Korona

V UKC Ljubljana začeli cepiti zaposlene s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19

Ljubljana, 14. 09. 2021 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S tretjim odmerkom so že cepili tudi več kot sto bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, denimo hematološke bolnike. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

Požun, ki so ga kot prvega od zaposlenih danes cepili s tretjim odmerkom, je v izjavi za medije ocenil, da jim bo uspelo s tretjim odmerkom v kratkem času zaščititi tako zaposlene kot bolnike. "Prepričan sem, da bo poživitveni odmerek pomagal še bolj zaščititi tako mene kot moje sodelavce in tudi bolnike," je ob tem dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cepili so ga z istim cepivom kot že prej, sicer pa za cepljenje s tretjim odmerkom uporabljajo le cepivo mRNK. K cepljenju s tretjim odmerkom so povabili tiste zaposlene, ki so jih cepili januarja in februarja. Za zdaj pa se je po Požunovih besedah odzvalo skoraj 40 odstotkov vseh, ki so jih povabili.

Najprej bodo cepili starejše in tiste, ki delajo na najbolj izpostavljenih delovnih mestih. "Glede na to, da so ekipe okrepljene – danes jih bomo recimo cepili 300 – nam bo v zelo kratkem času uspelo cepiti vse, ki si to želijo," je ocenil Požun. Kronične bolnike po njegovih besedah z možnostjo cepljenja s tretjim odmerkom seznanijo njihovi zdravniki ob pregledih in jih, če to želijo, tudi napotijo na cepljenje. Kot je dejal, so za cepljenje večinoma zainteresirani; gre za najbolj ogrožene bolnike, skrb za njihovo zdravje pa je največja.

Med danes cepljenimi s tretjim odmerkom je bila tudi zdravnica anesteziologija Anita Mrvar Brečko iz urgentnega kirurškega bloka, ki je dejala, da ni niti za trenutek podvomila o svoji odločitvi, ampak je bila vesela, da se je imela možnost cepiti še s tretjim odmerkom. "Treba je storiti vse, da ne zbolimo za covidom-19, če pa že, da dobimo lažjo obliko bolezni, ne dolgotrajnega covida," je poudarila.

Kot je pojasnil Požun, sicer odkrivajo okužbe tudi med zaposlenimi, ki so bili cepljeni. A nihče od njih ni bil hospitaliziran. Po besedah Mrvar Brečkove so zboleli tudi njeni bližnji kolegi, a ni šlo za hujšo obliko bolezni. Sicer pa v urgentnem kirurškem bloku vsakega poškodovanega obravnavajo tako, kot da ima potrjeno okužbo, in uporabljajo ustrezno varovalno opremo. Zaradi covida je obremenitev zdravstvenega sistema mnogo večja, je opozorila in dodala, da si želijo, da bi lahko čim prej normalno delali.

S tretjim odmerkom cepiva se namerava cepiti tudi nekdanji strokovni direktor ljubljanske ginekološke klinike Adolf Lukanovič, ki je sam preživel hudo obliko bolezni in zdravljenje na intenzivni negi. Ocenjuje, da poživitveni odmerek pripomore k stabilnosti imunskega odgovora. "Zatrdno sem prepričan, da je to edina pravilna pot v borbi proti epidemiji," je poudaril. Višja precepljenost bi prinesla k manjšemu pritisku na bolnišnice, k manjši obremenitvi intenzivnih oddelkov. S tem bi tudi omogočili dostop do storitev tistim, ki zdravstveno nego potrebujejo, je dejal. Žalostno se mu zdi, "da se zdravstveni problemi v naši družbi zlorabljajo za politične obračune".

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer po Požunovih besedah doslej dosegli več kot 65-odstotno precepljenost vseh zaposlenih, najvišja je med zdravniki, nekoliko nižja pa med medicinskimi sestrami. Vse, ki niso cepljeni, poskušajo k temu prepričati s pogovorom in dodatnimi informacijami.

Sicer pa je Požun danes dejal, da je bilo v ponedeljek po tistem, ko je bil v soboto objavljen vladni odlok za omejevanje širjenja epidemije covida-19, v cepilnih centrih po vsej Sloveniji "skoraj izredno stanje". Pri njih so morali podaljšati delo, nekaj ljudi so morali tudi zavrniti, ker ni bilo dovolj cepiva – te bodo cepili danes. Kot je dodal, so Nacionalni inštitut za javno zdravje zaprosili za večje dobave.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronaskeptik
14. 09. 2021 16.46
+0
Če deluje zakaj ne...
92ddt 1
14. 09. 2021 15.18
-1
Mislim da ni potrebno razen če jim je poteklo že več kot 9 mesecev od drugega odmerka. Lahko bi nekomu donirali vse te odmerke, ker je še vedno preveč takih, ki niso niti prvega odmerka videli. Zahodni svet se nekako egoistično obnaša do ostalega sveta. V bistvu se bo agonija s tem samo podaljšala.
Ana desetnica
14. 09. 2021 17.00
+0
Zakaj pa niso videli prvega odmerka? Takih je v Sloveniji več kot polovica. Kdove zakaj?
MUNGATUMBA
14. 09. 2021 14.56
-1
A so tudi podpisali tisto izjavo, ki je krožila po netu...??
Martin Horvat
14. 09. 2021 14.55
+1
Kaj so izklopili komentarje? Test Test