Korona

Krek: Nekateri okuženi ne želijo razkriti, kje in s kom so se družili

Ljubljana, 02. 09. 2020 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Ti.Š.
Komentarji
1245

V torek so pristojni v Sloveniji opravili 1608 testiranj in okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 55 osebah. V bolnišnici se zdravi 26 bolnikov, od tega štirje na intenzivnem oddelku. Umrl je en pacient s covid-19. "Ni več vprašanje, kaj bo država storila za nas, ampak kaj bomo mi storili za državo," pa pravi šef NIJZ Milan Krek ob 55 novih primerih okužbe. Ta številka je tretja najvišja od izbruha pandemije, torej od marca. Krek še dodaja, da je veliko tudi primerov z neznanim virom okužbe, saj posamezniki ne želijo razkriti, kje in s kom so se družili. V Koroškem domu starostnikov v Črnečah pa so potrdili še dve okužbi pri stanovalkah. Nobena od njiju ne kaže znakov okužbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kmalu obvezno nošenje mask?
    05:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kmalu obvezno nošenje mask?
  • Iz 24UR: Beovićeva o skoku števila okužb in morebitnih novih ukrepih
    01:53
    Iz 24UR: Beovićeva o skoku števila okužb in morebitnih novih ukrepih
  • Iz SVETA: Bojana Beović o porastu števila novookuženih
    05:30
    Iz SVETA: Bojana Beović o porastu števila novookuženih

V torek smo v Sloveniji ob rekordnih 1608 testiranjih potrdili 55 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od aprila. Hospitaliziranih je 26 bolnikov, od tega štirje potrebujejo intenzivno nego. Iz bolnišnice sta bili v domačo oskrbo odpuščeni dve osebi. Umrla je še ena oseba s covid-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številka 55 pomeni rekord v drugem valu. Samo dvakrat od začetka epidemije smo imeli v enem dnevu več novo odkritih primerov kot včeraj. Najvišje število novih dnevnih okužb od začetka epidemije koronavirusne bolezni 19 pri nas smo sicer imeli 26. marca. Podobno število okuženih kot danes pa smo našteli 1. aprila, in sicer 56.

Trenutno imamo 486 primerov aktivnih okužb – največ (152) v osrednjeslovenski regiji, sledi savinjska s 86 primeri, na tretjem mestu je podravska z 42 aktivnimi primeri okužbe.

Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 160.479 testiranj na novi koronavirus, potrjenih pa 2979 okužb. Občina z doslej največ potrjenimi primeri ostaja Ljubljana, kjer so skupno potrdili 530 okužb, na drugem mestu so Šmarje pri Jelšah s 182 primeri, na tretjem mestu pa je Ljutomer, kjer so doslej skupno potrdili 139 okužb z novim koronavirusom.  

V torek okužbe v 28 občinah po Sloveniji

V torek so okužbe z novim koronavirusom odkrili v 28 občinah po državi. Največ, skupaj sedem, jih je bilo v Ljubljani, kjer je trenutno 95 aktivnih okužb, po pet pa v Mariboru in med tujimi državljani. Štiri primere so potrdili v Velikih Laščah, po dva pa v Celju, Sevnici, Dravogradu, Krškem, Kranju, Bledu, Slovenskih Konjicah, Litiji in Žalcu, kažejo podatki sledilnika covid-19. Po en nov primer okužbe pa imajo v Šentjurju, Tržiču, Grosuplju, Kopru, Šenčurju, Vidmu, Idriji, Hočah - Slivnici, Medvodah, Moravskih Toplicah, Ormožu, Šentilju, Škofji Loki, Črenšovcih, na Ptuju in v Puconcih.

Največ novih okužb je v starostni skupini od 35 do 44 let (13), sledi starostna skupina od 45 do 54 let (12). Po sedem okužb je v starostnih skupinah od 25 do 34 let in od 55 do 64. V starostni skupini od 15 do 24 let so potrdili šest novih okužb, štiri okužbe pa prihajajo iz starostne skupine od pet do 14 let. Tri okužbe so zabeležili pri osebah, starih med 75 in 84 let, dve pri osebah, starejših od 85 let, eno novo okužbo pa pri osebi, stari med 65 in 74 let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj te nove številke pomenijo?

Gre za največji porast okužb od 1. aprila, na vrhuncu epidemije. Kaj nam številka 55 pove; kaj ta skok pomeni? Nas mora skrbeti? Kje so viri okužb? Nas čakajo novi zaščitni ukrepi? Bo okužb vsak dan več, kar pomeni, da jih bomo imeli toliko, kot smo jih imeli v času epidemije in bo država spet razglasila epidemijo?

Vodja vladne posvetovalne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović pravi, da seveda obstaja verjetnost, da se bo število dnevno odkritih okuženih še povečevalo. "Prav primerljive številke v sedanjem obdobju in v času prvega vala niso, ker je način testiranja nekoliko drugačen. Sedaj testiramo praktično vsakogar, ki ima znake okužbe dihal, oziroma karkoli, kar bi lahko bilo covid-19. Medtem ko smo v prvem valu ob omejenih virih, zlasti mikrobioloških, testirali samo posameznike v družini, saj je družina zaradi ukrepov ostala doma in ni bilo takšnega potenciala širjenja. Sedaj vsak družinski član hodi v šolo, vrtec, v različne službe in je seveda pomembno, da ugotovimo vsakega posameznega. Kaj storiti v tej situaciji? Večkrat je že bilo povedano, da ne samo pri nas, ampak tudi drugod po Evropi in po svetu ne bodo več mogoči tako radikalni ukrepi, ki pa so sicer zelo učinkoviti za omejitev epidemije, imajo pa druge slabe posledice, ki se sedaj tudi kažejo. Tako da, če bo le mogoče, bomo skušali epidemijo obvladovati tako, da bomo zamejevali posamezne izbruhe in ukrepali tam, kjer se pojavlja največ primerov. Seveda govorim v prvi osebi množine – ne zato, ker bi to delala recimo ena strokovna skupina ali pa neka zdravstvena oblast – ministrstvo ali kaj podobnega, ampak moramo pri tem sodelovati res prav vsi državljani," poudarja.

Aktivno okuženih je trenutno skoraj 500 ljudi, v bolnišnicah pa na intenzivnem oddelku štirje. Strokovnjakinja je sicer že dejala, da ni mogoče reči, da gre za mlade, pa vendarle: tako hudo, da bi zdravstveni sistem ob 50 okužbah na dan klecnil ni, ali pač?

Infektologinja odgovarja, da trenutno ne. "Ampak če bomo vse ostale zdravstvene programe izvajati tako, da ne bodo še daljše čakalne dobe in da ne bo še večja škoda, bo ob večjem številu okuženih to izjemno težko izpeljati. In tukaj bodo imeli seveda prednost tisti, ki so neposredno, akutno bolni in se lahko zgodi, da za koga, ki ima kakšno drugo bolezen, enostavno ne bo dovolj rok."

V oddaji Svet na Kanalu A so vodjo strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje še povprašali o vnosih iz tujine. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem namreč lahko še vedno gredo tja za 48 ur, na Hrvaškem pa je čez 200, celo 300 okužb dnevno. Kakšen ukrep je to in ob tem še dodatek: na meji se velikokrat zgodi, da policisti ne preverijo, od kod prihaja potnik, ki vstopa ...

"To, da se dogaja, da se ne preverja na mejah, je seveda hudo narobe. O tem je treba opozoriti ustrezne inšpekcijske službe in pa pristojno ministrstvo. Prav gotovo so v takšnih razmerah potrebne res dosledne kontrole. Je pa tudi razmišljanje, da ljudje, ki gredo v svoje nepremičnine, gredo tja nekaj uredit. To ni ta del populacije, ki bi se – seveda tudi zaradi časovne omejitve – zadrževal dalj časa in prihajal na široko v stik z domačini in s temi okužbami. Seveda pa vsako takšno potovanje pomeni tveganje. Zato je seveda pametno, da vsakdo, ki se odloči za takšno pot, ravna – ko gre na pot – primerno in se zaščiti pred okužbo," opozarja.

Kako zaskrbljujoče je stanje v Sloveniji ta hip in kje je zdaj največja nevarnost širjenja okužb, pa so infektologinjo povprašali v oddaji 24UR. "Precej zaskrbljujoče je to stanje. V bistvu je pričakovano – pred približno 14 dnevi smo imeli močan vnos iz tujine, zdaj pa gre za širjenje bolezni po državi. Pretežno gre za okužbe na delovnih mestih in pa zasebnih druženjih," pravi.

Stanje v bolnišnicah trenutno ni kritično, toda Beovićeva pravi, da se to lahko hitro spremeni in da se nam lahko zgodi sever Italije, če ne bomo ukrepali. Kakšne konkretne ukrepe torej še načrtujejo? Bi bile maske lahko tudi obvezne?

"Poskušamo iskati, načrtovati ukrepe, ki so na eni strani učinkoviti, na drugi pa malo prizadenejo življenje v državi. Z nošenjem mask je morda komu kdaj malo neprijetno, ni pa treba zapreti šol, bolnišnic, podjetij, gostinskih lokalov ... Prav gotovo bi bilo smiselno, verjetno bi bilo tudi razumevanje pri ljudeh boljše, če bi bile maske obvezne. S tem bi se izognili dvomom posameznikov. Seveda so še vedno ljudje, ki bodo vedno dvomili, ampak verjetno bo pa upoštevanje pri večini vendarle boljše, ker bo ta obveznost pomenila tudi neko zaupanje, da je odlok oziroma ukrep tisti pravi," je jasna infektologinja.

V Sloveniji smo v zadnjem dnevu potrdili kar 55 novih primerov okužbe s koronavirusom, od tega le devet vnosov. To je največ po 1. aprilu.
V Sloveniji smo v zadnjem dnevu potrdili kar 55 novih primerov okužbe s koronavirusom, od tega le devet vnosov. To je največ po 1. aprilu. FOTO: Shutterstock
Prav nobenega razloga ni, da se nam ne bi situacija, kot je bila recimo na severu Italije, zgodila v jesenskih mesecih – če ne bomo pravočasno in res energično ukrepali. infektologinja Bojana Beović

Beovićeva je sicer dopolne v izjavi za medije še dejala, da o izvoru okužb težko govori, zagotovo pa gre za širjenje iz virov, ki so bili najprej vnešeni iz tujine. Iz katerih držav, ni jasno. "Nimamo vedno podatka. Ljudje ne želijo govoriti o tem," je dejala.

Če se bo naraščanje števila okužb nadaljevalo, bo treba zaostriti ukrepe. "Najbolje bi bilo zaostriti tam, kjer se problemi dogajajo. Torej če bo šlo za zasebna druženja, če bo šlo za podjetja – skratka, kar se da prilagojeno, kot reakcija na to, kar se dejansko dogaja. To je edini način, seveda ob vsesplošnem, izrecnem upoštevanju higienskih navodil," je še povedala in pozvala medije, "naj ne relativizirajo stvari, da ena stvar pomaga 'samo' 70-odstotno". "Ker 70-odstotno pa vendarle pomaga," je dodala.

Po Krekovih besedah nekateri okuženi ne želijo razkriti pomembnih podatkov

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je na današnji okrogli mizi o preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja covid-19 v delovnem okolju komentiral današnje številke. Opozoril je, da imamo danes kar 14 primerov z neznanim virom, ker jim okužene osebe ne želijo povedati, s kom in kje so bili. Nočejo namreč, da bi kdo od prijateljev šel v karanteno in da bi se jim s tem zamerili. Krek zato poziva vse, naj prenehajo s takšnim vedenjem, saj gre za zelo nevarno početje.

Lepo prosim, da nehajo s tem. Ker če ne povedo, s kom so bili, pustijo, da vsi tisti, ki so bili okuženi, okužbo še naprej trosijo. vodja NIJZ Milan Krek

Danes imamo devet primerov, vnesenih iz tujine: trije prihajajo iz Hrvaške, dva iz Švice, po eden pa iz Nemčije, Rusije, s Kosova in iz Pakistana.

Krek ocenjuje, da je sicer že vsa Evropa obarvana v 'rumeno', le redka država zaznava še pozitiven trend okužb. Pri nas smo od 1. junija potrdili največ vnosov iz Hrvaške. Gre za Slovence, ki so tam dopustovali. Sledita Bosna in Hercegovina (BiH) in Srbija, virus pa so v Slovenijo vnesli večinoma zaposleni v gradbeništvu in drugih dejavnostih, tudi v zdravstvu. V zadnjem času okužbe prihajajo tudi iz ostalih evropskih držav, med drugim iz Avstrije, Nemčije, Italije in Francije.

Po Krekovih besedah smo do zdaj največ okužb potrdili v podjetjih, in sicer 587. Sledijo domovi za starejše, bolnišnice, univerze, osnovne šole in trgovine. Da bo gospodarstvo preživelo, Krek poudarja, da je pomembno, da se držimo ukrepov. Nekateri so še visoko nad oblaki in čas je, da se spustijo na realna tla, je še dodal.

Trenutno epidemiološko stanje je v današnji izjavi za javnost komentiral tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Dejal je, da jih skrbi vsaka številka, ki je višja od povprečja. Če je takšno povečanje števila primerov posledica tega, da je okužba okoli enega večjega žarišča, je težava lažje rešljiva. Če pa je to trend, bodo morali razmisliti o nadaljnjih korakih glede možnih ukrepov.

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah še dve okuženi stanovalki

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah pa so potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom pri stanovalkah. Nobena od njiju ne kaže znakov okužbe, obe sta, tako kot prvi dve okuženi stanovalki, zdaj v rdeči coni doma, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik. Med zaposlenimi novih okužb niso odkrili.

Obe na novo okuženi sta bili sostanovalki prvih dveh okuženih stanovalk. Vse štiri so tako z istega oddelka - to je oddelka, kjer skrbijo za osebe z demenco. Ta celotni oddelek obravnavajo kot sivo cono, v kateri so onemogočeni stiki z drugimi stanovalci. Štiri doslej potrjene okužene stanovalke pa so, kot omenjeno, zdaj v rdeči coni doma.

Prvi dve okužbi so sicer v domu potrdili prejšnji teden, okužbo pa je v dom vnesla na novo sprejeta stanovalka. Sprejeli so jo v petek, 21. avgusta. Takrat ni kazala nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom, prav tako stikov z okuženimi niso navajali njeni svojci. A se je pozneje izkazalo, da je novo stanovalko Koroškega doma starostnikov v Črnečah okužila njena sestra.

Ob prvi potrjeni okužbi so domu ustavili vse nove sprejeme stanovalcev, prav tako obiske in druženja med stanovalci. Zagotavljajo pa jim stik s svojci prek telekomunikacijskih kanalov; tiste stanovalce, ki niso v sivi coni, pa denimo odpeljejo tudi na svež zrak v park pred domom, je povedal Mlačnik.

V domu, ki skrbi za približno 255 stanovalcev, so doslej skupno opravili najmanj 150 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Nazadnje so v torek brise odvzeli pri 38 stanovalcih in 15 zaposlenih. Med zaposlenimi novih okužb niso potrdili, tako da je skupno doslej bila okužba potrjena pri eni zaposleni prejšnji teden.

Največ okužb od začetka epidemije koronavirusne bolezni 19 pri nas smo zabeležili 26. marca. (Fotografija je simbolična)
Največ okužb od začetka epidemije koronavirusne bolezni 19 pri nas smo zabeležili 26. marca. (Fotografija je simbolična) FOTO: Shutterstock

Za mobilne enote zainteresiranih 74 socialnovarstvenih zavodov, ministrstvo v razpis

Za mobilne enote, v katere bi v primeru pojava okužbe premestili oskrbovance socialnovarstvenih zavodov, je zainteresiranih 74 zavodov, je danes povedala Klavdija Kobal Straus z ministrstva za zdravje. Ministrstvo sedaj pripravlja javni razpis, v okviru katerega se bodo lahko zavodi potegovali za sredstva za ta namen.

Po besedah v. d. generalne direktorice direktorata za dolgotrajno oskrbo Kobal Strausove so julija med 140 socialnovarstvenimi zavodi informativno povpraševali, ali so zainteresirani za mobilne enote, ki bi lahko v primeru izbruha okužb novega koronavirusa pomembno olajšale organizacijo dela in omogočile učinkovitejše obvladovanje širjenja okužbe.

Potem ko so prejeli odgovore, je ministrstvo šlo v pripravo javnega razpisa. Koliko mobilnih enot bi lahko kupili, ni znano. Je pa Kobal Strausova že pred časom povedala, da bi za njihov nakup poskušali zagotoviti kohezijska sredstva.

Aplikacija #OstaniZdrav na voljo uporabnikom operacijskega sistema iOS

Ministrstvo za javno upravo je medtem v torek sporočilo, da si lahko aplikacijo #OstaniZdrav od danes naložijo tudi vsi uporabniki telefonov Apple z operacijskim sistemom iOS. Tako je aplikacija zdaj na voljo za uporabnike obeh operacijskih sistemov: android in iOS.

Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom si je po navedbah ministra Boštjana Koritnika do zdaj naložilo 50.000 uporabnikov sistema android.

Uporabnikom naprav s sistemom android je aplikacija na voljo od 17. avgusta, v prvem tednu pa si jo je naložilo 37.400 uporabnikov. Pod okriljem ministrstva za javno upravo deluje tudi enotni klicni center za dodatno tehnično pomoč v zvezi z aplikacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1280007
30. 10. 2020 15.27
Kwa je zdej... Borovničeva pravi da gre na bolje... Kreku gre na slabše....dajte vsaj iste droge jest... da boste imel podoben film
zigajan11111
06. 09. 2020 12.36
Tega modela caka samica
Slovencelj1302
05. 09. 2020 14.34
-1
za 14dni vse zapret nato pa nobenga pustit v in ven iz drzave brez tehtnega razloga
Marjan Krajnc
03. 09. 2020 10.54
+7
Krek je pravi burek poznam ga že ko je bil dejaven o zasvojenci z mamili prav patron je .
hotchilipoper
03. 09. 2020 10.42
+8
Vsi kadimo cigarete,le milan krek
Svetlobasrca
03. 09. 2020 10.23
+8
Na Brezje je treba pogledati, kako tesno je množica stala skupaj. Zdaj pa nočejo povedati, kje so bili.
Svetovid
03. 09. 2020 10.32
+3
mertseger
03. 09. 2020 10.16
+2
Policisti bi morali strikno beležiti vsakega na meji tudi tiste ki gredo " na vikend" in to vsakič dati v sistem. Hrvatje pravijo da je istra varna pa ima 50% več okuženih kot povprčje slovenije. Torej je pecej manj varna kot slovenija.
JohannDoe
03. 09. 2020 09.54
+11
Nekateri okuženi ne želijo razkriti stikov. Nekateri vozniki se ne želijo umaknit rešilcu na nujni vožnji. Nekateri državljani nočejo spustiti gasilcev v ulico. Taki so na vsakem koraku, presenetilo bi vas koliko jih je. Država na koncu funkcionira samo tako dobro kot uspešno take disciplinira.
janez6bbbbb
03. 09. 2020 10.27
+5
Elite so. Poradle milijarde, ko bodo oni spoštoval kaj, potem se pa še pri meni oglasite.
Welcome
03. 09. 2020 08.45
+9
Ogromno ljudi poznam ki ai dopustovali na Hrvaškem.Tudi take ki so tja hodili vsak vikend.Nihče ni okužen. Na obali okužb ni bilo.Od teh bonov naprej je okužena cela Primorska.Če vlada zaradi tega ni v skrbeh naj raje ostanejo tiho in skrbijo za svoje zdravje in se nehajo vtikat kje je kdo s kom bil.
iga_biba
03. 09. 2020 08.39
+9
Jih je sram, ker so bili na Brezju.
AlexReal
03. 09. 2020 08.35
+14
"Nekateri okuženi ne želijo razkriti, kje in s kom so se družili" Totalno sprevrženo !!! Potemtakem se okužencu zdi nekaj povsem normalnega, da okužbo potihem širi naprej ?? To je možno samo v slovenistanu , kjer očitno še živijo omejenci !!
janez6bbbbb
03. 09. 2020 10.27
+9
Sej Tut sam v Sloveniji je možno, da nekateri o kradejo državo pa majo dons se vedno pomembne položaje. Upam da gre ta svet čimprej v k....
hotchilipoper
03. 09. 2020 08.30
+23
Po komentarjih sodeč smo lepo razdeljeni.Pol je pametnih,pol pa misli da so pametni.
scipio
03. 09. 2020 08.02
+7
ne povejo? se čudite? odgovor je v znanem dejstvu in večni resnici: SLOVENC SLOVENCU SLOVENEC!
BobekT
02. 09. 2020 21.38
+8
Varstvo osebnih podatkov ;)
mbtukaj
02. 09. 2020 21.31
+17
Bog nas nima rad, pa Janez tudi ne.
lajka2000
03. 09. 2020 14.56
-2
Bednik, lahko pa matilda obišče tebe, že kmalu !
stoj?kov
02. 09. 2020 21.17
+14
a se je še vedno treba testirati,da sploh veš da si ta smrtonosen virus dobil?
Loputa
02. 09. 2020 21.05
-15
res je ko so se slovenci vračali iz hrvaške iz dopusta,bi takoj morali v karanteno,še izognili so se karanteni,sedaj pa imamo BALON,kako bo s šolo,kako bomo hodili v službo.Že od marca ko je bila epidemija,ne bi smeli biti ukrepi preveč razkošni,skromni,kaj bo z nami
felix59 drugič
02. 09. 2020 20.39
+2
Bedak , ti bom jaz povedal , kje so se okužili , u hrvatiji , bedak , u hrvatiji , zakaj pa nisi zaprl meje in jih dal na rdeči seznam ??!!!
LLORT
03. 09. 2020 19.28
+1
če misliš da virus ni bil prisoten v Sloveniji se moraš vprašati kdo je pravzaprav res bedak.
LLORT
03. 09. 2020 19.29
je pa dohtar že takoj povedal kakšne so realne številke in kako se jih množi v stroki. To je bilo marca. Kdor tej statistki verjame naj kar ji.
DEEP
04. 09. 2020 18.20
+1
Vu dalmaciji ni bilo covida, ko so prišli vikendaši so ga prinesli in okužili domačine, zdaj ga pa nesejo nazaj a ne, bedak!!
_Grizzly _
02. 09. 2020 20.31
-11
Šolo zapreti samo za 1-2 meseca saj že lansko leto je skoraj polovica mojega razreda manjkala zaradi gripe. Kaj šele gripa+koronavirus. Lahko bi se ponovno mogoče 1 decembra odprle.
junij66
02. 09. 2020 20.18
+8
A danes je spet v službi nedeljski moderator ki je vztrajno brisal moje komentarje.