KORONA

Jereb avstrijsko odpravo obvezne izolacije označil kot nesprejemljivo

Ljubljana, 27.07.2022, 11:38 | Posodobljeno pred 12 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Infektolog Matjaž Jereb je ocenil, da je število bolnikov na covidnih oddelkih bolnišnic doseglo stagnacijo in bo najverjetneje začelo upadati v drugi polovici avgusta. Potezo v Avstriji, kjer bodo s 1. avgustom odpravili obvezno izolacijo za okužene z novim koronavirusom, pri čemer bodo pozitivni lahko zapustili dom, če se ne bodo počutili bolne, je označil kot "ekonomsko učinkovito, nikakor pa kot zdravstveno sprejemljivo." Pristojni so sicer v torek v Sloveniji ob 645 PCR-testih in 5791 hitrih antigenskih testih potrdili 1964 okužb z novim koronavirusom, kar je 975 manj kot v ponedeljek. Po podatkih Ministrstva za zdravje je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 88 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije 14.

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 315 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 19 bolnikov, enako kot dan prej, kažejo podatki Ministrstva za zdravje. Umrl je en posameznik, okužen z novim koronavirusom. 

Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana je podal izjavo o stanju v bolnišnicah.
Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana je podal izjavo o stanju v bolnišnicah.FOTO: 24ur.com

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je danes na novinarski konferenci o trenutnem epidemiološkem stanju povedal, da v bolnišnicah prevladujejo bolniki, ki niso cepljeni. Spodbudno je, da se število sprejetih covidnih bolnikov počasi manjša. Po ocenah bo število covidnih bolnikov začelo upadati v drugi polovici avgusta, do takrat pa bo število bolnikov stagniralo, je poudaril. Spomnil je, da je plato doseglo tudi število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom.

Povprečna starost covidnih bolnikov na navadnih oddelkih je 78, na intenzivnih 71 let. Struktura je podobna kot v prejšnjih valih. "Imamo pa nekoliko višji odstotek cepljenih, ki so hospitalizirani, kot smo jih denimo imeli v četrtem valu, se pa ta odstotek giblje nekje med 35 in 40 odstotki," je pojasnil.

Razlog, zakaj so cepljeni tudi hospitalizirani, je v tem, da je bila večina cepljenih že precej časa nazaj. Zaščita je zato nižja. Nekateri posamezniki pa nimajo ustreznega odziva na cepljenje. "Kar se tiče cepiva proti omikronu, pa po podatkih, s katerimi razpolagamo, tega cepiva do konca septembra oz. oktobra ni pričakovati. Da bi na to cepivo čakali, menim, da to ne bi bila prava odločitev, sploh če govorimo o posameznikih iz bolj ogroženih skupin," je izpostavil Jereb in dodal, da se njim po javno objavljenih navodilih priporoča drugi poživitveni odmerek oz. prvi, če ga še niso prejeli.

V UKC Ljubljana večji del bolnikov zdravijo na covidnih oddelkih – imajo dva oddelka, kjer je danes 50 hospitaliziranih bolnikov in ostalih 39 v rdečih conah. Bolniki so obremenitev za druge internistične kirurške, nevrološke oddelke, saj sta potrebna dodatna zaščita osebja in pristop k bolnikom. Drugi problem je, da je kar nekaj bolnikov v sivih conah, ki so lahko okuženi in predstavljajo obremenitev za bolnišnico, je izpostavil Jereb.

Najpogostejši razlog za sprejem na intenzivni oddelek je – ali gre za covid-19 ali ne – odpoved več organov. "Če govorimo o covidnem intenzivnem oddelku, gre najpogosteje za odpoved dihal in potrebo po mehanskem predihavanju," je povedal Jereb.

 'Če bi se ljudje dobronamerno držali vseh priporočil, bi bile stvari lažje obvladljive, kot so'

Na vprašanje, ali bi bili glede na trenutno epidemično stanje v Sloveniji ob obveznih zaščitnih maskah v zdravstvu in priporočenih zaščitnih maskah v zaprtih prostorih potrebni še drugi ukrepi, je odgovoril, da navedeno v tem trenutku zadošča: "Če bi se ljudje dobronamerno držali vseh priporočil, bi bile stvari lažje obvladljive, kot so."

 V Sloveniji je trenutno 22.648 aktivnih primerov okužb.
V Sloveniji je trenutno 22.648 aktivnih primerov okužb.FOTO: Shutterstock

Komentiral je tudi na dogajanje v Avstriji, kjer bodo s 1. avgustom odpravili obvezno izolacijo za okužene z novim koronavirusom, pri čemer bodo pozitivni lahko zapustili dom, če se ne bodo počutili bolne, ob tem pa bodo morali nositi zaščitno masko FFP2. "To potezo lahko razumemo kot ekonomsko učinkovito, nikakor pa kot zdravstveno sprejemljivo," je dejal in dodal, da poteze nikakor ne podpira. Spomnil je na "osnovno pravilo", naj bolni ljudje ne hodijo naokoli. Odprava izolacij namreč ne pomeni le potencialnega širjenja okužb s koronavirusom, pač pa tudi nevarnost za okuženega, ki se mu lahko zdravstveno stanje tekom prebolevanja okužbe poslabša.

PREBERI ŠE
Avstrijska vlada brani odločitev o odpravi izolacije za okužene

Zaradi okužb s koronavirusom pri zaposlenih so imeli v UKC Ljubljana v zadnjem času nekaj težav, vendar se stanje izboljšuje."Število okuženih zdravstvenih delavcev je manjše, kot je bilo teden dni nazaj včeraj je bilo odsotnih 90 delavcev UKC Ljubljana zaradi okužbe z novim koronavirusom," je seznanil s statistiko.

Miselno se pripravljajo na novi val septembra, ne pa organizacijsko. Se bodo pa prilagajali razmeram gleda na porast bolnikov in situacijo, ki bo nastala, je še napovedal Jereb.

PREBERI ŠE
Živali z vuhanske tržnice najverjetneje povzročile pandemijo covida-19

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1645, kar je 21 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1070, kar je šest več kot dan prej.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.648 aktivnih primerov okužb, kar je 100 več kot dan prej.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.