Korona

'V tem času je pomembno, da svoje občutke sprejmemo in ostanemo hvaležni'

Ljubljana, 19. 12. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
7

Letos je sicer vse skupaj bolj približek normalnemu življenju. A prav zato je pomembno, da ob vseh težavah ne pozabimo tudi na vse dobre stvari in ljudi, ki nas obkrožajo. Ker bo treba letošnje praznike prilagoditi in omejiti druženje, so na NIJZ pripravili nekaj nasvetov za boljše počutje v tem času.

Ljudje smo socialna bitja in brez druženja seveda ni pravega prazničnega vzdušja, pogrešamo pa ga vsi. "Opažam, da je dosti anksioznosti, depresije in tesnobe med ljudmi," pove mimoidoči. "Lahko bi rekli, da je katastrofalno. Zaprto je vse, ljudje niso taki, kot bi morali biti," pove drugi. 

Zato je v tem času je pomembno, da imamo realna pričakovanja, se prilagodimo situaciji in jo sprejmemo takšno, kakršna je, pravi Helena Jeriček Klanšček, doktorica socialne pedagogike. "Pomembno je, da sprejmemo te svoje občutke, tudi negativne ali neprijetne, se o njih pogovorimo s kom, s svojimi bližnjimi ali s strokovnjakom. Po tem, ko jih sprejmemo, pustimo, da grejo in da pridejo tudi pozitivne misli, občutki. Življenje je valovanje, ni samo negativno in ni samo pozitivno."

Pozitivne občutke lahko krepimo tudi z osredotočanjem na dobre stvari, da smo hvaležni za tisto, kar imamo in se ne obremenjujemo samo s tistim, kar nam manjka. "Moramo znati videti te dobre stvari, biti hvaležni zase, za svoje bližnje. To moramo znati tudi bližnjim izraziti. Dostikrat namreč šele, ko nekaj izgubimo, ugotovimo, da ni vse tako samoumevno, kot se nam je morda zdelo prej," pove strokovnjakinja.

Vsak posameznik pa naj na prvo mesto najprej postavi sebe in svoje zdravje. "Če bomo mi dobro, če se bomo dobro počutili, če bomo zadovoljni sami s sabo in poskrbeli za svoje osnovne potrebe, potem bomo tudi lažje pozorni do drugih in jih sprejemali takšne, kot so. Tudi drugi so lahko v stresu in stiskah, zato je pomembno, da si vzamemo čas tudi za njih."

Hvaležnost, lepa beseda, pozornost in nasmeh nič ne stanejo, lahko pa nekomu polepšajo dan. Če pa ste v stiski in potrebujete pomoč vi ali vaši bližnji, je na voljo tudi precej brezplačnih številk.  "Številka 080 51 00 je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu, pa tudi druge številke, ki so morda specifične, če se soočamo z drugimi težavami,"  še svetuje Helena Jeriček Klanšček. 

Otrokom in mladostnikom je na številki 116 111 na voljo tudi TOM telefon. Še več kontaktnih številk pa je objavljenih na spletni strani NIJZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
19. 12. 2020 19.44
+1
Hvaležen sem, ker imamo tako vlado, ki je kršila ustavno pravice ljudi in jih zapirala v hišne zapore, kot kriminalce. Hvaležen, da so kaznovali brezdomca, ker je bil v času policijske ure zunaj in ker so kaznovali občana, ker je sedel z masko na klopci v parku. Najbolj sem hvaležen, ker ta vlada pada in bo prišla nova, ki ne bo kršila ustavnih pravic. Upam.
Periot222
19. 12. 2020 13.37
+1
PRAZNIKE STE ZE UNICILI KAJ BI SE ZDAJ RADI OD LJUDI?
Mađioničar
19. 12. 2020 10.23
+1
Joj kako ste pamerni novinarji
Jožajoža
19. 12. 2020 10.08
+1
ljudje,verjamite mi, da največ slabe volje v naše domove prinaša ta vladna koalicija ,še posebaj pa janša,hojs in logar.kacin je pa katastrofa. (kacin ima ograjo,rustikalno okoli bajte,katero si je prisvojil v ljUbljanski vojašnici ROZMAN STANE) v domovih za ostarele ,ko se ti pojavijo na TV, ljudje začno žvižgat,eni preklinjat,eni celo metat copate v tv.......
devlon
19. 12. 2020 09.34
+0
Hvalezen sem za bozicnico 1.3k
hotchilipoper
19. 12. 2020 08.35
-1
Hvaležni smo,ker lahko dihamo
Hellsrael
19. 12. 2020 08.24
-2
Hvalezni za...... To kar nam pocne jj