Korona

V sredo potrdili 1164 novih okužb: 'Krepko smo zakorakali v tretji val'

Ljubljana, 25. 03. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
568

V sredo je bilo v Sloveniji opravljenih 6432 PCR-testov in potrjenih 1164 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 18,1-odstoten, torej zelo podoben kot dan prej (v torek 18,5-odstoten). Opravili so še 27.645 hitrih antigenskih testov, ki jih zdaj preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. Hospitaliziran je 501 bolnik s covidom-19, od tega jih je 106 na intenzivni negi, kar je sedem več kot dan prej. Umrle so štiri osebe s covidom-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vlada razmišlja o popolnem zaprtju
    15:54
    Iz 24UR ZVEČER: Vlada razmišlja o popolnem zaprtju
  • Iz 24UR: Novi ukrepi in spremembe
    03:25
    Iz 24UR: Novi ukrepi in spremembe
  • Iz 24UR: Morebitno zapiranje fržave
    02:49
    Iz 24UR: Morebitno zapiranje fržave
  • Iz 24UR: Ponovno zapiranje regij
    04:06
    Iz 24UR: Ponovno zapiranje regij
  • Iz SVETA: Četrtič spremenjena strategija cepljenja
    02:24
    Iz SVETA: Četrtič spremenjena strategija cepljenja
  • Iz SVETA: Zaprtje?
    04:25
    Iz SVETA: Zaprtje?
  • Iz SVETA: Zgolj pet šol brez razreda v karanteni
    03:01
    Iz SVETA: Zgolj pet šol brez razreda v karanteni

V sredo so v Sloveniji po vladnih podatkih ob 6432 PCR testih potrdili 1164 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 18,1-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 501 bolnik, kar je eden več kot dan prej, intenzivno terapijo pa jih potrebuje 106, kar je sedem več kot dan prej. Umrli so štirje bolniki s covidom-19.

V sredo so opravili tudi 27.645 hitrih antigenskih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je naraslo na 882, po torkovih podatkih je namreč znašalo 855.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večina slovenskih regij še vedno ostaja obarvanih oranžno, so se pa na podlagi sredine odločitve vlade koroška, goriška in obalno-kraška statistična regija obarvale rdeče. Posavska regija je tako edina, ki trenutno še izpolnjuje kriterije za rumeno fazo ukrepov.

Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19, se 14-dnevna pojavnost okužb na ravni države še vedno povečuje in trenutno znaša 544,8. Najvišja pojavnost ostaja v regijah, ki so po novem obarvane rdeče.

Povečuje se tudi sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, ki na ravni države znaša 293,8.

Skupaj je bilo sicer v sredo v bolnišnice sprejetih 60 oseb, iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 55 bolnikov. Po besedah Bratuše je še vedno opazen trend povečevanja zasedenosti bolnišničnih postelj, tako na oddelkih navadne nege kot na oddelkih intenzivne terapije. Na navadnih oddelkih se trenutno zdravi 395 bolnikov, kar je sicer nekaj manj kot dan pred tem.

Bratuša je izpostavila tudi podatke o okužbah po posameznih občinah, kjer izstopajo Nova Gorica, kjer so potrdili kar 61 novih okužb, Ajdovščina (15), Šempeter in Vrtojba (13), Sežana (17), Koper (26), Piran (10), Celje (37), Velenje (17), Žalec (18), Domžale (22), Litija (12), Grosuplje (18), Ivančna Gorica (16), Jesenice (19), Kranj (23), Kranjska Gora (12), Radovljica (13), Novo mesto (20), Ljubljana (169) in Maribor (69).

Kot je še dejala Bratuša, bo vlada najkasneje v nedeljo dokončno obravnavala predloge svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, predsedniku republike Borutu Pahorju pa predlagala, da še pred tem skliče sestanek s predsedniki in vodij poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank.

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa smo "krepko zakorakali v tretji val  in posledično stroka in politika skušamo delati korake za obvladovanje epidemije". Prav tako je povedal, da bodo vsi v sredo sprejeti vladni ukrepi stopili v veljavo z jutrišnjim dnem, dopolnjena strategija cepljenja pa se bo uveljavila s 1. aprilom.

V ponovno rdeči obalno-kraški regiji okužbe razpršene, obolevajo vse starostne skupine

Po le nekaj dneh v oranžnem, se je v rdečo znova obarvala obalno-kraška regija. "Večjih žarišč ne beležimo. Primeri so razpršeni po celotni regiji, obolevajo pa vse starostne strukture," so ob tem pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V zadnjih treh dneh po številu potrjenih okužb z novim koronavirusom izstopajo občine Koper, Piran in Sežana. 

Na vprašanje, kaj vse so razlogi za ponovno povečevanje okužb v obalno-kraški statistični regiji, pa so na NIJZ odgovorili, da "je povečanje števila okužb verjetno posledica manjšega števila okuženih in obolelih ves čas epidemije in s tem tudi nižja prekuženost prebivalstva".

V zimskih mesecih je bilo zaščitne ukrepe nekoliko težje spoštovati, predvsem v družinah z majhnimi in zaprtimi stanovanji, kar je povzročilo večje število obolelih znotraj družin. "Med našo populacijo sedaj kroži tudi angleški sev, ki je bolj kužen in se med ljudmi hitreje širi," so med razlogi za širjenje okužb še dodali na NIJZ.

V Splošni bolnišnici Izola, ki zadnja dva tedna ni sprejemala bolnikov s covidom-19, ampak jih glede na dogovore pošiljajo v Šempeter in Ljubljano, trenutno nimajo nobenega covidnega bolnika, se pa na ponovni sprejem teh bolnikov pripravljajo, je za STA povedal strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger.

Glede na naraščanje potreb po bolnišničnem zdravljenju bolnikov s covidom-19 bodo namreč v petek ob 8. uri znova odprli covidni oddelek. Ta bo deloval v pritličju bolnišnice, so sporočili iz bolnišnice.

Deisinger je sicer povedal še, da bodo imeli za bolnike s covidom-19 za začetek pripravljenih deset postelj na navadnem oddelku ter dve v intenzivni terapiji. "Bomo videli, kako se bodo razmere odvijale in se bomo po potrebi prilagajali," je dodal. V bolnišnici pa so v sporočilu za javnost navedli še, da bodo bolniki na ostale zdravstvene storitve naročeni sedem dni vnaprej.

Vlada s spremenjeno strategijo cepljenja odgovarja na dogajanje na terenu

Poklukar je naštel ključne spremembe posodobljene strategije cepljenja, ki se začne uveljavljati s 1. aprilom. Med drugim je natančneje določen nabor podatkov o osebah, ki so vključene v sezname cepljenih in jih morajo voditi cepilni centri, spreminjajo so prednostne skupine za cepljenje, med drugim so višje na prioritetni lestvici uvrščeni starejši od 60 let.

V strategijo so dodali tudi novo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ki v Evropo in Slovenijo prihaja predvidoma v drugi polovici aprila. Cepivo AstraZenece medtem ni več rezervirano samo za mlajše od 65 let, ampak za vse.
V strategijo so dodali tudi novo cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, ki v Evropo in Slovenijo prihaja predvidoma v drugi polovici aprila. Cepivo AstraZenece medtem ni več rezervirano samo za mlajše od 65 let, ampak za vse. FOTO: Bobo

S spremenjeno strategijo cepljenja vlada odgovarja na dogajanje na terenu, kjer ponekod poročajo tudi o zaostankih pri cepljenju. Poklukar pravi, da je cepiva dovolj, da do zaostankov ne bi smelo prihajati, tako kažejo tudi preračuni števila odmerkov cepiv na število prebivalcev v posamezni regiji, obljublja pa, da bodo pozorni na morebitna odstopanja.

Slovenija je do konca prejšnjega tedna po ministrovih besedah prejela nekaj čez 350.000 odmerkov cepiv, v aprilu jih je pričakovati še približno 347.000. Ob upoštevanju že cepljenih bi morali tako do konca aprila ali vsaj v prvih dveh tednih maja priti na vrsto za cepljenje vsi v starostni skupini med 60 in 80 let, nekateri bi morali biti v tem času cepljeni že dvakrat, pravi Poklukar.

Spremembe strategije je terjala tudi vse bolj zaostrena epidemiološka situacija v državi; število okužb namreč narašča, povečuje se tudi število hospitaliziranih, bolnišnice pa poročajo tudi, da intenzivno zdravljenje potrebuje tudi več mlajših pacientov.

Slabše stanje bi lahko vodilo v novo zaostrovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Strokovna skupina predlaga tudi zapiranje določenih delov družbe, a Poklukar pred posvetom politike in stroke pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je predviden za ta konec tedna, ne želi prejudicirati odločitve, ki bo na koncu politična. "Računam, da bomo konstruktivno zavzeli stališče, ki ga bomo na koncu predstavili prebivalcem," je dejal.

Dotaknil se je tudi odlokov, ki jih je v sredo sprejela vlada in ki so po njegovem pomembni za preprečevanje širjenja okužb. Omejitev gibanja v nočnem času po novem od petka velja od 22. do 5. ure, vstop v Slovenijo bo prav tako od petka po novem mogoč le z negativnim izvidom testa PCR, ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa.

Medtem je v obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane v rdeče, ponovno uvedena omejitev gibanja na regijo. Gibanje bo tako dovoljeno med občinami znotraj posamezne regije, prehajanje med rdečimi in drugimi regijami pa je prepovedano v obe smeri. Kljub temu, da so se tri regije obarvale rdeče, pa razen prehajanja drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov, saj si želi vlada po Poklukarjevih besedah zasledovati učinke ukrepov, ki jih uvede.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa so prejšnji teden odkrili angleško različico novega koronavirusa v 24 odstotkih od 570 vzorcev, ki so bili odvzeti v drugem tednu marca in so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pri štirih osebah pa so potrdili južnoafriško različico, je na vladni novinarski konferenci povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.15

Hitri testi na Bonifiki tudi ta konec tedna

Mestna občina Koper bo tako v soboto kot nedeljo med 9. in 17. uro na vstopni Covid točki ob zdravstvenem domu na Bonifiki organizirala dodatno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, so sporočili s koprske občine. Da bi preprečili dolge vrste in gnečo ter zmanjšali čas čakanja na odvzem brisa, na občini pozivajo ljudi, naj se testiranja udeležijo čez ves dan.

12.10

O številu karanten v zadnjem tednu

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
12.08

Pečjak o vročenih karantenah

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
12.06

Izrečene globe po policijskih upravah

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
12.05

Z inšpektorjem obračunal lastnik lokala

"Lastnik lokala je prišel do pisarne Zdravstvene inšpekcije in tam fizično napadel zdravstvenega inšpektorja ter po dejanju zbežal," je o incidentu na območju Celja povedal Pečjak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (568)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
26. 03. 2021 10.36
+1
prosim naj mi kak dohtar - taka stroka, ki ste in se predstavljate - razloži - kako je mogoče da oddelate 560 ur na mesec
Sickomania
24. 05. 2021 11.47
Prvega se štemplajo pa 31 se odštemplajo 😂
Ali Gator
26. 03. 2021 10.35
+2
Ta virus je tako zelo nadpovprečno inteligenten. Zdaj, ko mu je zmanjkalo starejših > 80, se je spravil na tiste med 50 in 70. Izreden je. Vse za zaslužek bolnic in odgovornih pri koritu.
johan842
26. 03. 2021 10.33
+1
Točno 501..499 se ne izplača
tito73
26. 03. 2021 10.29
+4
A Dohtarjem zmanjkuje denarja! Je treba spet višat število okuženih.
pojtrarara
26. 03. 2021 10.28
+3
poglejte si oddajo T A R Č A včeraj in vam bo jasno zakaj imamo druge in tretje valove korone, zakaj logarca že radostno razmišlja o novem zaprtju... ti beli bogovi tako služijo na tem,da se jim vsak naslednji val še kako splača. Zraven pa še inšpektorat, ki seveda dohtarjev in njihovih intrig ne preiskuje in kaznuje... oni se ganjajo za ljudmi brez maske in pišejo kazni... ko pa meni v obraz laže medicinska sestra,da ne morem dobiti datuma, ker sploh ne delajo, ker IMAJO PREPOVED DELA, KER JE TAKO POLITIKA ODREDILA, DA TUDI ZUNAJ NE SMEJO DELATI, DOMOV DOBIM IZJAVO V PODPIS,DA SE STRINJAM S PRESEŽNO ČAKALNO DOBO... VČERAJ PA NA TV IZVEM DA ZDRAVNIKI IZ TE DOTIČNE BOLNICE IZ TEGA DOTIČNEGA ODDELKA, VESELO KAKOPAK DELAJO NAOKOLI POVSOD... sram vas bodi in dohtarje in tudi te medicinske sestre, ki tako lažete pacientu v obraz, ko se ta naroča - vsi ste istega dnarja vredni... vključno s podkupljenimi inšpektorji, ki nadzorov ne opravljajo, se raje spravljajo na navadne državljane in paciente. Gnila država. In potem taki stroki naj mi pacientje zaupamo...
zibertmi
26. 03. 2021 10.11
+8
JANŠA, upam da tvoja vlada čimprej pade!!!
zibertmi
26. 03. 2021 10.10
+10
Minister Pokljukar Sem vseeno mislil in upal, da sežejo vaš ponos, etika in poštenost za stopničko višje. Razočaran
pojtrarara
26. 03. 2021 10.30
tudi jaz jasno spregledala včeraj - je samo še eden izmed mnogih, ki bo delal v dobrobit elit. Tistim, ki imajo že tako premalo in so delali pošteno, človek ni izplačal dodatka - sram ga bodi... in to še opravičuje s takimi nizkotnimi izgovori... dohtarji pa so vsi dobili bajna izplačila. F.uj.
Ali Gator
26. 03. 2021 10.39
To službo se dobi pod posebnimi pogoji. Tudi če ne misli tako mora svojo službo opravljati v skladu s pogodbo o zaposlitvi. V nasprotnem ne bo dober niti za probono ordinacijo.
cool1
26. 03. 2021 10.10
+5
Koliko valov pa je predvideno, no letos mislim, ne drugo leto ....!?
DAEMONIUM
26. 03. 2021 10.07
-1
Slovenski levicarji! Pomislite na svobodarski duh Marxa, Engelsa, Stalina, Tita in Meseca in recite NE Jansizmu, NE maskam, NE cepljenju, NE diktaturi! Vas sveckar🕯
sevenup
26. 03. 2021 10.02
-8
Pa saj ni čudno. Nobenega reda in discipline! Očitno prav uživate v karanteni. Seksa se vam za druge. Kako to vem? Btc gužva. Hofer gužva. Leclerk gužva. Zoo brez mask ljudje. In potem pričakujete, da bo virus izginil? Res ste mone.
zibertmi
26. 03. 2021 10.02
+5
številke so leto dni kot stavni listek na lotu igralca ,ki svojih številk ne spreminja.in janez zna
zelo star kavkaški ov?ar
26. 03. 2021 09.55
+4
V četrtek je bilo že 4587 okužb, nujno je popolno zaprtje države!!!!
DAEMONIUM
26. 03. 2021 09.47
-4
Levicarje ne verjamite v virus in predvsem se NE cepit!! Vas sveckar🕯
Periot222
26. 03. 2021 09.47
+4
LOPOVSKI VAL IN POLNI ZEPI NAKRADENEGA DENARJA NA RACUN CORONE PREHLADA TO VAM DISI BANDA GROBARJI IN UNICEVALCI!
Mr Laba
26. 03. 2021 09.41
+4
Smrt Janšizmu, SVOBODA NARODU. Free Istra.❤️
zani10
26. 03. 2021 09.28
+1
O joj panika za brezveze...
DAEMONIUM
26. 03. 2021 09.41
-4
Poglej si "brezveze" paniko v Sarajevu, ko ljudje lezijo in umirajo kar po hodnikih bolnice ali pa mislis da jih je Jansa nagovoril, da se malce pretvarjajo da strasijo Slovence da se bo lazje uvedla diktatura in da se levicarji ne bodo mogli razmnozevati?
hanss
26. 03. 2021 10.07
+3
hotchilipoper
26. 03. 2021 09.19
+6
Ajde naj mi nekdo pove kaj je tako nevarnega po 10.uri,da se sprehajaš po mestu?Imaš masko,gostilne so zaprte,zakaj rabimo plačevat policaje po 500 evrov dodatka za sprehajanje po praznem mestu.
janimir
26. 03. 2021 08.59
+7
Odlično za pokvarjene Hipokratove učence, in večji del JS. Še bodo nenadzorovano grabili. Bogovi v belem so sebi ustvarili Švico, nam pa večletne čakalne vrste. In na Zahodu in na Vzhodu dodatki po 100, 200, 300 evrov tukaj pa debeli tisočaki in desettisočaki. Po 200 nadur, vsi možni dodatki, pa na tisoče odpovedanih operacij in pregledov. Iztočasdno delo pri privatnikih, najpogumnejši celo v Zavodu privat.. In nihče nič, nič se ne da narediti... Saj mora propasti boga ugrabljena deželica. Realni sektor bi že zdavnaj moral razglasiti generalno stavko in zresetirati to pokvarjeno "elito" ki že trideset let dovoli takšne kraje davkoplačevalskega denarja.
Viktor Rosta
26. 03. 2021 08.57
+6
Mi smo zakorakali v USODNI VAL!
vonbongo
26. 03. 2021 08.41
+5
Lani smo imeli 90.000 mrtvih po Crecku 😭😭🇸🇮😭🇸🇮🇸🇮