epidemije ne bo ustavilo. Tretji val smo si zakuhali sami z neodgovornim obnašanjem. Če celo zdravnik prinese virus iz Afrike, no to je le en primer neodgovornega obnašanja. 4000 mrtvih nas še ni streznilo.
zibertmi
18. 03. 2021 17.51
+13
Za ustavitev epidemije Covida rabimo cepivo proti človeški neumnosti in egoizmu!
zibertmi
18. 03. 2021 17.49
+2
tonin kot kristjan odgovarja šarcu,ljudi ne zanima kake ustavne obtožbe boste v opoziciji ulagali,kaj bomo politizirali temveč kako bodo jutri živeli in mi kot politiki smo jim dolžni to zagotovit.a se ta model sploh posluša
zibertmi
18. 03. 2021 17.45
+6
krek,da so šole odprte je dobrina.v času razsvetljenstva je marija terezija 6.12.1774 zapovedal obvezno šolanje za otroke od 6. do 12 leta ne glede na spol.nekaj manj kot 250 let kasneje naša vlada to šteje za dobrino.določene stranke se očitno spopadajo z pomanjkanjem kadra
jbtjbt
18. 03. 2021 17.41
+3
Včeraj ko so razkrinkali janishija da decembra ni odobril naročila,je danes g.creck začel napihovati 3.val.PREUSMERJANJE BISTVA,BANDA
Rock8
18. 03. 2021 17.33
-1
Dolgoročno je cepljenje najboljša rešitev.
mario7
19. 03. 2021 08.29
+1
štrekeljc
18. 03. 2021 16.54
+4
Z grosupeljskim sevom je okuženih okoli 10% Slovencev! Zakaj ne poročate o tem strašljivem podatku?
jbtjbt
18. 03. 2021 17.41
+5
morosito
18. 03. 2021 16.52
-5
Kaj tisti dr iz maribora se dela? Lih tako sprasujem za prinatelja
Z.I.Z.U.
18. 03. 2021 16.50
+1
kako je kaj z gripico? je še vedno ni?
defodil
18. 03. 2021 17.30
+2
letos je ne bo, smo ze 18.3.😆😷👍👏😉🥴🤪🤣🤗
mario7
19. 03. 2021 08.30
-1
defodil
19. 03. 2021 09.21
+1
virusa influenze poleti ni, virus koronce pa hara po vseh kontinentih v vseh letnih časih, to je ena izmed mnogih razlik teh dveh virusov
55bojan
18. 03. 2021 16.46
+1
Mislim,da ne bo tako ,ampak kaj če ....................Piše se leto 2023.širi se nov mutiran virus covid 23.V svojem genomu ima dva spremenjena zapisa prvič človek umre nekaj ur po okužbi in drugič enako smrtonosen je za vse generacije!!!!!!! Okey ,okey ,to je samo fiktivno povedano,vendar previdnost ni odveč ...............
defodil
18. 03. 2021 17.31
+3
+1
Krek: Imamo veliko mlajših, ki so zboleli za težjim potekom bolezni in imajo tudi dolgoročne posledice.....koliko je to veliko????? Če veste to,veste tudi točno število....samo zavajanje...
Izet Fazlinovi?
18. 03. 2021 16.59
-1
Sj to se ve, da ni veliko haha. Poglejte podatke na CDC
TamauPaTapriden
18. 03. 2021 16.36
+5
V bistvu so imeli Švedi prav. Človeštvo mora enostavno zgraditi večjo odpornost na virus. Cepiva po pol leta in na vedno novih sevih ne bodo dovolj in še taki ukrepi in zapiranja očitno tudi ne. Bo treba pač večkrat preboleti in postati imun.
defodil
18. 03. 2021 16.42
+2
Ja, v osnovi imas prav, samo da si tega nekateri nismo mogli/hoteli privosciti. Ce ves, da imamo max st. postelj 1300, pa ce bi postelje potrebovalo naenkrat 2600 ljudi (novembra bi se to brez ukrepov zagotovo zgodilo), bi jih polovica ostala pred vrati. Saj ne recem, da bi vsi umrli, samo nekako se mi ne zdi clovseko -pa zdravnikom tudi ne, da bi polovici ljudi zavrnili pomoc zaradi takega ukrepa/naravne selekcije.
TamauPaTapriden
18. 03. 2021 16.58
+4
Zato bi pa morali bolj ranljive zaščititi in cepiti, da jih umre čimmanj, ostali pa normalno živeti in preboleti epidemijo, kot vsako drugo do sedaj. Tako smo pa pol leta zaprti, ljudje malodušni, gospodarstvo propada, z virusom nismo pa tudi koraka na boljšem.
defodil
18. 03. 2021 17.34
+5
ja, samo to ni tako enostavno, ce bi bilo, bi to ze naredili, kako jih bos zascitil? ok, sedaj imamo cepivo, lani nismo imeli pa nic, zaposleni v DSO pa tudi niso mogli bito 24/7 v sluzbi, saj imajo druzine...vedno je nekdo od nekod prinesel virus, asimptomatski nevede...
Sajeta5
18. 03. 2021 21.32
+0
Tale opevana stroka, ki kar naprej straši z novimi sevi in valovi, gladko pozablja, kdo jim fila denarnice.... prejšnji teden Safilo, ta teden druga tovarna v SG in smo brez 1000 delovnih mest.... pa vsi gospodarstveniki pričakujemo že od lani, da bo šele letos prišel val velikih stečajev.... na tisoče malih s.p. jev je že itak zaprlo vrata....
defodil
19. 03. 2021 08.24
+1
ja,ja, kdo ti bo pa filal denarnice, ko bodo bolni in mrtvi ležali pred vhodi v razne ustanove, ki bodo polne?
mentorhercul
18. 03. 2021 16.26
+1
Ne zanimajo me številke, sam povejte a se bo odprlo al ne?
defodil
18. 03. 2021 16.43
+2
čokolino23
18. 03. 2021 16.24
+5
Nehate že enkrat s tem političnim virusom in nas pustite pri miru!!!
Izet Fazlinovi?
18. 03. 2021 16.10
+1
Ukrepi ne pomagajo, poglejte analizo John Ioannidis profesorja epidemiologije s Stanforda.