Korona

V Ljubljani prostih še deset intenzivnih postelj, v Mariboru še sedem

Ljubljana, 16. 11. 2021 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
790

Bolnišnice pokajo po šivih. Sinoči naj bi v celjski bolnišnici že zmanjkalo postelj na intenzivni negi, na pomoč so jim nato priskočili v Ljubljani, a tudi tam so skoraj že na robu zmogljivosti. Trenutno je zasedenih 75 od 85 intenzivnih postelj v UKC Ljubljana in 42 od 49 intenzivnih postelj v UKC Maribor. Koordinator za bolnišnične postelje Robert Carotta medtem poudarja, da največja težava še vedno ostaja pomanjkanje kadra. "Trenutno najbolj primanjkuje delavcev zdravstvene nege tako na covidnih kot tudi na necovidnih oddelkih," pravijo v največji slovenski bolnišnici. Dobrodošla bi bila tudi pomoč iz tujine, dodajajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razmere v UKC Maribor
    02:17
    Iz 24UR: Razmere v UKC Maribor
  • Iz SVETA: UKC Maribor: situacija je sila resna
    02:30
    Iz SVETA: UKC Maribor: situacija je sila resna
  • Iz SVETA: Polne bolnišnice
    02:49
    Iz SVETA: Polne bolnišnice
Oddelek za intenzivno terapijo covidnih bolnikov v Ljubljani
Oddelek za intenzivno terapijo covidnih bolnikov v Ljubljani FOTO: UKC Ljubljana

"Vrag je vzel šalo: v Sloveniji je zmanjkalo intenzivnih postelj," je na družbeno omrežje v ponedeljek zvečer zapisal zdravnik Federico Potočnik, specializant infektologije iz celjske bolnišnice. Kot je nato v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta, je že pred to objavo začel poizvedovati, kaj se je zgodilo, saj da bi morali imeti prostih še vsaj 25 postelj. "Potem smo izvedeli, da so v UKC Ljubljana postelje pripravljene, ampak ker so bile prazne, je bil kader doma," je pojasnil.

Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja v tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih.

Po njegovih besedah se je včeraj v zgodnjih popoldanskih urah v ljubljanskem kliničnem centru sicer zgodil pravi cunami, ki je zapolnil vse takrat razpoložljive intenzivne postelje. "Zato je bilo treba malo počakati, reorganizirati in vpoklicati manjkajoči kader v tako imenovani DTS," je razložil in dodal, da je zdaj zadeva pod nadzorom.

Potočnik je ob zaključku dežurstva sporočil še:"Hvala kolegom iz DTS, da so uspeli stisniti še nekaj postelj. Ampak tako je, po kapljicah: en prostor tu, eden tam, kjer je sploh še možno. Intenzivisti vlagajo nadčloveške napore in smo jim lahko vsi hvaležni."

Kot so nam z največje slovenske bolnišnice sporočili danes zjutraj, je trenutno prostih še deset intenzivnih postelj. "V UKC Ljubljana je bilo zjutraj hospitaliziranih 255 pacientov s covidom-19, od tega 75 na intenzivni terapiji. Zasedenih je 180 navadnih postelj od 227 pripravljenih. Na intenzivni negi je bilo zjutraj zasedenih 75 postelj od 85 pripravljenih," so zapisali.

Na vprašanje, kdo jim trenutno najbolj primanjkuje, pa so odgovorili, da je to kader iz zdravstvene nege tako na covidnih kot tudi na necovidnih oddelkih. "Če se javijo na razpis in izpolnjujejo pogoje, seveda zaposlujemo tudi kader iz tujine," dodajajo.

Na UKC Maribor okrnjeni že vsi programi, razen porodnišnica in pediatrični oddelek

V UKC Maribor spričo velikega priliva bolnikov s covidom-19 opozarjajo, da so razmere zelo resne, zato ponovno pozivajo ljudi k cepljenju proti tej bolezni. "Kar 85 odstotkov bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, ni cepljenih. Mlajši so čisto vsi necepljeni," je dejal namestnik vodje covidnega intenzivnega oddelka Matej Bernhardt.

V UKC Maribor so zaradi razmer, v katerih so se znašli, močno zaskrbljeni.
V UKC Maribor so zaradi razmer, v katerih so se znašli, močno zaskrbljeni. FOTO: UKC Maribor

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 175 bolnikov s covidom-19, od tega 42 na intenzivni terapiji. "Samo od včeraj na danes je bilo sprejetih 30 novih covidnih bolnikov," je na današnji novinarski konferenci povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

V dosedanjih državnih načrtih je predvideno število bolnikov s covidom-19 v tem kliničnem centru 130 oseb v akutni obravnavi, kar so že presegli, ter 49 v intenzivni terapiji, čemur se hitro približujejo. V ponedeljek so odprli novo enoto za akutne bolnike v drugem nadstropju klinike za ginekologijo, kjer je prostora za še dodatnih 30 bolnikov, a jih bodo po ocenah Vogrina zasedli že v nekaj dneh.

Dodatne postelje iščejo tudi za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, a je to zaradi že velike obremenitve obstoječega kadra na tem področju zelo težko. Danes je prišlo v UKC Maribor na pomoč pet uslužbencev Slovenske vojske, ki so prinesli s seboj osem monitorjev in bodo pomagali v trenutno močno obremenjenem urgentnem centru. Pomagati je prišlo tudi osem medicinskih sester iz zdravstvenih domov, pomagajo tudi študenti in dijaki zdravstvene nege.

"Trenutno skrbi za bolnike s covidom-19 okoli sto zdravnikov in 236 medicinskih sester. To so enormne številke, ob tem pa je okoli 360 naših sodelavcev v bolniškem stažu, bodisi zaradi karantenskih odločb, okužb s covidom ali izgorelosti," je še povedal Vogrin.

Priliv pacientov v zadnjem tednu je visok, opozarjajo v mariborski bolnišnici.
Priliv pacientov v zadnjem tednu je visok, opozarjajo v mariborski bolnišnici. FOTO: UKC Maribor

Vodja covidnega akutnega oddelka Nina Gorišek-Miksić je pozvala javnost k streznitvi. "Če pogledamo po mestu, se zdi, kot da življenje teče normalno, vendar smo sredi največjega razmaha epidemije in tega se mora zavedati prav vsak od nas. Zato se zaščitimo pred virusom. Ta je izjemno nalezljiv in v trenutnem obsegu širjenja ni varen nihče, ki se ne zaščiti. Cepljenje res ni stoodstotna zaščita, a pomembno poveča zaščito pred hospitalizacijo in težjim potekom bolezni," je pojasnila.

Namestnik vodje covidnega intenzivnega oddelka Matej Bernhardt je opozoril, da se z dodatnim obremenjevanjem zaposlenih niža kakovost oskrbe bolnika. "Delamo na četrtini standardov. Pred covidom je za kritično bolnega skrbela ena ustrezno izobražena sestra, zdaj pa mora ta skrbeti za štiri bolnike hkrati. Mi se trudimo in bomo naredili vse, kar lahko, a osebja je preprosto premalo," je pojasnil.

"Situacija je sila resna. Naši zaposleni vlagajo nečloveški napor za reševanje te krize, ob tem pa kljub enormnim obremenitvam ohranjajo optimizem, zato se jim iskreno zahvaljujem. Pozivamo pa prebivalce Slovenije, da je res skrajni čas, da se miselnost o vražah, neobstoju covida, čudnih cepivih in podobno preseže. Pomagajte sebi, pomagajte naši ustanovi, pomagajte ljudem okoli vas, ker zgolj s skupnimi napori lahko premagamo to krizo," je dejal direktor UKC Maribor Anton Crnjac.

Na novinarski konferenci so tudi opozorili, da bodo v primeru dodatnega višanja števila covidnih bolnikov prisiljeni zmanjšati tudi operativo na onkološkem oddelku. Okrnjeni so že skoraj vsi programi, le porodnišnica in pediatrični oddelek še v celoti opravljata svoje naloge.

Boljša rešitev kot morebitna selitev covidnih bolnikov v druge države se jim zdi pomoč tujih zdravstvenih delavcev. V medicinski stroki tako že razmišljajo, da bi na pomoč priskočili anesteziologi, specialisti in intenzivisti iz Avstrije, Nemčije, Madžarske in drugih držav.

Na državni ravni je sicer danes hospitaliziranih 1074 covidnih bolnikov (568 jih potrebuje oskrbo s kisikom), intenzivno nego pa potrebuje 236 bolnikov, je sporočila vlada.

Poklukar napoveduje "skrajne izredne razmere"

Bolnišnice so z današnjim dnem vzpostavile vse predvidene kapacitete za intenzivne covidne bolnike, in sicer 288. "S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard še minimalno zadovoljiv," je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Če bo intenzivnih bolnikov več, bodo v zdravstvu uvedli skrajne izredne razmere.

Bolnike, tako covidne kot ostali, bodo v tem primeru sicer obravnavali, vendar pa bo standard močno zmanjšan. Priprave, kako se organizirati, če številka intenzivnih bolnikov preseže 288, že potekajo, je še povedal minister.

Ob tem je Poklukar pozval vse, ki so usposobljeni in bi želeli pomagati, da se javijo covidnim bolnišnicam. V tem trenutku najbolj primanjkuje medicinskih sester, ki so kadarkoli delale v enotah intenzivne terapije, pa tudi ostalih, ki so kadarkoli delale v zdravstvu. Med zdravniki je največji primanjkljaj pri anesteziologih, intenzivistih, internistih, pulmologih in nevrologih.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (790)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranški sin, ki pije vin
16. 11. 2021 20.34
-2
Haha radi bi pa negre janezu je načrt padu v vodo še odnese ga s stolčka direkt na dob pa smo zmagal edino za denar se ne ve kje je ko ga je vkradu
ŠpelcaM.
16. 11. 2021 20.28
+8
Zanimivo je predvsem to, da ko vam korona pri zdravju dodobra zagusti, nihče ne odkloni pomoči “budal” in “nespisobnežev” iz bolnic, nihče ne vpraša “a ima to zdravilo, ki mi ga boste dali kaki stranski učinek?” in “hočem študijo v dokaz…” temveč se sleherni revež bori za vsak dih in lastno življenje… ne glede na stranske učinke in nesposobnost zdravstvenega osebja. Pa pojdite še takrat na alpski travnik rožce past… saj veste “Zoper vsako bolezen raste rožca na svet!”. Pa bog vam pomagaj, ne “budale” iz zdravstva.
Patuljak10
16. 11. 2021 20.27
+6
Kako je lahko 85% vseh na intenzivni necepljenih, če pa nam vsi "Facebook zdravniki" trdijo drugače? Ker oni tako ali tako vedo vse hahahahaa
nemo1
16. 11. 2021 20.27
+8
Proste za cepljene , ostale odslovit pred vhodom...... pa naj ae počohajo in razlagajo kakor hočejo
VoxP
16. 11. 2021 20.25
-3
Prihaja aspirin lekadol tackipirina Proizvajalec zdravil Pfizer Inc. je podpisal pogodbo s skupino, ki jo podpirajo ZN, da drugim proizvajalcem omogoči izdelavo eksperimentalne tablete COVID-19, kar bi lahko omogočilo zdravljenje več kot polovici svetovnega prebivalstva. V izjavi, objavljeni v torek, je Pfizer dejal, da bo podelil licenco za protivirusno tabletko Ženevskemu patentnemu združenju zdravil, ki bo podjetjem za generična zdravila omogočila proizvodnjo tablet za uporabo v 95 državah, kar predstavlja približno 53 % svetovnega prebivalstva. . konec virusne pandemije
Frenkie1212
16. 11. 2021 20.08
+2
Sej bodo jutri popolnjene, ne sekirajte se. Kaj bomo pol?
SenecaLucius
16. 11. 2021 19.54
+12
Hudo mi je, ker necepilci nimajo toliko etike, da bi občutili vsaj malo svoje krivde, ko na hospitalizaciji in intenzivni negi zasedejo kar 80% postelj ob dejstvu, da bi s skandinavsko precepljenostjo bilo še več kot polovico postelj lahko prostih!
mahar123
16. 11. 2021 20.02
-7
User1553709
16. 11. 2021 20.22
+1
Okej. Ali lahko pojasniš kako druzbi pripomoremo s prerekanjem pred petroli?
Nace Štremljasti
16. 11. 2021 19.44
+2
balerina pahor je bleknil da je vse uredu ,sploh ne vem v katerem svetu model živi, zato pa prosim moderatorja da to razišče....
VoxP
16. 11. 2021 19.31
-3
kje so kakšni datumi, ura. V živo v etru. in diretta, live, uživo kaj nimate kamere 24ur direktno. posnetki kot dokaz. bolnice, testiranja v živo, uživo, in diretta, live in naj testiranci pokažejo ali so pozitivni ali negativni, če pokažeš kelnarju v ošteriji boš pa še na tv. in tako uresničimo napoved Andy warhola da bo vsak imel svojih 15 minut slave. dobro če boš hodil vsak dan na tstiranje boš postal znana osebnost
za bojši jutri
16. 11. 2021 19.31
+1
Ta vlada je totalno nesposobna. Korona hara po svetu že več kot leto in pol in kaj so pri nas ukrenili. Niti ene bolniške postelje niso ustvarili, nič zdravstvenega osebja niso dodatno usposobili, samo priviligirani so si delili nenormalno visoke dodatke.
arctic
16. 11. 2021 19.16
+0
"tO Je SaMo nAvAdNa Gripa", antivaxer, 2021
gripson
16. 11. 2021 19.13
-3
A imate akcijo ali kaj? Samo še deset na voljo...akcija....
akola
16. 11. 2021 19.12
+3
Velika zasluga, da je stanje katastrofalno nosite tudi vi, 24 ur in POP tv.
Lepa prihodnost
16. 11. 2021 20.27
+1
Za katastrofo so glavni krivci anti cepilci protestanti PCR za druzbo.Glavni krivci za večino mrtvi in vse ostalo kar se dogaja zaradi covida.Internet za nekatere je čudo kar preberejo vse verjamejo resnici kar se dogaja v državi pa je izgovor danasnje politike LAŽ.
Zdravaslovenka
16. 11. 2021 19.08
+9
Naj pridejo pomagat tisti najbolj pogumni ptotestniki ki se ničesar ne bojijo bomo veseli
smiley88
16. 11. 2021 19.01
+0
V Novi Gorici pa še 60 al kak?
rajko povše
16. 11. 2021 19.00
+3
Pahor in Janša bosta vse rešila ...brez panike. Predsednika par exellence
Ferjalec
16. 11. 2021 18.58
-5
Poznam Covid bolnišnico, oddelek v kateri je še celo nadstropje prazno in podstrešje tudi. Zato ne jokat, da ni prostora.
slovenka62
16. 11. 2021 18.52
+2
Dr.Franja se obrača v grobu.Joža tudi.Onadva bi to hitro pošlihtala.Res ne moreš verjet.!!!
rockyrok
16. 11. 2021 18.29
+4
5 vojakov je prišlo rešit UKC kjer je zaposlenih 10.000 ljudi. Burleska.
User768643
16. 11. 2021 18.52
+3
Pet, ki jih je pripravljeno reševat vs vas par tisoč, ki nam zgodbice o teorijah zarot prodajate in škodo državi delate.
prepih
16. 11. 2021 18.11
+7
Naša mala uboga Slovenija je tako mala da se skoraj vsi poznamo med seboj zato si kar priznajmo da vsaj 90% ljudi ve za nekoga kateri je cepljen in je vseeno zbolel za C 19. V našem podjetju se necepljeni testirajo že 2 meseca cepljenim se ni bilo potrebno dokler niso 3-trije cepleni prinesli okužbe v podjetje. Če statistika pravi da vsak okuženi okuži več kot enega preden izve da je sam okužen za koliko okuženih so potem krivi tisti kateri se NE testirajo vsak drugi dan tako kakor se morajo necepljeni. Kdor ima v glavi vsaj toliko kolikor ima komar ne bo dal minusa.
number46
16. 11. 2021 18.24
+5
To vsak razumen človek pomisli ampak strokovnjaki in par komentatorjev to nerzume, so pač tako oni pravijo Skandinavci in tudi jim ni jasno da vsak necpeljen vsakih 48h dokaze da ni okužen.
čokolino23
16. 11. 2021 18.32
+6
Pravilno jaz se v službi testiram na 48 ur in vem da sem zdrav.Kaj pa CEPLJENI?
arctic
16. 11. 2021 19.19
+2
cepljeni statisticno manj zbolevajo, posledicno okuzijo manj ljudi. cepljeni tudi ne polnijo postelj na intenzivni. samo zato ker ti enga poznas ki je cepljen pa je zbolel (ali pa dva, ali pa tri) to statisticno nima pomena. cepiva so dodaten nivo zascite niso pa 100%, normalno. se posebej ce ljudje ponerajajo dokazila o precepljenosti.