21°C
Podatki za dan: 17. 09 do 24.00
Oboleli
4,195
+137
+3.4%

Flis: Problem predstavljajo asimptomatski klicenosci, kadrovska stiska velika

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
267
Direktor mariborskega kliničnega centra opozarja, da bolnišnice te dni sprejemajo vse več pacientov, ki potrebujejo hospitalizacijo. Na tamkajšnjem covid oddelku se trenutno zdravi 20 pacientov, bolnišnica pa se sooča s hudim pomanjkanjem osebja, saj jih je veliko v karanteni. Ob vsem tem so na enem od oddelkov zabeležili prenos okužbe z bolnika na zaposlenega. Vojko Flis poudarja, da stvari niso tako nedolžne, covid-19 pa vsekakor ni le nedolžna gripa.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:02

Iz 24UR: Zaostrovanje ukrepov?

03:58

Iz 24UR: "Z virusom bomo morali živeti"

 

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je na izjavi za javnostspregovoril o razmerah v naši drugi največji bolnišnici, ki te dni sprejema vse večje število bolnikov s covidom-19. Kot je dejal, statistike poudarjajo število okuženih na dnevni ravni, a se izjemno hitro veča število tistih, ki huje zbolijo. 

Pretekli konec tedna so v bolnišnici potrdili okužbo pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Poleg tega je še okrog 30 oseb v karanteni. Največji problem trenutno predstavljajo t. i. asimptomatski klicenosci oziroma tisti, ki so okuženi, a ne kažejo znakov. Zato se trenutno nahajamo v izredno nepredvidljivih razmerah, pravi Flis, vnos okužb v bolnišnice pa je nemogoče obvladati. 

Pri tem se v UKC Maribor soočajo s hudo kadrovsko stisko. Najbolj primanjkuje osebja zdravstvene nege in na splošno ustrezno usposobljenega osebja za delo na intenzivnem oddelku. Ti zaposleni morajo namreč poznati delovanje ventilatorjev, dodaja Flis. Če se bo trend hudo bolnih nadaljeval, bodo morali znova vzpostaviti sivo področje, šotori pred bolnišnico pa bodo edina vstopna točka v ustanovo. 

V tem trenutku je na navadnem covid oddelku 20 bolnikov, a se številke iz ure v uro spreminjajo. Intenzivno zdravljenje potrebujejo trije bolniki, ki so priključeni na ventilator. Dva huje bolna bolnika so morali v nedeljo odpeljati na Golnik. Flis pričakuje, da se bo v kratkem odprla tudi SB Celje. Na državni ravni imamo za covid paciente na voljo štiri bolnišnice: UKC Ljubljana, UKC Maribor, Golnik in SB Celje. Ko se ena zapolni, se odpre druga. 

Ker je več osebja v karanteni, delo na nekaterih oddelkih poteka upočasnjeno. Če se bo slab trend nadaljeval, bodo primorani začasno ustaviti delovanje specialističnih ambulant na nekaterih oddelkih. Že zdaj jim pri oskrbi pacientov pomaga več kot 60 študentov zdravstvene nege in študenti medicine. 

Flis je tudi opozoril, da je zaradi slabše epidemiološke slike v Mariboru laboratorij izjemno obremenjen, testov pa je sicer dovolj. Poudaril je tudi pomen pravilnega nošenja zaščitne maske. Kot je sam opazil, jo nekateri nosijo pod nosom, virus pa se razmnožuje ravno v nosni votlini. 

Kot je povedal Flis za časnikVečer, imajo v Mariboru na voljo tri postelje za intenzivno terapijo covid bolnikov. Ta je vzpostavljena posebej in je na varovanem območju, zato tam nimajo neomejenega števila intenzivnih postelj, kjer je mogoče predihavanje pljuč. Manjka tudi osebja, saj so številni zdravniki v karanteni. 

Vojko Flis opozarja na manko osebja v drugi največji bolnišnici pri nas.
Vojko Flis opozarja na manko osebja v drugi največji bolnišnici pri nas.FOTO: POP TV

V UKC Maribor imajo sicer tri intenzivne enote najvišje stopnje, in sicer na kirurgiji, interni kliniki, tretja pa je covid enota. V tem trenutku že razmišljajo o selitvi na kirurški oddelek, iščejo pa še druge možnosti. Če povečamo kapacitete za bolnike s covidom, se zmanjša število ekip na interni medicini in kirurgiji, kar posledično pomeni zmanjšanje programov, dodaja Flis. Program na kirurgiji pa je sicer okrnjen že zdaj. 

Po besedah Flisa je zdravljenje bolnikov s covidom težje, v bolnišnici preživijo dlje časa, na teh oddelkih pa dela štirikrat več osebja, ki mora ves čas paziti, da se ne okuži. V začetku so imeli v bolnišnici nekaj varovancev domov za starejše, zdaj prihaja vedno več bolnih iz Maribora in okolice, gre pa za precej prizadete bolnike, še dodaja. 

Ob tem je prišlo tudi do prenosa okužbe z bolnika na zaposlenega, in sicer na oddelku za gastroenterologijo. Tam sta ležala dva bolnika iz doma ostarelih, ki sta bila okužena, a nista kazala znakov. V bolnišnico so ju pripeljali urgentno, in sicer zaradi prebavnih težav. Zdaj je delo na kliniki za interno medicino omejeno, postavili so provizorične pregrade in vzpostavili sive, rdeče in bele cone. 

Za konec je Flis še poudaril, da imajo nekateri bolniki, ki so bolezen preboleli, precejšnje težave. Stvari niso tako nedolžne in ne gre za navadno gripo, pravi. Po njegovem mnenju zdaj plačujejo davek tega, da v prvem obdobju pri nas nismo imeli tako hudih razmer kot v nekaterih bolj prizadetih državah. Tako se je ustvaril vtis, da ne gre za nič hudega, še zaključi direktor UKC Maribora.