Korona

V veljavi razširjen pogoj PCT: tudi na terasah lokalov

Ljubljana, 06. 09. 2021 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA, M.P.
Komentarji
2632

Z današnjim dnem se skladno z v soboto sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik. PCT bo tako obvezen tudi za obisk frizerja, kozmetičarke, teras lokalov, zdravstvenih ustanov in domov za starejše. Pogoja PCT med drugim ni treba izkazovati osebam, mlajšim od 12 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje po novem velja pogoj PCT
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: Kje po novem velja pogoj PCT
  • Iz 24UR: V veljavi razširjen pogoj PCT
    02:59
    Iz 24UR: V veljavi razširjen pogoj PCT

Kot je v soboto povedal minister za zdravje Janez Poklukar, kljub formalni uveljavitvi odloka z današnjim dnem pričakuje, da se bo odlok uveljavil postopno prek tedna in da ga bodo začeli izvajati v naslednjih sedmih dneh. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Pogoja PCT NI TREBA dokazovati uporabnikom storitev: trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, – lekarn, – bencinskih servisov, – bank in zavarovalniških storitev, – pošte, – dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, – servisnih delavnic, tahografskih delavnic, nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil ter rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, kjer ni neposrednega stika z izvajalcem dejavnosti. 

Pogoj PCT bodo tako morali izpolnjevati zaposleni v zdravstvenih dejavnostih, dejavnostih vzgoje in izobraževanja, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih. Enako bo veljalo za osebne asistente ter zaposlene v javni upravi in osebe, ki delajo v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah. Pogoj PCT pa bo treba izkazovati tudi na terasah lokalov, nam je povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Blaž Cvar.

Pogoj PCT bodo morali prav tako izpolnjevati taksisti, osebje v zaprtih žičniških napravah, policisti, občinski redarji in varnostno osebje, ki izvaja naloge na področju zagotavljanja javnega reda in varnosti. Veljal bo tudi pri izvajanju športnih dejavnosti, kolektivnem uresničevanju verske svobode, dejavnostih ponujanja blaga in storitev, dejavnostih ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter pri izvajanju strokovnih izobraževanj in usposabljanj.

Preverjanje pogojev PCT.
Preverjanje pogojev PCT. FOTO: Aljoša Kravanja

Kje torej PCT potrebujejo tudi uporabniki storitev? 

V Uradnem listu najdemo seznam storitev, pri katerih bo moral PCT izpolnjevati tudi uporabnik. 

PCT dokazujejo osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti v Republiki Sloveniji iz 1. do vključno 11. točke prvega odstavka prejšnjega člena, to pa so: 

1. zdravstvena dejavnost, 

2. dejavnost vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo in izobraževanjem odraslih, 

3. socialnovarstvena dejavnost, 

4. kulturne dejavnosti, 

5. dejavnost verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja pri kolektivnem uresničevanju verske svobode,

6. dejavnost ponujanja in prodaje blaga in storitev, 

7. dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji,

 8. dejavnost izvajanja strokovnih izobraževanj in usposabljanj, 

9. dejavnost izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju letalstva in pomorstva v Republiki Sloveniji, 

10. dejavnost športnih programov, športnih tekmovanj ter športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, 

11. dejavnost izvajanja usposabljanj in preverjanj znanja na področju zasebnega varovanja, varnosti na smučiščih, občinskega redarstva in detektivske dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati še uporabniki zavodov za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov, zavodov izvajalcev socialnovarstvenih storitev, ki ponujajo možnost nastanitve, prav tako pa športniki ob izvajanju kontaktnih športov, uporabniki zaprtih žičniških naprav, obiskovalci in spremljevalci pacientov ter obiskovalci zavodov za prestajanje zapornih kazni in prevzgojnih domov. Osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, uporaba storitve ali udeležba oz. prisotnost pri izvajanju dejavnosti ne bo dovoljena.

Komu PCT-pogoja ni treba izpolnjevati? 

PCT-pogoja ni treba izpolnjevati: 

1. osebam, ki so mlajše od 12 let, 

2. osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, 

3. uporabnikom storitev: – trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, – lekarn, – bencinskih servisov, – bank in zavarovalniških storitev, – pošte, – dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, – servisnih delavnic, tahografskih delavnic, nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil ter rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, kjer ni neposrednega stika z izvajalcem dejavnosti. 

Omejitve iz tega člena ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja, je še zapisano v Uradnem listu. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2632)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1576861
08. 09. 2021 08.30
naravna selekcija
Jugoslavija za vedno
07. 09. 2021 09.12
+13
Z zadnjimi tremi stavki se nebi strinjala. Naj mi razloži, zakaj se potem določenim osebam ne pomaga. O odškodnini pa sploh nebi zgubljala besed, ker niti pomoči ne dobijo.     Cepiti – ne cepiti Včerajšnja izkušnja me je pripeljala do točke, ko sem si rekla DOVOLJ. Na kratko kaj me je pripeljalo do tega in zakaj bom postala glasna. Konec aprila sem se odločila, da se cepim (Astra Zeneca). Verjela v Covid in cepivo. Z odločitvijo sem sprejela tudi dejstvo, da pride lahko do posledic, tako kot po vsakem cepivu. Žal sem po tednu dni prejetja 1 doze spoznala, da imam to smolo, da sem ena tistih, ki konkretno občutijo posledice cepljenja. (Bolečina v nogi, 4 dni nisem mogla hoditi, mravljinci v levi nogi in roki že 3 mesece, mravljinci v glavi, za glavobole težko opišem z besedo moč bolečine – migrena ni nič v primerjavi s to bolečino, kratki stiki v glavi,…) Moj osebni zdravnik je moje stanje vzel zelo resno in mi naredil vse preiskave v njegovi moči. En dan me je tako zvilo, da sem šla na urgenco v Ljubljano. OK to, da čakaš več ur ti je jasno še predno greš tja. Po pregledu mi zdravnik reče, vse je ok, težave so posledica cepljenja in mi je žal za vas, ker boste od te točke naprej prepuščena sama sebi. Nihče se noče ukvarjati s posledicami cepljenja zato vas nimam kam poslat. Kliče še infektologa, če me lahko napoti k njim. Ta ga zavrne z besedami zelo verjetno gre za navzkrižno reakcijo in avto imuno dogajanje v ozadju, ki je posledica cepljenja. Gospa naj počaka, da mine. Sestra prinese izvid in me pošlje domov. Težave še vedno vztrajajo. Nadaljujem na nevrološki urgenci, napotijo me na MR glave nato kontrola pri nevrologu. Imam srečo in v nekaj dneh dobim termin za MR, ta pokaže ishemične spremembe. Termin za kontrolo z zelo nujno napotnico pa čakam 2,5 meseca. Zato grem vmes na nevrološki samoplačniški pregled. Še vedno potrpežljivo, prijazno vse skupaj sprejemam kljub temu, da težave še vedno vztrajajo. Zavedam se, da so težki časi za vse nas zato ne bom izvajala....
Liliputput9
07. 09. 2021 14.06
+0
artaja
07. 09. 2021 09.09
+8
Aja.. Pa.. Za se it slikat za osebni dokument, morem izpolnjevat PCT? 🙄
hobotnica1
07. 09. 2021 08.55
+10
Mene pa zanima kaj je z aplikacijo beleženja izpostavljenosti . Bilo je cel kup težav, da so jo usposobili, tudi zastonj ni bila. Ali je kaj koristi od nje, ali je bil vržen denar stran. Zadnje čase jo niti omenijo ne.
AlexReal
07. 09. 2021 08.54
-20
Zopet so najbolj glasni ravno tisti, ki so najbolj krivi za to, da se epidemija nadaljuje : egoistični antivaxerji !
Jugoslavija za vedno
07. 09. 2021 09.01
+11
jj ovca zdravi ne morejo širit okužbe ...kapiš?
Jimi1
07. 09. 2021 09.26
+4
Neka skupina se je cepila, odšla na dopust in asepticna prinesla virus in ga delila kot ,,spominek,, med sodrzavljane. S potrdilo,da so cepljeni,so to nemoteno počeli... Sedaj bomo njihovega egoizma obtozevane njihove žrtve?
artaja
07. 09. 2021 08.51
+10
Meni je žal za gospodarstvo, ampak pomoje bo glih tako, kot, da je vse zaprto-spomnimo se na lanski čas, ko so bili lokali zaprti... Tej nimajo več kaj si izmislit?
User1958074
07. 09. 2021 08.51
+10
Nova poteza butalcev...
User1538643
07. 09. 2021 08.51
+7
Smešno bo, ko ukrepi ne bodo dali nobenih rezultatov.
šmajser1
07. 09. 2021 08.41
+18
Pa saj s temi ukrepi oz odloki, ki tako ne veljajo, so ze ciato zatavali! To nima nikakrsne veze z virusom ljudje, da ne smes zdravniku, zunaj na terasah itd....to je vse, da se vas prislili, da se porabi cepivo, ki se mu izteka rok, pa se milijoni novih doz prihajajo.....in verjemite, vsak teden pricakujmo novo omejitve necepljeni in to vedno hujse.....vi cepljeni, se boste pa cez kak mesec tudi testirat morali! Toje ciati fasizem, ker ti ukrepi dokazano ne preprecujejo sirjenja! Lahko mi pa dokazaje nasprotno, kar je nemogoce!
AlexReal
07. 09. 2021 08.55
-6
Ne, najprej ti dokaži, da je vse, kar si napisal res !
Angelica007
07. 09. 2021 11.24
+2
Res je! In se nekaj bo...tisti ki imajo greenpass bodo izsiljevani na nacin, ce se njegovi druzinski clani ne bodo cepili bo njegov grenpass neveljaven! Zapomnite si to!😡
trololo06
07. 09. 2021 08.32
+15
a za sr*t doma rabiš tudi pct ? sprasujem za prjatla..
travc
07. 09. 2021 08.27
+9
Nočejo nas nehat gnjavit.
Angelica007
07. 09. 2021 08.23
+12
Lov na "carovnice"se je zacel, in se traja! 😡
bobiv
07. 09. 2021 08.18
+18
1., 2., 3., 4., 5., ............, odmerek! Kdaj se bo to nehalo? Končajte te norije, pa boste lahko normalno živeli, pa tudi mi vsi ostali! A ja niste še dovolj nakradli!
bobiv
07. 09. 2021 08.14
+23
Zdravniki dobivajo dodatke, bolan človek pa ne more do njih, ne vem zakaj bi šel zdrav k zdravniku, ko pa bolan ne smem? Naj mi sedaj nekdo razloži, kako ogroženi so sedaj zdravniki, da še vedno dobivajo dodatke! Ali je v tej državi spoh še kdo, ki odloča normalen? Vsi, ki sprejemate te bedaste uredbe, vidimo se po volitvah!
Butterfly739
07. 09. 2021 09.07
zdaravniki sedaj sploh ne dobivajo dodatkov... za dodatke bi pa res morala nakprej biti razglašena epidemija
MuškaKokoš
07. 09. 2021 08.10
+22
epidemija ni razglašena,ne vem kaj se grejo
AlexReal
07. 09. 2021 08.56
-5
Butterfly739
07. 09. 2021 09.08
-5
Nima veze... epidemija je, ljudje zbolevajo in umirajo... birokracija gor ali dol
jbtjbt
06. 09. 2021 21.59
+29
Kako je pa na brdu,ko se nažirajo
štrekeljc
06. 09. 2021 21.59
+25
Kaj bo ta fašistična oblast za necepljene uvedla prej: rumene zvezde ali taborišča z napisom nad vhodom: "CEPLJENJE OSVOBAJA" ? Palček gor za zvezde in palček dol za taborišča, pa da vidim vaša mnenja!
MuškaKokoš
07. 09. 2021 08.09
+10
štrekeljc
07. 09. 2021 10.52
+2
Zanimivo. Večina vas misli, da bodo zvezde prej, sam pa, da ne bodo izgubljali časa in takoj uvedli taborišča.
matdej
06. 09. 2021 21.57
+20
Vazno je,da v cerkvi nerabis…Svasta..Do konc leta bomo rabli se v svojih stanovanjih pct
Butterfly739
07. 09. 2021 09.09
+3
Sorry, ampak v cerkvi pravtako potrebuješ PCT
RK
06. 09. 2021 21.57
+25
Mah, kaj nam sploh se ostane. Mi bomo kar mizo pa stole sabo vozili, pa ga bomo pili kat na parkir placu pa naj se jeb..jo.
Hope2021
06. 09. 2021 21.57
+24
Bravo Slovenija, matr kak nam gre...