Korona

V bolnišnicah porast zaradi covida in respiratornih obolenj hospitaliziranih otrok

Ljubljana, 28. 09. 2021 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
570

"V zadnjih 14 dneh je sprejemov v otroško kliniko bistveno več," je dejal namestnik predstojnika pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Homan. Kot je dejal tudi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič, s tem raste tudi potreba po kadru, zato bodo že kmalu razmišljali o omejitvi elektivnih programov. Zaradi prevelike zasedenosti so medtem že zaprli specialistično pediatrično ambulanto v SB Novo mesto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukinili specialistično pediatrično ambulanto
    02:44
    Iz 24UR: Ukinili specialistično pediatrično ambulanto
  • Iz SVETA: V bolnišnicah vse več otrok
    02:08
    Iz SVETA: V bolnišnicah vse več otrok

"Želim poudariti, da poskušamo z obstoječim kadrom zdravnikov in zdravstvene nege ohranjati vse programe, vključno z elektivnim programom in pregledi v ambulantnem traktu," je na tiskovni konferenci dejal namestnik predstojnika pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Homan

Potrdil je, da je sprejemov na otroško kliniko v zadnjih 14 dneh bistveno več. Kot pravi, je razlog za to preprost. "Ker so bili šole in vrtci zaprti, se virusi niso mogli prenašati med otroki. Zdaj pa se veselo prenašajo, kar za nas pomeni veliko več bolnih otrok," je dejal. Gre za respiratorni sicijski virus (RSV), ki ogroža predvsem otroke, mlajše od dvanajstih oz. treh mesecev, in sicer zaradi širine dihalnih poti. "Pa tudi dojenčke s pridruženimi boleznimi, kot so prirojene srčne napake, in otroke, ki so prezgodaj rojeni," je dodal Homan. Če so prej sprejeli do 15 otrok na dan, jih zdaj sprejemajo več kot 30, je še dejal.

V intenzivni enoti so trenutno hospitalizirani štirje otroci, ki potrebujejo mehanično ventilacijo. Vsi ostali otroci pa potrebujejo predvsem terapijo s kisikom in infuzijsko zdravljenje, predvsem simptomatsko terapijo. Na zdravljenju sta tudi dva bolnika, ki sta pozitivna na novi koronavirus. "Prvi, nekaj več kot mesec dni star dojenček, je mehanično ventiliran, a verjetno predvsem zaradi okužbe z RSV. Drugi pa je 12-letni otok, ki ima sicer v osnovi onkološko bolezen. Oba otroka bomo zdravili z dodatnimi biološkimi zdravili," pravi Homan.

Homan: Težava ni v prostih posteljah, temveč v kadru

Homan je pojasnil tudi, da je standard zdravstvene nege predvsem pri hudo bolnih dojenčkih, ki potrebujejo mehanično ventilacijo v intenzivni enoti, tak, da za enega dojenčka skrbijo tri sestre. "Predvsem je problem kader zdravstvene nege, ki je nujno potreben na drugih deloviščih," je dejal in dodal, da so morali tudi sami nekaj kadra že prerazporediti. "Za zdaj nam s požrtvovalnostjo ostalega kadra uspeva zagotavljati varno zdravljenje teh najbolj bolnih otok".

Skupaj je v intenzivni enoti devet otrok, glede na razpoložljive kapacitete pa bi jih lahko prejeli do 14. Dejal je, da je trenutno na otroški kliniki 99 otrok, še 45 jih je naročenih za sprejem, skupaj pa jih lahko sprejmejo največ 170. "Težava ni v prostih posteljah, veliko večja težava je zagotavljati zdravstveni kader," je dejal in izpostavil zdravnike, še bolj pa srednje in diplomirane medicinske sestre. 

"Če imate tudi dojenčka, naj vrtčevski otroci ostanejo doma"

"Če ima otrok neko osnovno bolezen in se je že zdravil na pediatrični kliniki, mu skušamo sprejem urediti tam, saj otroka poznajo in vedo, kako poteka njegova osnovna bolezen. Dnevno se skupaj dogovarjamo, kje bodo otroci ležali," je pojasnila pediatrinja Tatjana Mrvič z Infekcijske klinike in dodala, da je odločitev nekoliko odvisna tudi od prostih postelj. 

Na infekcijski kliniki imajo hospitalizirane otroke z RSV. Okužbe s tem virusom niso nevarne le za otroke, temveč tudi za starostnike, saj je tudi pri njih mogoče pričakovati zaplete in dodatno potrebo po kisiku. Poleg tega imajo hospitalizirane tudi otroke, dojenčke, ki so poleg RSV pozitivni tudi na novi koronavirus. "Trenutno imamo štiri otroke s covidom-19, dva sta res majhna dojenčka, imamo eno predšolsko deklico, še en pa je najstnik, ki je zdravljen z dodatnimi zdravili, ker ima covidno pljučnico," je pojasnila. 

"Izgubil smo eno zimsko sezono, cela generacija je preživela sezono, ne da bi prišla v stik z virusom. Ta generacija se – poleg letošnje – zdaj okužuje," je dejala. Mrvičeva staršem, ki imajo tudi otroka, mlajšega od enega leta, svetuje, naj vrtčevskega otroka začasno zadržijo doma, saj so dojenčki zelo ogroženi za težji potek bolezni. "Majhni otroci so res ogroženi za težek potek – kot ste slišali, trenutno štirje potrebujejo mehansko ventilacijo. Naj vsaj malo zrasejo in se okrepijo, da bodo bolezen lažje preboleli. Morda jo bodo lahko premagali celo doma," je pojasnila. 

Sezona virusa se je premaknila, in to ne le pri nas, ampak po vsej Evropi, razlaga. "Maja so se začele pojavljati okužbe, avgusta pa je nastal velik bum. Otroci so šli v vrtec, kolektivi so se odprli. Gre za zunajsezonsko pojavljanje, številke pa so take, kot jih običajno vidimo januarja in februarja," je še dejala in pojasnila, da pričakujejo, da bomo imeli, ko se bo nekoliko ohladilo, opravka tudi z gripo.

Otrok v bolnišnici. Slika je simbolična.
Otrok v bolnišnici. Slika je simbolična. FOTO: Dreamstime

Golobič: Potrebnega je več zdravstvenega kadra

Tudi v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič je dejal, da na pediatrični kliniki raste število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. Po Golobičevih besedah je za oskrbo otrok, ki potrebujejo intenzivno nego, potrebnega več zdravstvenega kadra, ki ga zato začenja zmanjkovati pri izvajanju rednih zdravstvenih programov. "V naslednjih dneh bomo zato pred dilemo, v kolikšni meri začasno omejiti elektivne programe, da bomo lahko pokrili vsa delovišča," je napovedal Golobič, ki ga je svet na ponedeljkovi seji sicer imenoval za novega direktorja največje slovenske bolnišnice. Pred nastopom mandata sicer potrebuje še soglasje vlade.

Golobič v ponedeljek sicer ni imel podatkov, ali bo za zdravljenje covidnih bolnikov treba odpirati dodatne oddelke. Je pa pojasnil, da je za danes sklican redni sestanek z ministrstvom za zdravje, na katerem bodo bolnišnice uskladile svoje potrebe.

"Po sklepu ministrstva za zdravje UKC Ljubljana v tej fazi epidemije zagotavlja sto akutnih (25 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet) in 45 intenzivnih postelj (38 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet)," so sicer v ponedeljek navedli v UKC Ljubljana. Kljub prerazporeditvam kadra na covidne oddelke pa elektivni program deluje, a v manjšem obsegu, ko bi si želeli, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za zdravje so po sestanku z vodstvi bolnišnic pojasnili, da so se na sestanku pogovarjali tudi o porastu števila hospitaliziranih otrok zaradi respiratornih obolenj. Dogovorili so se, da bodo razbremenili UKC Ljubljana, ki ima največji porast in posledično kadrovske potrebe.

Po pojasnilih ministrstva se covidne bolnišnice sicer nahajajo v modificirani četrti fazi aktivacije. "Zapiramo covidne oddelke v bolnišnici Brežice in odpiramo covidni oddelek z 10 posteljami v bolnišnici Sežana," so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih besedah so bolnišnice trenutno sposobne na navadnih oddelkih zdraviti do 395 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 117 bolnikov.

SB Novo mesto: zasedene so praktično že vse pediatrične postelje

"Zaradi močno povečanega porasta respiratornih okužb pri otrocih imamo izjemen naval na bolnišnico in zasedene so že praktično vse pediatrične postelje pri nas," so sporočili tudi iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Pravijo, da kader takšnega obsega dela preprosto ne zmore več, zato so ukinili specialistično pediatrično ambulanto. "Še vedno pa delamo ultrazvočne preglede kolkov dojenčkov in preglede v pediatrični kardiološki ambulanti," so dodali.

Starše naprošajo, naj v čim večji meri kličejo osebne pediatre in k njim po pomoč prihajajo takrat, ko gre za resna, življenjsko ogrožajoča stanja, oz. takrat, ko pacienti potrebujejo hospitalizacijo. "Sicer pa naj gredo k pediatru na primarni ravni," so dejali. 

Kot pojasnjujejo, je vse več pacientov tudi v urgentnem centru. "V veliki meri prihajajo pacienti iz drugih regij, zato še enkrat prosimo, naj se ljudje skušajo čim bolj obračati na osebne zdravnike oz. naj se po nujno medicinsko pomoč odpravijo v kraju, v katerem živijo, in k nam prihajajo le takrat, ko nimajo druge možnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
28. 09. 2021 21.57
Politični covid!
nikhrast
28. 09. 2021 21.59
Tako je, folk misli da je za to kriva politika, tako pa zarote.
son?ek11
28. 09. 2021 17.53
+3
Kakšna logika?? Ker je preveč bolnih otrok; so ukinili specialistično pediatrični ambulanto,??, tukaj ka res govori samo denar
Ana desetnica
28. 09. 2021 19.07
+1
Če nimajo sester in zdravnikov. Kdo pa bo delal ambulanto? Ti?
Marinanjo
28. 09. 2021 16.31
-2
Ugasnte kompresorje..in hgente nabijat in pumpat...tist k je je ..tist k ni ni....
Ana desetnica
28. 09. 2021 19.06
+2
User619199
28. 09. 2021 16.21
+2
Ali je covid respiratorna bolezen?
KomajPriso
28. 09. 2021 17.21
+0
son?ek11
28. 09. 2021 18.08
Ana desetnica
28. 09. 2021 19.06
+1
A še tega ne veš? Saj že vrabčki čivkajo, da je.
Alfi22
28. 09. 2021 16.01
-1
Evo iz prve roke... mulca zaradi dihalne stiske dvakrat peljal na urgenco. Ni bil covidm ampak zaradi preventivnih ukrepov vsak pregled namesto 1-2 trajal celo popoldne. Drugi mulc iz vrtca pripeljal covid ker jih je vzgojiteljica okužila (necepljena), sam sem se dvakrat testiral ali sem pozitiven, pa sem še vedno negativen, saj sem pa od junija cepljen. Očitno cepivo deluje :) najbolj glasni so pa starši v vrtcu ki tudi sami niso ceplejeni, zakaj drugi ne ukrepajo hitreje, sami bi lahko zase in posledično druge poskrbeli že nekaj mesecev s cepljenjem... Lep dan
slo_veter
28. 09. 2021 16.38
+0
glih ne razumem kaj je tukaj problem ? A je komu kaj bilo na koncu, razen da je bil + ali - na testu? Pa seveda lep dan .
periot22
28. 09. 2021 21.54
Alfi22 cepi se 100 krat da bo držalo pa brigaj se zase! V nasi firmi zbolevajo dvakrat cepljeni necepljeni pa delamo namesto njih zaradi bolnisk!!!!!!
mertseger
28. 09. 2021 15.47
+6
In potem ko greš brati v detajle (sevda ne na pop tv) ugotoviš da je v bolnici od 100 hospitalizianih eden s covidom vsi ostali pa zaradi RVS.
Lion_57
28. 09. 2021 15.26
+0
DAJTE ŠE OBVEZNO CEPLJENJE IN PRIČAKUJTE ŠE VEČJI OSIP KOT SI MISLITE!
mk67
28. 09. 2021 15.24
+4
"Trenutno imamo štiri otroke s covidom-19, dva sta res majhna dojenčka, imamo eno predšolsko deklico, še en pa je najstnik, ki je zdravljen z dodatnimi zdravili, ker ima covidno pljučnico". Naslov drugega članka danes pa "1037 novih okužb, hospitaliziran tudi 18-letnik, na intenzivni negi pa 27-letnik". Kdo laže?
mmickica
28. 09. 2021 16.21
+2
V tem drugem clanku so podatki o danes hospitaliziranih verjetno.
mk67
29. 09. 2021 09.36
Oba članjka govorita o trenutnem stanju (danes, trenutno).
audirs
28. 09. 2021 15.18
-2
Ni kaj, tiste ki niso cepljeni se obravna neprednostno pa je... Žal se ne zavedamo oz. določeni izkoriščajo ta covid mendtem ko se tekoče obravnave podaljšujejo ter toliko več ljudi je v bolečinah oz. v nebesih.
Štanjkol
28. 09. 2021 15.03
+16
Vsako leto v tem letnem času poraste število hospitaliziranih otrok. Da vas ni sram tako otroke izrabljat za propagando!!!!!!!!!!!!!
nikhrast
28. 09. 2021 15.02
-9
Ne priznajo virusa, poskrbijo pa za smeh s temi zarotami, poglejte komentarje.
User619199
28. 09. 2021 15.01
+15
A se zdaj končno zavedamo kaj so naredili tem otrokom, ki so jih eno leto zapirali, pretirano razkuževali in jim preprečevali dostop do svežega zraka?!
mercedesw201fan
28. 09. 2021 14.56
+5
prejšnji teden smo bili v NM na pediatriji na pregledu zaradi bolečin v predelu mehurja.....debela hladovina!!!!!!!!!!ena dohtarca za celo porodnišnico ter pediatrijo...ena sestra ter tehnik na oddelku .... Nevem kako lahko tako brez čustev delajo onorca iz ljudi ki hodijo v sluzbe...jaz bi želel da sta otroka doma al s kom?? kje??? hodijo v vrtec ker morajo kot jaz v sluzbo...v vrtcu se ne držijo mehurčkov kot da jim paše da otroc zbolijo ker seveda cena vrtca je polna tudi če so doma....lokalna pediatrinja v MEtliki je več na bolniški in dopustu kot na delu....osebni zdravniki pišejo napotnice za NM ker sami ne znajo pomagati....narobe svet
mercedesw201fan
28. 09. 2021 15.01
+6
in seveda ....na vhodu jaz cepljen brez vročine, otrok zdrav, brez vročine...itak prvo na testiranje...potem smo čakali kot bedaki na oddelku uro da je sploh prišla sestra...potem še dve uri zdravniko ker je bila na viziti...šele takrat so vzeli vzorec urina ter dali v laboratorij sem prosil že zjutraj če se lahko polula ker sem vedel da bodo gledali urin....odnos na minimalcu kljub moji asertivnosti ter prijaznosti......zelo razočaran ...tako ne bomo prišli nikaor....žal mi je otrok ki so res bolani če morajo tako čakati ter iti čez počasne postopke....
upokojenka 1
28. 09. 2021 15.38
+2
V Črnomlju je baje pediatrinja na doooolgi bolniški, druga, ki naj bi tudi bila kao pediatrinja pa ima ima preveč odraslih pacientov. Katastrofa.
fredericofelini
28. 09. 2021 14.54
+8
zavajajoč naslov otroci ne zaradi covida
Zentrum
28. 09. 2021 14.43
+9
Članek 23. september 2021: "Otroške bolnišnice polne, a ne zaradi covida-19". Izjava strokovnega direktorja Pediatrične Klinike, Marka Pokorna: "V sezoni 2019/20 smo imeli kar hudo epidemijo gripe, ki je predvsem otroško populacijo zelo prizadela. Takoj, ko je bilo te epidemije konec, je prišel covid. Ukrepi, ki so sledili, so omejili širjenje covida, a so hkrati preprečevali tudi širjenje vseh drugih virusnih okužb med otroki. V sezoni 2020/21 tako nismo imeli epidemije gripe, tudi ne okužb z respiratorno sincicijskim virusom, ki sicer napolni bolnišnice".
cEstMoi
28. 09. 2021 14.35
+5
Krčenje programov? Pa ne zaradi covida, ampak zaradi zdravstvene politike in politike nasploh, kupljene izdajalske, sedaj celo NWO kolaboracionistine.
Gekoo
28. 09. 2021 14.12
+7
Prevelika precepljenost....v državah, ki imajo 80% dvakrat cepljenjeno populacijo imajo enaki problem...malo treba tudi druge medije pogledat, naši se ne upajo objavljati in tukaj je problem. Z narobnimi podatki informirajo javnost.
dante
28. 09. 2021 14.09
+0
Za 5 miljard evrov v žep izdam lastno mater in celo slovenijo. Gnar je gnar, drugo ni vredno nič
GAYPROPAGANDA
28. 09. 2021 14.05
+2
Nepripravljeni še v t.i. 4 val!
indal
28. 09. 2021 13.47
+10
Zanimivo je, da je prav Dr. Fauci avtor študije iz 2008, ki potrjuje, da so za posledicami Španske gripe pretežno umrli posamezniki zaradi bakterijske pljučnice kot posledica nošenja mask.