Korona

2663 novih okužb, vlada podaljšala ukrepe

Ljubljana, 07. 01. 2021 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar, Neža Pušnik, STA
Komentarji
1108

V sredo so ob 18.280 hitrih in PCR-testih potrdili 2663 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 1169 bolnikov, intenzivno nego potrebuje 189 oseb. 23 bolnikov je umrlo. Za prehod meje bo od sobote naprej veljal tudi negativen hitri test na covid-19, ne le PCR-test, pa je sporočil notranji minister Hojs. Ponovno bo dovoljeno opravljanje medicinske pedikure, geodetskih storitev in delovanje čistilnih servisov ter gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, znova pa se zapirajo muzeji in galerije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaostrovanje ukrepov
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Zaostrovanje ukrepov
  • Iz 24UR: Šole ostajajo zaprte
    03:19
    Iz 24UR: Šole ostajajo zaprte
  • Iz 24UR: Primerjava epidemije
    01:35
    Iz 24UR: Primerjava epidemije
  • Iz 24UR: Cepivo Moderne
    03:26
    Iz 24UR: Cepivo Moderne
  • Iz SVETA: Spoštovanje ukrepov na podeželju
    04:01
    Iz SVETA: Spoštovanje ukrepov na podeželju
  • Iz SVETA: Družinskim zdravnikom samo 10 odmerkov
    03:03
    Iz SVETA: Družinskim zdravnikom samo 10 odmerkov
  • Iz SVETA: Jutri ponovna ustavitev žičnic
    01:55
    Iz SVETA: Jutri ponovna ustavitev žičnic
  • Iz SVETA: Pritisk na bolnišnice narašča
    03:32
    Iz SVETA: Pritisk na bolnišnice narašča

 

Epidemiološke razmere v državi se slabšajo. Včeraj je bilo opravljenih 6.370 PCR-testov. Z njimi je bilo potrjenih 2.040 novih okužb, delež pozitivnih PCR-testov pa je znašal 32 %. Hkrati je bilo včeraj opravljenih tudi 11.910 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 623 novih okužb (5,2 %). Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 84 pacientov. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 95 pacientov. Na intenzivni negi se je zdravilo 189 pacientov. Skupaj je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 1169 bolnikov. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 19 oseb, v DSO-jih še 4, skupaj torej 23 smrti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na včerajšnji dan so zabeležili nove okužbe: Nova Gorica 48, Ajdovščina 27, Koper 63, Brežice 43, Krško 51, Novo mesto 44, Sevnica 37, Zagorje ob Savi 43, Črnomelj 32, Celje 82, Dravograd 30, Laško 31, Šentjur 42, Slovenj Gradec 44, Žalec 35, Murska Sobota 43, Kanj 60, Ljubljana 235, Domžale 54, Ivančna Gorica 32 in Maribor 85. 

Do konca včerajšnjega dne so opravili 2200 cepljen v UKC Ljubljana. Danes se cepljenje ob nezmanjšanem interesu nadaljuje na petih cepilnih mestih. 

Spremembe pri prehajanju meje: po novem veljaven tudi hitri test, a ni ga več možno opraviti na meji

 

Kot je na popoldanski tiskovni konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se vsi obstoječi odloki glede omejitve gibanja podaljšujejo. Sprememba pa je pri prehajanju državne meje, saj je bil za vstop v državo brez karantene do zdaj veljaven le negativen PCR-test, s soboto pa bo dovolj tudi negativen hitri test. Z istim dnem se na meji tudi odpravlja testiranje s hitrimi testi. 

Danes sprejete spremembe odloka po Hojsovih besedah ukinjajo izvajanje hitrih testov na mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote naprej teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal Hojs.

Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Na novinarski konferenci je Hojs odgovoril tudi na dileme tistih, ki prehajajo občinske meje zaradi zdravstvenih pregledov, pa jim je neprijetno policistu v dokaz za upravičenost prehoda kazati zdravstveno dokumentacijo. Kot je dejal, za prehod občinske meje zdravstvene dokumentacije ni treba kazati. Dovolj je izpolniti poseben obrazec, ki so ga pripravili na ministrstvu, na katerem se zgolj napiše namen prehoda. Pri tem seveda vsak "pod kazensko odgovornostjo jamči, da je tisto, kar je napisal, verodostojno", je opozoril.

Ponovno dovoljena medicinska pedikura

Odprtje kozmetičnih salonov-2

Vlada je na današnji seji še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Poleg tega je Vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še geodetske storitve, gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, medicinsko pedikuro in čistilne servise.

Šolanje v osnovnih in srednjih šolah bo tudi v prihodnjem tednu potekalo na daljavo. 

Prevzem gradiva v knjižnicah mogoč, od sobote spet zaprti muzeji in galerije

Z odlokom vlada zapira vse muzeje in galerije v državi ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. 

Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju vseh higienskih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Število oseb na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je omejeno na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene odprte javne površine ali na enega uporabnika, če je ograjena odprta javna površina manjša od 30 kvadratnih metrov.

Odlok začne veljati v soboto in velja do 15. januarja.

Narodna galerija

Ukrepa obvezne uporabe zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih ter obveznega razkuževanja rok se podaljšata do 15. januarja, prav tako ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala tudi prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Za vozniška dovoljenja velja, da se do 28. februarja podaljšuje veljavnost le tistih, ki so oz. bodo potekla v obdobju od 16. novembra 2020 do vključno 15. januarja. Enako velja za izkaznice o vozniških kvalifikacijah ter za teoretični del vozniškega izpita.

Povezava med smrtjo in cepljenjem ni verjetna

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci tudi sporočil, da je strokovna komisija podala mnenje, da povezava smrtjo in cepljenjem ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja proti covidu-19,  ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem. Komisija je sestavljena iz štirih članov: strokovnjakov s področja infektologije in epidemiologije, kardiologa internista in predstavnika Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Nacionalni inštitut za javno zdravje je namreč v začetku tedna prejel prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem proti covidu-19 v enem od domov za starejše. Ministrstvo za zdravje je zato v torek imenovalo komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti covidu-19 in smrtjo osebe, da bi podala oceno, ali gre za vzročno povezanost. 

Ajdovski župan Kacina postavil na laž

Sicer je po Kacinovem prepričanju problem širjenja okužb predvsem zelo individualen, saj lahko virus prenašamo le sami kot posamezniki. To se po njegovih navedbah dogaja predvsem, ko smo bolj sproščeni, zato je tega v delovnih okoljih manj, v okviru zasebnih druženj pa vedno več. Kot je poudaril, je pomembno, da se zaščitnih ukrepov držimo dosledno ves dan.

Ob tem je Kacin omenil zadovoljstvo nekaterih županov z njegovimi sredinimi izjavami, da ljudje na podeželju maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, saj da so v njih videli solidarnost pri prizadevanjih za ozaveščanje ljudi. Opravičil se je tistim, ki so jih njegove besede prizadele in dodal, da večina ljudi ukrepe spoštuje, ne pa vsi.

Visoko število okuženih v Posavju po Kacinovih navedbah "seveda ni posledica prenosa iz urbanega okolja, to se dogaja v lokalnem okolju".

V Ajdovščini so v sredo prvič opravili množično testiranje, skupno so odvzeli 119 brisov, od tega je bilo pozitivnih 11 ali 9,2 odstotka. V sredo so v ajdovski občini sicer zabeležili 27 okužb z novim koronavirusom, obolelih pa je v tem trenutku 252. Skupno je covid-19 doslej v občini prebolelo 593 oseb, umrl pa ni noben bolnik s covidom-19.

Izpostavil je še občino Ajdovščina, ki da prav tako izstopa po visokem številu okužb. "Gre za posledico neustreznega ali premajhnega nošenja zaščitnih sredstev, se pravi mask," je bil jasen. A ga je tamkajšnji župan Tadej Beočanin kmalu postavil na laž. Visoko število novih okužb v zadnjih dneh na območju Občine Ajdovščina je posledica vdora in širjenja novega koronavirusa znotraj Doma starejših občanov in ne izvira iz množičnega druženja, je poudaril v odzivu. 

Visoko število odkritih okužb je tudi posledica množičnega testiranja občanov ter testiranja vseh zaposlenih v vseh največjih ajdovskih podjetjih. Samo do srede so opravili več sto hitrih testov v številnih podjetjih v občini, ki zaposlujejo tudi delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, ki so se po prazničnih obiskih vrnili na delo.

Sicer pa je v Domu starejših občanov trenutno okuženih 52 stanovalcev, sem pa še niso šteti tisti, ki so bili danes testirani. Velika večina izmed okuženih stanovalcev je bila pred potrditvijo okužbe tudi prvič cepljena in nihče med njimi nima znakov ali težjih zapletov bolezni, je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko.

"Kot občina spremljamo okužbe z novim koronavirusom po samih parametrih in po nobenem izmed preučevanih parametrov ne opažamo kakršnihkoli odstopanj od krivulje okužb ne po vaseh, delodajalcih ali družbenih skupinah. Povsod gre za neke povprečne vrednosti okužb, ki so razpršene med prebivalstvom," je še dejal Beočanin.

Koronavirus pasica november


SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.03

Prepoved treningov za rekreativce

Treningi bodo od sobote dovoljeni le za vrhunske in poklicne športnike ter v starostnih kategorijah kadeti in mladinci.

16.58

Vrtovec: Z jutrišnjim dnem se prepoveduje uporaba žičniških naprav po vsej državi

Javni potniški promet v omejenem obsegu še vedno ostaja odprt. Z jutrišnjim dnem je uporaba žičniških naprav po vsej državi prepovedana, je povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. "Iskreno se opravičujem za to odločitev, a sam se kot pristojni minister zavedam, da čeprav nas je zima obdarila z obilico snega, je epidemiološka slika zelo težka in zaskrbljujoča, zaskrbljujoče so tudi napovedi. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev za bolnišnice," je pojasnjeval Vrtovec. Profesionalni športniki bodo za treninge in tekme žičniške naprave še vedno uporabljali.

16.56

Hojs: Za to, katero izjemo uveljavljamo ob prehodu občinskih meja, jamčimo z lastnim podpisom

Ob prehajanju občinske meje zaradi zdravniških pregledov ni treba kazati dokumentacije, ki razkriva zdravstveno stanje oziroma diagnozo, treba je le na izjavi zapisati, katero izjemo uveljavljamo, za to pa jamčimo z lastnoročnim podpisom.

16.51

Hojs: Za prehajanje državne meje bo po novem veljal tudi negativni hitri test

Omejitev gibanja še naprej ostaja v veljavi, in sicer do 18. januarja, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Glede prehajanja zunanje meje pa sprememba, odlok začne veljati v soboto, 9. januarja: po novem je možno prehajati mejne prehode z obema testoma, tako z negativnim PCR-testom na covid-19 in hitrim testom. Hitri test mora biti narejen v državah članicah EU, PCR-test pa bo možno narediti tudi v tretjih državah, ki so že nekoč bile objavljene na spletni strani NIJZ. Od sobote dalje hitrega testa na meji ne bo več mogoče opraviti, je povedal Hojs, torej če ga nimaš, je edina možnost karantena.

16.36

Vlada podaljšala vse obstoječe odloke

Vlada je podaljšala vse obstoječe odloke, kar pomeni, da se otroci (vsaj do 18. januarja) še ne vračajo v šole. Še vedno pa velja, da zbiranje ljudi v šolah s prilagojenim programom ni več prepovedano, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
08. 01. 2021 18.10
Ja kako pa to zdaj 2663? A jih niso naročili 2899 na ravbarkomandi!? Bodo Janez znoreli!?
Sickomania
08. 01. 2021 13.34
+1
Janez rushiti idi tam rajše bureke prodajat na železniško v grosuplju , imate tam family biznis , nam pa daj že mir!
akize
08. 01. 2021 09.20
+3
Stalni začasni ukrepi 😅
Ashleey
08. 01. 2021 08.56
+1
Se zmer ne vem kaj je tole z maskami?? Od 16.12 niso vec obvezne a zdej pa spet kr neki??
Watasse
08. 01. 2021 08.55
+0
te noge na sliki res potrebujejo pedikuro iz zdravstvenih razlogov...
Moncsa
08. 01. 2021 08.19
+10
Slika nič ni slabša, vi delate 3x toliko testov, kot prej.
Medo1964
08. 01. 2021 09.15
+1
Koevrov loVcmesar
08. 01. 2021 08.10
+7
Fitnesi, bazeni, pedikura so lahk odprti tehnične trgovine, ki pa so potrebne pa so zaprte.
Medo1964
08. 01. 2021 09.16
GROM10
08. 01. 2021 09.32
+1
V tehnične trgovine se je Covid 19 naselil in ne gre ven ,ker čaka naslednika Covid 21.
okej
08. 01. 2021 08.06
+14
Edino Slovenija že tri mesece muči svoje otroke doma in uničuje njihov psihični in socialni razvoj, strašem pa onemogoča delo! Pa ni niti en otrok hospitaliziran!
Kačon Jelko
07. 01. 2021 21.59
+13
Dragi državljani, opravičujem se vam za vse nevšečnosti, ki vam ga povzročamo z našo nesposobnostjo, predvsem pa z izpolnjevanjem vsakodnevnih ukazov s strani maršala Twita. Priznam, naši vladi se je čist odpeljalo, izgubili smo kompas...in zato nam ni preostalo nič drugega kot pa da krivdo prevalimo na ljljudstvo, čeprav to ni krivo, saj pa vsepovsod vidimo, da narod spoštuje ukrepe, čeprav so mnogi skregani z logiko...druga kot to in da vsaki drugi dan spreminjamo lastne ukrepe nam nažalost več ni preostalo...naj čimprej pride pomlad, da virus izveni...
Moncsa
08. 01. 2021 08.23
+3
... Ustavitev sirjenja bomo seveda pisali na račun cepiva, da upravičimo milijone, kar zapravljamo za nakup.
pomlad 2020
07. 01. 2021 21.59
+6
Maske na prostem ne bom nosila iz zdravstvenih razlogov. Vsa usta imam vneta že od sredine oktobra. En mesec že hodim okrog zdravnikov.
akize
08. 01. 2021 09.19
+4
gripson
07. 01. 2021 21.58
+2
izgleda, da je jansha preveč dobival reklamo za podaljšanje svojega oneta, pa misli da bo zrasel...
riss
07. 01. 2021 21.57
-4
Levičarska RTV SLO in Erika v Tarči, sta ponovno dobili pravo lekcijo, ko so spet hoteli prikazati najcenejšega ponudnika hitrih testov, kot ene prevarante. Na koncu so jim pa naredili reklamo, ki je več vredna od vrednosti testov. Ampak v oddaji v živo se včasih scenarij ne izide. Mogoče je manjkal heroj Gale, so pa privlekli nesposobnega Štefaneca, ki je komentiral ustreznost testov. To pove pa res vse.
Watasse
08. 01. 2021 09.14
+1
po drugi strani je pa Jansa minister za zdravje, tako da...
GROM10
08. 01. 2021 09.37
Kar je res je res, minister za zdravje že ve kaj dela. Minister je izobražen in šolan ima dr. naslove in titule z nekaj letno prakso ,tako ,da ima vse pod nadzorom.
Rde?a barva
07. 01. 2021 21.56
+2
Dragi tovariši in tovarišice, samo še 8 dni...
Ashleey
07. 01. 2021 21.51
+9
Ukrepa obvezne uporabe zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih... O kaksnem ukrepu mask govori ce so povedal da se na prostem ne nosijo ce lahko zagotovis 2 metra razdalje.. Kaj je spet to za ena nebuloza?
jbtjbt
07. 01. 2021 21.53
+5
Mogoče so že cepljeni,pa so to stranski učinki🤢🤮
Ashleey
07. 01. 2021 21.53
+10
In zakaj minus ce je pa res.. Od ne vem katerega decembra se maske na prostem ne rabijo nosit ce zagotovis 2 metra razdalje.. Zato tvoj minus kdorkoli ga je ze dal ni na mestu..
Slava Rodu
07. 01. 2021 21.46
+6
Dobro se trži vse skupaj na osnovi Velike Laži, toliko huje, ko si bo pozneje narod prišel gor. Maske, maske, hahaha, pa ko bodo po ceplenju čez par let ljudje.., to bo še Veselica
jbtjbt
07. 01. 2021 21.46
+11
ČE BI BIL VIRUS TAKO NEVAREN,BI SE NAJPREJ CEPILA VLADA IN BOGATUNI,NE PA DSO IN RAJA,LJUDJE SPREGLEJTE
GOTOVI STE
07. 01. 2021 21.45
+12
Jaoooo tale vladaa. Prvo cepi ljudi pol jih pa testira za virus. Seveda da so kuzni, ce ste jim ubrizgal kovid butare
pepe bolcev
07. 01. 2021 21.41
+4
Boombaar
07. 01. 2021 21.38
+9
Že dolgo niso za dva dni odprli pedikure...
mit75
07. 01. 2021 21.34
+5
Zaradi beda kov ki sprejemajo vse te 95 procentov ne življenjske odloke, že dolgo delajo samo nasprotno, ker ljudje več sploh ne upoštevajo ukrepov,zato pa nam krivulja ne pada in bo samo še rasla. V Avstriji so vse trgovine odprte ljudje normalno nakupujejo samo maske uporabljajo pa stvar funkcionira.
VAREN
07. 01. 2021 21.41
+3
Hondavfr800f
07. 01. 2021 21.41
+7
Ne nabijaj nekaj v 3 dni, Mirodajni so dsamo podatki, koliko oseb je v bolnišnični oskrbi in na intenzivni negi, vse ostalo so laži in zavajanje z lažnivimi testi. Pa še v bolnišnicah bi bilo potrebno nepristransko prevderiti, če so podatki točni....Aletos pa ni nihče zbolel za navadno sezonsko gripo ?