Korona

Nove okužbe v domovih za starejše, 29 milijonov za dodatne zaposlitve

Ljubljana, 17. 09. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, Maruša Slana, STA
Komentarji
16

V sredo so pristojni opravili 3070 testov in potrdili 104 okužbe s koronavirusom. 62 bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega jih je 11 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo, umrla pa je ena oseba s covidom-19, kažejo podatki vlade. Število aktivnih primerov okužbe je prvič preseglo tisočico, trenutno jih je v državi 1026. V DSO Danice Vogrinec MB je skupaj 47 okuženih, zabeležili so pet novih okužb. Ena nova okužba se je pojavila v VDC Tončke Hočevar. V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini pa so zabeležili še dva primera koronavirusa med stanovalci.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razmere se izboljšujejo
    03:00
    Iz 24UR: Razmere se izboljšujejo
  • Iz SVETA: Kako je biti v žarišču okužb?
    03:01
    Iz SVETA: Kako je biti v žarišču okužb?

 

Okužbe z novim koronavirusom so v sredo potrdili v 42 občinah po državi. Največ okužb so odkrili v Ljubljani, in sicer 29. Sledita Kranj z  desetimi in Maribor z devetimi okužbami. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Celja poročajo o šestih primerih, v Braslovčah, Kamniku in Slovenskih Konjicah pa so potrdili tri nove primere. Po starostnih skupinah je največ, 26, okužb med starimi od 35 do 44 let. Poleg tega je 21 okužb v starostni skupini 45–54 let, 15 v skupini 25–34 let, 13 v skupini 15–24, devet v skupini 55–64, osem med starimi od 65 do 74 let, po tri med starimi od pet do 14 let in od 74 do 84 let ter šest med starejšimi od 85 let.

"Situacije, kot se nam je zgodila v Hrastniku si ne želi nihče. Dobrobit stanovalcev mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov."
"Situacije, kot se nam je zgodila v Hrastniku si ne želi nihče. Dobrobit stanovalcev mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov." FOTO: Shutterstock

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pred današnjo sejo vlade dejal, da sta med primeri okužb, potrjenimi v sredo, dva iz tujine - iz Avstrije in Gruzije. Med primeri, ki so jih epidemiologi preiskali do jutra, sta dve tretjini izhajali iz lokalnih prenosov, ena tretjina pa je neznanega izvora.

Nove okužbe v domovih za ostarele  

Jelko Kacin, vladni govorec, je na novinarski konferenci povedal, da je pozornost vlade trenutno usmerjena v preprečevanje primerov izbruhov v domovih za starejše: "Situacije, kot se nam je zgodila v Hrastniku si ne želi nihče. Dobrobit stanovalcev mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov." 

Covid Sledilnik poroča, da so tri okužbe potrdili pri stanovalcih domov za starejše, osem okužb pa pri zdravstvenih delavcih. Novo okužbo so potrdili v Domu upokojencev Ptuj. Okužena delavka ni bila v neposrednem stiku s stanovalci in drugimi zaposlenimi, ki skrbijo za starejše, so zapisali na spletni strani doma.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V DSO Danice Vogrinec MB je zdaj skupaj 47 okuženih, zabeležili so pet novih okužb,  ena nova okužba se je pojavila v VDC Tončke Hočevar.

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so v sredo odvzeli še nekaj brisov stanovalcem in zaposlenimi. Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena pri dveh stanovalcih, kar pomeni, da je v domu okuženih že 15 stanovalcev in trije zaposleni, je danes  povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Vse okužene stanovalce so že v torek premestili v bolnišnice. Zaradi potrjene okužbe je bilo v novomeško bolnišnico premeščenih deset stanovalcev, dva sta na zdravljenju v šempetrski bolnišnici, eden pa v ljubljanskem kliničnem centru.

"Stanovalci, ki so trenutno v bolnišnicah, se bodo predvidoma čez nekaj dni vrnili v Pegazov dom in bodo nameščeni v t. i. rdečo cono, ki jo v domu vzpostavljamo v tem času. Gre za povsem ločeno skupino, brez stikov z ostalimi stanovalci v domu. Po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo vsi stanovalci ponovno testirani čez sedem dni," je pojasnila Kampuševa.

Dejala je, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe.

V domu so zaradi izbruha okužbe primorani izvesti nekatere začasne premestitve, da bi preprečili možnost prenosa okužbe. Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je brez sprememb, je še dejala Kampuševa. V domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.

Medtem pa imajo v Domu starejših sv. Jožef v Celju okuženo eno zaposleno osebo, novih okužb ni, prav tako novih okužb ni niti v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo ljudje s težavami v duševnem zdravju. V tem domu je tako že od prejšnjega tedna okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

Koronavirus UKC
Koronavirus UKC FOTO: UKC Ljubljana

Razmere v mariborskem domu starejših se umirjajo

Direktor mariborskega doma starejših Danice Vogrinec Marko Slavič je na izjavi za medije povedal, da imajo po tretjem testiranju ta trenutek v domu 28 okuženih stanovalcev in 17 zaposlenih. Kot opaža sam, se trend počasi umirja. To je signal, da smo z ukrepi širjenje epidemije v domu uspešno omejili, je dodal.  

Zdravstveno stanje okuženih stanovalcev, ki so ostali v domu, je dobro, v bolnišnici pa se zdravijo trije stanovalci. V domu se še vedno soočajo s kadrovsko stisko, trenutno pa jim je uspelo priklicati na pomoč nekaj upokojenih delavcev. Danes sledi tudi organiziran poziv prostovoljcem. Njihovo delo sicer ne bo posegalo v strokovne kompetence.  

Prvi potrjen primer okužbe imajo po naših informacijah tudi na Gimnaziji Vič. Gre za dijaka 4. letnika. Njegov razred je v karanteni. 

Dodatnih 29 milijov evrov za zaposlitve v domovih za ostarele

Državni sekretar Cveto Uršič  je na današnji novinarski konferenci vlade predstavil ukrepe, ki so jih sprejeli na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zaradi povečanja števila okužb se je povečalo tudi število okužb v domovih za starejše občane. "Večina okužb prihaja v domove, kjer so poleg starejših tudi invalidi in otroci s posebnimi potrebami. Okužbe pridejo od zunaj," pojasnjuje. Glede na to je pomembno, da vsi ravnamo samozaščitno, je pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

Po njegovih besedah je ključno, da se stanovalce domov s sumom na okužbo umakne v negovalne bolnišnice, kjer naj ostanejo do sedem dni.

Vlada je zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele. "Domovi imajo velike težave pri iskanju kadra. Zato smo dopustili možnost, da se delo omogoči tudi preko študentskih napotnic in se vključi upokojene, seveda mlajše, ki niso ogroženi. Postopki za kadrovanje lahko že tečejo," pravi Uršič. 

"Težave v domovih so posledica dogajanja v zadnjih 10, 15, 20 letih, ko država ni namenjala zadostne poznosti tako prostorskim kot tudi kadrovskim težavam. Opozoriti je treba tudi na nizke plače na teh profilih," je dodal Uršič.  

Ministrstvo za zdravje je po Uršičevih besedah oblikovalo interdisciplinarno delovno skupino, ki bo lahko pogledala, kako naj se dom reorganizira, da bosta zagotovljena varnost in zdravje stanovalcev in zaposlenih. Določilo je tudi posebno številko, na kateri bo mogoče dobiti vse potrebne informacije.

Na sprejem bolnikov s covidom-19 se pripravlja tudi slovenjgraška bolnišnica

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so se danes tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec začeli pripravljati na vzpostavitev rdeče cone, kamor bodo lahko sprejeli bolnike s covidom-19. Medtem je zaradi potrjene okužbe v karanteni razred dijakov Šolskega centra Ravne na Koroškem.

"Ker se kapacitete bolnišnic, ki so bile določene za covid bolnišnice, hitro polnijo, smo se danes začeli pripravljati tudi na vzpostavitev rdeče cone pri nas," je pojasnila v. d. direktorice Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Alenka Jezernik Skudnik. Kdaj bodo lahko sprejeli prve bolnike s covidom-19 in koliko, še ni znano. Usmeritve v zvezi s tem bo bolnišnici dalo ministrstvo za zdravje, je dodala. Trenutno so sicer razmere v bolnišnici po njenih besedah obvladljive. Vzpostavljeno imajo razmeroma majhno sivo cono, zaenkrat pa so vse bolnike s covidom-19 premestili v za to določene bolnišnice.

"Ključnega pomena pri tem je, da lahko v našem mikrobiološkem laboratoriju sami opravljamo teste na SARS-CoV-2 z rezultati v eni uri, zato smo lahko paciente hitro usmerili na pravo mesto," je še pojasnila v. d. direktorice bolnišnice.

V koroški bolnišnici medtem po spomladanskem odstopu Janeza Lavreta z mesta direktorja še naprej iščejo direktorja s polnimi pooblastili. V sredo se je iztekel rok za prijavo na razpis, ki so ga objavili 1. septembra. Kakšen je bil odziv na objavljen razpis, v bolnišnici še ne razkrivajo, saj se bo z rezultati najprej seznanila razpisna komisija. Naslednja seja sveta zavoda, ki se bo prav tako seznanil z rezultati razpisa, je sicer predvidena za prihodnjo sredo, 23. septembra.

Na Koroškem je trenutno zaradi potrjene okužbe pri zaposleni osebi v karanteni do konca tedna celotna podružnična šola v Kotljah. Od danes dalje pa je po poročanju spletnega portala Večer Koroška zaradi potrjene okužbe pri eni dijakinji v karanteni do vključno 23. septembra tudi razred dijakov četrtega letnika Srednje šole Ravne, programa strojni tehnik. Po poročanju portala Lendavainfo pa je zaradi potrjene ene okužbe v karanteni do vključno 23. septembra tudi en razred Dvojezične osnovne šole I Lendava. Neuradno naj bi bila okužena ena izmed sedmošolk, navaja portal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mladjo866
17. 09. 2020 21.16
Kdo pameten si želi za to revščino od place se delati v domovih?
BenQurer24
17. 09. 2020 21.44
da vidš kok so svojci nekulturni... sam čakajo na dedišino.... ma ne oni so fini oni to ne...
BenQurer24
17. 09. 2020 21.45
tanjbl pametni sploh ne vejo kaj je to barcafe...
nazaj v realnost
17. 09. 2020 20.14
+7
Vlada je zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele, a brez možnosti višanja mizernih plač zaposlenim. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah!!!!! Pa srečno, Kekec!
Betuul
17. 09. 2020 19.51
+3
Ostareli po domovih potrebujejo veliko empatije. veliko jih je ko so svoj dom predali sinovom ali hčeram ali vnukom in takole pristali. Nekateri nimajo dovolj penzije da bi si plačali dom. Osebje bi moralo misliti , da je potrebno starostnikom podkrepiti imunski sistem pred zimo, nekateri so bolj švoh . Morda se počutijo odrinjene, ja s starostniki ni kar tako
borec91
17. 09. 2020 17.37
+19
kaj delate z temi ostarelimi v domovih se zapornikom je bolse jim vsaj placevat ni treba
bikoborec69
17. 09. 2020 17.31
+4
tudi mediji ste zraven politike glavni krivci, da se sploh širi tak preplah zaradi korone. Če bi bili tiho vsaj 7 dni in država nehala z testi bi tudi korona šla v pozabo kot, da je nikdar ni bilo. V bistvu je tudi sedaj ni oz obstaja samo za ovce.
macek_garfield
17. 09. 2020 17.25
+1
samo da ne bodo uvazali in sprejemali v te ustanove one od spodaj iz bosne, srbije itd, ki ne znajo slovensko in upam, da bodo sprejeli studente, seveda odgovorne studente, ki se ravnaju v skladu s priporocili NIJZ pa to
Periot222
17. 09. 2020 17.03
+4
UMRLA JE ENA OSEBA PA NE OD KORONE!
Et54678
17. 09. 2020 16.57
+19
zapirajo lokale po 22. uri, maske nosit zunaj, ne morejo pa naredit reda v dso??? kjer je večina tistih ki so dejansko ogroženi od tega virusa
Hrast1234
17. 09. 2020 16.56
+9
Ena oseba umrla "s" kovidom. Nas pa zanima, "zaradi česa" in ne s čim. Zaradi mene je lahko tudi s črnim pasom, pa to še ni vzrok.
Kollerik
17. 09. 2020 16.53
+8
Slabih 30 milijonov je odločno premalo. Pa kaj bi to, važno da imajo l780 milijonov za staro ameriško orožje....
yss
17. 09. 2020 16.30
+11
Nekaj ne more biti jasno pri teh številkah. Če so v 3070 testih 104 okužbe, ne more biti trenutno v državi samo 1026 okuženih. Torej, če bi naredili hipotetično 2 milijona testov, potem bi po linearnem izračunu bilo 68 tisoč aktivno okuženih. In če se od teh samo 62 bolnikov zdravi v bolnici in 11 na intenzivi, potem je to 0,009% bolnikov oziroma na intenzivi je 0,0016 % bolnikov.Tole je za razmisliti, čeprav vem, da linearni izračun ni ravno točen.
borec91
17. 09. 2020 17.39
+2
borec91
17. 09. 2020 17.41
+2
in samo sreca je da virus ni tako nalezliv kot lazejo saj ce bi bil bi bil res kaos ker vsi ukrepi teh vladnih lopovov so pisanje v veter in njihovo bogatenje
Anticripstoned
17. 09. 2020 15.54
+12
Šarec vrni se?