Korona

Flis: Problem predstavljajo asimptomatski klicenosci, kadrovska stiska velika

Maribor, 15. 09. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
268

Direktor mariborskega kliničnega centra opozarja, da bolnišnice te dni sprejemajo vse več pacientov, ki potrebujejo hospitalizacijo. Na tamkajšnjem covid oddelku se trenutno zdravi 20 pacientov, bolnišnica pa se sooča s hudim pomanjkanjem osebja, saj jih je veliko v karanteni. Ob vsem tem so na enem od oddelkov zabeležili prenos okužbe z bolnika na zaposlenega. Vojko Flis poudarja, da stvari niso tako nedolžne, covid-19 pa vsekakor ni le nedolžna gripa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov?
    03:02
    Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov?
  • Iz 24UR: "Z virusom bomo morali živeti"
    03:58
    Iz 24UR: "Z virusom bomo morali živeti"
  • Iz SVETA: Postelj za bolnike primanjkuje
    01:25
    Iz SVETA: Postelj za bolnike primanjkuje
  • Iz SVETA: Okuženih 11 zaposlenih
    03:10
    Iz SVETA: Okuženih 11 zaposlenih

 

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je na izjavi za javnost spregovoril o razmerah v naši drugi največji bolnišnici, ki te dni sprejema vse večje število bolnikov s covidom-19. Kot je dejal, statistike poudarjajo število okuženih na dnevni ravni, a se izjemno hitro veča število tistih, ki huje zbolijo. 

Pretekli konec tedna so v bolnišnici potrdili okužbo pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Poleg tega je še okrog 30 oseb v karanteni. Največji problem trenutno predstavljajo t. i. asimptomatski klicenosci oziroma tisti, ki so okuženi, a ne kažejo znakov. Zato se trenutno nahajamo v izredno nepredvidljivih razmerah, pravi Flis, vnos okužb v bolnišnice pa je nemogoče obvladati. 

Pri tem se v UKC Maribor soočajo s hudo kadrovsko stisko. Najbolj primanjkuje osebja zdravstvene nege in na splošno ustrezno usposobljenega osebja za delo na intenzivnem oddelku. Ti zaposleni morajo namreč poznati delovanje ventilatorjev, dodaja Flis. Če se bo trend hudo bolnih nadaljeval, bodo morali znova vzpostaviti sivo področje, šotori pred bolnišnico pa bodo edina vstopna točka v ustanovo. 

V tem trenutku je na navadnem covid oddelku 20 bolnikov, a se številke iz ure v uro spreminjajo. Intenzivno zdravljenje potrebujejo trije bolniki, ki so priključeni na ventilator. Dva huje bolna bolnika so morali v nedeljo odpeljati na Golnik. Flis pričakuje, da se bo v kratkem odprla tudi SB Celje. Na državni ravni imamo za covid paciente na voljo štiri bolnišnice: UKC Ljubljana, UKC Maribor, Golnik in SB Celje. Ko se ena zapolni, se odpre druga. 

Ker je več osebja v karanteni, delo na nekaterih oddelkih poteka upočasnjeno. Če se bo slab trend nadaljeval, bodo primorani začasno ustaviti delovanje specialističnih ambulant na nekaterih oddelkih. Že zdaj jim pri oskrbi pacientov pomaga več kot 60 študentov zdravstvene nege in študenti medicine. 

Flis je tudi opozoril, da je zaradi slabše epidemiološke slike v Mariboru laboratorij izjemno obremenjen, testov pa je sicer dovolj. Poudaril je tudi pomen pravilnega nošenja zaščitne maske. Kot je sam opazil, jo nekateri nosijo pod nosom, virus pa se razmnožuje ravno v nosni votlini. 

Kot je povedal Flis za časnik Večer, imajo v Mariboru na voljo tri postelje za intenzivno terapijo covid bolnikov. Ta je vzpostavljena posebej in je na varovanem območju, zato tam nimajo neomejenega števila intenzivnih postelj, kjer je mogoče predihavanje pljuč. Manjka tudi osebja, saj so številni zdravniki v karanteni. 

Vojko Flis opozarja na manko osebja v drugi največji bolnišnici pri nas.
Vojko Flis opozarja na manko osebja v drugi največji bolnišnici pri nas. FOTO: POP TV

V UKC Maribor imajo sicer tri intenzivne enote najvišje stopnje, in sicer na kirurgiji, interni kliniki, tretja pa je covid enota. V tem trenutku že razmišljajo o selitvi na kirurški oddelek, iščejo pa še druge možnosti. Če povečamo kapacitete za bolnike s covidom, se zmanjša število ekip na interni medicini in kirurgiji, kar posledično pomeni zmanjšanje programov, dodaja Flis. Program na kirurgiji pa je sicer okrnjen že zdaj. 

Po besedah Flisa je zdravljenje bolnikov s covidom težje, v bolnišnici preživijo dlje časa, na teh oddelkih pa dela štirikrat več osebja, ki mora ves čas paziti, da se ne okuži. V začetku so imeli v bolnišnici nekaj varovancev domov za starejše, zdaj prihaja vedno več bolnih iz Maribora in okolice, gre pa za precej prizadete bolnike, še dodaja. 

Ob tem je prišlo tudi do prenosa okužbe z bolnika na zaposlenega, in sicer na oddelku za gastroenterologijo. Tam sta ležala dva bolnika iz doma ostarelih, ki sta bila okužena, a nista kazala znakov. V bolnišnico so ju pripeljali urgentno, in sicer zaradi prebavnih težav. Zdaj je delo na kliniki za interno medicino omejeno, postavili so provizorične pregrade in vzpostavili sive, rdeče in bele cone. 

Za konec je Flis še poudaril, da imajo nekateri bolniki, ki so bolezen preboleli, precejšnje težave. Stvari niso tako nedolžne in ne gre za navadno gripo, pravi. Po njegovem mnenju zdaj plačujejo davek tega, da v prvem obdobju pri nas nismo imeli tako hudih razmer kot v nekaterih bolj prizadetih državah. Tako se je ustvaril vtis, da ne gre za nič hudega, še zaključi direktor UKC Maribora. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
22. 09. 2020 17.50
+1
Ali bodo VSI zdravstveni delavci-po zdravstvenih domovih USPOSOBLJENI za PRAVILNO "štoranje"z palčko v nosu?
murin
18. 09. 2020 11.44
+1
Kadrovska stiska, kakšno sprenevedanje, tisoče zdravstvenega osebja se ukvarja z 10 starejših bolnikov na intenzivni. Žal bojo tudi umrli ker je takšen zakon narave, pripisali pa bojo koroni.
nnnnnnnnnnn
18. 09. 2020 11.23
+2
Kje je znanstven idokaz da se virus prenaša tudi iz asiptomatskih ljudi?
drhook
18. 09. 2020 08.44
+0
LAŽ NA LAŽ!!!
Uporabnik497981
16. 09. 2020 10.33
-2
Sej bo Potrč prišel pomagat v UKC.
borisss
18. 09. 2020 10.06
+0
borisss
18. 09. 2020 10.07
+1
Smešno
16. 09. 2020 09.57
+1
Vse bolj imam občutek, da nas nekdo lupi kot banane. Oziroma kot smo v rajnki Jugi rekli - *(11)ebe lud zbunjenog a nevin pati. ... asimptomatsko seveda.
Smešno
16. 09. 2020 09.52
-1
??? Kako pa se lahko okužijo, če pa vsi pravilno nosijo zaščitne maske..?! Saj če nosimo maske smo pa baje ja varni, al pa ne?!
ni_mi_vse_eno
15. 09. 2020 21.07
+9
Točno tako, največji problem so asimptomatski (= brez simptomov, brez povišane temperature, brez znakov bolezni) bolniki. Bolnikom brez bolezni smo včasih rekli, da je zdrav. Sedaj pa propagiramo, da so bolni vsi zdravi in ti zdravi so najbolj problematični. Saj ti zdravi želijo iti na zabavo in se poveseliti s prijatelji. Problem ni druženje v šoli, prav tako ni druženje na delovnem mestu, ampak, če se boš družil v prostem času na pivu, takrat pa pride sodba nate, NIJZ in Satan bosta prišla nad vas in vas mučila dneve in noči. Vse lahko, samo veseliti se ne smete, hehe. Tako bomo lahko ogranjali epidemojo, čeprav smo že razglasili konec epidemije. Na vas ni da razumete, na vas je, da verjamete.
Moncsa
15. 09. 2020 21.48
+9
"Bolnikom brez bolezni smo včasih rekli, da je zdrav. Sedaj pa propagiramo, da so bolni vsi zdravi in ti zdravi so najbolj problematični." Točno tako. Vic dneva.
*Violate*
15. 09. 2020 14.04
+28
Phahahaha, najprej problem vsi, pol problem srednje stari in delovni, potem problem mladi in zurke, pol problem vrtci/sole in otroci, zdej problem asimptomatiki...ma, veste kaj, solit se pejte. Logicno, virus se prenasa preko ljudi. PIKA. Nima veze, kok je kdo star pa kaj pocne pa kater spol pa s kom. Zato nehajte te "ugotovitve" pisati, ker tako samo kazete s prstom pa krivite nekoga za nekaj, kar je izpod njegove kontrole.
User1063544
15. 09. 2020 14.57
+17
Točno, problem je v prebivalstvu ker obstaja... V resnici pa sploh ni problema ali epidemije...
Moncsa
15. 09. 2020 21.51
+5
Violate čaki, niso še izčrpali vse možnosti. Pustimo se presenetiti, kdo bo naslednjič kriv. Drugače opažam, da na splošnem v JS nujno mora biti ede KRIV. Ne iščemo rešitev, ampak grešnega kozla. Na bruhanje mi gre.
apodgra
16. 09. 2020 08.22
+0
Problem je tudi v zdravstvu, da se veliko teh okuži . Ravno od teh ljudi ,ki se bahajo s svojo strokovnostjo , pa delajo napake in sami širijo virus . Ne uporabljajo zaščitne opreme ali ne jemljejo dovolj resno tega virusa ali pa se izven delovnega prostora obnašajo nič drugače kot , kritični državljani.
slo_veter
15. 09. 2020 13.58
+11
po 6 mesecih .. spet Covifd- ni gripa .. Sicer se nič ne pozna, večino še opazi ne .. ker je full asimptomatičen .. .. ampak nam pa ful dnarja primankuje, zatorej je bolje da tulmo v isti rog .. "ful hudo -> dajte evre "
daiči
15. 09. 2020 13.40
+23
Bo treba pa kašno kinto več od par sto evrov dat plače, da boste imal manjšo kadrovsko stisko pri zdravstveni negi. Važno da ste dohtarji zase dobro poskrbeli in da vas je dovolj.
apodgra
16. 09. 2020 08.25
+1
V tem času se ne moremo pogovarjati in iskati rešitve , kako nagraditi to osebje , treba je akcija zajeziti izvor pandemije. Po obvladovanju virusa , je treba reševati tudi problematika pomanjkanja osebja in nizkih plač.
tavbix
15. 09. 2020 12.58
+42
Kadrovska stiska je velika? Kaj pa je vlada storila za to, glede na to, da so sedaj pol leta čivkali, da prihaja drugi val? Verjetno je tudi opreme še vedno premalo in tako naprej... Vsi pri koritu so si napolnili žepe in gremo naprej po starem. Je...te se.
Perivnik
15. 09. 2020 13.00
+0
Kader se ne da potegniti iz kolesrske procesije. Taja leta, da se usposobi, a ne?
batom@pinkponk.com
15. 09. 2020 13.12
+15
sej kadri so ze dolg problem. in ivan ni prvic premje. je mel cajt kej narest umes. sam ni hotu. bolel ga je avstrijski predsednik.
apodgra
16. 09. 2020 08.33
+6
Če , do sedaj ni storila nič, tudi v času pred nami se ne bo dalo storiti nič. Vse skupaj bo prepuščeno stihiji ,čeprav , se na veliko govori , kaj vse smo se naučili od prvega vala epidemije . Po mojem zelo malo , vse je ostalo tako, kot je bilo. Imamo na papirju napisano množico ukrepov in s temi dokumenti , ne bomo reševali pomanjkanja zdravstvenega osebja , prostih bolniških postelj..... . Eno je filozofirati , drugo pa je izpeljati akcijo . Imaš najboljši projekt za izdelavo svoje stanovanjske hiše, nimaš pa denarja za predprtažnik.
polikarbonatka
15. 09. 2020 12.45
-8
A dr.Potrč,se je kaj oglasil?Kaj pa Ribička,Werner kar jez teh študiranih ljudi nič ne razumem.
batom@pinkponk.com
15. 09. 2020 12.45
+19
se prav, če ivan dans zboli, ga ne bojo zdravl, ker so vse kapacitete zasedene?
jasminb81
15. 09. 2020 12.43
+7
Jao jao....kakšne bedarije
transs
15. 09. 2020 12.42
+36
Ker virus je od včeraj in seveda niso imeli časa nič ukrenit v tej smeri da bi zagotovili kader in povečali kapacitete nastanitev.... Vse jih preseneti kot cestarje pozimi sneg....
Perivnik
15. 09. 2020 12.55
-16
A veš kaj, vam nasprotnikom vladajoče koalicije ni prav nič prav. Če bi na rezervo nabavili opremo, če bi na rezervo zaposlovali (sicer ne vem, kje bi dobili kader), če bi gradili nove bolnišnice, .... koliko bi šele potem "kolesarili". Sicer poleti je bil bolj mir pred kolesarji, ker so bili zagotovo na dopustu, sedaj imajo pa ponovno zadosti časa, saj so večina prisesani na takšne ali drugačne državne jasli - od samozaposlenih v kulturi do učiteljev.
transs
15. 09. 2020 12.58
+22
Nisem kolesar niti tako niti drugače.....sem pa nasprotnik bolanih ukrepov in paradoksalnih izmišljotin....
Perivnik
15. 09. 2020 13.01
-2
Bo čas pokazal ali so ali niso paradoksne izmišljotine. Bolani ukrepi - tudi to bo čas pokazal. Mogoče bi bil kakšen drug boljši, pa še ni bil izumljen. Kar s predlogi, po možnosti takimi, ki pijejo vodo, na dan.
?uknaveji
15. 09. 2020 13.04
+7
@Perivnik, a to pomeni, da se vlada ozira na mnenje kolesarjev in da pravzaprav oni odločajo, kaj je primerno in kaj ni?
Bibubabur
15. 09. 2020 13.20
+4
revolucijakorupcijafasizem
15. 09. 2020 12.36
+14
kadrovska stisja je velikaže deset let in več v zdravstu,plačani ljudje k sužnji odidejo v privat podjetja h kurtzu cez mejo sej se spomnite ko se ministri za zdravje menjali samo da ne pride do stavke pa 2010 so se v zdravstvu podpisovali in odrekali 8% plače ker je drzava v krizi.
Kam Rineš
15. 09. 2020 12.20
-6
Ne razumem. A je tako težko verjeti zdravniku, ki je neposredno vsakodnevno v stiku z obolelimi? Ne vem, a ste res taki zahojenci. V bistvu je negiranje opozoril zdravnikov ali znanstvenikov, paničen odziv "ljudi zarote", ki nima veze z realnostjo.
rob3rt
15. 09. 2020 12.27
+24
Problem je, da tisti zdravniki, ki so vsakodnevno v stiku z obolelimi ponavadi ne nastopajo pred mikrofoni, ker za to nimajo časa. Pred mikrofoni so taki. ki nimajo časa za obolele, ker so preveč zaposleni med drugim s PR...
jasminb81
15. 09. 2020 12.45
+9
Ne verjamem nič...ti pa kr če ti paše. A če ti bo rekel da je prehrana v McDonald's u zdrava boš tam jedel...fak
smigol
15. 09. 2020 13.17
+6
Ja tezko je verjeti. A je tebi tezko verjeti temu kar mi verjamemo. A ti je tezko verjeti lastni presoji in izkusnjam, temu kar vidis? A verjames da se za dober dnar vsak proda?
samko77
15. 09. 2020 17.19
-5
Obupal, ni jim pomoči. Saj veš kak je Kristus rekel: o bog odpust jim saj ne vejo kaj delajo" (nekaj v tem stilu). Ljudi ne boš spremenil, njihovega mnenja pa tudi ne. Drži se svoje spure. Jaz sem obupal. Norec ostane nor za vedno. Trojna DNK vjacnica, zarota, se malo pa bo božja kazen kot v času kuge. Flis pa je itak diletant, pa vsi ostali tudi. Kaj bo on vedu, če pa je direktor, pa si žepe polni. Saj veš kak smo Slovenci. Oni ki malo več zasluži je baraba... Fausija in norost nas bosta vse stala več kod Covid. Ampak tak je. Folk, vsi vun, brez mask, na juriš, eni na leve eni na desne. Pol pa bo vse OK. Samo pobit in ooklst se moremo med samo, pa naj bo trigger virus Al pa kaj drugega. Saj ji važno. 2. Sv vojna se še ni končala... Torej se more.
samko77
15. 09. 2020 17.20
+4
Flis je car. Mel priložnost govorit z njim. Ded na mestu. Res.
samko77
15. 09. 2020 17.20
+0
smigol
15. 09. 2020 12.06
+30
V tej celi zgodbi corona/covid je toliko nebuloz in kontradiktornih stvari, da se ni potrebno sprasevat zakaj nihce nic ne verjame.
Jacek123
15. 09. 2020 12.55
-3
smigol
15. 09. 2020 12.57
+4
Jacek ti ki verjames da telo najorej poje svoje misice pa potem svoj speh, kaj se sploh obremenjujes s takimi stvarmi. Pojdi nazaj v svojo luknjo in razisci sam ce te zanima pa morda vidis luc.
renkos
15. 09. 2020 12.59
+5
Še dobro, da imamo ministra Gantarja, ki ima edini od aktualnih politikov trezno glavo in strokovno mnenje. k sreči ne pada na neke podpredsedniške nazive, ki so psihološka hrana za ostale predsednike koalicijskih strank. Janša dobro ve , kako in komu kaj (ne) dati, da sledijo njegovi avtoriteti. Gantar ima dovolj lastne samozavesti in karizme, da mu Kacini in Beočevičke ne sežejo do kolen. Pa kot je dejal, za razliko od njih tudi kaj pametnega naredi v tem slovenskem zdravstvenem kaosu in levo-desni politiki. Bravo, še imamo upanje!!!
smigol
15. 09. 2020 12.59
+10
A morda najprej to da obstaja 20 razlicnihn sevov koronavirusa. In da te testirajo ce imas dnk korone in ne dejansko virus. In 15%populacije vsako leto zboli za korono. Test s katerim testirajo je sam znanstvenik, ki ga je odkril 30 let nazaj, povedal da ni primeren.
smigol
15. 09. 2020 13.08
+10
*14 dni karanten potem 10 *talanje denarja za brezveze namesto da bi teh 10 miljard vlozil v sistemske resitve domov za ostarele in kadrovsko podhranjenost bolnisnic. *maske, imas polno clankov da so dejansko skodljive. Z masko do sanka, tam jo das dol spijes pivo brez maske in potem nazaj gor pa ven. *darovanje krvi je kr neki ce je virus res tako nevaren . Izmeri ti temperaturo, vprasa ce si zadnje dni mel kaksne simptome(bog ne daj da si asimptomatski), in ze darujes. Nic testa nic, kar tako neki darujes pa tako smrtonosno. *podatki kazeho da je smrtnost med 0,1-0,4%. In to 90% ljudje ki imajo ze pridruzene bolezni ali pa starejsi. In tukaj spet vprasanje zakaj denarja in ukrepe be usmerijo v rizicne skupine? *do konca sezone je meja s hrvasko odprta pol pa kar naenkrat konec. Prisla je sola in zdaj bo virus 5x bolj skakal na ljudi pa ceprav je hrvaska prazna. *medtem pa je bla slovenska obala nabito polna meseca avgusta pa se nihce ni kaj prevec sekiral. Se kaj? Rabis se kaj? Malo razmisli.
samko77
15. 09. 2020 17.31
+3
Rt PCR je relativno stara metoda. Res je da se za diagnostiko ne uporabla (praviloma) ampak, imaš morda boljšo idejo? Na plan z njo. Specifičnost se je med tem veliko izboljšala. Ampak to mamo. In če odkrijemo ljudi, in je pol tudi obolevnost večja (ko so simptomi razpoznavni) pol test niti ni tak slab. Al misliš da ležijo na intenzivni zaradi 10 različnih virusov? In vsi imajo bolj ali manj isti potek bolezni. En za adeno, drugi za Corona, en za mikso...al kak je zdaj to. Daj povej no... Razjasni in razsvetli nas tukaj
smigol
15. 09. 2020 21.57
+2
Vitamin C,D, zink vse to zelo pomaga. Vse to bos nasel v mesu in jajcih D seveda na soncu oa se holesterola dosti zraven. Seveda taksnega predloga ne bos nasel. Tisti ki pa jim je zelo hudo pa naj kot sem napisal vse te bajne milijarde(tudi druge drzave) usmerijo v rizicne. Ostale nas naj pustijo pr gmht. Tudi 20 let nazaj so s pljucnicami lezali po bolnisnicah pa nihce ni skakal do stropa. Test pa ni res da je ok ceprav ni ok. Brezvezno izoliranje, zapiranje tudi vseh ki so bili v stiku ekonomska skoda je/bo ogromna.
martinov
15. 09. 2020 12.06
+39
Danes sem bil na parkirnem prostoru UKC Maribor 85 minut in sem ob opazovanju poslušal Radio Maribor o zdravstvu. Flis in nekdo iz ZD Maribor sta jamrala o kadrovski podhranjenosti in o vsemogočih problemih ! Če v UKC, izven delovnega mesta, trije kadijo, pijejo kavo in telefonirajo, celo 45 minut, na vsakem vogalu pa jih je v tem času bilo ničkoliko, se vprašam kak problem torej imajo. Vsake zaposlenemu pripada tudi čas za malico. Ali jo izkoristijo ali imajo le to za mašilo za slabo plačana delovna mesta.
smigol
15. 09. 2020 13.12
+16
No moja izkusnja kaksen mesec nazah. Se sprehajam za bolnisnico in na balkoncku 2x1 se stiska 5 dohtarjev/sester in veselo cikajo in pijejo kafe. Nimam bic proti temu ampak tako malo da vidte koliko tudi oni sami verjamejo temu cirkusu.