Korona

V sredo potrdili 1385 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana, 11. 02. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
757

V Sloveniji so pristojni potrdili še 1385 novih okužb z novim koronavirusom, skupno so v sredo opravili 26.270 testiranj. Umrlo je deset bolnikov s covidom-19. Popušča pritisk na bolnišnice, včeraj so namreč na novo sprejeli le 20 covidnih pacientov.

Testiranje šolnikov.

Kot poroča Sledilnik za covid-19, so pristojni v sredo potrdili 1385 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 5482 PCR-testov, pozitivnih jih je bilo 992, kar znaša 18,1 odstotka. Opravili so tudi 20.788 hitrih antigenskih testov, pozitivnih na okužbo je bilo 393 brisov, kar znaša 1,9 odstotka. Trenutno je v državi 13.846 aktivnih primerov okužbe.

Hospitaliziranih 828 bolnikov, umrlo 10 oseb

Popušča tudi pritisk na bolnišnice. V sredo je bolnišnično oskrbo potrebovalo 828 bolnikov s covidom-19, kar je 36 manj kot dan prej. Včeraj so v enotah intenzivne terapije skrbeli za 157 pacientov, kar je za tri manj v primerjavi s torkom. V domačo oskrbo so odpustili 76 oseb. V sredo je umrlo deset oseb s covidom-19 (tri manj kot dan prej).

V primerjavi s torkom, ko je sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb znašalo 827, se je to v sredo nekoliko zvišalo. Trenutno po vladnih podatkih znaša 837, kar pa je še vedno pod mejo, ki jo predvideva vladni načrt sproščanja ukrepov za prehod v oranžno fazo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Epidemije še ni konec in z virusom bomo najverjetneje živeli še kar nekaj časa, zato je odgovorno vedenje v času razmer, ki resnično niso običajne, še toliko bolj pomembno," je opozorila vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Zdravstveni inšpektorji tudi na smučiščih, a zaznali le manjše kršitve

Tedensko poročilo o izvedenih inšpekcijskih nadzorih v zvezi z obvladovanjem epidemije covida-19 je na dopoldanski vladni novinarski konferenci za obdobje od 1. do vključno 7. februarja predstavila glavna inšpektorica Diana Potza. Skupno število opravljenih nadzorov je bilo 3762. Izrečenih je bilo 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril po Zakonu o prekrških in 128 upravnih ukrepov.

Inšpektorji so od tega v gostinstvu opravili 166 nadzorov in izrečekli 14 prekrškovnih sankcij ter 15 opozoril. Na področju drugih storitvenih dejavnosti so opravili 447 nadzorov. Izrečeni sta bili dve prekrškovni sankciji, skupno 39 opozoril ter ena odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo po besedah Potze 365, pri čemer je zdravstveni inšpektorat izrekel 57 opozoril, v večstanovanjskih stavbah pa je bilo pri 106 nadzorih izrečenih skupno šest opozoril.

V soboto, nedeljo in na praznični ponedeljek so bili zdravstveni inšpektorji prisotni tudi na 13 izletniških točkah in smučiščih, na katerih je potekala skupna akcija nadzora z Inšpektoratom RS za infrastrukturo in Policijo. Pri tem so ugotovili le manjše kršitve, in sicer posamezne primere zbiranja ter nepravilnega nošenja mask, kar so kršitelji po izreku opozoril tudi takoj 'odpravili'.

Zdravstveni inšpektorat izvaja tudi sistematičen nadzor nad izvajanjem testiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Prve nadzore so skupaj z Inšpektoratom za šolstvo in šport izvedli na štirih lokacijah Waldorfskih osnovnih šol in vrtcev v Celju, Žalcu in v Ljubljani. Testiranje zaposlenih je izvedel pooblaščeni izvajalec, pri sami organizaciji testiranja in obveščanju zaposlenih pa ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti. Inšpektorat je evidentiral nekaj posameznikov, ki se testiranja niso želeli udeležiti. Na podlagi ugotovitev bo zoper posameznike v primeru ugotovljenih kršitev Zakona o nalezljivih boleznih uveden prekrškovni postopek, je pojasnila inšpektorica.

Nepravilnosti pri cepljenju

Na mestih, kjer se izvaja cepljenje proti covidu-19, je Zdravstveni inšpektorat do danes skupaj opravil 112 nadzorov, v navedenem tednu pa 17, je predstavila Potza. Na podlagi podatkov, prejetih od izvajalcev cepljenja, so ugotovili, da je pri 14 izvajalcih cepljenje potekalo v skladu z nacionalno strategijo, pri enem pa so ugotovili neskladnosti - in sicer cepljenje posameznikov, ki ne sodijo v prednostne skupine nacionalne strategije. Dva postopka sta še v teku. Iz ugotovitev izhaja, da je bilo pri zavezancih skladno s strategijo opravljenih nekaj več kot 99 odstotkov cepljenj.

Inšpekcija

V okviru vseh opravljenih nadzorov je bila 15 zavezancem izdana ureditvena odločba, s katero jim je bilo naloženo opravljanje cepljenja v skladu z nacionalno strategijo. Seznam zavezancev, ki jim je bila odločba izdana, je naslednji: Splošne bolnišnice Novo mesto, Nova Gorica, Jesenice in Golnik; Psihiatrični bolnišnici Ormož in Begunje; Zdravstveni domovi Velenje, Domžale, Grosuplje, Nova Gorica, Ilirska Bistrica in Tolmin ter Zasebna ambulanta družinske medicine Sajovic Roglič; Onkološki inštitut in Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Poročilo Policije

Policija pa je skupaj izrekla 1608 ukrepov, in sicer 1065 opozoril, izdanih je bilo 532 plačilnih nalogov ter uvedenih hitrih postopkov. V  desetih primerih je policija izvedla prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policista.

V navedenem obdobju je Policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah osebam izdala skupaj 9813 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Od tega so preklicali 45 potrdil, ker se je kasneje v postopku izkazalo, da so osebe imele ustrezna dokazila, da lahko vstopijo v državo brez napotitve v karanteno. Potrdila je tako Policija vročila 9768 osebam, od tega 8726 za polnoletne in 1042 za mladoletne osebe.

Največ napotitev v karanteno na domu je bilo vročenih osebam, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (BiH), in sicer 6912, Hrvaške 978, s Kosova 476, iz Srbije 405, Avstrije 272, Severne Makedonije 228 in Nemčije 200. Skupaj pa so bile v karanteno na domu napotene osebe, ki so pripotovale v Slovenijo iz 34 različnih držav.

Smučarji v večji meri odgovorni

Tudi Policija je v preteklem podaljšanem koncu tedna na smučiščih v rdečih statističnih regijah izvedla poostren nadzor s poudarkom na redu na smučiščih in upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V večini primerov so policisti ugotavljali, da so bili smučarji odgovorni in so se držali predpisanega reda, omejitev in priporočil NIJZ ter vladnih odlokov. Policija je v okviru teh nadzorov izrekla 66 ukrepov zaradi kršitev odlokov, vezanih na Zakon o nalezljivih boleznih in 13 ukrepov zaradi kršitev druge zakonodaje. Tako so policisti izrekli 57 opozoril in devet plačilnih nalogov. V večini primerov je šlo kršitve prehajanja meja statističnih regij.

Večina pozitivnih na hitrih testih na Ajdovskem danes na PCR testih spet negativnih

Sedemdnevni kazalniki glede števila okužb na Severnem Primorskem so še naprej vse ugodnejši, in to kljub zapletom glede zanesljivosti serije hitrih testov na Ajdovskem. Vseh 16 oseb, ki so bile na hitrih testih v sredo pozitivne, so danes testirali še s testom PCR. 12 od njih je bilo na ponovnem testiranju negativnih.

Pri treh testiranih je bila okužba tudi v drugo potrjena. Pri eni osebi pa bodo morali ponovitveni test opraviti še enkrat. Danes so sicer v Ajdovščini opravili 200 brisov, tokrat pa med testiranimi ni bilo pozitivnega rezultata, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko.

Za občino Ajdovščina bodo tako, podobno kot v zadnjih dneh, spet potrebni popravki. Veliko testiranih je bilo v minulih dneh pozitivnih na hitrih testih in nato negativnih na testih po metodi PCR.

Brez odkritega okuženega so na testiranju s hitrimi testi danes medtem izvedli prvo množično testiranje v Bovcu, v Cerknem pa je bilo ob 65 opravljenih testih 9,2 odstotka pozitivnih.

Na točki za množično hitro testiranje v Novi Gorici je bila danes spet kar precejšnja gneča. Iz občinskega štaba CZ Nova Gorica so sporočili, da na testiranje prihajajo številni iz trgovinske in tudi drugih dejavnosti. Ob tem opozarjajo, da na testiranja prihajajo tudi osebe, ki so pred kratkim že prebolele covid-19, a jih delodajalci vseeno pošiljajo na hitro testiranje.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.39

Pred odpravo na priljubljene turistične točke, preverite, kakšna je gneča

Ob sprostitvi ukrepov bo vsekakor prihajalo do večjih gneč na priljubljenih izletniške točkah, pravijo policisti. Zato naprošajo vse državljane, da pred odpravljanjem na najbolj priljubljene turistične točke preverijo, kakšna je gneča in se tja ne odpravljajo.

11.33

Če se bodo odpravile omejitve gibanja, pozivi k spoštovanju ukrepov

Že v naprej svetujejo državljanom, da se v primeru odprave omejitve gibanja med občinami, podobno kot je bilo ob odpravi omejitve gibanja znotraj posamezne statistične regije, upoštevajo navodila policistov, občinskih redarjev, gasilcev in ostalih.

11.33

Zavrnili potnike na mejnih prehodih

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je bilo zavrnjenih 132 oseb, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v ali tranzit preko Slovenije.

11.32

Največ dela so imeli policisti v Ljubljani

Največ ukrepov so izdali na območju policijske uprave Ljubljana 562, od tega 389 opozoril in 172 predlogov.

11.30

Porast odločb o karantenah

Do včeraj je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah osebam izdala skupaj 9813 potrdil o napotitvi v karanteno na domu kar je za 57,0 % več kot pred tednom dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (757)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
11. 02. 2021 19.12
+2
Tri dni nad 1000, 1k, tisoč pa smo spet rdeči in vsa sproščanja odpadajo. Sami seb režete vejo na kateri sedite. Prva lastovka še ne prinese pomladi, tako tudi prvi padec pod 1000 je le začasni statistični rezultat. Jaz bi počakal vsaj 14 dni pred popuščanjem.
Jozekizkumrovca
11. 02. 2021 17.52
Ali lahko potujemo na Hrvasko s potrdilom o prebolelem covidu ali z potrdilom o cepljenju 2dozi? Vem da se v Slovenijo po novem lahko vrnemo brez dodelitve karantene. Zanima me vstop na Hrvaško. A kdo ve?
keep your country clean
11. 02. 2021 16.28
+1
Smesno mi je da se deansk NIJZ odgovarja na taksna vprasanja😂
keep your country clean
11. 02. 2021 16.26
Mater ti jim bos pa pokazo da step pa ni cesn zobat
MuškaKokoš
11. 02. 2021 14.45
-5
sestavine cepiva • 17.500 mcg 2-fenoksietanola (antifriz) • 5.700 mcg aluminija (nevrotoksin) • Neznane količine fetalnega govejega seruma (prekinjena kravja kri) • 801,6 mcg formaldehida (rakotvorna snov, sredstvo za balzamiranje) • 23.250 mcg želatine (zmlete trupe živali) • 500 mcg človeškega albumina (človeška kri) • 760 mcg mononatrijevega L-glutamata (povzroča debelost in diabetes) • Neznane količine celic MRC-5 (splavljeni človeški dojenčki) • Več kot 10 mcg neomicina (antibiotik) • Več kot 0,075 mcg polimiksina B (antibiotik) • Več kot 560 mcg polisorbata 80 (rakotvorne snovi) • 116 mcg kalijevega klorida (uporabljen v smrtonosni injekciji) • 188 mcg kalijevega fosfata (tekoče gnojilo) • 260 mcg natrijevega bikarbonata (soda bikarbona) • 70 mcg natrijevega borata (Borax, ki se uporablja za zatiranje ščurkov) • 54.100 mcg natrijevega klorida (kuhinjska sol) • Neznane količine natrijevega citrata (aditiv za živila) • Neznane količine natrijevega hidroksida (Nevarno! Jedko) • 2.800 mcg natrijevega fosfata (strupeno za kateri koli organizem) • Neznane količine natrijevega fosfata monobaznega monohidrata (strupeno za kateri koli organizem) • 32.000 mcg sorbitola (ni za injiciranje) • 0,6 mcg streptomicina (antibiotik) • Več kot 40.000 mcg saharoze (trsni sladkor) • 35.000 mcg kvasnih beljakovin (glive) • 5.000 mcg sečnine (presnovni odpadki iz človeškega urina) • Drugi ostanki kemikalij
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 15.41
+3
in vendar te zaščiti pred boleznijo. neverjetno, kaj?
MuškaKokoš
11. 02. 2021 16.16
-3
dr.fejstbukov ,ovčka janšatova ,kaj ti ni po godu
keep your country clean
11. 02. 2021 16.20
+4
Aha pa letala spusajo dol virus pa kuscarji vladajo svetu pa zemlja je ravna 😂😂
kantor
11. 02. 2021 16.27
-3
Ne boš verjel,zemlja je ravna. Ko boš ugasnil,boš presenečen.
defodil
11. 02. 2021 16.50
+3
MuškaKokoš
11. 02. 2021 18.07
-5
PrettyBird
11. 02. 2021 19.25
+2
Krucefix kaj nam želiš povedat razen to, da si bogi? Vsaj ne bodo teoretiki v zrak skakali, da sestavine cepiva niso znane.
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.38
-6
Med mojimi znanci je tudi nekaj takih, ki so polni teorij zarot in sovraštva do vsega, kar samo za milimeter poseže v njihove vsakdanje pravice. Ni naključje, da so to povečini takšni, ki imajo že od adolescence naprej po dve levi roki in prevelika usta. Pa za vso žalost, ki se jim zgodi na svetu, jim je vedno nekdo drug kriv....... tudi za slabe ocene, ki so jih imeli v, praviloma, komaj dokončani osnovni šoli......
Jenkec
11. 02. 2021 14.42
+9
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 15.40
+1
Kakšne si imel kaj ocene v osnovni? tebi so tudi vse drugi krivi, vidim....
M.G.R.
11. 02. 2021 15.45
+1
Med mojimi pa tudi kakšen tak, ki za druge vse ve, sam je pa popolen ampak samo zase.
keep your country clean
11. 02. 2021 16.23
+3
Jenkec oni k vrjamejo teorijam za rote majo prblizno tk razvite mozgane ko povprecn vrtni dezevnik
sb_north
11. 02. 2021 14.27
-3
Mene zanima ali ima policija in inšpektorat sodni nalog za vstop v stanovanja ali trgovine ?
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.29
+4
za v stanovanja ne, v trgovine pač.....si še otrok ali kaj, da takšne sprašuješ???
Kumul
11. 02. 2021 14.26
+1
Koliko šol/ razredov je že zaprtih? Za 1/1 vem, kaj pa vi?
Slovencelj1302
11. 02. 2021 14.25
-2
Juhu, se mal pol bom spet videl Natova letala.
WolfeWoof
11. 02. 2021 14.14
+1
Bla bla. Epidemije pa pandemije to sploh ni res. To ni nč. Ne obstaja. Ker so samo ustrašli ljudi zdej pa dohtar tut če zakašlaš trikrat že kriči iz onga kotca njihovega "TA MA COVID!!!!" pa pol z enim prstkom komaj prnese tablete pa se vs trese a to ma človek samo normaln kašl al pa se mu mal zaleti pa je tako panika. Bejšte no dejta use ukinit pa bo mer že enkrat.
zof4
11. 02. 2021 14.03
+1
Te številke so še samo za strizenje ovac.
Woltan
11. 02. 2021 14.47
+0
spoštovanje
11. 02. 2021 13.57
+9
bravo slovenci, sej zmoremo tudi brez politike zrihtat epidemijo...stroko poslušat pa bo
simple_mind
11. 02. 2021 14.02
+0
Ja, kje je pa ta "stroka" ? A v spolitiziranem zdravstvu brez resnega zdravstvenega ministra ?!?
boslo
11. 02. 2021 14.12
+6
simple, stroka je stroka, pa če je leva ali desna
demix91
11. 02. 2021 13.55
+6
Naslednjih 24 let je ključnih
pepe K bolcev
11. 02. 2021 13.55
+3
Pomlad??? Posebaj brihtna pa nisi kaj....
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.28
+2
Sars2
11. 02. 2021 13.52
+3
Zakaj mi placujemo vlado,da gre gledat na semafor,ko bi lahko mi sami in nato se igrackajo z nami kaj bodo odprli,tisti ki se podpira to vlado,je moral pa mastne dnarce pokasirat
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.27
+3
v politiki je tudi denar. Kaj nisi vedel tega??? Pa tako si pameten.....
Hasta la victoria siempre
11. 02. 2021 13.51
+4
juter bom sel nalasc prefurat celo Slovenijo🤣🤣🤣
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.26
+3
pomlad 2020
11. 02. 2021 13.51
+9
Znanka je poklicala na NIJZ. Vprašala je, zakaj mora nositi masko, če je na testu bila negativna. In so ji odgovorili, da negativen test pomeni samo to, da je negativna tisti trenutek, ko se je testirala. In zato prosim novinarje, da zastavijo vprašanje temu vladnemu plevelu in podplačani stroki: V čem je potem sploh smisel testiranja?????
simple_mind
11. 02. 2021 14.03
+3
Smisel je pač samo v nabijanju številk in nadaljevanju terorja z neumnimi ukrepi !!
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.25
+3
ja, maska....nekaterim še vedno ni jasno, kakšen namen ima, kajne?..... če bi malo manj lajali in malo več poslušali, bi marsikaj okoli vas dobilo barve, smisel in obliko..... ;)
defodil
11. 02. 2021 16.56
+2
pomlad, pozitivni na testu gredo nemudoma v samoizolacijo, negat. na testu pa se z masko neovirano sprehajajo po svoji regiji, trgovinah, lekarnah, bankah,...
pomlad 2020
11. 02. 2021 13.48
+9
Pozitivnih na HAT testih ne smejo šteti v statistiko!!!! Kdo nadzira, če se odštejejo tisti lažno pozitivni?????
simple_mind
11. 02. 2021 14.04
+0
Mb-on
11. 02. 2021 14.32
+1
Saj ne odštejejo. Dovolj je pogledat covid sledilnik!
defodil
11. 02. 2021 16.58
+2
odstejejo, ko jim osebni zdravnik sporoci negat. rezultat PCR, zato tudi potrebujete KZZ, ker se na osnovi ZZZS stevilke rezultat posreduje v CRPP, kjer lahko zdravnik vidi negat. rezultat
fredericofelini
11. 02. 2021 13.47
+7
glede na št opravljenih testov % jih je 10 x manj a ta vladna govorka ima kakšno šolo
Mb-on
11. 02. 2021 14.33
Očitno nima šole ali pa namerno laže! Druge možnosti ni.
ivan z Doba
11. 02. 2021 13.47
+4
3933 mrtvih. Namesto letal krožijo po Sloveniji mrliški avtomobili in leteče krave.
DR.Fejsbuk
11. 02. 2021 14.42
+2