Korona

V torek potrdili 952 okužb, število hospitaliziranih spet padlo pod 500

Ljubljana, 10. 03. 2021 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, A.K.
Komentarji
491

V torek je bilo ob 6017 opravljenih PCR-testih potrjenih 952 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako zelo podoben kot dan prej, 15,8-odstoten (v ponedeljek 15,7-odstoten). V bolnišnicah se zdravi 485 oseb s covidom-19, je sporočila vlada. Eden od pogojev za prehod v rumeno fazo (manj kot 500 hospitaliziranih) je tako izpolnjen, drugi pa še ne – sedemdnevno povprečje potrjenih primerov mora namreč pasti pod 600, trenutno pa znaša 728.

V Sloveniji so v torek opravili 6017 PCR-testov in potrdili 952 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb pa 728, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 485 bolnikov, 92 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 55 oseb, štiri so umrle.

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb je v torek padlo za 36. Padlo je tudi število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, in sicer za 21. Dva bolnika več kot dan prej pa sta potrebovala zdravljenje na oddelku za intenzivno nego.

V torek so opravili tudi 25.046 hitrih antigenskih testov, v državi pa je po podatkih Covid-19 Sledilnika trenutno 10.464 aktivnih primerov okužbe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah Maje Bratuše, ki vodi vladne novinarske konference o covidu-19, v skladu z načrtom sproščanja to pomeni, da je eden izmed kriterijev za prehod v rumeno fazo na nacionalni ravni izpolnjen, a smo žal od izpolnitve drugega, ki bi omogočil prehod v rumeno fazo, še vedno precej oddaljeni. Danes se bo sicer vlada seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in na podlagi priporočil vladne svetovalne skupine za covid-19 presodila, če je treba katere izmed veljavnih ukrepov prilagoditi.

Med posameznimi regijami je sicer obalno-kraška še vedno obarvana rdeče (sedemdnevno povprečje znaša 55), rumeni pa sta posavska in jugovzhodna regija, čeprav se v zadnji razmere počasi poslabšujejo. Specifičnega vzroka za večje širjenje virusa v lokalnih okoljih sicer na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) niso zaznali. Kot je na novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager, gre za neznane vire okužb in pričakovana nihanja, ki niso povezana s kakšnimi večjimi izbruhi.

Med občinami sicer glede na v torek potrjene okužbe izstopajo Celje (30), Šentjur (15), Velenje (17), Kočevje (16), Novo mesto (11), Domžale (13), Kamnik (15), Jesenice (11), Tržič (13), Kranj (26), Radovljica (23), Nova Gorica (18), Sežana (12), Piran (16), Izola (11), Koper (33), Ljubljana (121) in Maribor (50).

Vlada bo sicer danes znova pretresala epidemiološke ukrepe. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bo predlagal skrajšanje policijske ure, in sicer bi ta po novem trajala od 22. do 6. ure.

Štirinajstdnevno povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je v torek znašalo 496, na NIJZ pa ocenjujejo, da je trenutno v državi 10.446 aktivnih primerov. Doslej je bilo po njihovih podatkih potrjenih 197.374 primerov. Med najverjetnejšimi viri okužb še vedno prevladujejo skupna gospodinjstva, od koder izvira 36,6 odstotka okužb, sledijo pa delovna mesta, kjer se okuži 10,2 odstotka okuženih, je pojasnila Čakš Jagrova.

Glede na starostno strukturo pa je okužb še vedno največ med delovno aktivno populacijo, največ v starostni skupini 35 do 54 let. Precej manjše je število potrjenih primerov v visokih starostnih skupinah, med stanovalci domov za starejše pa se je delež okužb zelo znižal. Tako so v domovih po navedbah Čakš Jagrove v zadnjih dveh tednih zabeležili le 15 okužb, večinoma med novimi stanovalci. Ta številka je po njenih besedah izjemno vzpodbudna.

Tudi število smrti je tako med stanovalci domov za starejše kot splošno populacijo precej padlo. Še vedno razmeroma visok delež smrti v mednarodni primerjavi pa Čakš Jagrova pripisuje različni metodologiji in načinu poročanja. V Sloveniji namreč vse smrti v 28 dneh po začetku bolezni pripišejo covidu-19, pozneje pa bo po njenih besedah bistveno lažje oceniti, koliko jih je bilo preveč specificiranih kot smrti zaradi ali s covidom-19.

Kot pojasnjujejo na NIJZ, gredo v karanteno vsi učenci iz razreda, v katerem so zaznali okužbo. Kar pa se tiče učiteljev, morajo v karanteno le tisti, ki so v takšnem razredu več kot 45 minut.
Kot pojasnjujejo na NIJZ, gredo v karanteno vsi učenci iz razreda, v katerem so zaznali okužbo. Kar pa se tiče učiteljev, morajo v karanteno le tisti, ki so v takšnem razredu več kot 45 minut. FOTO: Dreamstime

Na NIJZ spremljajo tudi okužbe pri otrocih, mladostnikih in pedagoškem osebju. Po ponovnem odprtju šol so po besedah Čakš Jagrove med učitelji zaznali porast okužb, a gre to pripisati hitremu testiranju. Med otroki pa je trend stalen pri vrtčevskih otrocih in znaša 1,7 odstotka, medtem ko se trend po odprtju šol pričakovano viša v osnovnih šolah. Pričakovati je tudi več okužb v srednjih šolah. Kot je zagotovila Čakš Jagrova, situacijo spremljajo vsak dan in opozarjajo na upoštevanje ukrepov.

V Sloveniji je potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh padlo pod 500, po tem številu pa nas prehitevajo Slovaška, Češka in Malta, je dodala.

Čakš Jagrova je predstavila tudi epidemiološko situacijo po svetu, ki se po njenih besedah ponovno nekoliko spreminja. Če smo po novem letu beležili upad števila potrjenih primerov in se je krivulja obrnila navzdol, pa trenutno znova beležimo porast, večinoma na račun Evrope, je dejala.

Do osmega tedna letošnjega leta je bilo po svetu skupaj zabeleženih preko 114 milijonov potrjenih primerov in več kot dva milijona smrti. V EU pa je bilo do 9. marca več kot 23 milijonov potrjenih primerov, od tega 563.300 smrti. O največ primerih so poročali iz Francije, Italije, Poljske in Nemčije, največ smrti pa je bilo zabeleženih v Italiji, Češki, Franciji, Poljski in Slovaški.

V Sloveniji je potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh padlo pod 500, po tem številu pa nas prehitevajo Slovaška, Češka in Malta, je dodala.

V mariborskem zdravstvenem domu sposobni cepiti proti covidu-19 dnevno 3000 ljudi

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes obiskal mariborski zdravstveni dom, kjer se je seznanil s potekom cepljenja proti covidu-19 in pripravami na četrtkov začetek cepljenja delavcev v vzgoji in izobraževanju. Tam so po besedah vodstva sposobni cepiti dnevno 3000 ljudi.

Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, so po besedah direktorja Jerneja Završnika doslej proti covidu-19 cepili 17.500 ljudi s prvim odmerkom, okoli 5000 jih je prejelo že oba odmerka. "Organizirali smo se tako, da lahko vsa cepiva, ki jih prejmemo, tudi porabimo. Ta trenutek smo v Mariboru sposobni cepiti dnevno 3000 ljudi. Če cepimo šest dni, smo v enem tednu sposobni cepiti 18.000 ljudi," je povedal v izjavi po srečanju z državnim sekretarjem Kacinom.

Ta se je zahvalil Završniku in njegovi ekipi za doslej uspešno delo in izrazil upanje, da bodo "pozitivne izkušnje v organizaciji, hitrosti in kvaliteti dela" posredovali tudi ostalim zdravstvenim domovom. "Treba se je učiti od tistih, ki so boljši, hitrejši, ki zmorejo več," je dejal.

Spomnil je, da se v vseh sosednjih državah širijo nove različice novega koronavirusa. "Če želimo obdržati šolo v šoli do konca šolskega leta, je treba v rekordnem času cepiti vse učitelje in vzgojitelje, zato da bi nadoknadili to, kar smo v preteklem letu na nek način izgubili," je dejal.

Vlada si po besedah Kacina v največji možni meri prizadeva, da bi skupaj z Evropsko komisijo in solidarnostno pomočjo med državami zagotovili zadostno količino cepiv. "Jutri pričakujemo izdajo certifikata s strani Evropske agencije za zdravila za četrto cepivo Johnson&Johnson. To cepivo bi moralo biti v 30 dneh po tem, torej v drugi polovici aprila, na voljo tudi v Sloveniji," je povedal.

Prednost tega cepiva je v tem, da je dovolj en odmerek. "To pomeni, da bomo v aprilu, maju in juniju s povečanimi količinami in z več vrstami cepiv poskušali nadoknaditi to, kar v tem trenutku zamujamo," je dejal Kacin.

"Mi skrbimo za to, da s pomočjo zunanjega partnerja v enem dnevu prepakiramo cepiva in jih razdelimo po cepilnih centrih in cepilnih mestih. Želimo to akcijo pospeševati, kolikor je le mogoče," je dodal.

'Kdor se ne želi cepiti s cepivom AstraZenece naj čim prej to sporoči'

"Ko bomo pocepili učitelje, pridejo na vrsto tudi drugi," je še povedal Kacin. Kdor se ne želi cepiti s cepivom AstraZenece, naj čim prej to sporoči. "Ker deset tisoč ali sto tisoč drugih čaka, da bi se čim prej lahko cepili in zavarovali sebe, svoje najbližje, delovno okolje in celotno družbo," je dejal.

Žalosti ga, da je med delavci v vrtcih manjše zanimanje za cepljenje proti covidu-19, v šolah pa je delež zainteresiranih od 45 do 70 odstotkov. "Morate pa upoštevati, da je veliko prebolevnikov, ki se jim še ne mudi. Prav tako je veliko nosečih vzgojiteljic in pedagoških delavk," je dejal Kacin.

Povedal je še, da bo za tiste, ki to bolezen že preboleli, dovolj en odmerek cepiva. "Svetovalne skupine, ki pripravljajo navodila za cepljenje za naprej, so zdaj pripravljene na to novo prakso, da bodo prebolevniki dobivali samo en odmerek. Preboleta bolezen se namreč šteje kot prvi odmerek," je pojasnil.

Po obisku v zdravstvenem domu je Kacin obiskal še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), katerega direktorica Tjaša Žohar Čretnik je potrdila, da se tudi v tem tednu kaže večanje števila primerov angleške različice virusa v Sloveniji. Točnejše podatke pa bodo javnosti predstavili v četrtek.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.38

Zemljevid sevov

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.36

O stališču NIJZ glede policijske ure

"Ta trenutek policijska ura z epidemiološkega vidika ni potrebna," je o stališču NIJZ glede policijske ure dejala Čakš Jagrova.

11.32

"Držimo se načela 'verjemi tisto, kar bolnik pove'"

O okužbah z neznanim izvorom je Čakš Jagrova dejala, da je NIJZ svetovalni in ne nadzorni organ. "Držimo se znanega zdravniškega načela 'verjemi tisto, kar bolnik pove'," je še dejala sogovornica.

11.29

V EU več kot pol milijona smrti

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (491)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
11. 03. 2021 08.00
+1
EU je vložila v cepiva ogromno milijard...tako da AsttaZeneka ne sme sfalit... Avstrija je vsaj toliko odgovorna do svojih ljudi, da je prekinila cepljenje. ... preden bodo pogruntali, al celjenje deluje al ne deluje, al škodi al ne škodi, bo ljudstvo v kratkem prekuženo nakovid gripo itd in do konca zrevoltirano, zaupanje za vekomaj izgubljeno....
kuncci1
10. 03. 2021 17.34
+4
Kje so novinarji??? Pri iskanju sevov PCR testov so izolirali ogromno virusa gripe tipa A in B, kar je sicer ta test pokazal covid! Lahko malo povprašate in napišete o tem ali pač ne smete!?
grozjak
10. 03. 2021 18.55
+1
Ne skrbi, če je kaj od tega, kar navajaš res, bo kmalu tema št1. Je pa zelo malo verjetno, da tvoje navedbe držijo.😉😎
ksenak2
11. 03. 2021 08.01
+1
Gsmm
10. 03. 2021 16.54
+6
Lažnivi kljukec, po domače Kaco zopet v akciji!
F-e-a-r
10. 03. 2021 15.59
+4
Okuzbe vedno 800+ med tednom, povprecje pada na 726. Ful smiseln ja
F-e-a-r
10. 03. 2021 16.02
+4
Vrjetn zarad tega kr med vikendom manj testiranja ok sm ze stuhtu. Sam zaka pa jih ne testurajo usak dan podobno stevilo? Med tednom 5000, med vikendom pa 2000 al pa se to ne
zibertmi
10. 03. 2021 15.47
+1
dober izplen leta dni.prišli ste iz 20 okuženih na na 900 dnevno,dodamo še umrle,pa 11 milijard minusa 100 tisoč bresposelnih ,številka se bo še povečala,zaprtje podjetij in malih gospodarstvenikov je škoda naštevat.ste se pa dobro okoristili,v javnost lansirali dobre zgodbe,kako pomagate,sami sebi in cerkvi.morali bi bit že davno na dobu
Blaugrana123
10. 03. 2021 15.44
+0
Vsi pametnjakovici.... Nimate drugega odgovora kot omenjati ploscato zemljo, vsakemu ki podvomi v to farso. Nismo tako glupi, da bi verjeli v ploscato zemljo, ker je to skregano z logiko. Prav tako pa je skregano z logiko deljenje ukrepov in mnozicno cepljenje ZDRAVIH ljudi z pol leta starimi cepivi. Mecete v isti kos vse kao "teorije zarote", ker so vam jih tako prodali. Preberite si malo kaj vcasih in vklopite mozgane. Mogoce boste potem znali locit katere teorije dejansko pijejo vodo in katere ne.
grozjak
10. 03. 2021 18.52
+1
Ja, včasih bi blo bolje, da ne brali in resno jemali vsega, kar nam pride pod roke. Pa malo zaupanja uradnim organom, tudi ne more škoditi😊😋😊
WolfeWoof
10. 03. 2021 15.30
+0
Ja in zdaj so jugovzhodnjaki spet rumeni. To se tako ne gre ljubčki. Zarad enga človeka pa ja ne boste spremenili use nazaj na rdečo. Odprite use no. 500 izmed 2 miljona u bolnici ni nč. Odpret use takoj. Smo zeleni.
KrEna007
10. 03. 2021 14.55
+4
Med dijaki se bo pokazalo, ja, sej če ne bojo korone fasal, bo pa še kaj dost hujšega. Tole psihiranje, kar zdaj počnejo na šolah, pa čeprav proti vsem priporočili, pa da pričakujete zdrave otroke, ste pa res moteni do amena.
grozjak
10. 03. 2021 18.49
Samo bog ve, kaj vi hočete. Otroke zdrave ali bolne, doma ali v šoli...počitnice vam bodo prinesle pravo olajšanje😋😉🤣
Walter Pravicek
10. 03. 2021 14.50
+5
JE SPLOH ŠE TEM TESTOM ZA VERJETI?
grozjak
10. 03. 2021 18.48
Kakor vzamete gospod walter, kakor vzamete😉
lipovec
10. 03. 2021 14.44
+9
sedemdnevno povprečje potrjenih primerov mora namreč pasti... še dobro da gre samo za korono, da ne rečejo sladkornim in rakavim bolnikom in ostalim, naj zaboga ostanejo doma in naj nehajo imeti sladkorne, raka, pritiska...
grozjak
10. 03. 2021 18.47
+1
Vse bolezni ki si jih naštel se obravnavajo popolnoma enako kot pred korono. Šlamparija je pa bila in je še vedno del tega procesa😋
Gemma 1961
10. 03. 2021 14.44
+10
Se zmeraj mi ni jasno kolk pokvarjen moras biti da lazes, krades svoj narod
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 14.02
-2
Moram se nekako oddolžiti svoji dragi ženi! Toliko kolikor je meni in mi še zmeraj stoji ob strani, je prečudovito. V ponedeljek sem ji za 8. marec kupil šopek njenih najljubših rož, lilija so bile, pa še bonboniero Merci!! Ljubim te Irena, rad vaju imam Luka in Kristina, vaš mož in očka Dejan!!
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 13.53
+6
Mater 26 let delaš, redno vplačuješ v proračun, pa ne veš, ali boš sploh dočakal pokoj, oziroma ali bo mizerna pokojnina!!! Jaz tako pravim, tistim, ki bodisi zaradi kakih hudih poškodb, deformacij, ali hudih duševnih težav, bi morali dobivati pokojnino, oz socialno podporo in varstveni dodatek, to se strinjam!!! Ne strinjam se pa s tistimi, ki so na drogi, znajo krasti, se skrivati, teči pred policijo itd, pa še bolj zdravi so, kot marsikdo, ki je v rednem delovnem razmerju!! No, takšne bi jaz poslal na delo, da vidijo, koliko časa moraš delat, da zaslužiš 600€!! Še strinjamo?
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 13.54
+4
vonbongo
10. 03. 2021 14.09
+3
Ce si mlajsi od 42let , pol pokojnine pod tem sistemom ne bos videl ;) Ker je sistem , da delovni placujemo danasnjim pokojnine. Zdaj bo pa upokojencev vec kot delavnih ljudi ;)
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 14.12
+3
@ vonbongo, januarja sem dopolnil 46 let. Najprej sem končal srednjo komercialno šolo, nato pa sem ob delu doštudiral ekonomijo.
vonbongo
10. 03. 2021 14.18
+1
Hmm pol si blizu , da bos pokojnino se videl pod tem sistemom. Ceprav upam , da prej zrihtamo to stalo ;)
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 14.26
+2
@ vonbongo, iz tvojih ust v božja ušesa!!!
mr_cat
10. 03. 2021 13.51
+5
K se bojo odlocl bo 7 dnevno povprecje v 3 dneh padlo pod 600
medzimurac
10. 03. 2021 13.35
+6
Važni so dodatki ,bo zdravstvo prišlo na zeleno vejo
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 13.34
+5
Še posebaj pa mi ne gre v račun, kako sem lahko zdržal dolgih 15let!! To je ogromno časa. Vedno sem nekako se uspel samega sebe prepričat, da bo bolje in da sem res t najbolj demokratične, najmodernejše, najbolj človeku naklonjene stranke v Sloveniji. Noro, kajne?
vonbongo
10. 03. 2021 13.41
+4
Se zgodi , ne bit jezen nase ,ker uni so mojstri manipuliranja ;) Bodi vesel , da si uspel videti stvari , kot so zares ;)
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 13.45
+2
# vonbongo, prav imaš!!! Kar je, je!! Saj ne bom nikoli več v življenju član katerekoli politične stranke, ker ne verjamem nikomur od politikov in saj poznaš tisto, ko gre osel samo enkrat na led!!
vonbongo
10. 03. 2021 14.10
+1
Tocno to , ne zalovat za napake v preteklosti. Nauci se od njih in pejt dalje 🖖
vonbongo
10. 03. 2021 14.11
+1
Aja Piratska stranka je kr uredu , sam tko mim grede ;p
NajboljšiBoguniverzuma3
10. 03. 2021 13.30
+14
Kam nas je ta politika pripeljala ej, pa to je noro!! Skregali so nas do plafona, narod se prepira, ker vsak brani svojega, prihaja celo do družinskih tragedij, zaradi tega, itd! Življenje me je marsikaj naučilo, bil sem zaveden član SDS, samo sem po 15. letih le obupal in se v ponedeljek izpisal iz stranke!! Drugače misleči, ljudje, ki razmišljajos svojo glavo, tam niso dobrodošli!! Oni obožujejo kimavčke, lahko vodljive ljudi in seveda takšne, ko bodo, če bo potrebno hodili zanj jokati pred arest, ali sodišče! Jaz nisem šel ne pred sodišče, ne na Dob! Ker se mi je to zdela tako velika bedarija in manipulacija, da ne najdem besed! No, saj so mi to posredno očitali, moram priznati!
grozjak
10. 03. 2021 18.44
Narod vedno najde povod za prepir, ne rabi politikov😊😋
Prototip
10. 03. 2021 13.20
+10
No zahvalite se hojsu, da nam ni bilo treba biti celo noč zunaj....
castell
10. 03. 2021 13.28
-5
In kaj si predlani tega časa po 21 uri počel zunaj?
vonbongo
10. 03. 2021 13.17
+5
Vsi razen svećk so prebrali porocilo freedomhousa in je javno znano , da podatki niso za to leto, ter da manjka veliko stvari ;) To pa je naslov clanka na Nori24 " Sprijaznite se, višja raven svobode pod aktualno vlado je neizpodbitno dejstvo, ki ga ne morete zanikati!" Bruhahahaha res so izrojeno utrgani 😭🇸🇮
HowYesNo
10. 03. 2021 13.17
+4
Napeljevanje drzavljanov k cepljenju. Ljudstvo cepite se, da razredcimo prebivalstvo..edini namenncepiva. Poglejte Srbijo. Korona v razcvetu, prvi v cepljenju vec kot milijon pri tem pa se 30% prekizeno, huje pa kot v prvem valu
DR.Fejsbuk
10. 03. 2021 13.29
+4
uradno so srbi precepili komaj 7 do 8% prebivalstva, zato ne budali....
DR.Fejsbuk
10. 03. 2021 13.38
+4
uradno so srbi precepili komaj 7 do 8% prebivalstva, zato ne budali....
HowYesNo
10. 03. 2021 13.44
-1
Ni res. Precepili so vec kot milijon po evidencah je pa covid prebolelo 30% prebivalstva
grozjak
10. 03. 2021 18.41
Tesla, tudi jaz mislim, da si daleč od pravih podatkov. Blizu teh številk so samo v izraelu😉