Korona

PC bo veljal za ožjo državno upravo, nove izjeme pri izpolnjevanju pogoja PCT

Ljubljana, 17. 09. 2021 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
2601

Vlada za zaposlene v organih državne uprave z novembrom uvaja le pogoja prebolevnosti in cepljenja. Poleg tega je vlada razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT ne bo potreben. Med drugim so dvignili starost, do katere PCT-pogoj ni potreben, z 12 na 15 let. Po večkratnih pozivih, tudi zdravstvenih zavodov, pa niso omilili pogojev za dostop do zdravstvenih storitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogačar o pogoju P in C
    07:19
    Iz 24UR ZVEČER: Pogačar o pogoju P in C
  • Iz 24UR: Zaostritev ukrepa v državni upravi
    03:59
    Iz 24UR: Zaostritev ukrepa v državni upravi
  • Iz SVETA: Nove izjeme pri pogoju PCT
    02:02
    Iz SVETA: Nove izjeme pri pogoju PCT
  • Iz SVETA: Pogoj PC v državni upravi
    01:53
    Iz SVETA: Pogoj PC v državni upravi
  • Boštjan Koritnik o pogoju PC v državni upravi
    02:50
    Boštjan Koritnik o pogoju PC v državni upravi
  • Janez Poklukar o novih ukrepih
    02:10
    Janez Poklukar o novih ukrepih

Vlada je na četrtkovi dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta določa, da bo od 1. novembra za zaposlene v organih državne uprave veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC). Se pravi, testiranje odpade, razen za tiste, ki imajo zdravstvene razloge. Kar pomeni, da bodo lahko v državni upravi delali le še tisti, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Ukrep bo pričel veljati 1. oktobra, s tem, da morajo zaposleni v državni upravi do prvega oktobra sprejeti prvi odmerek cepiva, najkasneje do prvega novembra pa morajo biti polno cepljeni. 

V prehodnem obdobju bo "dovolj časa, da se prilagodi in organizira delo," je na novinarski konferenci dejal Boštjan Koritnik, minister za javno upravo. Dodal je še: "In damo čas tistim, ki se želijo cepiti."

"Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave. Moj namen ni groziti in rohneti, želim samo, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni," je pojasnil Koritnik. S tem želijo preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. 

Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, Policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. "Ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju." Dodal je: "Nikogar v državni upravi ne silimo k cepljenju, ampak jih želimo spodbuditi."

Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo "eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo. Če to ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja."

"Imamo jasne dokaze na Švedskem, Danskem in tudi v državah bližje Sloveniji, da spoštovanje teh ukrepov v kombinaciji s cepljenjem prinaša rezultate. Upoštevanje pogoja PCT je ključno za izhod iz trenutne situacije in vračanje v normalne tirnice," je zaključil. 

Izjeme pri izpolnjevanju pogoja PCT

Spremembe PCT pogoja
Spremembe PCT pogoja FOTO: Vlada RS

Poleg tega je vlada razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT ne bo potreben. 

"Vlada je s tem odlokom dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT in tako med izjeme od 18. 9. 2021, torej od jutri, uvrstila vse osebe, ki so mlajše od 15 let," je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, varstveno-delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

V veljavi spremembe glede izpolnjevanja pogoja PCT
V veljavi spremembe glede izpolnjevanja pogoja PCT FOTO: Bobo

Izjema so tudi osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, uporabniki zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na novi koronavirus, ter uporabnikom poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg tega omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja, ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Republiko Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, za oskrbo na bencinskih servisih. Kot izjema so dodana tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Po številnih neuradnih informacijah, da bodo v zdravstvu PCT-pogoj ukinili, se to ni zgodilo. A kot je na današnji novinarski konferenci sporočil Poklukar, pod nujne zdravstvene storitve spadajo tudi zobozdravstvena pomoč, zobozdravstvena obravnava otrok, vse zdravstvene storitve otrok,  dijakov in študentov, vsi pregledi v času nosečnosti in času načrtovanja zanositve, obvezna cepljenja, krvodajalstvo, vse napotitve s statusom nujno in zelo hitro.

Izpolnjevanje PCT pogoja za uporabnike ne velja v primerih nujnih zdravstvenih storitev, ki vključujejo:

  • nujno medicinsko pomoč, nujno zobozdravstveno pomoč ali nujno zdravljenje in neodložljive zdravstvene in zobozdravstvene storitve,
  • zdravstveno varstvo otrok,
  • zdravstveno varstvo ogroženih skupin,
  • zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti "nujno" in "zelo hitro",
  • zdravstvene preglede žensk v zvezi z nosečnostjo,
  • zdravstveno varstvo žensk v zvezi s svetovanjem pri načrtovanju družine, kontracepcijo, nosečnostjo in porodom, storitve v zvezi z zagotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo in umetno prekinitvijo nosečnosti,
  • zdravljenje in rehabilitacija otrok, učencev in študentov, ki se redno šolajo in otrok in mladostnikov z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter otrok in mladostnikov z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov,
  • obvezna cepljenja, imunoprofilaksa in kemoprofilaksa,
  • zdravstveno varstvo v zvezi z dajanjem in izmenjavo tkiv in organov za presaditev drugim osebam, storitev v zvezi s presaditvijo organov,
  • patronažni obiski, zdravljenje in nega na domu ter v socialnovarstvenih zavodih,
  • radioterapija, dializa in drugi nujni najzahtevnejši diagnostični, terapevtski in rehabilitacijski posegi,
  • vsi reševalni prevozi,
  • storitve za zagotavljanje krvi, krvnih pripravkov in zdravil iz krvi, vključno s krvodajalci,
  • na primarni zdravstveni dejavnosti vse neodložljive zdravstvene storitve.

Združenje zdravstvenih zavodov je sicer že v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar.

Na javnih zbiranjih nad 50 oseb bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT

S spremembo odloka je dovoljeno zbiranje nad 50 oseb na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan, pod pogoji iz zakona, ki ureja javna zbiranja, v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah, če udeleženci, razen oseb, ki so mlajše od 15 let, izpolnjujejo pogoj PCT, piše v odloku.

Na javnih zbiranjih nad 50 oseb bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT
Na javnih zbiranjih nad 50 oseb bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT FOTO: Shutterstock

Ta tudi določa, da organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preverja, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki tega pogoja ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu ne dovoli. Organizator mora na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu.

Če organizator prireditve ali shoda preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT ne zagotavlja sam, mora preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT zagotoviti z varnostnikom v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, še določa odlok, ki je bil objavljen v četrtkovem Uradnem listu.

Za javne prireditvah in javne shode na odprtih površinah je doslej veljalo, da morajo udeleženci izpolnjevati pogoj PCT, če jih je več kot sto. Na javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih pa so morali udeleženci pogoj PCT izpolnjevati ne glede na število udeležencev.

Ostale spremembe

Poleg tega je vlada v četrtek spremenila odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku, in sicer spreminja pogoje pri cepljenih osebah, ki se jim ne odredi karantena. Po novem se v karanteno ne bo napotilo posameznikov, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZeneca, če je od prejema drugega odmerka minilo najmanj 15 dni. Obdobje od drugega odmerka se tako skrajšuje, saj je bilo v veljavnem odloku določenih 21 dni. Sprememba velja od danes.

Vlada je tudi podaljšala veljavnost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Za vstop v Slovenijo je tako še vedno treba izpolnjevati pogoj PCT, razen za sedem izjem, in sicer za mednarodni prevoz, za tranzit, za otroke pod 15. letom starosti, dvolastnike in čezmejne delovne migrante ter za osebe, ki prevažajo otroka zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje ter zaradi nujnega zdravstvenega pregleda.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (2601)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
20. 09. 2021 15.08
+1
ne povedo pa da serološki test krci kljub protitelesom ne velja kot dokaz za prebolevnost . Za prebolevnost velja samo izvid oz poročilo osebnega zdravnika katerega si obiskal ob pojavu bolezni. V EU pa povsod veljajo tudi serološki testi kot dokaz za prebolevnost ker nas je veliko asimptomatsko bolezen prebolela. Ta vlada pa še kar naprej deluje kot zadnji nesposobni šalabajzerji na svetu.
jps28
19. 09. 2021 13.35
-2
Boštjan Koritnik, JS naj bo za vzgled, če se ne cepiš do 1.10. boš brez službe. Ne vidim vojakov in policistov, delo od doma.
Covid 19
19. 09. 2021 08.51
+4
Pejte vpisat v google Tanja Ribič, ali je hrvaška še na istem planetu kot slovenija,pa poslušajte Milanovića...
plotter123
20. 09. 2021 15.09
+0
duhccc
18. 09. 2021 21.52
+4
mobing proti ljudstvu in pranje mozganov ... zbolevajo samo cepleni z mano na celu ne vrjamite vladi in stroki k zavajajo ljudsto nocjo priznati da zbolevamo....
User1538643
18. 09. 2021 21.37
+4
Pozor, to so ukrepi na zalogo. Nič več, do naslednjega četrtka, ko se bo spet odločalo, nič več tri tedne, nič več COVID, ampak, OD takrat naprej velja to in POTEM to in to. Diktatura per se.
Jožajoža
18. 09. 2021 21.25
+3
Vseskozi imamo opravka s protislovnimi, nekonsistentnimi ukrepi, Slovenija pa je kot država svetovni unikum, saj nihče pravil ne spreminja tako hitro.ta vlada je bolana, ne narod.
Krotilec ognja
18. 09. 2021 20.47
+1
Pokljukar se hvali na RTV "Morda smo si po tihem želeli, da bi to spodbudilo cepljenje"
Jožajoža
18. 09. 2021 20.15
+4
nazaj socializem, nazaj leve vlade. evropa se nagiba v levo.
Korintos11
18. 09. 2021 20.34
+2
Jožajoža
18. 09. 2021 20.14
+4
janšisti so izgubili kompas. briga jih za državljane. samo sebi še polnijo račune ker vedo, da se jim čas izteka.upam in si želim, da se janšizem in njihove nacistične ideje nikoli več ne poajvijo v naši sloveniji.bella ciao partizano.......Lepo je, veš, mama, lepo je živeti, toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti!
EUROPA
18. 09. 2021 19.29
+5
NE BOSTE SE VEČ DOLGO NASLAJALI NAD NAMI.
123soba
18. 09. 2021 19.25
+3
Krasno. Odpustili iz OŽJE javne uprave ne boste odpustili nikogar, ker ga z odloki ne smete. Kdor se ne bo cepil bo delal od doma, ali odšel na čakanje za 100% nadomestilo. Banda...
Korintos11
18. 09. 2021 20.35
-1
Siromaček, kako naj eden od doma dela in mi mora koleke nalepiti?
novilipi
18. 09. 2021 16.57
+5
Zgodovina se res ponavlja. Ker sem starejša generacija se spominjam podobnih pogojev iz Jugoslavije. Takrat je bil pogoj KPJ (komunistična partija Jugoslavije). Brez tega pogoja nisi mogel biti politik, dobro plačan javni uslužbence, direktor javnih ustanov , ravnatelj, učitelj, itd., da ne govorimo o drugih privilegijev. Zato ne razumem ljudi, ki sem jih takrat spoštoval in sem bil udeležen vojne za Slovenijo (sem tudi vojni veteran), da jih je oblast in denar tako "pokvaril". Če res gre za zdravje človeka obstajajo bolj humane in človeške rešitve, kot prepoved točenja goriva ... samo prisilit nekoga v nekaj... . Uvedite brezplačno testiranje za vse (Slovencev nas je malo) in vsi okuženi se bomo umaknili v karanteno za deset dni - in vsega bo konec. Res je problem za (korona) zaslužkarje. Sedaj bom končal in upam da se po KPJ in PCT ne bo pojavilo še PCJ ... .
Japa Jade
18. 09. 2021 18.03
+5
AAAAAAAAAAAAAA
18. 09. 2021 14.28
+10
SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU !!!
Domen Golob 1
18. 09. 2021 14.11
+8
A mi lahko kdo pove kako kupiti otroku tempera barvice za šolo, če nimam pogoja PCT? Tu pri nas so vse take trgovine v trgovskih centrih. Tudi po pošti ne morem naročiti, ker tudi tam rabiš PCT. Aja pa še kimono za judo bi mu moral kupiti. Bom se obrnil na našo vlado in ministre, če mi bodo lahko svetovali, če so že take ukrepe sprejeli.
Japa Jade
18. 09. 2021 18.04
+3
Verjetno se bo kdo našel okrog tebe, ki ima ta f... PCT, pa ti bo to prinesel.
123soba
18. 09. 2021 19.26
+4
bluzerr
18. 09. 2021 21.49
+0
Liliputput9
18. 09. 2021 13.42
+8
PC pa ne za zdravstveno osebje, ki prihaja v nesposreden stik s pacienti, kar za tole ožjo državno upravo zelo redko velja... Samo, vemo, kaj bi potem bilo...razpad zdravstvenega sistema, saj veliko več zdravnikov in med. sester/bratov ni cepljenih, kot lažejo v medijih...
Sokril
18. 09. 2021 15.12
+5
Če samo 20% medicinskih sester da odpoved je kolaps. Saj bodo poskusili, Janez naročil Pfizer cepivo za leto 2025.
oježeš
18. 09. 2021 11.13
+7
Med izjeme ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT so tudi migranti?, ki prihajajo v Slovenijo mimo uradnih mejnih prehodih ali jih prevažajo v kombijih in drugih vozilih. Ali je direktiva da se morajo cepiti vsi v azilantskih domovih? To ni nikjer zavedeno.
mario7
18. 09. 2021 10.09
+8
Ko ne bo več denarja,tudi virusa ne bo več
Vladimir Bog
18. 09. 2021 10.05
+10
"Ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju." "Nikogar v državni upravi ne silimo k cepljenju, ampak jih želimo spodbuditi." BOB LETA! V smislu: kdor je z nami, naj dvigne roko, kdor je proti, naj dvigne obe in počaka pred zidom.
Japa Jade
18. 09. 2021 18.06
+1
BOB LETA 2: narkomani se cepijo, da lahko pridejo do drog, po Kacinu press. Kej tako butastega, od politika njegovega formata, pa res ne bi pričakoval,sramota.
NISEM OVCA
18. 09. 2021 09.28
+6
Virus ve koliko je kdo star. Bravo. Če je virus toliko pameten, ga ti Janez ne boš nikoli premagal. Kot vidiš je pametnejši od tebe. In to močno. Če bi pa tebe Janez zaprli nekam, kjer te ne bi nihče več našel, bi pa virus čudežno izginil. Gospodarstvo bi ponovno zaživelo. Morda bi se celo našel nekdo, ki bi na novo postavil zdravstveni in pokojninski sistem. In to je tudi vse kar potrebujemo. Si razumel? NE POTREBUJEMO TEBE JANEZ JANŠA! Ti si najhujši virus, ki razsaja po Sloveniji. Po domače: Samo tebe bek in vse se bo samo uredilo. NAROD SLOVENSKI: Ali lahko prosim pomagate pri tem, ker Janez psihopatsko potrebuje pozornost in nadvlado nad vsemi, kar pomeni, da si nikoli ne bo priznal, da dela škodo vsem okoli sebe. Hvala Slovenci.
oježeš
18. 09. 2021 11.17
+5
»Janša je demagog. V polemiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike.«
Japa Jade
18. 09. 2021 18.08
+2
Sej pridejo volitve, potem pa bo veter odpihnil vso to SDS rajo iz položajev, da jih ne vidimo več nikdar.
EUROPA
18. 09. 2021 19.45
+2
Wortex2
18. 09. 2021 08.46
+9
Zdravnikibodhajajo ker je zaradi janeza janše zdravstven sistem izčrpan, neučinkovit. SRAM TE NEJ BO JANEZ KOLIKO MILJONOV STE NAKRADLI ZA PEDIATRIČNO KLINIKO SE PA ZBIRA DENAR IZ DONACIJ. POKVARJENCI DA VAS NI SRAM

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.