Korona

Potrdili 1189 novih okužb. Cilj samotestiranja 'še 11 tednov šole ohraniti odprte'

Ljubljana, 07. 04. 2021 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, Maruša Slana, STA
Komentarji
1376

Znani so najnovejši podatki glede epidemiološkega stanja v Sloveniji. Pristojni so včeraj ob opravljenih 4812 PCR-testih potrdili 1189 novookuženih. Delež pozitivnih tako znaša 24,7 odstotka. Opravili so tudi 29.361 hitrih antigenskih testov, a podatka o deležu pozitivnih ni, saj te dodatno preverjajo še z zanesljivejšimi PCR-testi. Umrli so trije bolniki s covidom-19, v državi pa imamo trenutno 13.271 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na določenih šolah dober odziv za samotestiranje
    02:35
    Iz 24UR: Na določenih šolah dober odziv za samotestiranje
  • Iz SVETA: V ponedeljek vrnitev v šole
    02:33
    Iz SVETA: V ponedeljek vrnitev v šole

 

Pristojni so v Sloveniji v torek izvedli 4812 PCR-testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bilo pozitivnih 1189 primerov. To predstavlja 24,7-odstotka vseh opravljenih testov, kar je precej več kot dan pred tem, ko je bil ta delež 14,5-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 29.361 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa jih še dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi in število pozitivnih tako ni znano.

Umrli so trije bolniki s covidom-19.

V državi imamo trenutno 13.271 aktivnih primerov okužbe. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh po podatkih Covid-19 Sledilnika znaša 895,4, vlad pa je medtem objavila, da je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb 889, kar je nižje kot dan prej, ko je znašalo 943.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 pojasnila vladna govorka Maja Bratuša, uradni epidemiološki podatki kažejo, da 14-dnevna incidenca oziroma pojavnost okužb na ravni države še vedno ostaja visoka – znaša 629,2. Najvišja je v goriški, savinjski in koroški regiji. Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je sicer najvišje v goriški regiji.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO), je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 287.010 oseb, z dvema pa 119.209 oseb oziroma 5,7 odstotka prebivalcev.

Bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19 potrebuje 581 bolnikov, 131 se jih zdravi na intenzivni negi. Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 71 oseb, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 60, je razmere glede hospitalizacij navedla Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco. V primerjavi z dnevom prej je tako hospitaliziranih osem bolnikov s covidom-19 več, eden manj pa je na oddelkih intenzivne nege.

V UKC Maribor je hospitaliziranih 112 covidnih bolnikov, od tega jih 28 potrebuje intenzivno nego. 

Iz Splošne bolnišnice (SB) Celje so medtem javili, da zdravijo 76 bolnikov s covidom-19. 15 jih potrebuje intenzivno terapijo, pet pa so jih v zadnjem dnevu odpustili v domačo oskrbo. Doslej je v celjski bolnišnici umrlo 415 covidnih bolnikov. "Pazite nase, držite se ukrepov in skupaj nam bo uspelo," so dodali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bodo predvidoma do konca aprila zaključili z deli v 3. nadstropju starega kirurškega bloka, kjer prostore urejajo za sprejem do 50 bolnikov s covidom-19, ki ne potrebujejo intenzivne terapije. Trenutno imajo te bolnike na internem oddelku. Tam je danes 15 bolnikov s covidom-19, še dva sta na intenzivni terapiji.

Na današnji redni vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar. Uvodoma je izpostavil, da danes obeležujemo svetovni dan zdravja, ki tudi letos mineva luči novega koronavirusa. Ob tem se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem.

Na vprašanje, zakaj Slovenija (še) nima enotnega seznama zainteresiranih za cepljenje, ko pa smo vedeli, da prihajajo nove pošiljke cepiv, je minister dejal,  da so v strategiji cepljenja posebej uvrstili najvišje na lestvici tudi vse kronične bolnike. Po njegovih besedah zato ne more biti univerzalnega seznama, ker je presoja, kdo je prioritetno upravičen do cepljenja, odvisna tudi od osebnega zdravnika, ki pozna posameznega bolnika.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji doslej skupno potrdili 221.889 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Covid-19 Sledilnika je bilo doslej skupno hospitaliziranih 15.598 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, umrlo pa je 4092 oseb s covidom-19.

Pripravlja pa se tudi posebna cepilna aplikacija, je zagotovil, "s katero želimo narediti proces cepljenja transparenten in učinkovit". Povezana pa bo tudi s sistemom eRCO. Naknadno pa je še dejal, da pripravljajo več aplikacij, prva bo zaživela po 15. aprilu, vzpostavitev tiste, ki bo celostno pokrivala cepljenje, pa načrtujejo do konca meseca.

Kar se tiče uporabe cepiva AstraZenece, Poklukar pravi, da bo Slovenija sledila priporočilom Evropske agencije za zdravila (EMA). "Danes zvečer imamo ministri za zdravje sestanek na to temo," je dejal. Vse 'izsledke' oziroma predloge pa bo nato podal domači strokovni skupini.

Kar se tiče vračanja otrok v šole po 11. aprilu, v teh dneh - tako zdravstveni minister - pripravljajo vse za uporabo hitrih testov, ki omogočajo samotestiranje učencev. "Sledimo vzoru držav, ki so te teste že uvedle," je zatrdil, ob tem pa naštel Avstrijo, Češko, Anglijo ... Po njegovih besedah pri tem sodelujejo tudi z ministrstvom za šolstvo. Šole pa naj bi danes sporočile morebiten interes za tovrstno testiranje. "Če bo potekalo vse tako kot mora, je v petek planiran sestanek z ravnatelji srednjih šol, kasneje pa še osnovnih." Kakšen je doprinos takšnega testiranja, pravi, da je dobrobit v vsakem izločenem pozitivnem oziroma zmanjšanju okužb. "Cilj je na ta način ohraniti odprte šole naslednjih 11 tednov."

Na vprašanje, kako danes poteka cepljenje s cepivom AstraZenece, ter ali drži, da je to prekinjeno, pa je Poklukar odgovoril, da se cepljenje nadaljuje. "Dejstvo je, da ta trenutek ni nobenih odločitev ali zavez, da se s tem cepivom ne bi cepili." Kar se tiče neenakosti oziroma (ne)dostopnosti cepiva za vse zainteresirane, predvsem v luči pogojev za prečkanje meja, pa je dejal, da se obetajo večje pošiljke cepiv.

Kaj pa bo pomenilo, če EMA zavrne nadaljnje cepljenje z AstraZeneco – predvsem za tiste, ki so že prejeli prvi odmerek? "Tukaj gre za strokovna vprašanja in sledili bomo odločitvam in priporočilom EME in naše strokovne skupine," je povedal minister. Ob tem je dodal, da se 12 tednov od prvega odmerka za prve cepljenje s tem cepivom sicer izteče konec aprila, ter da ne more prejudicirati, kako se bo EMA odločila.

V Sloveniji ob cepljenju z AstraZeneco (zaenkrat) še ni bilo primera eventuelnih krvnih strdkov. "Verjamem, da če bomo upoštevali navodila stroke, tega tudi ne bo." Kar se tiče (ne)možnosti izbire cepiv, pa je povedal, da je v tem trenutku večji izziv sama dostopnost cepiv. Po besedah ministra Poklukarja je tako pomembno, "da si prijavljen na cepljenje".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimanje za samotestiranje zaenkrat izrazila okoli petina dijakov in učencev zadnjega triletja

Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Na ministrstvu ob tem pravijo, da ne gre še za dokončno opredeljevanje za samotestiranje, ki bi ga sicer dijaki in učenci prostovoljno izvajali doma. 

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov podpirajo, saj da bi lahko prispevalo k zmanjševanju prenosa okužb, nasprotujejo pa temu, da bi bila njegova izvedba prenesena na šole oziroma učitelje. Ti namreč za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako odvzemanje brisov ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi, so opozorili v sporočilu za javnost.

OZS pred novim odločanjem o ukrepih s pismom ministru za zdravje

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pred ponovnim odločanjem vlade o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov, ki ga je pričakovati v teh dneh, naslovili pismo na ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled ni rešitev, so zapisali.

"Virus je med nami že več kot leto dni. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled po našem prepričanju ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je namreč še več dela na črno, s tem pa še več okužb," piše v pismu Poklukarju, pod katerega se je podpisal predsednik OZS Branko Meh.

Kot je opozoril, izkušnje iz prvega in drugega vala kažejo, da se v času zaprtja storitvenih dejavnosti, denimo frizerske, kozmetične, avtoservisne ipd., enormno poveča delo na črno. To pa hkrati pomeni, da se ne spoštujejo ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, posledično je tveganje za prenos okužb še večje.

Mali obrtniki in podjetniki so v vedno globljih eksistenčnih stiskah. Nekateri so z odlokom zaprti celo več kot sedem mesecev. Delajo na črno, da lahko preživijo sebe in svoje družine. Kaj je torej bolje - jim pustiti delati pod določenimi pogoji ali jih z ukrepi 'siliti' v delo na črno, se sprašujejo na OZS. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
07. 04. 2021 20.30
-9
eden redkih sem bil danes v LJ kateri je hodil na prostem brez maske, seveda mi maska nagaja ker imam zelo bujno brado ter ''Cankar'' brke :D
defodil
07. 04. 2021 21.45
+9
Damjan kolenc
07. 04. 2021 21.45
+10
Uporabnik1929613
08. 04. 2021 08.15
+7
Killing floor
08. 04. 2021 08.25
+8
A potem ko v kafani jes burek si brises roke v brado in jo hkrati se namakas v kavo?
burekkafana78
08. 04. 2021 12.55
-5
ohohoho komentarji na nivoju popoldanskega programa v OŠ! Osisaj, jup napiše se ošišaj, aja vem ti pogana šele malo puheka in ne veš kako se napiše. Znaći Taliban, mhm seveda rasizma ne sme primankovati v majhnih beticah. Niko, ja tudi to delam, potem grem pa še plesat, da vse šprica od nje po celem lokalu in to v lokalih kateri so zaprti,, sploh ne veš kako je to fajn! Ne vem smilite se mi realno, od teh komentarjev, vidi se vam kako ste že "zacopan" od vsega kar se piše po novicah in na internetu!
Killing floor
08. 04. 2021 15.54
+6
burekkafana78
08. 04. 2021 17.04
-3
pa kva ma Krek veze, človek, pojem ti Kreka, namalejte si ga v tri prelepe ter vse leve in desne ter vso politiko, ter še vašo atalentirano estradno smetano!
Killing floor
08. 04. 2021 17.51
+6
burekkafana78
08. 04. 2021 19.11
-3
težko, ker je že 9 let v grobu, loh pa tebe!
grozjak
07. 04. 2021 20.08
+1
V pravih diktaturah, so z korono že opravili....zgrda, pa vendar...
borisss
07. 04. 2021 20.19
+1
Nimiuseen
07. 04. 2021 21.34
-1
Ponovno rammbutlstein piše kletne nebuloze. Lepo, da opravilni nesposobnež s prazno glavo brez razuma dokazuje svojo nadneumnost.
tutp
07. 04. 2021 19.53
+3
Dragi Slovenci leto dni norije je za nami in gremo naprej. Stanje danes..izvolite....Evo po norenju motorke..kradljivih babic..grosuplje gozda..danes v koper vnukinja pokončala babico. Sej Vam pišem cele dneve to. Poleti ko bomo zaprti pa mamice z vozički pred parlament. Trga se ljudem. Da. Teli pa poročajo o številkah. Oblasti dol visi.
grozjak
07. 04. 2021 20.07
-4
Kaj ni lepo modrovati tja v tri krasne, medtem, ko nisi za prav nič odgovoren....
defodil
07. 04. 2021 21.46
+3
dragi Jure, si morda ze slisal, da je imela storilka ze vec let psihicne tezave?
tutp
07. 04. 2021 21.57
+1
bojer
07. 04. 2021 19.45
+2
Še kakšen dan in bodo rezultati okužb na višku oziraje se na dejstvo, da se v družini pač ne moreš okužiti ves dan.
grozjak
07. 04. 2021 20.09
+2
Kako ne? Meni je uspelo okužiti tri družinske člane😏
bojer
07. 04. 2021 20.26
+3
Rammstein, pomežik komentarju, ki tudi lahko nasmeje.
blazter
07. 04. 2021 19.39
+2
Ponovno negativen test- v 5 dneh. Do zdravnika pa nikakor. Ker smrkam, me boli glava in imam vročino. Izgleda, da se pri nas niso v ZD cepili?
grozjak
07. 04. 2021 20.10
+1
Zd so zgodba zase.....počasi bo potrebno ukiniti specialistom te portirje!
defodil
07. 04. 2021 21.49
se kaj, razen nahoda, vrocine in smrkanja? ce nimas drugih tezav, ti svetujem nosni dekongestiv in antipiretik, ce imas pa se druge tezave, pa jih povej IOZ
Nives Frank
07. 04. 2021 19.20
+2
Dajte že enkrat nehat testirat z testi. ki niso sigurni tako kot maske katere niso zamenjane vsaj vsak dan.
vks
07. 04. 2021 19.10
+1
Pa treba je denar sluzit, pa ce tudi na ceno zdravja. Velja za stevilke iz bolnisnic.
tutp
07. 04. 2021 19.00
+5
Oni sestankujejo mi se tukaj kregamo. Ob 22 uri pa domov. Sosednji članki govorijo danes o migrantih. Pri nas v državi folk izgubil službe..pol stvari ne dela..ljudje vlagajo vloge na csd in to v nabiralnik. Notri ne smejo. Imamo 300.000 revnih v državi. Briga njih. Edino Hojs bo pa zdaj zaostril politiko azila. Sploh več ne bodo smeli zaprosit. KONEC JE S TEM.
Kritik1900
07. 04. 2021 18.37
+0
Super, poznam 4 družine, ki jim je covid prinesel otrok iz šole, zdej pa vsi veselo doma furajo karanteno
grozjak
07. 04. 2021 18.39
-7
Kaj takega sekte koronazanikovalcev z sedezem v butalistanu ne bo prepricalo v dobrobit ukrepa....
defodil
07. 04. 2021 18.53
+2
ha ha, jaz jih poznam še bistveno več, ker se s tem srečujem pri vsakdanjem delu:)
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.31
+2
dobro. jaz sem se sam cepil. dokažite nasprotno ali pa čaoooo
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.33
-1
aja .. če se vi ne cepite z tem istim ne smete nikamor. in dolžni ste dokazovati. jaz pa vam ne rabim dokazovat ker sem bil na ta svet postavljen da rešim vas ne pa sebe " v stilu billy gates"
defodil
07. 04. 2021 18.33
-5
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.34
+1
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.34
+0
igram igro z njihovimi pravili. zdaj morajo oni od mene kupiti cepivo.
grozjak
07. 04. 2021 18.35
-2
Zelo slaba šala....tako slaba, da sem ti celo verjel, da si se res z nečim.....cepil🤣🤣🤣
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.35
+1
defodil
07. 04. 2021 18.55
+0
koga briga, če si se ti cepil ali ne, ali je to samo hec, pa pejmo se mal hecat, ane???
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 18.29
+1
naslednja poteza omogočeno samostreljanje?
tutp
07. 04. 2021 18.28
+11
Tale rammstein po vseh nas pljuva. Nič ne smeš napisat nazaj..
grozjak
07. 04. 2021 18.29
-12
defodil
07. 04. 2021 18.30
+2
Zasedena
07. 04. 2021 18.38
+1
tutp
07. 04. 2021 18.55
+1
Parfum eni so strašno nekulturni. Vtikajo se. Ne smeš nič napisat nazaj. 👍👍👍
Zasedena
07. 04. 2021 19.00
+3
ja res je . saj me ne moti ce kdo komentira nazaj ampak naj bo vsaj kolic kaj spostljivo
grozjak
07. 04. 2021 19.02
-3
grozjak
07. 04. 2021 18.28
-2
Kdo je za in kdo je proti: vašemu otroku zaukažejo pljuniti na vatirano palčko, brez da to objavi na instagramu!
defodil
07. 04. 2021 18.31
+3
grozjak
07. 04. 2021 20.12
+2
Se pravi, peterica ne dovolite, če ne sme objaviti na instagramu
Leva feltna
07. 04. 2021 18.26
+7
Kje je clanek o austtiji, kjer je vrhovno sodisce zavrnilo pcr test da ni merodajen in z tem pade vse?
grozjak
07. 04. 2021 18.29
-5
vonbongo
07. 04. 2021 18.21
+4
Bruhahahaha keri izrojenci " Minister za notranje zadeve Aleš Hojs med tretjim valom epidemije vabi učence in dijake na tekmovanje o slovenski zgodovini po podobi SDS." 😭😭🇸🇮🇸🇮🇸🇮
grozjak
07. 04. 2021 18.23
+4
Ce je to res, potem so globoko zabredli.....
vonbongo
07. 04. 2021 18.37
+1
Zabredli ????? Saj to hocejo ze 20let+ , zdaj so na oblasti in bojo to izvedli ;)
štrekeljc
08. 04. 2021 10.43
Bratranec od Refika
07. 04. 2021 18.14
-7
Za nas levičarje virusa ni in smo mirni...🤸
borisss
07. 04. 2021 18.15
+5
vonbongo
07. 04. 2021 18.15
+3
Bratranec od Refika
07. 04. 2021 18.17
-2
grozjak
07. 04. 2021 18.31
-1
Boriss, kako lepo je, ce si ves čas omikan, kajne😉
zibertmi
07. 04. 2021 18.13
+5
zanimiva pojasnila avtorjev platforme covit sledilnika,premalo podatkov za jasno sliko učknkov ukrepov.zakaj ni vseh podatkov.janez ima zaklenjene.gorenjak bo zopet govoril ,da so upoštevali zgolj stroko ,kot prejšnji teden,pa najmanj o maskah na prostem strokovna komisija ni dala nasveta.
vonbongo
07. 04. 2021 18.07
+9
Oh Janez , grdo bos padel na volitvah in sodiscih ;) 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
tutp
07. 04. 2021 18.02
+5
Pfizer je razvil cepivo za mlajše od 12 let. TUDI TA PRISILA STARŠI KMALU SLEDI. Pa noben o nobenih zarotah ne govori. Eto.
grozjak
07. 04. 2021 18.09
-5
borisss
07. 04. 2021 18.12
+5
Razsštelan sam teb uredu ta kovid seka u glav vidim..a.si na kakšnih dodatkih mi zaupaj??
Moncsa
07. 04. 2021 18.12
+6
Rammstein od česa bomo rešeni? Otroci niso ogroženi, in cepljeni ravno tako se okužijo in širijo okužbo naprej. S tem da so manj previdni kot necepljeni. Torej?
vonbongo
07. 04. 2021 18.16
+1
Mon Z cepljenje se bomo resili komunistov , ki lovijo Janeza 😭😭😭🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
tutp
07. 04. 2021 18.17
+3
Gospod boris vse izziva ta pevec danes. Ne se sekirat. Provocira.
tutp
07. 04. 2021 18.18
+2
Mojca zeza Vas zanalašč. Mene tud zajebava.
grozjak
07. 04. 2021 18.26
-6
Ne zezam se, resno mislim, da ste pritegnjeni. Kaj resno mislite, da lahko pljuvate po komerkoli in da nihče ne bo udaril nazaj??? Odrastite ze, mevže😉😋
tutp
07. 04. 2021 18.29
+2
tutp
07. 04. 2021 18.30
+1
grozjak
07. 04. 2021 18.33
-2
V redu je, dokler ne napišeš #butalc#, pa še to ne za vse enako😉😋
defodil
07. 04. 2021 19.02
+2
Moncsa, delaš morda v kovid ambuanti? Ne? V bolnišnici? Ne? Si že videla hudo bolnega otroka v letu 2020? Ne? Takega, ki je bil iz ambulante napoten v bolnišnico? Ne? No vidiš, jaz imam pa na vsa ta vprašanja odgovore DA, tako da vem, da so lahko tudi otroci ogroženi in tudi vem, da cepljeni otroci bistveno manj širijo okužbo naprej, če bi pri cepljenih sploh do okužbe prišlo. Cepljeni in necepljeni otroci so pa enako previdni/neprevidni, nekatari se cepijo proti ošpicam, nekateri proti noricam, o tem odločajo starši, otroci seveda nimajo pojma, zakaj se jih špika.
tutp
07. 04. 2021 18.01
+9
Otrokom je marsikaj odvzeto. Faks sedi doma. Zdaj bodo otroci palčke rinil.v nos. Ni ok. Trenirat ne smemo nič be smemo. Črna kronika polna vsak.dan. Zdaj boste z ženo lahko šli na sprehod po 22 uri. Če se skregata pa kazen dobite. Eto. In un pevec nemški.dol piše da pišem proti politiki. Ejejej
grozjak
07. 04. 2021 18.04
-10
Nope, napisal sem, da pišes populistične oslarije in nebuloze, ki jih ljudje hočejo slišati, vendar nimajo nobene veze z realnostjo