12°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
310,148
+1669
+0.5%

V trgovinah zaradi pogoja PCT velik upad prometa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Nuša Stegnar /
KOMENTARJI
329
Več kot polovica trgovcev beleži od 20- do 50-odstotni upad prometa, medtem ko kar 60 odstotkov ocenjuje, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje. Prav tako se skoraj polovica trgovcev zaradi razmer, povezanih s pandemijo, sooča tudi s težavami pri dobavi blaga, 13 odstotkov trgovcev pa razmišlja celo o zaprtju svojih trgovin.

Od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa, kažejo izsledki ankete, ki jo je izvedla sekcija trgovcev pri OZS. Tretjina sodelujočih v anketi oziroma 33 odstotkov beleži upad med 20 in 30 odstotki, 31 odstotkov pa ima od 30- do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa poroča enajst odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad prometa.

Anketo je izvedla sekcija trgovcev pri OZS med svojimi člani, in sicer med 8. in 10. oktobrom 2021. V anketi je sodelovalo 82 trgovcev, članov sekcije. 

Če ne bodo dobili pomoči v obliki nadomestil za skrajšan delovni čas ali čakanje na delo doma, jih slaba tretjina vprašanih (29 odstotkov) napoveduje odpuščanja, 13 odstotkov bo moralo svojo trgovino zapreti, dobra polovica vprašanih (58 odstotkov)  pa o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja. 

Polovica teh, ki bodo primorani odpuščati, jih ocenjuje, da bo delež odpuščenih delavcev znašal manj kot 15 odstotkov, slaba četrtina vprašanih (22 odstotkov) bo primorana odpustiti med 25 in 50 odstotkov delavcev, 17 odstotkov vprašanih pa ocenjuje, da bo delež odpuščenih med 15 in 25 odstotkov. Enajst odstotkov vprašanih pa bo moralo odpustiti več kot polovico svojih zaposlenih. 

Kljub temu, da bodo primorani zaradi razmer in strogih pogojev dela odpuščati, pa se tudi v trgovski dejavnosti soočajo s pomanjkanjem kadra. Slaba polovica sodelujočih v anketi, 41 odstotkov trgovcev, ima namreč težave dobiti ustrezen kader.

Preverjanje pogoja PCT
Preverjanje pogoja PCTFOTO: Luka Kotnik

Kar 60 odstotkov anketiranih tudi pravi, da trenutno veljavni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje, 41 odstotkov jih ima težave pri dobavi blaga, prav toliko jih tudi zaznava upad povpraševanja po izdelkih in storitvah pri končnih potrošnikih. Kljub vsem izzivom pa 62 odstotkov trgovcev preverja izpolnjevanje pogojev PCT, delno jih preverja 17 odstotkov, medtem ko pogoja ne preverja 21 odstotkov vprašanih trgovcev.

"Neživilske trgovine so bile v času epidemije med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj so bile zaprte kar sedem mesecev. Dodatno pa jih je sedaj prizadel pogoj PCT za potrošnike, s čimer se neživilske trgovine ponovno postavlja v neenakopraven položaj. Potrošniki se namreč pogosteje odločajo za nakup specializiranega blaga v živilskih trgovinah, kjer pogoj PCT ne velja. Če želimo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno potrebno zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi specializirane trgovine postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami," je prepričan predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic