Korona

V sredo potrjenih 872 okužb, presegli 4000 smrti

Ljubljana, 18. 02. 2021 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
473

Po uradnih podatkih je bilo v sredo opravljenih 4271 testiranj s PCR-testi, od tega je bilo pozitivnih 872, kar znaša 20,4 odstotka. Znižalo se je tudi sedemdnevno povprečje okužb, ki trenutno znaša 768. Hospitaliziranih je 619 oseb, 116 se jih nahaja na oddelkih intenzivne nege. Iz bolnišnic so odpustili 61 oseb, umrlo pa je 10 ljudi s covidom-19.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Hitro širjenje novih sevov
    02:53
    Iz SVETA: Hitro širjenje novih sevov
  • Bojana Beović o novih sevih koronavirusa in načinu testiranja
    03:09
    Bojana Beović o novih sevih koronavirusa in načinu testiranja

V sredo so opravili tudi 24.005 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa od sobote preverjajo še s PCR-testi. Dan prej so sicer opravili 19.962 hitrih testov, ob 5115 PCR-testih pa so v torek potrdili več okužb, in sicer 1097. Delež torkovih pozitivnih PCR-testov je bil 21,4 odstotka.

V sredo se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v primerjavi s torkom zmanjšalo za 29, deset manj jih je potrebovalo intenzivno nego. V primerjavi s torkom se je zmanjšalo tudi sedemdnevno povprečje potrjenih okužb, ki je v torek znašalo 838.

Opravljenih je bilo tudi 24.005 hitrih antigenskih testov.
Opravljenih je bilo tudi 24.005 hitrih antigenskih testov. FOTO: Aljoša Kravanja

V sredo se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov v primerjavi s torkom zmanjšalo za 29, deset manj jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. Skupaj so sicer v sredo v bolnišnice sprejeli 42 covidnih bolnikov, iz bolnišnic pa so jih skupaj odpustili 61. V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru danes zdravijo 204 covidne bolnike, od tega 32 na intenzivni terapiji.

V primerjavi s torkom se je zmanjšalo tudi sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb, ki je v torek znašalo 838, v sredo pa 768. Štirinajstdnevna in sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev sta še vedno najvišji v obalno-kraški regiji, najnižji pa v zasavski in posavski.

Med občinami glede na v sredo potrjene nove okužbe izstopajo Koper z 49, v Piranu pa jih je bilo 17. V Kranju je bilo novih okužb 35, v Škofji Loki in Novi Gorici 15, na Ptuju so jih v sredo potrdili 19, v Ljubljani 116, v Mariboru pa 36, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19.

V skladu z načrtom sproščanja se še vedno nahajamo v oranžni fazi. Pogoja za prehod v rumeno fazo, to je povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov, še nista izpolnjena, je dodala Bratuša.

Napovedala je, da bo danes predvidoma sklicana tudi dopisna seja vlade, na kateri bodo uskladili vsebino odlokov, ki vsebujejo določilo o tem, da testiranje ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene proti covidu-19.

V UKC Maribor hospitaliziranih 108 bolnikov

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor znaša 108, od tega je na intenzivnem zdravljenju 31 pacientov. V sredo je umrlo 5 pacientov. Skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo do številke 1564. Na t.i. covid odsotnosti je bilo na 15. feburarja 33 zaposlenih, od tega en zdravnik in 24 delavcev zdravstvene nege.

direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis je povedal, da bodo osrednje zdravstvene ustanove v Sloveniji ostale covid bolnišnice tudi, če bi epidemija usahnila pod 100 hospitaliziranih v državi. Pozval je k nadaljni previdnosti, predvsem zaradi pojava novih sevov v Evropi. "Kar se tiče naše ustanove, zmanjševanje bolnikov za nas pomeni, da lahko na pljučnem oddelku ustanovijo enoto za rehabilitacijo covidnih bolnikov," je dejal. 

Flis pravi, da se je večina njihovih zdravnikov, ki še niso preboleli bolezni, že cepila, nekaj manj je bilo odziva med ostalim zdravstvenim osebjem. Izboljševanje kadrovskih razmer pa je po njegovem povezano tudi s tem, da jih je precej bolezen že prebolelo in se bodo cepili pozneje. Po njegovi oceni lahko vsaj 60 do 70 odstotkov zaposlenih brez strahu pred okužbo že prihaja na delo.

Glede ostalih programov pa je Flis dejal, da so kljub obravnavi covidnih bolnikov, izvajali približno 80 odstotkov programa. "Manj, ko bo covid bolnikov, bolj normalno bo ustanova delovala."

Bojana Beović: Prehitro sproščanje ukrepov lahko sproži tretji val

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović meni, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ugodno izboljšuje, kar pa je posledica izvajanja ukrepov pred 10 do 14 dnevi. Ob tem je opozorila, da lahko prehitro in pretirano sproščanje ukrepov sproži tretji epidemični val. "Vse poti so še odprte, epidemije še ni konec," je dodala.

Trenutno epidemiološko stanje ne odraža nedavnega sproščanja ukrepov, je poudarila Beovićeva. Ob prehitrem ali preobsežnem sproščanju omejevalnih ukrepov pa lahko pride tretji epidemični val tudi brez večjega pojava novih, sicer bolj nalezljivih različic novega koronavirusa v državi, je opozorila. Glede angleške različice je pojasnila, da je ta bolj nalezljiva, Britanci poročajo tudi o večji umrljivosti v okoljih, kjer je ta različica bolj prisotna. Medtem pa za južnoafriško različico velja, da je tudi bolj nalezljiva, ni pa znano, da bi povzročala hujši potek bolezni.

Dosedanje prebolevanje covida-19 vsaj do neke mere ščiti pred ponovno okužbo z angleško različico novega koronavirusa, pred južnoafriško različico pa ne daje zaščite in gre pravzaprav za novo bolezen, je opozorila Beovićeva. Podobno je s cepivi proti covidu-19, ki so bila doslej odobrena v EU. Ta ščitijo pred angleško različico, medtem ko pri južnoafriški različici te zaščite z obstoječimi cepivi ni. Je pa spodbudno, da naj bi cepivi skupine Johnson & Johnson in Curevac, ki naj bi jih začeli uporabljati v prihodnjih mesecih, bolj ščitili tudi pred južnoafriško različico.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: 24ur.com

Tako skrbi zlasti južnoafriška različica virusa, angleška manj, je dejala. Kot pozitivno je ocenila tudi dejstvo, da glede na analize vzorcev pri nas že imamo angleško različico, a jo očitno z obstoječimi ukrepi uspemo obvladati. Slabše bi namreč bilo, če bi se ta različica šele začela pojavljati, saj potem niti ne bi vedeli, ali jo lahko s trenutnimi ukrepi obvladamo. Ocenjuje pa, da ima dosedanja prekuženost prebivalstva pomembno vlogo za ustavljanje epidemije ob izvajanju ukrepov.

Infektologinja tudi ugotavlja, da cepljenje proti covidu-19 poteka bistveno počasneje, kot bi bilo dobro za ustavljanje epidemije covida-19. Zato je poudarila, da lahko na osebni ravni, torej s samozaščitnim ravnanjem, poskrbimo, da zmanjšamo število prenosov. Poleg zaščitnega ravnanja je pomembno tudi redno testiranje, ob bolezenskih znakih pa je treba poklicati osebnega zdravnika.

Beovićeva se očitno z današnjim imenovanjem za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije namerava posloviti z vodstva svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot je dejala, obeh funkcij ne more opravljati, saj ima dan le 24 ur. Bo pa še naprej v skupini sodelovala kot ekspert za področje infektologije. Kdo jo bo nadomestil na mestu vodje skupine, ne ve, saj mora o tem odločiti minister za zdravje. Kot je dejala, ima pri epidemiji veliko vlogo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki bi lahko prevzel vodilno vlogo.

Slavko Krištofelc, direktor inšpekcije varnosti in zdravja pri delu v Inšpektoratu za delo
Slavko Krištofelc, direktor inšpekcije varnosti in zdravja pri delu v Inšpektoratu za delo FOTO: 24ur.com

Od začetka šolskega leta potrdili okužbo pri 4,2 odstotka mladoletnih

Od začetka tega šolskega leta so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1032 vrtčevskih otrocih, 3270 otrocih, starih med šest in 14 let, ter pri 3613 dijakih, starih od 15 do 18 let, kažejo podatki, ki jih je objavil (NIJZ). Okužba je bila potrjena pri 4,2 odstotka otrok do 18. leta starosti. V preteklem tednu, torej še pred odprtjem šol za vse učence, so potrdili okužbo pri 255 osnovnošolcih ter pri 150 dijakih, starih do 18 let. Pri vrtčevskih otrocih, starih od enega do petih let, so potrdili 84 okužb, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa 16 okužb.

Največji val okužb med vrtčevskimi, osnovnošolskimi in tudi srednješolskimi otroci oz. mladostniki je bila glede na podatke NIJZ oktobra. Okužbe so bile predvsem med osnovnošolci in dijaki. Konec oktobra se je pouk za vse otroke preselil na daljavo, takrat je tudi sledil upad okužb. Okužbe so se ponovno v večji meri začele pojavljati v začetku januarja, takrat je bil opazen znaten poskok med srednješolci.

Otrok

V januarju in februarju je še vedno večji delež okužb med dijaki in osnovnošolci. Največji delež okužb je trenutno med slednjimi. Tudi sicer podatki, ki jih je objavil NIJZ, kažejo, da so v tem času okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 4,84 odstotka vseh mladostnikov, starih od 15 do 18 let, pri 1,67 odstotka osnovnošolcev in pri 1,01 odstotka vrtčevskih otrok. Med otroki, mlajšimi od enega leta, je bil delež okužb 1,56 odstotka.

Na NIJZ so tudi objavili podatke o potrjenih okužbah med pedagoškimi delavci. Med vzgojitelji oz. pomočniki vzgojiteljev v vrtcih so potrdili 372 okužb (1,36 odstotka vseh vzgojiteljev), med učitelji v osnovnih šolah 1593 okužb (1,16 odstotka vseh učiteljev), med profesorji na srednjih šolah pa 1398, kar znaša 0,27 odstotka vseh profesorjev. V zadnjem tednu so potrdili okužbo pri 168 vzgojiteljih oz. njihovih pomočnikih, pri 198 osnovnošolskih učiteljih in pri 20 profesorjih.

Ob tem na NIJZ pojasnjujejo, da v analizo niso vključili podatkov za obdobje od 19. oktobra do 8. novembra ter od 4. do 10. januarja, saj niso primerljivi s preostalimi podatki v tem šolskem letu. V obdobju zelo visokega števila potrjenih primerov epidemiološka služba ni uspela izvesti epidemiološkega poizvedovanja za vse potrjene primere, kar pomeni, da potrjenim primerom ni bil opredeljen poklic, ki ga opravlja.

Poleg tega pa so bili med 27. oktobrom in 6. novembrom zaposleni v vzgoji in izobraževanju testirani na okužbo z novim koronavirusom le, če so imeli pridružene bolezni, imajo imunsko pomanjkljivost ali so imeli epidemiološko indikacijo.

Inšpektorat za delo izdal 3500 ukrepov

V letu 2020 se je zaradi epidemije covida-19 povečalo število nadzorov, ki so jih opravili na Inšpektoratu RS za delo. Na področju varnosti in zdravja pri delu so jih opravili okoli 7000, kar je 2000 več kot leto prej. Pri tem so ugotovili več kot 8000 kršitev in izdali 3500 ukrepov, je pojasnil Slavko Krištofelc z inšpektorata.

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil direktor inšpekcije varnosti in zdravja pri delu na inšpektoratu Krištofelc, je epidemija novega koronavirusa na njihovem področju pomenila veliko spremembo in velik zalogaj, način nadzorov je postal drugačen, v nadzore glede koronavirusa pa so se vključevali vsi inšpektorji z inšpektorata za delo, ne glede na področje, ki ga sicer pokrivajo.

Izdanih 3500 ukrepov v letu 2020 je bilo po njegovih navedbah enakomerno razporejenih na ureditvene odločbe, prekrškovne postopke in opozorila. Januarja letos pa so v povezavi z novim koronavirusom opravili 4000 inšpekcijskih pregledov, je dejal.

Kot je navedel inšpektor, so bile v prvem polletju preteklega leta kar pogoste kršitve glede uporabe mask, uporaba ni bila dosledna zlasti na hodnikih oziroma v skupnih prostorih in pa ponekod v pisarnah. V prostorih proizvodnje ob tekočih trakovih in linijah pa se je osebna varovalna oprema dokaj ustrezno in smiselno uporabljala, je pojasnil.

Poleg prijav glede neizvajanja ukrepov ali nespoštovanja ukrepov, ki so jih dobivali tako od delodajalcev kot delavcev, so na inšpektoratu v lanskem letu prejemali tudi precej zahtev za podajo strokovne pomoči. Delodajalci so spraševali, kako interpretirati sprejete vladne odloke, delavci pa so jih spraševali, ali in kakšne maske je treba nositi ter ali jih delodajalec lahko pošlje na delo na domu, je navedel Krištofelc.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.39

Uporaba mask in higiena na delu

"Velik poudarek smo namenjali uporabi zaščite dihal, držanja medsebojne razdalje, prezračevanja, higiene oz. razkuževanja delovnih mest in kako je koronavirus vplival na drugačno organizacijo dela: delo od doma, organizacija prehrane, prihodih na delo," je dejal Krištofelc.

12.38

Kaj so preverjali inšpektorji?

Inšpektorji so pri svojih nadzorih predvsem preverjali, kako delodajalci uvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa in kako se jih delavci držijo, je dejal Krištofelc.

12.36

Varovanje delavcev se je izboljšalo v drugi polovici leta

Varovanje delavcev se je po besedah direktorja inšpekcije varnosti in zdravja pri delu v Inšpektoratu za delo izboljšalo v drugi polovici leta, ko so pri pripravi ukrepov in priporočil začeli sodelovati tudi specialisti medicine dela, strokovnjaki za zdravje in varnost pri delu

12.17

V januarju delo na domu opravljalo 40.000 zaposlenih

"Od decembra je obveščanje o delu od doma obvezno preko portala SPOT. Decembra oz. januarja je o tem poročalo 1.000 delodajalcev, delo na domu pa je opravljalo okrog 40.000 zaposlenih, je dejal Krištofelc.

12.15

Velik zalogaj za inšpektorat za delo

Epidemija je za delo inšpektorata za delo pomenila velik zalogaj, način inšpekcijskih nadzorov se je spremenil, podobno tudi prijave, dobili smo nove vloge, je povedal Krištofelc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
18. 02. 2021 21.07
-1
Edino merodajna primerjava je povprečno število umrlih v 5-letnem obdobju glede na leto 2020, jasno v procentualnem zapisu.... Potem pa to storite še za ostale države in boste presenečeni... Situacija je zelo primerljiva z ostalo EU in ni tako grozna, kot vam želijo mediji predstavit.... Mnogi boste celo razočarani, ker dejansko NE vodimo po umrljivosti.
Razumnež
18. 02. 2021 21.08
-1
Je pa res, da je za to potrebno malo računati, kar pa očitno našim ni preveč domače... Kdo pa sploh še razume statistiko. :)))
James Bond
18. 02. 2021 21.02
+0
..in kaj pravi Jajčasti o tem...kdo je kriv..Murglje!?...
turojen
18. 02. 2021 20.15
+2
S covidom ali zaradi.. najedel sem se vas, že zdavnaj..
picek petelin
18. 02. 2021 19.51
+0
Po podatkih na Covid-19 sledilniku je umrlo za virusom 3755 človekov :)
Wahl
18. 02. 2021 19.23
+1
Vsaj pri nečem Ivan zmaguje, za narod mu tako ni mar.
Razumnež
18. 02. 2021 21.09
-1
Spet boš razočaran... Smo na zlati sredini.
An ban pet podgan
18. 02. 2021 19.23
+2
Najbolje je vprašati grobarje koliko je bilo mrtvih prejšnja leta in ko je bila korona. Potem pa.............
spoštovanje
18. 02. 2021 18.53
+9
bil bi čas da nehate z levimi in desnimi, ker smo vsi v enem zosu
resslovenka
18. 02. 2021 18.51
+3
Med ostalimi "dosežki" te vlade, bi se reklo. Si zamislite, da bi se to zgodilo Marjanu Šarcu? Križali bi ga desničarji. 😎
abmam
18. 02. 2021 18.48
+2
Pa kje si ti našel preko 4000 smrti? Uradno je 3755!!! Ne podpihuj ognja!!
defodil
18. 02. 2021 19.04
+0
podatki v plavi tabeli vsakodnevnih novic, vir MZ, Nijz
abmam
18. 02. 2021 19.15
+3
Kako lahko potem pride do razlike 245 mrtvih? Na worldometru je drugačen podatek.
ico92
18. 02. 2021 19.29
-1
to si rekel kot da sami vejo kak pa kaj a pojma nimajo..poleg tega pa worldometer ni efikasni kot pa slovensko porocilo se ti ne zdi?
Brakedirt
18. 02. 2021 18.25
+3
ljudje umirajo medtem ko se komunajzl prereka z novinarji...
spoštovanje
18. 02. 2021 18.18
+0
Kanadska raziskovalca sta pozvala vlade, naj odložijo cepljenje z drugim odmerkom cepiva Pfizerja proti covidu-19, saj je že po prvem odmerku 92,6-odstotno učinkovito. Kratkoročno namreč cepljenje z drugim odmerkom prinaša le malo koristi, sta zapisala v pismu, objavljenem v reviji New England Journal of Medicine. Danuta Skowronski in Gaston De Serres sta ugotovitve utemeljila na dokumentaciji Pfizerja, ki jo je predložil ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA), poročanje Reutersa
mr_cat
18. 02. 2021 18.10
+0
Zanimivo kam dol so padli clanki o koroni...
spoštovanje
18. 02. 2021 18.23
+2
sta janša, počivalšek in ostali bolj aktualni...korona bo jutri z finskim in hrvaškim sevom na polno
94001
18. 02. 2021 18.09
+1
Vsaj po številu smrti smo prvi v Evropi, če drugje ne zmoremo.
svetskicovek3
18. 02. 2021 18.06
+1
vse to bo trajalo, dokler enemu ne odleti betica
deltex
18. 02. 2021 17.58
+0
Aja, od kod pa podatek, da smo presegli 4000 smrti? Po Covid sledilniku smo na 3755.
resslovenka
18. 02. 2021 18.50
+0
deltex
18. 02. 2021 17.56
-1
Beović je dosegla svoje, tudi s pomočjo SDS metod je postala predsednica Zdravniške zbornice in zdaj se lahko umakne. Škoda, da ni večkrat povedala svojega strokovnega mnenja, ampak je vedno podlegla vladi, ki se na stroko požvižga. In nikoli se ni uprla evidentnim neumnim ukrepom, ki sta jih izsilila predvsem Janša in Hojs.
Uporabnik1515261
18. 02. 2021 17.48
+4
A ni JJ rekel, da smo med najbolj uspešnimi! Malo poguglajte in boste našli le nekaj držav na svetu, kjer je za covid umrlo na mio prebivalcev preko 2000 ljudi. Na Švedskem brez ukrepov, 1200 umrlih za covid na mio prebivalcev
lnterReflections
18. 02. 2021 17.01
+7
Jaz ko gledam dnevno te epidemiologe kot je Bojana in njej podobni, imam občutek kot da gledam Kim Džon Una, ki se dnevno pojavi pred ekrani, strese par pravljic, ljudje pa pridno gledajo, ubogajo in poslušajo navodila.
hirajem
18. 02. 2021 17.38
+6
Bojana ni epidemiolog! Če misliš na Dr. Bojano Beovic
defodil
18. 02. 2021 17.50
-3
Bojana je bila leta ena od treh glavnih intenzivistov infektologov v Slo in ima ogromno znanja, po njeni zaslugi je prezivelo mnogo kriticno bolnih na intenz. odd. infekcijske klinike, komentatorji na 24 ur boste morali pa se leta in leta clanke brati, pa ji ne boste segli niti do gleznjev.
otocanka
18. 02. 2021 16.44
-2
Zaskrbljujoče je dejstvo, da je še vedno skoraj 1.000 ljudi vsak dan na novo okuženih, kljub temu, da v te številke povečini niso več všteti oskrbovanci domov za ostarele, ker so le-ti okužbo že preboleli oz. so že cepljeni.Ampak je 1.000 ljudi vsakodnevno okuženih delovno aktivnih oz. šolarjev. Sedaj zaključuje prva polovica države s šolskimi počitnicami, naslednji teden začne pa še druga polovica države s počitnicami. Glede na brezglavo mešanje in neupoštevanje pravil, se zna čez 14 dni drastično dvigniti število okužb.
hirajem
18. 02. 2021 17.39
+3
marmilan
18. 02. 2021 16.41
+4
testiranje na korona virus je en veliki nateg in naj nehajo lagat. Pravi strokovnajki, kot so pravi epidimiologi, dr. znanosti in pravi znanstveniki trdijo drugače.