Korona

V sredo 1335 novih okužb, delež angleškega seva se še naprej povečuje

Ljubljana, 01. 04. 2021 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Maruša Slana, Tina Švajger, STA
Komentarji
890

Ob opravljenih 5622 PCR-testih so pristojni v sredo potrdili 1335 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 23,7 odstotka. Hospitaliziranih je 518 bolnikov, od tega 108 v enotah intenzivne terapije, umrlo je sedem oseb s covidom-19. Na slabšo epidemiološko sliko v državi pomembno vpliva tudi hitro širjenje angleške različice virusa, katere delež se v analiziranih vzorcih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano vztrajno povečuje. Skupaj so jo doslej sicer potrdili v 745 primerih.

V sredo je bilo v Sloveniji opravljenih 5622 PCR-testov in 21.834 hitrih antigenskih testov (pozitivne slednje se dodatno potrjuje še s PCR-testiranjem). Pristojni so ob tem potrdili 1335 novih okužb z novim koronavirusom.

Včeraj je bil delež pozitivnih PCR-testov 23,7-odstoten, kar je za 2,1 odstotne točke več kot v torek. So pa v sredo potrdili 223 okužb manj kot dan prej, ko je bilo sicer opravljenih 1584 PCR-testov več.

V bolnišnicah zdravijo 518 oseb s covidom-19 (18 covidnih več kot dan prej), od tega jih je 108 na intenzivni negi (trije covidni bolniki manj). Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 34 pacientov, na novo pa so jih sprejeli 59. Umrlo je sedem covidnih bolnikov, kar je toliko kot v torek, je sporočila vlada.

Število sprejemov v bolnišnice se v zadnjih treh dneh povečuje, je dejala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi aktivno okuženih 13.395 oseb, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb na dan pa se je po oceni vlade povzpelo na 1022 (v primerjavi z dnevom se je prej povečalo za 269. Kot je izpostavila Bratuša, je to povprečje po dolgem času žal vnovič preseglo 1000. Po njenih besedah tudi 14- in 7-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev ostajata visoki in se povečujeta. Goriški regiji, ki ima trenutno najslabšo epidemiološko sliko, sledi savinjska regija. Najnižjo pojavnost okužb, gledano tako na 14 kot sedem dni, pa imata posavska in pomurska regija.

Med občinami, ki izstopajo glede na v sredo potrjene okužbe, je Bratuša navedla Domžale (21), Kamnik (20), Grosuplje (26) in Jesenice (27). Iz Kranja poročajo o 40 novih okužbah, iz Kopra o 37, Nove Gorice 33 ter Novega mesta 32. V Ljubljani so v sredo potrdili 187 novih okužb, v Celju 85, v Mariboru pa 55.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so medtem tudi danes sporočili aktualno stanje glede covidnih bolnikov. Število vseh hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v naši drugi največji bolnišnici znaša 111 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 21 pacientov. V sredo je v UKC Maribor umrl en bolnik. Skupno število vseh do sedaj odpuščenih covidnih bolnikov pa zdaj znaša 1909, so zapisali v sporočilu za medije.

Ob tem so posredovali tudi grafični prikaz stanja covid bolnikov v UKC Maribor za obdobje od 15. februarja do 31. marca 2021:

Stanje covid-19 UKC Maribor, 15. 2. - 31. 3. 2021
Stanje covid-19 UKC Maribor, 15. 2. - 31. 3. 2021 FOTO: UKC Maribor

V Splošni bolnišnici (SB) Celje pa je trenutno hospitaliziranih 62 bolnikov s covidom-19, od tega jih 12 potrebuje intenzivno nego.

V Kranju na velikonočni ponedeljek testiranja ne bo, cepljenih že skoraj 14.000 Kranjčanov

Iz Mestne občine Kranj (MOK) so medtem v sporočilu za javnost navedli termine (tudi v prazničnem času) brezplačnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zapisali so, da množičnega hitrega testiranja prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi med prazniki ne bo. Se bo pa to v prihodnjih dneh izvajalo vsak delovni dan od 9. do 12. ure, v četrtek pa še dodatno popoldan med 13. in 15. uro, in sicer še naprej v Globusu.

Hitre teste pa opravljajo tudi v sosednjih občinah, v Šenčurju, Cerkljah in Naklem. V Šenčurju se testi izvajajo vsako sredo od 9. do 13. ure v Domu krajanov Šenčur, v Naklem bo zaradi praznikov testiranje v soboto, 3. aprila, od 8. do 13. ure (sicer poteka vsako nedeljo od 10. do 13. ure), v Cerkljah pa vsak četrtek med 8. in 12. uro v stari lekarni.

Naročanje na testiranje s hitrimi antigenskimi testi ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebno izkaznico. Hitri testi so namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje in razkuževanja rok, obvezno je nošenje zaščitne maske, so pozvali na kranjski občini.

Testiranja v Kranju ne bo edino na velikonočni ponedeljek, 5. aprila 2021. (Na fotografiji testiranje v avli občine Kranj.)
Testiranja v Kranju ne bo edino na velikonočni ponedeljek, 5. aprila 2021. (Na fotografiji testiranje v avli občine Kranj.) FOTO: Mestna občina Kranj

Navedli pa so tudi podatke o cepljenju, ki poteka glede na dobave cepiva. Po zadnjih podatkih Zdravstvenega doma (ZD) Kranj, ki izvaja cepljenje v Mestni občini Kranj, so tam skupno cepili skoraj 13.799 ljudi, od tega danes 977. V proces cepljenja so bile vključene tudi posebne ranljive skupine kroničnih pacientov med 18. in 64. letom, po najnovejši državni strategiji cepljenja pa bodo imeli odslej prednost vsi, ki so starejši od 60 let, zatrjujejo pristojni.

Starejše od 65 let bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer oziroma Moderna, občane med 60. in 64. letom starosti pa s cepivom proizvajalca AstraZeneca. V ZD Kranj so tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naročili 2100 odmerkov cepiv za starejše od 65 let in 1600 cepiv za tiste med 60. do 64. letom, ki so izrazili interes za cepljenje. "Cilj je, da bi v čim krajšem času cepili dobrih 3900 ljudi, koliko cepiv bodo v ZD Kranj dejansko dobil prihodnji teden, pa še ni znano," pravijo.

Doslej je bilo v Kranju cepljenih skoraj 14.000 ljudi.
Doslej je bilo v Kranju cepljenih skoraj 14.000 ljudi. FOTO: Profimedia

Do včeraj se je sicer izvajalo cepljenje zaposlenih v kritični infrastrukturi, vključno z zaposlenimi v Upravi RS za zaščito in reševanje, Policiji, Slovenski vojski, sodstvu, pa tudi županov in direktorjev občinskih uprav. Prvi odmerek je tako včeraj prejel tudi župan MOK Matjaž Rakovec.

Na cepljenje, ki poteka v vojašnici Petra Petriča, se je sicer treba prijaviti preko spletnega obrazca na spletni strani ZD Kranj. Sezname prijavljenih pregleda njihov osebni zdravnik in jih razvrsti na seznam za prednostno cepljenje v skladu s strategijo NIJZ. "Kdaj točno posamezniki pridejo na vrsto, je sicer težko napovedati, saj je to odvisno od dobave cepiva," so še pojasnili v ZD Kranj.

Z današnjim dnem pa so v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev širjenja virusa. V skladu z odločitvijo vlade, da zaradi poslabševanja epidemije za 11 dni omeji javno življenje, od danes pouk znova poteka na daljavo, z nekaj izjemami je spet prepovedana prodaja blaga in storitev potrošnikom, zapirajo se terase lokalov. Ponovno je prepovedano zbiranje ljudi, gibanje je omejeno na regije, na prostem so obvezne maske.

Angleškega seva vedno več, v NLZOH pozorni na določene mutacije v vzorcih

Delež angleške različice novega koronavirusa se povečuje, ugotavljajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo.

Kot je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, so angleški sev v Sloveniji doslej potrdili pri 745 osebah. Južnoafriški in brazilski sev pa se pri nas na srečo ne širita: prvega so potrdili v treh primerih, drugega samo v enem.

So pa pristojni v Sloveniji zabeležili tudi 64 primerov določene mutacije na bodici novega koronavirusa pri doslej prevladujoči različici, kar se v tujini načeloma ne pojavlja.

Angleška različica novega koronavirusa se širi. (Fotografija s testiranja v Ljubljani.)

V letošnjem letu so v laboratorijih doslej sekvencirali 4263 vzorcev in odkrili 40 različic virusa. Delež angleške 'verzije' se pri analiziranih vzorcih povečuje.

NLZOH je skupaj z UKC Ljubljana prejšnji teden potrdil 340 primerov angleške različice novega koronavirusa – v zadnjem tednu delež angleškega seva tako predstavlja že skoraj 42 odstotkov analiziranih vzorcev, kar pomeni, da uspešno izpodriva prej najbolj prisotno različico in poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji, je pojasnila direktorica NLZOH.

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se je povišal na 41,8 odstotka, medtem ko je še prejšnji teden znašal 33 odstotkov. "Angleška različica po vseh regijah uspešno izpodriva različico novega koronavirusa, ki je do zdaj prevladovala," je povedala Žohar Čretnikova.

Najvišji odstotek angleške različice so ugotovili v jugovzhodni Sloveniji, kjer ta delež dosega že 78 odstotkov, na Koroškem (68-odsotni delež) in v pomurski regiji, kjer pa je 61-odstotni. Medtem pa je najnižji delež v obalno-kraški regiji, kjer so angleško različico zaznali pri 24 odstotkih vseh analiziranih pozitivnih vzorcev.

Medtem pa se brazilska in južnoafriška različica ne širita naprej glede na vzorce, ki so jih analizirali. Doslej so potrdili tri primere južnoafriške različice virusa in en primer brazilske.

So pa na NLZOH v 33 primerih ugotovili določeno mutacijo (501) pri različici virusa, ki je bila doslej najbolj razširjena v Sloveniji – gre za različico B1.258.17. Dodatno so takšno mutacijo pri tej različici odkrili še pri 31 vzorcih, ki so jih analizirali v UKC Ljubljana.

Ta mutacija se po besedah Žohar Čretnikove pojavlja že pri južnoafriški, angleški in drugih različicah novega koronvirusa, torej ni nova mutacija. Novo pa je, da so jo ugotovili pri različici B1.258.17, kjer je doslej niso opažali. V bazi podatkov so takšno mutacijo na tej različici ugotovili le v Sloveniji in v enem primeru v Avstriji.

Ta mutacija sicer povzroči, da se nekoliko spremeni del virusa, ki se veže na človeško celico. Mutacije na bodici virusa torej lahko vplivajo na to, kako se virus uspešno pritrdi na celico in ali ima potem več časa, da vstopi v celico in nas okuži.

"To različico bomo v nadaljevanju še podrobno preučevali. Sledi pa tudi raziskava, ali ima ta sev pomemben klinični pomen, poleg že znane večje infektivnosti," je danes še povedala Tjaša Žohar Čretnik.

Z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa so sporočili, da so pri 44 odstotkih od 573 vzorcev, ki so jih sekvenirali in so bili odvzeti od 15. do 21. marca, potrdili angleško različico novega koronavirusa.

Prejšnji teden niso potrdili južnoafriške različice, prav tako ne brazilske različice. So pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih.

Po projekcijah IJS lahko z zaprtjem države bolnišnice razbremenimo za nekaj sto postelj

Z 11-dnevnim zaprtjem države, ki se je začelo danes, po besedah Leona Cizlja z Instituta Jožef Stefan (IJS) ciljajo predvsem na razbremenitev bolnišnic s covidnimi bolniki. Po projekcijah bi jih lahko razbremenili za nekaj sto postelj. Ali smo z ukrepi uspeli ali ne, pa bomo lahko videli šele po koncu tega zaprtja, je dodal.

Cizelj je uvodoma na današnji novinarski konferenci o covidu-19 ponazoril, kaj pomeni število včeraj potrjenih novih primerov okužbe. Od 1335 ljudi, pri katerih so v sredo potrdili koronavirusno okužbo, jih bo približno 85 odšlo na zdravljenje v bolnišnico, okoli 20 jih bo potrebovalo intenzivno nego, med 10 in 15 pa jih bo umrlo, je dejal. Ob tem je opozoril, da so poleg vsakega, pri katerem je bila okužba potrjena, še dva do trije, ki niso prišli na testiranje, so pa okuženi, a asimptomatski in virus prenašajo naprej. Torej lahko glede na sredino stanje vsak dan pričakujemo med 4000 in 5000 okužb, je ocenil.

Na IJS ocenjujejo, da je realno število okuženih precej višje – na enega potrjeno okuženega sta še dva ali trije, ki ne vedo, da so okuženi. Po njihovih izračunih imamo tako v Sloveniji dnevno v realnosti od 4000 do 5000 novih okužb.

Kot je spomnil, je oktobra lani, v drugem valu epidemije število hospitaliziranih covidnih bolnikov naraščalo izjemno hitro. Številka se je s 500 na 1000 povzpela v približno enem tednu. Če ne bi bilo ukrepov od sredine oktobra, se ne bi ustavili na 1200-1300 covidnih bolnikov v bolnišnici, ampak bi se število vsak teden podvojilo, je razloge, zakaj so bili takratni ukrepi dobri, pojasnil Cizelj.

V januarju in februarju je število hospitaliziranih oseb s covidom-19 upadlo na 500 in manj. Ta upad bi se po Cizljevih besedah nadaljeval, če se ne bi pojavila angleška različica, tako pa število covidnih bolnikov v bolnišnicah znova narašča.

Kot je predstavil strokovnjak z IJS, bi bilo reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, danes brez prisotnosti angleške različice virusa približno 0,8 in bi torej v kakem mesecu ali mesecu in pol izšli iz epidemije. Ob približno 50-odstotnem deležu angleškega seva reprodukcijsko število naraste na 1,1 ali 1,2, ob 100-odstotnem deležu angleške različice pa na 1,3, to pa je "nekaj, kar je zelo nevarno", je opozoril.

V drugem valu epidemije je bila rast hospitalizacij izjemno hitra, je dejal Cizelj. Če takrat ne bi uvedli ukrepov, bi bile številke bistveno višje, meni. Število okužb se je nato v letošnjem letu začelo zmanjševati, tretji val pa pri nas generira izključno angleški sev.

Ob tem je navedel ocene, da nam samozaščitno obnašanje in ukrepi v tem trenutku prispevajo oziroma prinašajo približno polovico zavornega učinka pri zmanjševanju reprodukcijskega števila, prekuženost približno tretjino, precepljenost pa približno 10 odstotkov 'zavore' epidemije. Večji delež angleške različice nas po njegovih besedah pripelje do situacije, ko naši ukrepi, prekuženost in precepljenost niso več dovolj za obvladovanje epidemije.

'Konec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija'

Ne glede na to, ali gremo danes v 11-dnevno zaprtje države ali ne, bi tretji val epidemije izzvenel ob približno istem času, in sicer konec junija. Ključna za to bosta namreč precepljenost in prekuženost, ne toliko ukrepi, je pojasnil Cizelj.

Konec tretjega vala lahko po oceni Cizlja pričakujemo konec junija, ključno vlogo pa bosta odigrali precepljenost in prekuženost. Z ukrepi in zaprtjem države lahko po drugi strani bistveno vplivamo na zmanjševanje pritiska na bolnišnice. Takoj po izteku teh 11 dni sicer še ne bo mogoče oceniti, ali smo bili z zaprtjem uspešni, se pa bo to pokazalo kasneje, je poudaril Cizelj.

Z ukrepi pa lahko po njegovih navedbah znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto postelj, v intenzivni negi za 50-60 postelj. Kot je razvidno iz grafa projekcije, ki so jo pripravili na IJS, bi bilo brez zaprtja države sredi maja v bolnišnicah več kot 1100 covidnih bolnikov, z ukrepi pa ciljajo, da bi to število znižali na med 300 in 800.

Cizelj je še opozoril, da se bo sicer to, ali smo z zaprtjem uspeli ali ne, videlo šele pozneje. "Tisto, kar se danes dogaja, pravzaprav opazimo šele čez kakšen teden ali dva. Kadar gre za življenje posameznika, je takrat lahko že precej prepozno za ukrepanje," je dodal.

Na vprašanje, kako smiselno in uspešno je lahko trenutno zaprtje, pri katerem veljajo številne izjeme, je odgovoril, da upa, da bodo ukrepi pomagali. Bistveno pa je, da vsak od nas pazi na svoje obnašanje in se izogiba stikom, je zaključil.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.38

Cizelj: Poleg vsakega potrjenega primera sta tu še dva ali pa trije, ki ne vedo, da so okuženi

Predvidevamo, da bo od včeraj 1335 potrjenih okuženih približno 85 potrebovalo bolnišnično zdravljenje, okoli 20 jih bo končalo na intenzivnih oddelkih, 10 do 15 jih bo verjetno tudi umrlo, je dejal dr. Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan.

11.32

Pojav mutacije pri prevladujoči različici seva v Sloveniji

Zaznali so tudi mutacijo pri doslej prevladujoči različici B.1.258.17, ki izboljša prenos virusa in omogoča hitrejše širjenje. Potrdili smo 33 primerov tovrstne različice, dodatno je bilo potrjenih tudi 31 primerov različice v vzorcih KISLD. To različico bomo v nadaljevanju še podrobno preučevali, sledi pa tudi raziskava, ali ima ta sev pomemben klinični pomen, poleg že znane večje infektivnosti, je dejala Žohar Čretnikova.

11.28

Največ angleškega seva v Jugovzhodni Sloveniji

V jugovzhodni regiji delež angleške različice dosega že 78% delež, na Koroškem 68%, v pomurski regiji pa že 61%. Najnižji delež je v obalno-kraški s 24%.

11.23

Angleški sev poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji

V zadnjem tednu delež angleške različice predstavlja že skoraj 42% analiziranih vzorcev, kar pomeni da uspešno izpodriva prej najbolj prisotno različico in poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji.

11.17

Južnoafriški in brazilski sev se ne širita

Doslej so v letošnjem letu v laboratorijih sekvencirali 4263 vzorcev in odkrili 40 različic virusa SARS-CoV-2. Južnoafriško različico so do sedaj zaznali v treh primerih, brazilsko pa v enem, ta dva seva se pri nas torej ne širita.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (890)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Meter
02. 04. 2021 10.21
+1
Največji nateg v zgodovini človeštva, seveda poleg verskih zadev. In vse to zmeraj v imenu posameznikov in pridružene črede, ki imajo zmeraj nekaj od tega ter zmanipuliranostjo ostalih, naivnih ljudi, ki jim slepo zaupajo in verjamejo. Dokler človek ne bo"prekužil", in začel razmišljati s svojo glavo, bo na žalost enako, kot je sedaj. Da pa je v ozadju samo kapital, pa najverjetneje ni potrebno poudarjati.
brezveze.com
02. 04. 2021 09.50
al odprite državo, pa nam takrat nabijite o teh kao okužbah..ne nas pa vse zapret v lokdavn že ta tretjič in govort o nekih kvazi okužbah in norih cifrah...če smo itak v lokdavnu, kaj lahko še nardimo?! še pravi nekaj ne deluje...če smo zaprti in cifre še kar kao velike...vi mediji ste pa itak vsi prodane duše! poročate o tem kar vam rečejo...procentualno koliko novic dnevno mora biti slabih oz o koroni! bruha se mi
User768643
02. 04. 2021 09.09
+1
Zdaj pa mi ni več nič jasno. A vlada in ta strokovna skupina živijo nekje povsem izolirano od preostanka družbe? Ker očitno pojma nimajo kaj se dogaja. Ta 11 dnevni lockdown, ki je vse kaj drugega kot to, nima nobenega smisla in tudi nobenega učinka. Ljudje se ukrepov držijo kot prej, torej več ali manj nič. Samo otežili so vsakodnevno življenje.Bravo. Če sem vas do sedaj skušal razumeti in podpirati ter izvajati ukrepe. Ste s temi 11 dnevi brcnili mimo toliko, da je že meni vseeno. Žalostno je edino, da ne vidim nobene alternative. Zavožena država do konca.
Drekachi24
02. 04. 2021 08.18
+1
Težka nam zdaj! Pustili smo, da je slovenski sev koronavirusa ušel z Doba pri Mirni in zavladal družbi. Vsaka dežela ima svoj Wuhan...
dr_tony
01. 04. 2021 21.56
+2
To so zopet stevilke, da polnijo balgajno z EU sredstvi, ker so zapravili sleherni € proracuna z brezglavim financnim nacrtom, in sedaj na nas drzavlajnih izsiljujejo denar od EU, mi trpimo da si vlada pere roke...ker racune bo treba 1x placat, zal na racun nas drzavljanov...za bruhat
exdetektiv
01. 04. 2021 21.49
+2
Letala že preletavajo....
brezveze.com
02. 04. 2021 09.51
+1
še vreme so nam naštimal zdele čez vikend da bo sranje, da bomo not
User1094863
01. 04. 2021 21.48
+4
glede na število okuženih v vseh treh valovih , se vedno bolj sprašujem koliko miljonov prebivalcev slovenija ima......po teh številkah najmanj sedem milijonov!!
Anonymous0123
01. 04. 2021 21.36
+2
Prirejanje stevilk
Anonymous0123
01. 04. 2021 21.35
+4
Angleži nimajo pojma o angleškem sevu. Mam znance tam pa ko sem jih uprasal nimajo pojma o temu
Alternativa73
01. 04. 2021 20.53
+6
Narod je proti, politika in farmacija gresta čez vse
komarec
01. 04. 2021 20.33
+7
Bom uporabil samo eno kmečko logiko in matematiko 5. razreda. Ta epidemija traja eno dobro leto, če so vsak dan testirali in odkrili samo 1000 okuženih je to 365 000 ljudi, ki so imuni na korono, če so pocepili še ene toliko, bi morali biti neki rezultati izboljšav, ne pa da se stanje iz dneva v dan slabša.
TistoPravo
01. 04. 2021 20.42
+4
Imun si maksimalno 6 mesecev....zakaj je tako? Ker je vedno zadost prenašalcev, ki te slej ko prej spet "najdejo" in okužijo medtem ko so "na levi nogi"...
Moncsa
01. 04. 2021 20.52
+6
Cepljeni in preboleli enako kužijo naprej, če že. V čem je potem poanta cepljenja? Aja, seveda, trobijo že ves čas: da ljudje ne bi huje oboleli. OK. Za kaj potem cepijo mlade ljudi??? Za kaj testirajo cepivo za otroke??!! Saj oni imajo manjšo šanso huje zboleti, kot z gripo. Če mi kdo to lahko razloži, mu dodelim častno Nobelovo.
komarec
01. 04. 2021 21.12
+4
Vsa logika tega je ali prekuženost ali dovolj hitra precepljenost. Mi nismo ne tič ne miš. Zato mi je še toliko bolj vse skupaj sumljivo. V ozadju tega je biznis.
TistoPravo
01. 04. 2021 21.16
+1
Preveč sprašuješ. Ceste je treba redno vzdrževat, čistit kanale in jaške. Le tako lahko pričakuješ, da ceste ne bo odneslo...ne bo napokala, vsaj ne tako na hitro da nebi mogu še redno tistih par razpok poflikat. Zimsko vzdrževanje bo lažje, poledic in ledenja samega cestišča v manjšem obsegu ali sploh ne. Posledično, varnost višja...manj prometnih, manj poškodovanih...manj smrti..uporabniki bolj zadovoljni in manj v stresu ob vsakodnevni uporabi. Država mora poskrbet, da so zadeve pod kontrolo na vseh področjih. Drugače pa cedto zapret in zrihtat stanje. Realno bi blo treba zelo veliko odsekov zaradi ogrožanja splošne varnosti preprosto zalret in urgentno sanirat. Tako kot sedaj saniramo zdravstveno ogroženost ki je prekomvirusa dokej neposredna...cesto odnaša, pa jo v bistvu lovimo "na roke"...a bo ratalp, več nas zagrabi pa ne bo odneslo...logično
Anonymous0123
01. 04. 2021 21.36
+4
Moncsa
01. 04. 2021 19.39
+4
"Cizelj je še opozoril, da se bo sicer to, ali smo z zaprtjem uspeli ali ne, videlo šele pozneje." Razen na Goriškem. Pri nas prime že dan prej :D
Moncsa
01. 04. 2021 19.37
+7
"Z ukrepi pa lahko po njegovih navedbah znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto postelj, v intenzivni negi za 50-60 postelj. Kot je razvidno iz grafa projekcije, ki so jo pripravili na IJS, bi bilo brez zaprtja države sredi maja v bolnišnicah več kot 1100 covidnih bolnikov, z ukrepi pa ciljajo, da bi to število znižali na med 300 in 800." - in vi to RESNO zapirate 2.000.000 ljudi, da prišparate bolnicam 500 postelj?! Zgradite eno motažno bolnišnico v enem tednu, kot kitajci, ljudem pa dajte mir živeti!!!
Japa Jade
01. 04. 2021 20.23
+6
TistoPravo
01. 04. 2021 20.39
+2
Ti maš logiko, kot mnoge občine...čakajo, da cesto prej odnese, namest da bi redno rajš obcestne asvaltne kanale z jaški čistili. Se pač bolj splača cel odsek popravljat, če ga odnese...več šans za levo roko, desni žep seveda. Uporabniki brez primernega obvoza pa se nej gredo pol pred občino jokat, če bo kj pomagalo...treba prej mislit, če nekdo reče da se gre tukej za 300 manj ali več bolnikov...je to pač čista statistika. Tega noben realno ne more napovedat, kot to koliko časa bo cesta zdržala če je ne vzdržuješ primerno. Narod potrebuje tudi vzdrževanje, trenutno je fokus šolanja na odpovedovanju. Vedno se je potrebno odrekat v življenju, samo kapitalizem je malo izgubil kompas v zadnjih letih.... dokler je to pač narava dopuščala. Zdaj ne več, kdaj bo spet...kmalu. Če težko sprejmete upanje nič ne stane, realno pa se bodo štela leta ali celo desetletja!
Moncsa
01. 04. 2021 20.47
+0
Tistopravo slaba primerjava. Kar mi počnemo je, da zapremo promet v celi državi zaradi obnove 500 metrov ceste. Logično? Dvomim. In tudi če se gre za kapital, je že prav. Namreč iz tega kapitala živi 37% Slovencev v javni upravi, iz tega kapitala plačujemo vse socialne storitve in bi še lahko nadaljevala. Da ne govorim o najbolj pomembnem kapitalu, kar so naši otroci. In v tej zgodbi oni nastradajo najbolj, jnih žrtvujemo v imenu nitinevemčesaže.
TistoPravo
01. 04. 2021 20.57
+1
Ja če se mene vpraša, sm za. Mojih 500 metrou ceste je zame najpomebnejših, če hočeš se gre za moje življenje ali smrt. Tako bi moralo biti. Če gledava recimo kako uničeno totalno zamočeno cesto kje v hribih, kjer je sneg pogostejši in zmrzuje še bolj cesta zaradi zamočenosti...pegla se pa po dolinah ravninska cestišča po večkrat v obdobju 40 let.... na koncu imamo še vedno procent uničenih cest popolnoma enak, prav tako procent nevarnih cest....ker fokus na ravninske relacije po dolinah pač na dolgi rok stiske in nevarnosti po hribih ljudi ne zmanjšamo niti za 1 procent letno...temu se reče neučinkovito reševanje epidemije uničenih slovenskih cest, ker je kot kaže premalo bolnišničnih postelj za le-te....zavozili, tako lahko tudi zavozimo kaj hitro brez celovite obravnave to virusno epidemijo. Če ne obravnavaš korektno namreč celote, nikakor ne boš mogel reševat del problema celote!
Moncsa
02. 04. 2021 08.11
+1
Razumem, da si egoist, tak pač si. Bolj je vprašanje, če je SMISELNO zapreti celo državo zaradi 500 metrov.
defodil
02. 04. 2021 08.19
+0
Moncsa, v intenzivni je 30% smrtnost, trenutno jih je tam 107, torej 30 jih bo umrlo in tako naprej, vsakič več, če jih bo več v EIT, ti je vseeno, saj vem, nekaterim pač ni
Moncsa
02. 04. 2021 09.04
In kaj ima to veze recimo s šolami? Tisti na intenzivni so hodili v šolo in se tam okužili?
Moncsa
01. 04. 2021 19.35
+5
"bi tretji val epidemije izzvenel ob približno istem času, in sicer konec junija. Ključna za to bosta namreč precepljenost in prekuženost, ne toliko ukrepi, je pojasnil Cizelj." Po dolgem času prva pametna s strani IJS. Čeprav je pozabil na poletje (izzvenelo bi tudi, če se ne bi prekužili in cepili).
TistoPravo
01. 04. 2021 19.10
+1
Treba prej mislt. Vsak narod si sam usodo piše. Vsak sev je nepovabljen toliko kolikor se mu odpre vrat na široko. A se bomo kj naučili iz tega? Ali nas bo naučila kuga
anabanana
01. 04. 2021 19.02
+1
Slučajno kaka gripica vmes😂❓
blackkesi
01. 04. 2021 18.39
+9
Pa kao mlajši so na udaru samo da bi jih prepričal v cepljenje
blackkesi
01. 04. 2021 18.38
+6
Prirejajo številke same klobase
451253
01. 04. 2021 17.42
+4
a slovenski sev, prisoten v tujini, ni mevaren v sloveniji.ja itak da ne ce ni prestopil meje za en dan 8n se brez testa vrnil nazaj v domovino. ja adiji pamet. pa kdo to verjame v te buce....
Alojz69
01. 04. 2021 17.10
+8
V avstriji prvi dan lock daowna pa ni nobene razlike vse leze in gre kot prej😂