Korona

Delež pozitivnih testov 29,55-odstoten, umrlo 43 ljudi

Ljubljana, 18. 11. 2020 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
1314

V torek so opravili 6813 testov in potrdili 2013 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 29,55-odstoten. 43 ljudi je umrlo. "Številke niso vzpodbudne," je dejal vladni govorec Jelko Kacin in opozoril, da znova prihaja do vdora okužb v domove za starejše občane. Ekonomsko-dolžniška kriza, ki bo sledila zdravstveni, bo terjala dobro pripravljenost in prilagoditve na vseh področjih, pa je dejal Jure Knez iz Dewesofta in dodal, da se podjetja zavedajo, da je treba krepiti dodano vrednost in ne spati na krilih državne pomoči.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opravljenih okoli 6800 testov, 2013 pozitivnih
    04:05
    Iz 24UR: Opravljenih okoli 6800 testov, 2013 pozitivnih
  • Iz SVETA: Zaskrbljujoče številke v DSO
    01:44
    Iz SVETA: Zaskrbljujoče številke v DSO
  • Kacin o trenutnem stanju
    09:18
    Kacin o trenutnem stanju

Vlada je sporočila, da so v torek opravili 6813 testiranj in potrdili 2013 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil tako 29,55-odstoten. Hospitaliziranih je 1280 oseb, 209 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnice so včeraj izpustili 116 ljudi, 43 pa jih je umrlo.

Število umrlih covidnih bolnikov predstavlja drugo najvišje število doslej umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 ostaja 14-dnevna pojavnost okužb v državi na 100.000 prebivalcev enaka kot prejšnji dan, in sicer znaša 932. V državni je trenutno aktivnih 19.524 primerov okužb, kar je 13 primerov manj kot dan prej. Doslej pa so skupno v Sloveniji potrdili 58.950 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Kacin: Znova prihaja do vdorov okužb v DSO 

Aktualno stanje so na novinarski konferenci predstavili predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6, Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol), ter vladni govorec Jelko Kacin

Kacin je uvodoma povedal, da trenutna kriza ni samo zdravstvena, ampak tudi gospodarska in posledično izrazito društvena. Današnje številke niso vzpodbudne, je še dejal in opozoril, da znova prihaja do vdorov okužb v domove za starejše občane. 

Med stanovalci domov za starejše občane se je število okuženih v torek povečalo za 312, kar je največ doslej. Aktivno okuženih je trenutno 2131 stanovalcev. Število okužb med zaposlenimi v domovih pa se je povečalo za 59, aktivno okuženih je trenutno 847 zaposlenih. Kar 15 odstotkov v torek potrjenih primerov predstavljajo okužbe stanovalcev za domove za starejše, je povedal Kacin. Vključno z zaposlenimi pa okužbe iz domov za starejše predstavljajo 20 odstotkov vseh v torek potrjenih primerov. "Tudi zaradi tega je bila na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejeta odločitev, da od torka ponovno začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb," je še napovedal. 

Ponovil je, da zdravstvo deluje na robu zmogljivosti in državljane znova pozval k spoštovanju ukrepov. "Bodimo solidarni do vseh, ki vsak dan skrbijo in garajo za naše zdravje, za našo dobrobit, pa tudi za vse tiste, ki v trenutnih razmerah ne morejo oz. ne smejo opravljati svojega dela. Virus obstaja, hitro se širi in čas je, da se vsi pričnemo obnašati kot da smo okuženi." 

Jelko Kacin je opozoril, da spet prihaja do vdorov okužb v DSO.
Jelko Kacin je opozoril, da spet prihaja do vdorov okužb v DSO. FOTO: POP TV

Podatkov o tem, da v podjetjih ne bi imeli na razpolago zaščitnih sredstev, ni. Veliko večja težava pa je redno in dosledno upoštevanje pravil uporabe maske, razkuževanja rok in delovnih prostorov ter ohranjanja razdalje, je na vladni novinarski konferenci o aktualnih razmerah dejala predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak.

Za preživetje ekonomsko-dolžniške krize je nujna prilagoditev 

"V podjetjih smo se opremili, vemo, da moramo ustvarjati dodatno vrednost. Najlažje bi bilo vzeti državno pomoč, a bi s tem zapadli še v hujši vrtinec, iz katerega ne bi bilo povratka," je dejal Jure Knez, solastnik in prvi mož Dewesofta ter član strokovne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih svežnjev.

"Ko bo zdravstvene krize konec bomo vsi gledali le eno številko – številko porabljenih sredstev, ki nas bo bremenila v prihodnje," je opozoril Knez, ki meni, da do zdaj porabljena sredstva kažejo, da so podjetja odgovorno pristopila k trenutnim razmeram. Od približno osem milijard evrov, koliko jih predvidevajo do zdaj pripravljeni protikoronski ukrepi, jih je bilo namreč porabljenih le 1,5 milijarde.

Vlada je do zdaj sprejela šest protikoronskih zakonov, zadnji čaka na sprejem v DZ, napovedan pa je že sedmi, z njim bo treba ukrepe smiselno peljati naprej, pa je poudaril direktor in lastnik Duola Dušan Olaj, prav tako član svetovalne skupine za pripravo protikoronskih svežnjev. Osnovna naloga pri oblikovanju ukrepov je bila po njegovih besedah zaščititi zaposlene, nato pa so prešli v zaščito podjetij.

Ukrepi so, tako Olaj, zelo podobni tistim, ki jih sprejemajo sosednje države, razlika je le v implementaciji ali realizaciji. "Upoštevati moramo, da naša javna uprava še ni na tisti ravni operativnosti kot v sosednjih državah," je bil kritičen, a priznal, da je pomoč in podpora finančne uprave ter vseh podpornih in svetovalnih služb na ministrstvih izjemna.

Knez je medtem opozoril, da se bo novim razmeram treba prilagoditi tako na osebnem, poslovnem kot družbenem področju, država pa bo morala postati bolj fleksibilna in učinkovita, nujno bo tudi popraviti zastarelo in neprimerno zakonodajo s trga dela. "Če bi moral pri ponovnem zagonu gospodarstva izbirati med tem, da država postane fleksibilna in učinkovita ali pa da zberem nekaj finančnih sredstev, bi raje izbral prvo," je poudaril. Pozval je k odgovornemu ravnanju vseh, saj je zdravstvo na robu zmožnosti. Se je pa po njegovih besedah tudi na strani države treba zavedati, da je sklepanje kompromisov nujno.

V UKC Ljubljana v ponedeljek s testiranjem najbolj izpostavljenih zaposlenih, nato tudi ostali

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana medtem z razpisom išče izvajalca obveznih tedenskih testiranj zaposlenih na okužbo s covidom-19. Generalni direktor Janez Poklukar je pojasnil, da bolnišnice nimajo ustreznih mikrobioloških laboratorijev. Zato bodo v ponedeljek testirali bolj izpostavljene zaposlene, po razpisu pa bodo testirali tudi ostale.

Zdravstvenim delavcem so namreč po odredbi, ki jo je izdal minister za zdravje Tomaž Gantar in je bila v uradnem listu objavljena v petek, delodajalci dolžni zagotoviti testiranje na okužbo s covidom-19 najmanj enkrat na teden. S testiranjem morajo začeti najkasneje v ponedeljek. O strokovni utemeljenosti ukrepa bo sicer vsakih 14 dni ob upoštevanju strokovnih razlogov odločal minister.

Samo testiranje bodo v UKC izvajali študenti, ki jih bo za to delo usposobila služba za preprečevanje bolnišničnih okužb. "Vseh ostalih delavcev in sodelavcev danes v kliničnem centru nimamo dovolj, da bi jih lahko namenili ostalim dejavnostim," je na današnji izjavi za javnost ob odprtju con za covidne bolnike v diagnostično-terapevtskem servisu poudaril Poklukar.

Analizo testov bo nato opravil zunanji laboratorij. Poklukar je opozoril, da se na tem področju poznajo odločitve iz preteklosti, ko se ni sprejela reforma zdravstvenega področja. "Številni smo opozarjali, da bolnišnice potrebujejo svoje ustrezne mikrobiološke laboratorije. Zagotovo je to ta trenutek ozko grlo," je dejal.

Zadostno število testov bo moral zagotoviti izvajalec, je povedal Poklukar. V UKC sicer dela 6200 zdravstvenih delavcev.

Tako bodo v ponedeljek začeli s testiranjem najbolj izpostavljenih zaposlenih, nato pa bodo testiranje postopoma razširili, je pojasnil Poklukar. "Bomo tiste, ki jih lahko. Zagotovo pa ne vsega zdravstvenega osebja," je dodal. Pri tem bodo najprej uporabili antigenske teste, ki so jih kupili poleti, ko so te teste analizirali.

Koliko bo testiranje stalo, Poklukar še ne ve, saj je treba počakati na zaključek razpisa. O skupnem razpisu bolnišnic zaenkrat še niso razmišljali.

Z omenjeno odredbo je sicer minister zdravstvenim delavcem prepovedal koriščenje letnega dopusta in presežka ur ter stavko. Dopust delavcu, ki zagotavlja neprekinjeno zdravstveno varstvo za bolnike s covidom-19, bo sicer lahko izjemoma odobril direktor zavoda.

Veljati začel odlok o podaljšanju epidemije še za 30 dni 

Danes je sicer začel veljati odlok, s katerim je vlada še za 30 dni podaljšala razglasitev epidemije covida-19. Vlada je v drugem epidemičnem valu epidemijo razglasila z 19. oktobrom, in sicer za 30 dni, v ponedeljek pa je sklenila odlok podaljšati do 17. decembra. Kot so navedli, so se tako odločili, ker se okužba z novim koronavirusom še vedno hitro širi med prebivalstvom.

"Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije," so navedli. Trenutni ukrepi v državi so zelo podobni tistim iz pomladanskih mesecev, ko je epidemija trajala 80 dni, pri čemer je bil spomladanski epidemični val veliko blažji.

V ponedeljek so tako vrata zaprle vse nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi, razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk pa že drugi teden poteka na daljavo. Sodišča poslujejo v omejenem obsegu. Za vstop na Hrvaško je vse manj izjem, pri katerih ob povratku ni potrebna karantena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi za medije v torek pojasnil, da razglasitev epidemije za nadaljnjih 30 dni ne pomeni, da bodo na to vezani vsi ukrepi. Tudi epidemijo lahko prekličejo kadarkoli. Gantar računa, da se bodo v 14 dneh razmere izboljšale do te mere, da bo mogoče zelo previdno in postopno sproščanje določenih dejavnosti.

Premier Janez Janša pa je napovedal, da bodo nekateri ukrepi gotovo veljali vse do božiča, a verjetno ne tako strogi.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.22

V novogoriškem domu upokojencev potrdili še 32 okužb z novim koronavirusom

V Domu upokojencev Nova Gorica so potrdili še 32 primerov okužb z novim koronavirusom pri oskrbovancih in osem med zaposlenimi. Skupno število okužb je tako že preseglo 100. Kot so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite za Severnoprimorsko, se okužbe nezadržno širijo kljub vsem naporom zaposlenih in zagotavljanju rdečih con.

17.24

Vdor virusa v 'belo cono' v SB Slovenj Gradec

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes zaradi covida-19 zdravili 54 bolnikov, med njimi jih sedem potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti. Zaradi aktivne okužbe je odsotnih 41 zaposlenih v bolnišnici. Kot so danes še sporočili iz bolnišnice, so zaradi slabe epidemiološke slike in vdorov v belo cono obiski kritično bolnih v bolnišnici omejeni na največ eno osebo za 15 minut na dan v beli coni, medtem ko obiski na oddelku s covidnimi bolniki niso možni. V bolnišnici so sicer v torek testirali 46 oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom, pri tem pa okužbo potrdili v 12 primerih.

16.34

V jeseniški bolnišnici pomanjkanje kadra in prostora na intenzivnem oddelku

V Splošni bolnišnici Jesenice počasi opažajo umirjanje epidemioloških razmer. Trenutno imajo v bolnišnici 44 bolnikov s covidom-19 in 37 okuženih zaposlenih. Še vedno imajo velike težave s pomanjkanjem kadra, pa tudi postelj za intenzivno nego. Z okužbami se še naprej spopadajo tudi v gorenjskih domovih za starejše, med drugim v Kranjski Gori.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johanna Solus Lupus
21. 11. 2020 20.01
Dajte premislite danes imamo drustvene mreze pa damo objavo ko listje pade v jesen. A zdaj milioni "so bolani in mrtvi in in nikjer nigdaj razen pr filmskih statista nobeden ne objavi nic. Milioni...
Johanna Solus Lupus
21. 11. 2020 19.58
Včeraj je vmrl gospod od "corone" ceprav je imel par meseci prej hudu mozgani udar in notranje poskodbe. Hvala za pravljice.
tisovec
19. 11. 2020 09.23
Očitno postaja, da se virusa ne da ustaviti pred vrati DSO-jev. Da pa se okrepiti odpornost starostnikov z dodajanjem vitamina D, in zadostno hidriranostjo: torej pitje vode in ne samo čaja, ter zelo pomembno, da relativna vlaga v sobah ne pade pod 50%. To dvoje je možno ceneje in lažje izvest kot pa popolno izolacijo starostnikov, ki kot vidimo ni izvedljiva in je tudi nečloveška.
hotchilipoper
19. 11. 2020 08.53
To je neuradno
vinchi
18. 11. 2020 21.56
+2
dokler bo država častila pogreb v zameno za dovoljenje, da se kot vzrok smrti pokojnika vpiše korona ( tudi če je dotični preminil iz drugih razlogov - bolezni ) bo statistika vse slabša . Preverjena resnica. Iz več strani . Virus je , ni pa tak bavbav kot nam to kaže vlada . Zaradi mnogih drugih bolezni letno umre precej več ljudi , kot zaradi korone , pa nihče ne dela panike . In hitri testi ??? Po besedah zdravnikov še bolj nezanesljivi kot PCR testi , ki jih trenutno uporabljajo . Vse to z namenom zastraševanja prebivalstva v stilu razdeli in vladaj . In teorije zarote gor ali dol , zadeve se zelo podobno odvijajo , kot je tam napisano .... čas bo pokazal , kaj je res , samo , da takrat ne bo že prepozno za popravit zadeve ..
simbol
18. 11. 2020 21.11
+1
Očitno je, da ukrepi ne ščitijo starostnikov. No, kaj zdaj? Pustimo, da pomrejo?
Et54678
18. 11. 2020 21.08
+7
bolanija. samo eno ime: Reiner Fuellmich. kmalu bodo vsi vpleteni pod ključem :)
henki penki
18. 11. 2020 21.07
+3
eden od teh 2013 sem tudi jaz,zaenkrat se pocutim dobro,trenutni problem je da zena skace okrog mene,nesmem pa jo zagrabiti
Priap
18. 11. 2020 21.06
+2
Statistika pač ne laže... Lani je v povprečju dnevno umrlo 56 ljudi, torej bi jih moralo trenutno dnevno umret poleg teh 56 še 43 s kovidom. Pa jih je? Torej povprečno na dan okoli 100. Bomo videli čez dober mesec. Torej zaključek... Če ne bo povprečno 100 smrti v Sloveniji dnevno, pomeni da smo 80% smrti pripisali Kovidu. To si lahko pogleda vsak, ki ima 5 minut viška časa na SURS. Samo toliko, pa lahko noč...
Slobodan Cvijetinovic
18. 11. 2020 20.31
-6
Bo treba zaostrit.... To je vse skup premilo
vizitafan
18. 11. 2020 20.30
+2
Čas da jaz kakšno okužim je že dolgo nisem
Lakotax
18. 11. 2020 20.05
+2
Popolnoma nesposobna vlada, ki ne zna zajeziti okužb in smrti.
Okrogel_Bankovec
18. 11. 2020 19.51
-9
Brez problema bi uvedli popis prebivalstva, pa še obvezen odvzem brisa. V enem, dveh ali treh tednih potem s korono več ne bi imeli problemov.
Damir Krajnc
18. 11. 2020 21.36
+1
nekdo998
18. 11. 2020 19.27
+2
Zakaj vsaj ne uvedejo hitrih testov in testirajo vse zaposlene in oskrbovance v domovih?
alex cross
19. 11. 2020 13.04
marston
18. 11. 2020 19.12
+2
Zdrave iz dso preseliti v hotele in ostale turistične zmogljivosti, fitično ločiti okužene in zdrave. Enake napake kot v prvem valu.
Matejv1983
18. 11. 2020 19.01
+6
ali lahko dobimo podatke koliko je okuženih od tistih, ki so se pred kratkim cepili proti gripi? glede nato da so se najprej cepili ranljive skupine se pravi tudi starostnike v domovih kjer sedaj prihaja do žarišč?
marston
18. 11. 2020 19.13
+5
To nas zanima že nekaj časa. Nikoli ne bodo povedali resnice. Isto kot Bergamo v Italiji.
lipovec
18. 11. 2020 19.24
+3
bojda.. je največ umrlo tistih, ki so se cepili za gripo. Ampak sej veš, takoj se najde nekdo k bo rekel temu teorije zarote. Marsikdo od nas slovencev lahko potrdi, da po cepljenju za gripo, greš takoj na bolniško.
Zentrum
18. 11. 2020 19.29
+2
Mislim, teorije zarote gor ali dol, ti podatki so znani in bi jih lahko objavili.
Ana desetnica
18. 11. 2020 19.35
-4
Nobenega ne poznam, da bi se cepil za gripo in umrl za korono, pa jih poznam veliko, ki so se cepili. Nehaj razširjati laži in teorije zarote po omrežju. Saj se nisi cepil, torej te nima kaj skrbeti po tvoje.
Zentrum
18. 11. 2020 19.41
+4
Danakaleb, tudi jaz nobenega ne poznam, ki bi umrl za korono, pa jih poznam kar veliko. Po tvojem mnenju naj torej nehajo razširjati laži in teorije zarote po omrežju?
Ana desetnica
18. 11. 2020 19.49
-2
Za razliko od tebe, sem jih poznala kar nekaj, ki so umrli za korono, vendar ni bil nihče od njih cepljen za gripo, ker se je začelo cepiti za gripo šele pred dvema tednoma. Torej malo nakladaš, pa modruješ in paničariš. Mreža pa seveda vse prenese.
Zentrum
18. 11. 2020 19.51
+3
Za razliko od tebe, nisem poznal nobenega, ki bi umrl za korono, o cepljenju za gripo pa nimam podatkov. Torej malo nakladaš, pa modruješ in paničariš. Mreža pa seveda vse prenese.
Ana desetnica
18. 11. 2020 19.53
-1
Blagor tebi! Upaj, da bo tako tudi ostalo. Vso srečo!
Zentrum
18. 11. 2020 19.55
+5
Vprašanje torej ostaja - koliko umrlih je bilo cepljenih za gripo?
Ana desetnica
18. 11. 2020 19.58
-1
Koliko jih je umrlo za kovidom, ki niso bili cepljeni proti gripi?
Zentrum
18. 11. 2020 19.59
+4
Ne vem. Ti veš? Glede na indice iz Bergama podatek niti ni toliko nezanemarljiv, se ti ne zdi?
Ici
18. 11. 2020 18.55
+7
Ukrepi ne delujejo, ker so meje po Evropi popolnoma odprte. Nikjer nikjer nobene kontrole. Danes sem prevozil 1.400 km do severa Nizozemske. Stanje, kot, da ne bi nikili slišali za Covid. Celo Avstrijci so na mejah popolnoma brez kontrole. Brez veze.
nekdo998
18. 11. 2020 19.23
+0
Če bi čez poletje zaprli vse meje s Slovenijo, ne bi imeli toliko okuženih.
Stratus007
18. 11. 2020 18.35
+6
Hm, ukrepi ne delujejo. Kaj zdaj? Samica za vsakogar v zaporu?
kakafonijaprava
18. 11. 2020 18.10
+20
5 tednov že gostilne zaprte, 3 tedne policijska ura, zakaj ukrepi ne delujejo in največ smrti v EU!
boslo
18. 11. 2020 19.23
+2
123soba
18. 11. 2020 18.10
+8
Hm, smo najbolj okužen narod na svetu.???