Korona

V sredo 43 novih okužb, v Sloveniji uvajamo evropsko covidno potrdilo

Ljubljana, 24. 06. 2021 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maruša Slana, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
534

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da v Sloveniji testno uvajamo t. i. evropsko covidno potrdilo, in dodal, da bo sistem v celoti zaživel v naslednjih dneh. V sredo so sicer pristojni potrdili 43 novih okužb s koronavirusom. 14-dnevna incidenca se je znižala na 49, Slovenija pa tako izpolnjuje pogoje za evropski zeleni seznam epidemiološko varnih držav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrdila tudi po pošti
    04:13
    Iz 24UR: Potrdila tudi po pošti
  • Iz SVETA: Covidno potrdilo
    04:38
    Iz SVETA: Covidno potrdilo

 

Kot je na novinarski konferenci uvodoma povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je danes praznik, saj v Sloveniji uvajamo t. i. evropsko covidno potrdilo. Funkcija bo začela delovati danes zvečer, strokovna ekipa pa bo zadevo spremljala in skušala zaznati morebitne napake, da jih bodo lahko tudi pravočasno odpravili. Sistem bo sicer v celoti zaživel v naslednjih dneh. "Vesel sem, da so države članice EU zmogle napor in uvedle enotno potrdilo, ki bo vsem olajšalo gibanje in potovanje," je dodal. 

Evropsko covidno potrdilo je enotno in brezplačno, vsi prebivalci, ki so imetniki digitalnega potrdila oz. mobilne identitete smsPASS, pa ga lahko pridobijo na portalu zVem. Kot je pojasnil Poklukar, se mora posameznik najprej prijaviti v sistem zVem, nato pa bodo njegovi dokumenti EU DCP vidni na vrhu na vstopni strani. Potrdilo se odpre v novem oknu, prenesemo pa ga lahko s klikom na gumb "prenesi" in ga shranimo na svoj računalnik ali napravo.  

"QR-koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno in je popolno. Ko boste potovali, tako ne boste v skrbeh, ali je z dokumentom kaj narobe, ali bo kdo vanj podvomil," je pojasnil minister. Po njegovih napovedih bo policija na meji v naslednjih dneh že začela uporabljati posebne čitalce za preverjanje potrdil.

Julija bodo objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in "digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu", je še napovedal minister.

Na ministrstvu so se tudi z vsemi izvajalci cepljenja in testiranja dogovorili, da bodo na lokacijah cepljenja oz. testiranja najkasneje od 1. julija omogočili pridobitev digitalnega covidnega potrdila. Prav tako bo potrdilo o prebolelosti oz. cepljenju mogoče natisniti v večini lekarn, in sicer za največ dva evra.

Minister je ob tem opozoril, da digitalno covidno potrdilo še ne pomeni prostega vstopa v vse države EU, saj omejitve vstopa v državo še vedno določa vsaka država članica samostojno.

Dodal je, da bodo predvidoma 30. junija po pošti potrdilo poslali vsem osebam, ki so bile polno cepljene. "Na ta način omogočamo vsem prebivalcem, ki so bili cepljeni, brezplačno pridobitev covidnega potrdila," je dejal.

Spregovoril je tudi o cepljenju in dejal, da morajo gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo in civilna družba stopiti skupaj. "Gre za največji vseslovenski projekt po osamosvojitvi – doseči čim večjo precepljenost prebivalstva," je dejal in dodal, da zato po Sloveniji uvajajo tudi mobilne cepilne enote. Napovedal je, da bodo prihodnji teden na voljo tudi nove mobilne enote, med drugim v Beltincih, Gornjih Petrovcih, Mozirju, Gornjem Gradu, Ljubnem in Trnovski vasi. "O vseh mobilnih enotah bomo obveščali sproti," je dodal. 

"Stopimo skupaj in se cepimo," je še enkrat poudaril. 

Epidemija se v Sloveniji umirja.
Epidemija se v Sloveniji umirja. FOTO: Dreamstime

Vsak dan v zadnjem tednu imamo manj okuženih, prišli smo do okoli 1000 okuženih v zadnjih 14 dneh, je dejal direktor NIJZ Milan Krek. "Pričakujemo, da bo epidemija v naslednjih dneh še popuščala, s tem pa bomo zaključili ta val epidemije," je dejal.  

Pojasnil je, da bi bil tretji val bistveno hujši, če se prebivalstvo ne bi cepilo. Svoje trditve je podkrepil s podatki. "Padanje števila novookuženih ni naključje, pač pa rezultat velikih naporov, da se je populacija cepila, in upoštevanja pravil, ki so nas ščitila pred okužbo," je dejal in dodal: "Jasno – več ko bomo imeli cepljenih, manj bomo imeli okuženih."

Pomembnost cepljenja je prikazal tudi s podatki o umrljivosti v domovih za ostarele, saj smo z zelo visoke umrljivosti prišli na skoraj nič smrti. "Cepljenje je zelo lahko dostopno. Cepiva imamo dovolj. Lahko tudi izbirate, katero boste dobili," je dejal in poudaril, da želijo precepiti predvsem populacijo, starejšo od 50 let, kar bi močno pomagalo tudi pri omejevanju posledic četrtega vala, ki ga pričakujejo jeseni. "Rad bi opozoril, da so tudi zaščitni ukrepi še vedno nujni," je še dejal. 

V primerjavi z ostalimi državami Slovenija ni imela tako ostrih ukrepov, je dejal Krek in dodal, da so v Italiji policijsko uro ukinili šele nedavno. "Številne evropske države so imele bistveno ostrejše ukrepe, tudi na področju svobode gibanja," je še dejal in dodal, da smo imeli med okoliškimi državami nizko smrtnost.  

V Sloveniji doslej 18 primerov indijske različice novega koronavirusa

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je v Sloveniji v tem tednu doseglo 18. Slovenija se trenutno uvršča med države, kjer je razširjenost te različice zelo nizka, a skrb vzbuja dejstvo, da precej primerov ni povezanih s potovanji, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Ob zmanjševanju števila opravljenih PCR testov povečujejo delež pozitivnih vzorcev, pri katerih ugotavljajo različico virusa. V tem tednu je vključenih 20 odstotkov pozitivnih vzorcev, v naslednjem tednu bodo vključili vse vzorce, ki so bili na PCR testiranjih pozitivni, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 napovedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Po besedah Žohar Čretnikove se želijo namreč prepričati, da dobivajo realno sliko, ko gre za širjenje različice delta, ki vzbuja skrb po svetu. Kot je dodala, pa preliminarni rezultati testiranja, ki ga opravljajo v laboratorijih, kažejo, da utegnejo v naslednjem tednu poročati o dvakrat večjem številu primerov te različice.

Delta različica
Delta različica FOTO: Dreamstime

Ta ni prisotna le v Indiji, o sekvencah te različice so poročali iz več kot 75 držav, največ iz Velike Britanije, kjer v zadnjem tednu beležijo 60.000 primerov okužb s to različico. Večina primerov je med prebivalci, ki niso bili cepljeni proti covidu-19 oz. so prejeli le eno dozo cepiva. Pri polno cepljenih prebivalcih pa beležijo le 0,05-odstotni delež okužb, je navedla Žohar Čretnikova.

Med bolj prizadetimi državami s to različico je po njenih besedah tudi Rusija, kjer delta različica med sekvenciranimi vzorci predstavlja 36 odstotkov, na drugem mestu pa je Velika Britanija s 34 odstotki.

Po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je delta različica 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot angleška različica virusa oziroma različica alfa, kot je poimenovana po novi nomenklaturi Svetovne zdravstvene organizacije, ki jo je ta uvedla, da bi se izognili stigmatizaciji držav, je pojasnila.

Kot je dodala, je ECDC ocenil tudi, da uspe različica, ko je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC tudi je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov, je navedla Žohar Čretnikova.

V Sloveniji sicer že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa. T. i. različice delta plus v Sloveniji še niso zabeležili. Žohar Čretnikova pa je pojasnila, da ne gre za popolnoma novo različico, saj so jo v Veliki Britaniji zaznali že v aprilu. Novo pa je, da je Indija to različico razglasila kot tisto, ki vzbuja posebno skrb.

Slovenija bo BiH donirala 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece

Vlada je na današnji seji odločila, da bo z namenom humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 Bosni in Hercegovini brezplačno namenila 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Epidemiološke razmere v BiH niso ugodne, do 13. junija pa je bilo zgolj 7,7 odstotka prebivalcev cepljenih vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, so sporočili po seji vlade.

Donacijo bodo izvedli po sklenitvi pogodbene dokumentacije med Slovenijo, BiH in podjetjem AstraZeneca.

Cepivo bo namenjeno cepljenju najranljivejših skupin prebivalstva in pripadnikov kritične infrastrukture v BiH, saj je cepljenje prav teh skupin prebivalstva ključno za umiritev epidemioloških razmer ter postopno vzpostavitev delovanja vseh sfer družbe, so sporočili.

Dodali so, da z donacijo Slovenija uresničuje zavezanost humanitarni pomoči v času pandemije covida-19, ki je močno prizadela življenje in zdravje ljudi po vsem svetu, vključno z regijo jugovzhodne Evrope, ter ob tem tudi Bosno in Hercegovino.

V sporočilu po seji vlade še izpostavljajo, da stroka opozarja, da se v BIH soočajo s tretjim valom epidemije covida-19, pri čemer je zaskrbljujoča tudi visoka smrtnost obolelih. Zajezitveni ukrepi niso usklajeni na ravni države, množično cepljenje v celotni državi pa se še ni začelo, saj cepiva primanjkuje. Doslej so prebivalce cepili predvsem s cepivi, ki so jih prejeli z donacijami.

Po podatkih portala klix.ba so v zadnjih 24 urah v BiH po 1540 testih potrdili 26 okužb, umrla pa sta dva covidna bolnika.

V sredo potrjenih 43 novih okužb

V sredo so pristojni opravili 2146 PCR-testov in 30.629 hitrih antigenskih testov. S PCR-testiranjem so potrdili 43 novih okužb. Po podatkih NIJZ je v državi trenutno aktivno okuženih 1048 oseb. Covid-19 Sledilnik poroča, da je hospitaliziranih 80 bolnikov s covidom-19, od tega jih 28 potrebuje intenzivno nego. Za posledicami covida-19 v sredo ni umrla nobena oseba. 

Sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 54, 14-dnevna incidenca pa 49. Predvidoma bo Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) objavil nov zemljevid evropskih držav, na katerem bi se morala Slovenija obarvati zeleno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo v Sloveniji do zdaj cepljenih 804.760 ljudi, 608.598 jih je prejelo dva odmerka. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borisss
24. 06. 2021 21.59
+1
Sama nategancija iz dneva v dan evo
PrettyBird
24. 06. 2021 21.59
-2
Razmisli o cepljenju, da ne ostaneš zadaj, ko se bodo sčasoma sprostili vsi ukrepi. Vključno z nošenjem maske v zaprtih prostorih. Ne nasedaj teoretikom zarote in anticepilcem saj njihove teorije o nenevarnosti virusa zdržijo le dokler imamo ukrepe za preprečevanje okužb. Ko se ukrepi enkrat ukinejo bo 10% necepljenih okuženih pristalo v bolnici. To ni laž, to je statistično potrjeno dejstvo. Cepimo se.
Bolfenk2
24. 06. 2021 21.48
+1
Končno potrdilo in povratek v normalno življenje.
nnnnnnnnnnn
24. 06. 2021 21.42
+0
Po letu in pol....100% pretiravanje
Kiki Kris
24. 06. 2021 20.02
+4
Priprave na 4.val,ki bo najhujši..Pričakujte spet zaprtje in semafor bo črn spet.Spravili se bodo na naše otroke in resnično upam,da boste proti ,ter jih šolali od doma.Uzivajte poletje,ker jesen bo huda.LP
Rene Jelinčič
24. 06. 2021 20.40
+3
Računaj ,da bo vsaka jesen huda vse dokler jih bodo tako radodarno zalagali s korona dodatki.
Sars2
24. 06. 2021 19.46
+5
Vlada si nezakoniti prinaša državo,ograja policisti na proslavi,ljudje smo se borili med napadom agresorja na slo.zdaj pa smo odstranjeni kot...
Sars2
24. 06. 2021 19.44
+7
na sds konferenci kjer so volili novega pred.sds,a ,bilo na kongresu 800 ljudi,bari notranjost restavracij pa imajo doloceno stevilo ljudi,vstop,za mizo,kaj je tokot da ukrepi veljajo samo za nekatere
Wahl
24. 06. 2021 20.18
+4
Ne razumeš, tu je šlo za čane iste družine in vsi so imeli pred seboj očeta.
dark horse
24. 06. 2021 19.40
+5
Če ti primeri niso povezani s potovanji kje so se potem okužili??? Torej nas spricajo z lufta
Sars2
24. 06. 2021 19.39
+1
Janša,tonin,Pahor si lastijo državo slo.za svojo.kar bi morali njih obsoditi dobesedno za pripravo državnega udara,za lahko m iselne primer,isto kot da bi mati otroka prepovedala na rojstni dan otroka,ki sta ločena prepovedala,da bi oče videl otroka,kot Janša ograjuju z policisti proslavo
Zasedena
24. 06. 2021 19.28
+2
kaj zdaj ramm nebo nic vec povedal? se je utrudo od petja
grozjak
24. 06. 2021 19.49
-2
Lej koko, vem da nis slaba, pač samo mal pozornosti iščeš in to j to. Zdej se je mal ohladlo, grem na rivo z ženicko (tud cepljena in že prakticno mrtva😋) enga spit, vam vsem pa želim čimbolj miren spanec😉
Zasedena
24. 06. 2021 19.55
ne ne iscem pozornosti malo heca pa more bit . 😊 ajde uzivaj
Rene Jelinčič
24. 06. 2021 20.42
+2
HAHAHA,ce-pec ima pa močno domišljijo v svoji vlažni kleti se mu prikazuje plaža in namišljena žena in 100vrst cepiv,HAHAHA TIPU SEKA NA POLNO.
Lojze512
24. 06. 2021 19.10
+8
Ravnokar iz BTC. Največja gužva in možnost okužbe je na covid točki.
borisss
24. 06. 2021 19.16
+2
Lojze a si kako uredu vidu mi raje povej?!
Lojze512
24. 06. 2021 19.51
+2
Uf vsak dan jih več hodi z blagom na razstavi 😀 lepo so slovenke
Lojze512
24. 06. 2021 19.51
+2
mijavci
24. 06. 2021 19.07
+8
Kako ga pa zdrava oseba dobi, ali po ta novem zdravi nismo zaželeni nikjer več.
borisss
24. 06. 2021 19.09
+2
Nikjer. Čas je da prenehamo za zdravstvo plačevati od naših prihodkov
vax-o-mat
24. 06. 2021 19.05
+3
....a mi poveste kje se dobi Covid potrdila...(?)....jim grem povedat da jih ne rabim !!!!
borisss
24. 06. 2021 19.08
+1
Doktor to boš mogel pa cepilce vprašat če bodo hoteli govoriti s tabo 🤣🤣🤣
Militos
24. 06. 2021 19.02
+6
Kdaj se bo Pokluka oblekla normalno?
borisss
24. 06. 2021 19.03
+3
borisss
24. 06. 2021 18.57
+4
A se lahko meša cepivo v zeleni embalaži s kozorogom in cepivom v rdeči embalaži z zmajem?? Sprašujem za prijatelja
borisss
24. 06. 2021 18.59
+2
Ejjjj klapa moja naivna žal mi vas je res
Zasedena
24. 06. 2021 19.00
+3
borisss
24. 06. 2021 19.00
+2
lnterReflections
24. 06. 2021 18.55
+3
Rammstein, če ti ne zrušiš sistema, lahko ostane 1000€ let isti način življenja kot je bil v srednjem veku. Če ti ne zrušiš severnokorejskega sistema, bodo še 100 let živeli tako kot živijo.
grozjak
24. 06. 2021 19.28
-3
Ja in? Misliš, da bil obkrožen z kaj manj butalci, kot tu in sedaj😉
Rene Jelinčič
24. 06. 2021 20.44
+2
Iqos
24. 06. 2021 18.53
+5
Testiranih je blo kolk ????? No in ta cifra 43 ni nič proti vsem testom, ku so opravljeni...
JFMAMJJASOND
24. 06. 2021 18.41
-2
Nekaj mi ni jasno. Ne verjamem v religije, nisem pripadnik nobene vere, to zame ne obstaja. In v življenju na nobenem dorumu nisem napisal nič proti ljudem, ki verujejo. Naj verjamejo, če jim tako paše. Ni mi pa jasno, kakšno težavo glede cepljenja imajo ljudje, ki v to ne verjamejo, da imajo toliko za komentirati. Tu nekaj smrdi, nekaj joh zelo žene k temu, da morajo povedati svoje mnenje.
borisss
24. 06. 2021 18.48
+6
Težave imaš ti da ne spregledaš že lepega dne te igre ne mi.
generator
24. 06. 2021 18.52
+6
Tebi nič ni jasno! Težava je ta, da se je opozarjalo/se opozarja že od lani kaj bo prinesla agenda 2021/30. Vse se realizira ampak neglede na to - še zmeraj nekaterim ni prišlo iz riti v glavo, da nekaj ne štima. Zombi rano ljudstvo sam propagira cepi se, cepi se. S čim, zakaj,.. nepomembno samo, da si overjen.
grozjak
24. 06. 2021 18.55
-4
grozjak
24. 06. 2021 18.21
-10
Spet sem umrl. A šteje dvakrat smrt po cepljenju🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
borisss
24. 06. 2021 18.29
+4
Ti umiraš za mesoreznico pjevać 🤣🤣🤣
grozjak
24. 06. 2021 18.34
-1
Pravkar sem pospravil paško janjetino izpod peke in pol litra rdečega..... Fovš😉
Zasedena
24. 06. 2021 18.37
+3
Zasedena
24. 06. 2021 18.37
+4
borisss
24. 06. 2021 18.39
-1
A imate inventuro da si v police pospravil??? Nisem fovš kar delaj pjevać 🤣🤣🤣🤣
grozjak
24. 06. 2021 18.41
+0
Priporočam tud hobo izpod peke...suuuupeeeer😎
grozjak
24. 06. 2021 18.41
+0
JFMAMJJASOND
24. 06. 2021 18.42
+0
Lahko greš probat, sprejema samo PCT 😉
Zasedena
24. 06. 2021 18.44
-1
Rene Jelinčič
24. 06. 2021 20.47
+2
Vem ,da ti je hudo ,tudi jaz bi umiral ,če bi bil na tvojem mestu vse žive dni zaprt v vlažni kleti,kjer se ti vnočnih morah prikazujejo BETA,META,ZETA,FATA ,MUTIRANI SEVI.
borec91
24. 06. 2021 18.17
+0
diktatura na visku in lopovi sds sekte ki se vedno kradejo
grozjak
24. 06. 2021 18.23
+0
Tebi vsi krademo. Jaz sem ti wc papir zmaknil, zato bolje nehaj srat😋😉
JFMAMJJASOND
24. 06. 2021 18.24
+13
Kdaj boš skapiral, da krade vsak, ki je na oblasti. Nima veze, levi desni sredinski, črni beli rdeči. Ne zagovarjam trenutne vlade, ampak v 30 letih se videl že vse možne scenarije na oblasti in niti za enega ne morem reči, da je bil Ok in da je vlada delala v dobro naroda
grozjak
24. 06. 2021 18.35
+2
Meni zato volitve niti 5 min lajfa več ne vzamejo😊😋
JFMAMJJASOND
24. 06. 2021 18.45
+6
Se strinjam. SDS pade, juhu, volitve, folk srečen, prideš tja in nimaš koga obkrožit, ker je vse isto. Ampak večina ljudi je srečna, ko se zadosti stavku: vseeno kdo je, samo, da ni janša.