Korona

V torek 3354 novih okužb, težava so še vedno zasebna druženja

Ljubljana, 06. 01. 2021 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA, M.R.
Komentarji
1297

Vlada je sporočila, da so v torek opravili 22.194 hitrih in PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 3354 okužb, kar je največ do zdaj. V bolnišnicah je 1177 ljudi, 182 jih je na oddelkih za intenzivno nego. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 106 oseb, umrlo je 31 covidnih bolnikov. Kacin je opozoril, da so težava še vedno zasebna druženja, dejstvo pa je tudi, da se Slovenija deli na urbano in podeželsko. "Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih," je opozoril.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Fitnes ja, avtopralnica ne
    02:38
    Iz 24UR: Fitnes ja, avtopralnica ne
  • Iz 24UR: Naslednji na vrsti starostniki
    03:07
    Iz 24UR: Naslednji na vrsti starostniki
  • Iz 24UR: Pričakovano večje širjenje kužb
    02:08
    Iz 24UR: Pričakovano večje širjenje kužb
  • Kacin odgovarja na vprašanja
    08:01
    Kacin odgovarja na vprašanja
  • Kacin predstavlja trenutno stanje
    05:24
    Kacin predstavlja trenutno stanje
  • Marta Grgič Vitek o strategiji cepljenja
    15:53
    Marta Grgič Vitek o strategiji cepljenja
  • Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju
    09:19
    Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju

V torek so opravili 6956 PCR-testov in 15.238 hitrih antigenskih testov. Pozitivnih je bilo 2602 oz. 37,4 odstotka PCR-testov in 752 oz. 4,9 odstotka hitrih testov. Delež potrjenih okužb med vsemi izvedenimi testi je bil tako 15,1-odstoten.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih sledilnika covid-19 je trenutno v Sloveniji 21.722 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Po podatkih za ponedeljek povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh v Sloveniji znaša 520,9 na 100.000 prebivalcev, v zadnjih 14 dneh pa 972.

Epidemiološko najbolj obremenjena regija ostaja Posavje. Po podatkih za ponedeljek je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb na 100.000 prebivalcev v tej statistični regiji znašalo 1037,1, medtem ko je 14-dnevno povprečje 1949,1 okužbe, kažejo vladni podatki. Najmanjši delež okužb v zadnjih dneh imajo v primorsko-notranjski regiji, in sicer v povprečju 350,3, medtem ko je v zadnjih 14 dneh povprečje najmanjše v obalno-kraški regiji, znaša 699,1. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kacin: Slovenija se deli na urbano in podeželsko 

Med občinami, ki najbolj izstopajo po številu v torek potrjenih primerov, je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin med drugim izpostavil posavske občine Krško (117 okužb), Brežice (67) in Sevnico (46). V Kopru so potrdili 71 pozitivnih primerov, v Ljubljani 271 in v Mariboru 108. Kacin je navedel tudi občine Celje (68), Velenje (53), Šentjur (41), Žalec (51), Slovenska Bistrica (34), Slovenske Konjice (43), Slovenj Gradec (37), Domžale (55) in Grosuplje (41). Izstopajo pa tudi Ivančna Gorica (49), Kamnik (63), Kranj (84), Cerklje na Gorenjskem (24), Novo mesto (98), Črnomelj (48), Dobrepolje (33), Šmartno pri Litiji (31), Trbovlje (35) in Zagorje ob Savi (36).

Jelko Kacin pravi, da so največji razlog za širjenje okužb še vedno zasebna druženja.
Jelko Kacin pravi, da so največji razlog za širjenje okužb še vedno zasebna druženja. FOTO: POP TV

Kacin ocenjuje, da odprtje živilskih trgovin ni prispevalo k tako velikemu porastu okužb, kajti ljudje tam nosijo maske in skrbijo za razdaljo. "Problem je zasebno druženje, prijateljevanje, ki traja že kar nekaj časa – od 1. novembra, ko se se začele priprave na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom. Potem so sledile koline in nobene druge možne razlage ni, kot da gre za osebno druženje, ko ljudje mask ne uporabljajo," je opozoril. 

Težava je tudi v tem, še pravi, da se Slovenija deli na urbano in podeželsko. "Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, zato se tam, to zdaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb, in to se nam kaže vsak dan znova," je opozoril. 

Na vprašanje, ali se v kratkem obetajo kakšna sproščanja ukrepov, je Kacin dejal, da bo javnost o tem lahko obvestil po sestanku covid formata vlade, ki bo danes ob 17. uri na Brdu pri Kranju. Odločitve pa se bodo sprejemale na jutrišnji redni seji vlade. "Naj uvodoma povem, da današnje številke o razmerah v posameznih statističnih regijah niso najboljše. V Posavju imamo incidenco 2104 okužene na 100 000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, kar je 100 okuženih več, kot je imela Gorenjska v najslabšem primeru," je dejal.

Kacin pravi, da bo vlada ocenila epidemiološke razmere in na podlagi tega sprejela odločitve o tem, kaj lahko sprošča in kaj ne. "Vsak od nas je tisti, ki mora prevzeti odgovornost za zamejitev virusa. Dosledno nošenje mask, ko je to potrebno, razdalja, zračenje prostorov in higiena rok in kašlja so štiri ključne zadeve, ki jih moramo izvajati. In jih bomo morali kljub cepljenju izvajati še kar nekaj mesecev," je poudaril in dodal še: zmanjšanje druženja na minimum je edina pot naprej!

Še nekaj dni pričakujejo dodaten vzpon števila okuženih

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da je v svetu razširjenost virusa takšna, kot vztraja že kar nekaj časa, intenzivira se na jugu Afrike ter v Južni Ameriki. V Evropi se oblak temnih barv zmanjšuje, število primerov upada. Zelo dobro se borijo Madžarska, Bolgarija, Belgija. Precejšen porast je v Veliki Britaniji, Irski, na Malti, v Norveški, Nizozemski in Latviji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji se centri za anketiranje borijo s številom potrjenih primerov. "Resnično skušamo poklicati vsakogar, vendar pri večjem številu pozitivnih kličemo po prioritetah. Najprej kličemo starejše, zato prosim za razumevanje vse, ki klic epidemiologa dobite kasneje," je dejala. Od 21. decembra, ko so začeli enakovredno testiranje s hitrimi testi, se deleži spreminjajo. "Regijsko ni bistvenih sprememb. Primerjava s sliko iz 20. 12. pred prazniki kaže, da je nekaj regij izboljšalo svojo pozicijo in da se je povprečje Slovenije rahlo dvignilo, kar pomeni, da regije, ki so nad povprečjem, beležijo malo večji odstotek na 100.000 prebivalcev." 

Število primerov med oskrbovanci domov za starejše se po njenih besedah zmanjšuje, viša pa se število med drugim prebivalstvom. Narašča zlasti delež med mlajšimi, torej med starimi od 25 do 34 let, nekaj manj pa med tistimi, ki so stari od 45 do 54 let. Povečan delež okužb med mlajšimi skupaj z anketiranjem okuženih kaže, da so najbolj verjeten vzrok za višje število novih okužb zasebna druženja in družinska srečanja v času praznikov, je še dejala.

Kot je napovedala, še nekaj dni pričakujejo dodaten vzpon števila okuženih. Na vprašanje, ali na NIJZ zaradi tega načrtujejo kakršnekoli dodatne ukrepe, pa je odgovorila, da za zdaj nimajo dodatnih priporočil, vztrajajo pa pri nujnosti že dolgo znanih priporočil, kot sta držanje primerne razdalje in izogibanje nepotrebnim druženjem. "Če bi to vsi spoštovali, bi moralo zadoščati za zajezitev širjenja okužbe," je dodala.

Novega seva virusa po Kacinovih besedah v Sloveniji še nismo potrdili.
Novega seva virusa po Kacinovih besedah v Sloveniji še nismo potrdili. FOTO: Shutterstock

Slovenija prejela že več kot 33.000 odmerkov cepiva 

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek pa je povedala, da se je v Sloveniji cepljenje proti covidu-19 začelo pred desetimi dnevi, do zdaj pa smo prejeli 33.150 odmerkov. Trenutno se izvaja cepljenje zdravstvenih delavcev. 11. januarja bo prispelo dodatnih 16.000 odmerkov, ki bodo namenjeni zdravstvenim delavcem in starejšim od 80 let, ki ne bivajo v DSO in se lahko pridejo cepit v zdravstvene domove. O interesu za cepljenje morajo obvestiti svojega osebnega zdravnika.

Cepivo bomo nato prejemali vsak ponedeljek, za zdaj je naročeno do konca marca. Za starostniki bodo prišli na vrsto kronični bolniki, nato pa nujne službe. NIJZ je do zdaj sicer prejel tri prijave neželenih učinkov po cepljenju.

Stanje v UKC Maribor

Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v UKC Maribor je včeraj znašalo 165. Od tega je na intenzivnem zdravljenju 50 pacientov. V torek je umrlo šest bolnikov, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covidnih bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1067. Zaradi karanten, morebitnih stikov, okužb ali varstva otrok je bilo včeraj odsotnih 176 zaposlenih, od tega 36 zdravnikov in 77 delavcev zdravstvene nege. Med 176 odsotnimi gre za 102 primera varstva otrok (šola na daljavo), so sporočili.

Porast okužb na severnem Primorskem

V goriški statistični regiji je  bilo včeraj potrjenih 131 novih primerov okužb, največ, 25, v mestni občini Nova Gorica, v občini Ajdovščina pa 23, je sporočil tamkajšnji štab civilne zaščite.

Največ aktivno okuženih je trenutno v občini Ajdovščina, kar 241, tudi 14-dnevna pojavnost je zdaj tu najvišja (1241). V mestni občini Nova Gorica je 208 okuženih. Glede na 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je za Ajdovsko pri vrhu občina Vipava (1087). Najmanj aktivno okuženih na severnem Primorskem je trenutno v občini Cerkno, in sicer 17, v Kobaridu jih je 18, so še sporočili.

"Na severnem Primorskem se številke na novo potrjenih okužb še naprej višajo. Skupno je bilo doslej pozitivnih 4926 ljudi iz 13 občin," so zapisali v Regijskem štabu CZ za Severno Primorsko.

Tudi v bolnišnici dr. Franca Derganca je več bolnikov s covidom-19 kot prejšnje dni.

"Testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo za občane na voljo tudi v četrtek, in sicer v Novi Gorici, Ajdovščini in Idriji.  V Tolminu pa znova v petek dopoldan," še sporoča tamkajšnja civilna zaščita.

Okužba v poslanski skupini SD

Iz Poslanske skupine Socialnih demokratov pa so danes sporočili, da je z novim koronavirusom okužen tudi poslanec Soniboj Knežak. "Poslanec ob tem upošteva vsa navodila in priporočila NIJZ," so zapisali. V samoizolaciji pa zaradi tega po njihovih navedbah ni nihče iz poslanske skupine, saj ni bil Knežak z nikomer v stiku.

Knežak ni prvi med poslanci z okužbo, potrdili so jo namreč že pri več poslancih iz različnih poslanskih skupin. Se pa doslej okužba med poslanci ni dodatno razširila. Spremenjen poslovnik DZ omogoča tudi zasedanje parlamenta na daljavo, do zdaj so možnost prisostvovanja seji na daljavo izkoristili posamezni poslanci.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.54

Kacin: Na podeželju se maske nosijo bistveno manj

Kacin pravi, da se Slovenija deli na urbano in podeželsko. "Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, zato se tam pojavlja ogromno okužb, kar se kaže vsak dan znova," je opozoril. Vlada bo ocenila epidemiološko situacijo in na podlagi tega sprejela ukrepe o tem, kaj lahko sprošča in kaj ne.

10.49

Kacin: Problem so druženja

Kacin ocenjuje, da trgovine niso prispevale k tako velikemu porastu okužb, kajti ljudje tam nosijo maske in skrbijo za razdaljo. "Problem je druženje, prijateljevanje, ki traja že kar nekaj časa - od 1. novembra, ko se se začele priprave na martinovanje. Še vedno se zidanice dajejo v najem. Potem so bile koline … Ljudje se držijo čez teden, potem pa za konec tedna vse nadoknadijo," je opozoril.

10.43

Neželeni učinki cepljenja

NIJZ je doslej prejel tri prijave neželenih učinkov. V enem primeru je šlo za smrt, ki jo že preučuje strokovna skupina, ki bo podala oceno o tem. Drug neželen učinek je bila urtikarija pri osebi, ki se je pojavila v eni uri po cepljenju. Oseba je bila ustrezno obravnavana in stvar se je razrešila v 15 minutah. Tretji primer je bil, da se je pri cepljeni osebi nekaj ur pozneje pojavila boleča nadlaket, naslednje jutro pa še glavobol, driska, bruhanje, a je vse to v naslednjih dveh dneh izzvenelo.

10.40

Interesenti za cepljenje morajo sami obvestiti svojega zdravnika

Nove pošiljke cepiva bodo nato prihajale vsak ponedeljek (okoli 16.000 odmerkov), tako bo po trenutnih podatkih vsaj do konca marca. Tisti, ki se zanimajo za cepljenje, morajo to sami sporočiti svojemu zdravniku, je še povedala Marta Grgič Vitek. Za starostniki bodo prišli na vrsto kronični bolniki, nato pa nujne službe.

10.38

Naslednji odmerki cepiva bodo namenjeni starejšim od 80 let

11. januarja bodo prejeli naslednjih 16.000 odmerkov cepiva, ki bodo namenjeni delno še za zdravstveno osebje (koncesionarje, zobozdravnike, ...), večji del pa bo namenjen osebam, starim nad 80 let, ki lahko same pridejo v zdravstvene domove. A pozor, cepili jih bodo izključno v cepilnih centrih, saj cepiva, kakršnega imajo, ne morejo prevažati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
08. 01. 2021 19.28
sami strokovnjaki tudi tukaj. In sploh mi ni jasno? pri toliko "pametnih" ljudeh tu spodaj in čez čas tudi zgoraj, bi moral virus ze propasti, ze od strahu pred pametovanjem
vinchi
07. 01. 2021 19.01
+3
vsi , ki filozofirate, da so ljudje krivi , ker se ne držijo ukrepov raje kaj preberite in boste videli , da je procent okuženih padel iz prednovoletnih 25 % in več na 14 - 15 % . Število okuženih je večje , ker je število izvedenih testov dva do trikrat višje kot pred novim letom . Vlada pa samo potencira število okuženih , slovenci so pa že tako zaslepljeni in prestrašeni z vladno kovid politiko , da ne vidijo prst pred nosom . Vlada pa to izkorišča za nadaljevanje unicevanja slovenije . Še švedi imajo boljšo statistiko umrljivosti od kovida kot mi . Kaj vam še ni jasno , da so ti kvazi ukrepi čista nebuloza .
somu
07. 01. 2021 15.39
-1
Še nikogar nisem videla, da bi razdaljo držal 6 m? Če ne bi bilo sedaj varnostnikov na Petrolu bi ljudje stali en poleg drugega. Ker so ljudje tako nevljudni in neodgovorni, so morali na vseh Petrolovih servisih zaposlit varnostnika, ki pazi, da ljudje držijo varnostno razdaljo in da ne vstopajo, ko je št. kupcev že preseglo mejo. Vidi se kako so ljudje malomarni.
Roman M.
07. 01. 2021 10.02
+9
In zakaj smo potem zapirali avtopralnice, ko pa npr. pred Petrolom stoji v vrsti 11 ljudi na 6 metrov, LOL
somu
07. 01. 2021 09.47
-2
Ljudje so krivi, ker se ne držijo ukrepov. Druženja čez praznike, na smučiščih oz. sankališčih vsi brez maske čeprav je gneča. Kot da je vse normalno. Na bencinskih servisih veselo pijejo kavico iz avtomata in se lepo vsi družijo brez maske.
Roman M.
07. 01. 2021 10.04
+2
drago štubljar
07. 01. 2021 11.35
+1
fujjj lazljivci samo se vi cepite z malinovcem hahahhahah
Las Vegas
07. 01. 2021 09.27
+0
In prijateljevanje in zasebmo druženje je krivo.... zanina me zakaj jiso preventivno pocepili naših velepolitikov da bbi potem ti lahko v miru delali normalno.
Las Vegas
07. 01. 2021 09.26
+1
A lahko nekdo že enkrat umakne te maskote izpred kamer. Vsak ko se mora tolikokrat pojaviti pred kamero je skoraj izgubil svojo verodostojnost.
kleopatra-1
06. 01. 2021 21.58
+5
koliko časa se bomo še pustili imeti za norca? 15 % okuženih je najmanjši odstotek zadnjem mesecu, vlada pa nas poskuša spet prepričati, kako krivi smo za virus, ki bo naredil svoje z ukrepi ali brez, kot vsako leto. Proti naravi ne moremo nič zakaj imamo zanič zdravstveni sistem, je pa druga zgodba ...
somu
07. 01. 2021 09.54
+0
Neodgovoren je vsak posameznik, zato imamo takšno stanje okuženih. Kaj mislite, da so ljudje za hec v bolnici? Družijo in hodijo vsepovsod brez mask. Sramota in neodgovornost naroda.
komarec
06. 01. 2021 21.39
+3
Marko Potrč reši nas. Strokovnjakom se je vse pomešalo in ne vedo kaj bi. Pa smo imeli najboljše ukrepe na svetu, pa prelet letal. Dokler je bil Šarec se virus zbal izbruhniti, sedaj je udaril z vso silo.
crazymoto
06. 01. 2021 20.57
+9
Pa boljše je poslušati Bratovškovo v angleščini kot pa Kacota v slovenščini... ne ve pa tak ne ona ne on kaj govorita...
weed28
06. 01. 2021 20.54
+0
seveda se bojijo druženja, zato se pa sam v kleti s puklom družjo, ker vedo, kaj bo če se kater prikaže kje v javnosti..... a ni škoda... prileste ven.... se bomo tako lepo imeli in se družili... hahahaha.... a on palček hojs še živi??
Antoniozmaj
06. 01. 2021 20.40
+5
težava je v nesposobni vladi in njenemu neprištevnemu psihopatu, ne pa v zasebnih druženjih in v narodu
komarec
06. 01. 2021 21.27
+2
A v firmah kjer dela po več ljudi skupaj pa ni nevarnosti, zasebna druženja so nevarna. Kaco leta 91 si bil suveren v lažeh, sedaj jih že dobro poznamo.
ironi
07. 01. 2021 08.49
-2
Vi neverjetni tomaži, dajte svoj pameten recept na mizo, pa bo zadeva rešena! Zmerljivke stroki ne bo pomagala, sicer pa zavežite, da ne bo panike, kot je!!
Bevskbevsk
06. 01. 2021 20.30
+12
kdaj bodo priznali svojo nesposobnost pri obladovanju epidemije in vodenju države ker so res totalno nesposobni.vedno je kdo drug kriv za stanje..od martinovanja do kolin in še bi lahko našteval kot bi poslušal otroka kako se vleče ven ko kako ušpiči...
vinchi
06. 01. 2021 20.12
+11
Pričakovano je bilo , da bo vlada spet okrivila druženja in praznike. Za 15 % stopnjo okuženosti delajo tako paniko , samo , da lahko še podaljšujejo neumne in nesmiselne ukrepe. Potem pa napišejo največ okuženih doslej. Poglejte vendar , koliko testov je bilo narejenih in nehajte delati paniko . Vsi , ki s temi ukrepi škodujejo državi bi morali biti obsojeni in kaznovani za veleizdajo !!!
testosteron
06. 01. 2021 20.09
+9
testosteron 06.01.2021, 16:51:29 +6 Po okuženih prednjači Ljubljana - pa se lahko vseeno hodijo malo smučat ,lahko nakupujejo brez omejitev,...ostali tretjerazredni državljani pa se lahko JE...MO !!...In za okužbe sedaj krivijo kmeta v štali,...ker ne on ne krava nimata maske !!!....
aink
06. 01. 2021 19.57
+9
Tezava je janez.
notrajnc05
06. 01. 2021 19.44
+7
jajčevec spet podira občinske in svetovne rekorde
neverjetni.k
06. 01. 2021 18.48
+11
V ponedeljek v naši firmi s hitrimi testi testirano 2100 zaposlenih, od tega 1 pozitiven.!!
Pinkman.
06. 01. 2021 18.52
+8
Pri nas se jih je testiralo 200. Noben pozitiven. Od tega jih je bilo 30% v bosni.
Et54678
06. 01. 2021 18.48
+9
skoraj 22.200 testov!! število okuženih je nizko!
+11
To je 15% vseh testiranih....in prec delate paniko....pa vsi tisti,ki so testirani s hitrimi testi in so pozitivni,jih testirajo še z PCR testi....in tukaj pade % še za polovico.... Tako da,sama manipulacija vlade! Zakaj pa to rundo niso povedali koliko je bilo PCR in koliko hitrih testov?? Vsak test,ki pokaže pozitivno se pripiše kot novooboleli.....in teh testov je veliko....pa stanje po DSOjih se ne piše več.....ker tam je glavni razlog za povečanje okužb,zasedenost postelj po UKC in visoka smrtnost.....Postojna,Posavje,Novo mesto,Brežice, Maribor.....pa še bi lohka našteval...Krivo pa po novem druženje med prazniki..Za 🤮