10°C
Podatki za dan: 19. 4. do 24.00
Oboleli
233,007
+718
+0.3%

Kustec: V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, učenci in dijaki pa v šole

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Tadeja Voščun /Kaya Kamenarič /STA /
KOMENTARJI
1045
Na vladni novinarski konferenci je ministrica za izobraževanje Simona Kustec sporočila, da se naslednji teden otroci vračajo v vrtce, vsi učenci vrnejo v osnovne šole, za dijake pa bo veljal model C, kar pomeni, da se bodo tedensko izmenjevali.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:34

Iz 24UR: Samotestiranje učencev

03:45

Iz 24UR: Vračanje v šole in vrtce

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sporočila, da je vlada na dopisni seji odločila, da se v ponedeljek vsi otroci vrnejo v vrtce, učenci v osnovne šole, dijaki in dijakinje pa bodo šolanje v šolah nadaljevali pa po modelu C. Šolanje po modelu C pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Dijaški domovi bodo po besedah ministrice odprti že v nedeljo.

"Za razumevanje, napore in sodelovanje ob vrnitvi k izobraževanju na daljavo v tem desetdnevnem obdobju se vam iskreno zahvaljujem. Na takšen način smo v vrtčevskem in šolskem prostoru vsi skupaj zagotovili prepotrebno dodatno varovalo pri širjenju virusa," je dodala Kustečeva. Izpostavila je, da vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in tako mora tudi ostati dalje. 

Po odloku, ki ga je sprejela vlada in bo začel veljati v nedeljo, pa še vedno ne bo dovoljeno zbiranje v glasbenih šolah (razen za izvedbo individualnega pouka), višjih strokovnih šolah, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (razen za opravljanje izpitov, seminarjev do največ deset študentov, laboratorijske vaje in individualni pouk) ter študentskih domovih (razen za študente, ki opravljajo obveznosti na fakulteti, imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine, študente tujcev in gostujoče profesorjev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča).

Glede nošenja mask je dejala, da so maske povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športa. 

Uvedli možnost prostovoljnega samotestiranja učencev

"Z ministrstvom za zdravje in NIJZ v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, uvajamo možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov,"je še dodala ministrica

"Razumem, da gre za ukrep, ki mora imeti v sebi nek dodaten element zaupanja, toda mislim, da gre samo za eno doboro namerno pomoč,"je pojasnila in dodala, da s tem ukrepom želijo pomagati, da se bodo vsi v šolskem prostoru počutili varne. "Samotestiranje je možnost, ki bo prostovoljna in ne bo nikakršna obveza. Projekt bo že jutri in naslednji teden podrobno predstavljen ravnateljem srednjih in osnovnih šol."

Kustečeva je dejala, da so maske povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda.
Kustečeva je dejala, da so maske povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda.FOTO: Shutterstock

Ministrstvo bo po besedah Kustečeve v prihodnjih dneh šolam posredovalo informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ministrstvo v ta namen skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ v petek načrtuje skupni virtualni sestanek z ravnatelji srednjih šol, naslednji teden pa še z ravnatelji osnovnih šol. Ministrica ocenjuje, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje, ki je trenutno okoli 20-odstotno, povečalo. Testi za samotestiranje bodo brezplačni.

Ali bodo vrtci in šole ostali odprti do konca šolskega leta, je sicer po besedah ministrice odvisno od vseh in od spoštovanja ukrepov. Odprte šole po njenih besedah ostajajo prioriteta tudi pri morebitnih popravkih semaforja sproščanja ukrepov, o katerih bodo popoldne govorili na delovnem sestanku vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje na Brdu pri Kranju.

"Ključno je, da se tudi študentje vrnejo na fakutete"

Želijo si, da bi tudi fakultete ponovno odprle vrata. Ključno vprašanje je, kako bodo lahko poskrbeli za varen potek predavanj, laboratorijskih vaj in drugih aktivnosti, je pa, kot je izpostavila, ključno, da se tudi študentje vrnejo na fakultete. O tem bodo predstavniki več ministrstev in NIJZ po besedah Kustečeve v petek govorili tudi na sestanku s predstavniki Študentske organizacije Slovenije. 

PREBERI ŠE
Vprašanja o izvedbi mature ostajajo brez odgovorov: 'Lani so se rešila kar sama od sebe'

Kako pa bo z maturo in nacionalnim preverjanjem znanja?

Glede izvedbe obeh matur in nacionalnega preverjanja znanja je ministrica povedala, da naj bi potekali v rokih, ki so bili določeni. "Če pa bi se epidemiološka slika res bistveno spremenila na slabše, pa imamo še vedno izkušnjo od lani, da termin prestavljamo, česar pa si ne želimo," je dejala. Trenutno sicer po besedah ministrice skupaj z NIJZ iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena.

Kar se tiče odprtih šol, je bilo sicer na ustavno sodišče do zdaj vloženih že več pobud za oceno delov odlokov, ki prepoveduje zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Z ustavnega sodišča so danes sporočili, da so sprejeli v obravnavo pobudo pet- in devetletnice, katerih starša zatrjujeta, da jima zaradi varstva doma in šolanja na daljavo nastaja nepopravljiva škoda. Niso pa sprejeli predloga, da do končne odločitve zadržijo izvajanje posameznih delov odlokov.

Koronavirus pasica nova