Korona

Janša: Odloki, ki bodo stopili v veljavo, so podobni tistim, ki so veljali spomladi

Ljubljana, 22. 10. 2020 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Maja Račič
Komentarji
4163

Premier Janez Janša je naznanil, da bo zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa deloma ugasnilo javno življenje. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in neživilske trgovine – z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi, javni potniški promet pa bo deloval le s tretjinskimi zmogljivostmi. "Spomnimo se režima, ki je bil v veljavi pomladi. Odloki, ki bodo stopali v veljavo, bodo podobni tistim, ki so veljali takrat," je dejal Janša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kacin, Jereb in Petrovec o stanju glede covida-19 v Sloveniji
    12:36
    Iz 24UR ZVEČER: Kacin, Jereb in Petrovec o stanju glede covida-19 v Sloveniji
  • Iz 24UR ZVEČER: Janša o tem, da je pred nami odločilen teden
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Janša o tem, da je pred nami odločilen teden
  • Janez Janša o pogovoru z Merklovo in novem protikoronskem paketu
    02:39
    Janez Janša o pogovoru z Merklovo in novem protikoronskem paketu
  • Janez Janša o ukrepih, ki bodo veljali od sobote
    08:50
    Janez Janša o ukrepih, ki bodo veljali od sobote

Na popoldanski novinarski konferenci vlade je premier Janez Janša napovedal, da se država s soboto za en teden deloma zapira. V veljavo stopajo zaprtje gostinskih obratov, ob tem da bo še naprej dovoljena dostava in osebni prevzem, vrata bodo zaprli hoteli – z izjemo za poslovne delegacije, diplomacijo in profesionalni šport. Omejeno bodo delovali trgovski centri – odprte ostajajo živilske trgovine, drogerije, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Ob tem je Janša pozval zaposlene v vrtcih, naj nosijo maske. Županom pa je premier namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.

Veliko vprašanj sicer ostaja odprtih, jasnih odgovorov pa (še) nima niti vlada. Ko smo zaprosili za nekatera dodatna pojasnila – na primer, kdaj točno se zapirajo frizerski in kozmetični saloni (ali že s soboto ali s ponedeljkom) –, smo izvedeli le, da spremembe odloka še niso bile objavljene v uradnem listu in da bo več znanega takrat.

Kot je odločitev vlade pojasnil Janša, številke o okuženih rastejo in bodo še nekaj časa. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom. 

Bolj podrobno o ukrepih, ki jih je na današnji seji sprejela vlada, si lahko preberete tukaj.

Dolg pogovor z Angelo Merkel

O testiranju celotnega prebivalstva, za katerega se je na primer odločila Slovaška, je vladni govorec Jelko Kacin v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da takšnega števila testov ni mogoče dobiti praktično nikjer ter da je v ozadju verjetno kakšna promocijska akcija testerjev določenega proizvajalca. "Ni jasno, kaj bi iz takšne akcije lahko dobili. To, da vemo natančno število okuženih, ni ne vem kakšna posebna informacija," je povedal vladni govorec in dodal, da bodo situacijo na Slovaškem vsi z zanimanjem spremljali.

Za konec je povedal še, da je pogovor med premierjem Janšo in nemško kanclerko Angelo Merkel trajal res dolgo. Nemčija je podobna pomagati Sloveniji, a tudi oni se soočajo s kadrovsko stisko, kot praktično vse evropske države. "Največ je vredna izmenjava podatkov in skupna ocena stanja," je še dodal.

Nobena regija ni več oranžna

Po zadnjih podatkih Sledilnika Covid-19 , ki dvakrat dnevno osvežuje podatke - enkrat dopoldne in enkrat popoldne - je trenutno v Sloveniji 10.141 aktivnih primerov okužbe. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 484. Hospitaliziranih je 357 ljudi, v intenzivni enoti jih je 62. Umrlo je devet oseb. V domačo oskrbo so odpustili 32 pacientov. 

Kot še navaja Sledilnik, je bilo v zadnjih 24 urah opravljenih 6.215 testiranj in potrjenih 1.668 okužb.

Uradni podatki vlade, objavljeni dopoldan, se nekoliko razlikujejo, a, kot rečeno, tam niso všteti najnovejši podatki, do katerih dostopa ekipa Sledilnika Covid-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novi vdori okužb v domove za starejše

Kot je na popoldanskih novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, pa po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji nobena regija ni več oranžna. Kot zadnja se je rdečim regijam pridružila še Obalno-kraška, kjer pojavnost znaša 170 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih. Sprememba bo v uradnem listu objavljena danes, je napovedal Kacin.

Po Kacinovih navedbah je v domovih za starejše trenutno aktivno okuženih 445 stanovalcev in 181 zaposlenih. Med glavnim žarišči je izpostavil slovenjegraško enoto Koroškega doma starostnikov, kjer je okuženih 38 stanovalcev in štirje zaposleni. Razmišljajo pa o nadomestni lokaciji za rdečo cono, je pojasnil Kacin.

Dom sv. Jožefa v Celju ima po njegovih navedbah okuženih 18 stanovalcev in 14 zaposlenih, v domu starejših občanov Škofja Loka je okuženih 33 stanovalcev in 14 zaposlenih, v domu starejših občanov Kranj 23 stanovalcev in šestih zaposlenih ter en študent.

Nove okužbe so se ponovno pojavile v Domu Nine Pokrn Grmovje, kjer so trenutno okuženi štirje zaposleni in šest stanovalcev. O okužbah poročajo tudi iz doma upokojencev Center, Tabor - Poljane.

Po Kacinovih besedah pa bolj pozitivne novice prihajajo iz doma starejših občanov Rakičan in doma starejših občanov Loka pri Zidanem mostu, kjer se je število okužb pričelo umirjati.

Najbolj ogrožena je gorenjska regija

Po zadnjih podatkih ostaja gorenjska regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer je to kar 759, pa je že na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Maja Bratuša.

Na vladni novinarski konferenci je danes prek Zooma sodeloval vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb. Kot je povedal, je po ocenah aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč prebivalcev. "Na intenzivnih oddelkih v Sloveniji imamo 62 kritično bolnih covid-19 bolnikov. Najstarejši ima 85 let, najmlajši 42."

"V tem trenutku zadeve še obvladujemo, vendar se bojimo, da število postelj za covid bolnike ne bo zadostno," je povedal Jereb in dodal, da imajo že načrte za aktiviranje rezervnih postelj in premeščanje necovid bolnikov na druge lokacije, kot je denimo Bolnišnica dr. Petra Držaja. 

Jereb je potrdil, da je v UKC Ljubljana okuženih že več kot 100 zdravstvenih delavcev. Po njegovih besedah je zdravstveni kader izčrpan. "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti in v tem tempu bo treba nadaljevati. Upam, da bomo zdržali."

Na vprašanje o tem, ali je smiselno uvesti ukrep, ki ga je uvedla Slovaška, kjer bodo testirali vse prebivalce, je Jereb dejal, da tega ukrepa ne razume povsem. "Testiranje vseh državljanov, kot bo to storila Slovaška, ni smiselno. Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komer koli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva covid-19."

V torek zvečer je vlada sklenila tudi, da je v kolektivnih športnih panogah dovoljeno izvajanje tekmovanj na najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev. 

Rekreacija je medtem glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.19
18.16

O delovnem času laboratorija

"Naš delavnik se je podaljšal ... od pol šeste ali pol sedme ure zjutraj pa do ponoči. Ne poznamo prave meje, odločamo se intuitivno. A vsi se zavedamo tega, da človek po 12 urah ne more več kvalitetno delati," je Petrovec spregovoril o fizičnih in psihičnih pritiskih zadnjih mesecev.

18.13

O številu testov, ki jih opravijo na dan

"Če smo pomladi poročali o 1000 do maksimalno 1300 testov, danes govorimo o 6000 testih dnevno. Še vedno pa poslušamo, da ljudje čakajo. Zagotavljamo, da je 98 odstotkov vzorcev obdelanih v roku 24 ur. Večina vzorcev je obdelana celo v šestih urah, a ponoči ne moremo zagotoviti enake produkcije," je dejal Petrovec in dodal, da se morajo ljudje zavedati, da obdelujejo izvide iz vse Slovenije.

18.10

O razmerah v laboratoriju

"Priča smo nenavadni situaciji, v kateri nismo bili še nikoli," je uvodoma povedal dr. Miroslav Petrovec. Povedal je, da skupaj z Nacionalnim laboratorijem vlagajo vse moči v to, da mine čim manj časa med odvzemom brisa in rezultatom. "Vztrajati moramo na tem, da si vsak pacient zasluži diagnostiko, ki je kakovostna in primerna za njegovo stanje," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
25. 10. 2021 20.24
+1
Janša pravi odloki, ki bodo stopili v veljavo, so podobni tistim, ki so veljali spomladi, torej protiustavni in proti zakoniti !
Koronaskeptik
26. 10. 2020 10.20
Jajo,Jajo ti si toliko odrešenik za Slovenijo kot Hitler za Evropo med drugo vojno. CCCCC
SnowmanR
23. 10. 2020 16.11
+1
Nagovor Janše: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato gospodarstvo? Kako je možno da so najprej življenja in zdravlje, če nas bolane in kriple preganjate do smrti, podaljšal ste delovno obdobje za delo, v penzijo takoj po Žalah. Če bi najprej bila pomenbna zdravlja in življenja, bi na UKC Ljubljana ustvarili oddelek za preprečitev samomorov, tečaje za težko odvisne alkoholike in telesne vzgojne treznitve (terapije) za povzročitelje hudih in smrtnih prometnih nesreč, sebe (kot vlado) pa kritizirali zaradi vse večjega števila bankrotiranih klošarjev ki so čez noč ostali brez dela, službe, nepremičnine in na drugi strani elito kriminalcev na ulicah z tazadnjimi BMW, Mercedezi, Audiji in 15 lastnih nepremičnin? Namerno nas VI delate neumne, saj vemo kdo je ustvaril to državo ki zgleda kot privat posest in za določene ne velja tak zakon kot ste ga napisali? Kdaj je bilo to pomenbno da smo zdravi, če je treba klicati 72 ur da dobiš zdravnika na telefon, €-napotnice so najhitrejše, pri pregledu si z redno-nujno napotnico 169-i v čakalni vrsti, pri državnem zdravstvu vsi imajo prednost kot so migranti, privatniki, tajkuni, otroci politikov razn bolanih, starih, pred operacijo in poškodovanih pacijentov? Kako je gospodarstvo na zadnjem mestu, če ste vse tovarne in proizvodnje razprodali (pokradli, privatizirali SFRJ podjetja (kapital-nabral) narod v ovce poslal), tuje trgovine (nemške, avstrijske in italijanske) nam kraljujejo - svojih trgovin tud na balkanu več nimamo? Gospodarstvo, ki ga država koristi je kot privatni uspeh posameznikov kajti družaben socijalen uspeh je prek lažnih socijalnih omrežjih totalno razpadu, ljudje se ne družijo, ne pomagajo, ne svetujejo, ampak se sovražijo (na prijatelja, sorodnika in soseda gleda kot na tekmeca), ne gledajo svojih napak ampak gledajo tuje. Svoj kruh ni pojedel do konca pa že tujega hoče. Gospodarstvo kjer se bodo posamezniki (tuji tajkuni in podjetniki) obogateli čez noč od 200-500 hrbtenic zaposlenih, zaposleni bodo pa leto za letom filal Žale ko bodo v penziji predčasno in delal biznis državi za najem zemlje ki jih bodo svojci pokojnih plačeval ter zdravlje kjer ZZZS razmišlja o ukinitvi dodatnega zavarovanja ampak državi nikoli ni dovolj dodatnega dnarja (zavarovanja)... Besede ki jih je izgovoril Janša so odveč za vsakogar ki častno in pošteno živi, plača davek, kredit, položnice in spoštuje vsak meter naše svobodne zemlje, svobodo kjer se tudi ponoči ne moreš več pogovorit, sprehodit, družit, obiskat? Pravijo da smo drugačni in enakopravni, toda drugačnost se ne sprejema, ker če si proti JJ si proti Sloveniji, enakopravnosti ni ker so se posamezniki (SCT,VEGRAD,itn) čez noč obogatel. Najbolje bo da vržem TV čez okn, podarim računalnik sosedovemu mulcu in pokličem soseda da spijeva gajbo piva pr najbližji klopci kajti ob 21.00 me bo država oropala z kaznijo 4000€ za prekoračitev ne ustavne policijske ure, potem bom pa imel na izbiro streznitev doma (brezplačno) ali pa na policijski postaji(+1200€)... bravo JJ takšno državo (Drugo Švico) smo iskali... Bravo JJ,
FAUSTOS1
23. 10. 2020 15.08
+0
Prav ta nesposobna vlada je glavni krivec za tako velik porast okuženih,saj je bil poleti in jeseni velik vnos z hrvaške in bih,prav tu pa imajo janšisti svoje štabe,kjer kujejo zarote proti poštenim slovencem.
CIGU MIGU
23. 10. 2020 08.40
+3
upam,dabo tudi uršika skočila na pomoč,seveda le,če je prosta
igor1
23. 10. 2020 08.37
+1
jansa care stanpaj nam pare
hotchilipoper
23. 10. 2020 08.34
+5
Zdaj nam kaže ,kako se je počutil na dobu
Kwaj
23. 10. 2020 08.31
+5
Psiho 3.0 zaprl državo..to lahko stori še zapornik...
Jaka Jack
23. 10. 2020 08.13
+8
Osel gre samo enkrat na led! Polovico ukrepov spomladi je bilo neživljenskih....
poneumljanje
23. 10. 2020 08.21
+6
Tavariš janez je šel tretjič in tudi tokrat bo padel na ledu !
Zoran Zoki
23. 10. 2020 08.09
+10
Mormo podoživeti tudi ostali kar je on na Dobu...
Marela88
22. 10. 2020 21.59
-10
Janša heroj...👍🇸🇮
poneumljanje
23. 10. 2020 08.02
+9
txoxnxy
22. 10. 2020 21.59
+2
In vse skupaj se je začelo z poletnimi počitnicami na croaškem. Ogrozi na milijone ljudi zaradi tedna dopusta je bilo skrajno neodgovorno dejanje vseh ki so to počeli. In sedaj zaradi teh pametnjakovičev trpi cela država in njena populacija. Res niste vredni druzga kod da vas zaprejo in omejijo na vsakem koraku. Ostanite doma in boste ostali zdravi.
rolicapapirja
23. 10. 2020 08.10
+4
Res je, ampak a si predstavljaš, da omejenemu Slovenclju preprečiš pot za 1 teden na Hrvaško morje? Nekateri so bili na tem portalu pametni češ ne rabim bonov, grem na Hrvaško pa naj bo kar hoče, Janša nam to ne bo preprečil... No evo sedaj pa imamo kar imamo...
lusana
23. 10. 2020 08.35
+5
Bolj je Plenković odločal, ki je imel Janeza pod komando, kdaj se lahko zapre meja z Hrvaško
drhook
23. 10. 2020 08.43
+3
Eh eh eh. Hrvaska je pa zibelka virusa? Tam jih je manj okuzenih kot pri nas. Sicer je pa vse skupaj farsa. Mi smo le mala pikica na zemljevidu in nasa vlada pridno uboga. Seveda za lastne drobtine.
Arguss
22. 10. 2020 21.59
+3
Določeni pač ne razumete ,da tudi ,če bi bil še vedno Šarec mandatar ali nekdo iz Levice za mandatarja .Bi bili postopki še vedno enaki.Ker tako pač pravi svetovna Agenda.Poglejte kakšni ukrepi so na Irskem.
Marela88
22. 10. 2020 21.59
-9
Janša še na mnoga leta 👍🇸🇮
poneumljanje
23. 10. 2020 08.03
+7
srebrnibreg
22. 10. 2020 21.59
+4
To je nacionalna katastrofa ne vlada.
breza182
22. 10. 2020 21.59
+6
Odstop Ivana Janeza Janše in celotne vlade bi bil na mestu.. ko je bil poleti čas, da se pripravijo na nov jesenski val epidemije, niso v tej smeri naredili ničsar, na pretek pa so imeli časa za orbanizacijo Slovenije.
Desade
22. 10. 2020 21.59
Ucinkovito? Haha ja zihr
Marela88
22. 10. 2020 21.59
-2
Stop Fajonizmu ⛔⛔
Marela88
22. 10. 2020 21.59
-5
Podpora za vlado in SDS ✊🇸🇮
procesoid
22. 10. 2020 21.58
-3
še 2 min za cmere...