Korona

Na Hrvaškem 56 novookuženih, večji del vstopnic za v Zrće pokupili Slovenci

Zagreb, 26. 06. 2020 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, Tina Švajger, STA
Komentarji
450

Hrvaška se zadnje dni sooča s strmim porastom okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 56 novih primerov. Več kot polovica od teh prihaja iz Zagreba - okuženi so mlajši posamezniki, ki so se zabavali v različnih nočnih klubih v prestolnici. V Zrćah pa se medtem pripravljajo na prvo veliko zabavo, prodali so več kot 1000 vstopnic - največ domačim gostom in Slovencem.

Na Hrvaškem od četrtka beležijo 56 novookuženih z novim koronavirusom.
Na Hrvaškem od četrtka beležijo 56 novookuženih z novim koronavirusom. FOTO: AP

Potem ko so v četrtek na Hrvaškem zabeležili kar 95 novih okužb, je zadnja številka le nekoliko nižja.

Hrvaški štab civilne zaščite je danes potrdil, da so od četrtka od 14. ure zabeležili 56 okužb z novim koronavirusom. Največ novih primerov je bilo na območju Zagreba, kjer so zabeležili več kot polovico novih okužb.

Članica štaba iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš je povedala, da je bilo na območju Zagreba 28 novookuženih, v osiješko-baranjski županiji pa 12. Po pet novih primerov je bilo v primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji. V še štirih županijah pa so imeli po enega ali dva primera.

Bubaševa je še povedala, da je bilo doslej na Hrvaškem 2539 okuženih z novim koronavirusom, 2150 oseb pa se je pozdravilo. Na zdravljenju v bolnišnicah je 51 oseb, nihče pa ni priključen na ventilator. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Opravili so skoraj 76500 testiranj, 780 v preteklih 24 urah.

Nove okužbe v Zagrebu so potrdili med obiskovalci nočnih klubov, v katerih se zabavajo ob narodni glasbi. Zaradi gneče v tovrstnih klubih je praktično nemogoče ugotoviti vir okužbe, je danes sporočil zagrebški štab civilne zaščite.

Kot je za medije pojasnil Zvonimir Šoštar, vodja zavoda za javno zdravstvo v Zagrebu, je med drugim tam okuženih tudi 12 mladih ljudi, ki so se zabavali v nočnih klubih.

Praktično ni kluba v Zagrebu, kjer se ne bi kdo okužil, je dejal Šoštar. Nemogoče je popisati vse kontakte okuženih, saj ti ne vedo, s kom vse so bili v stiku. "Nemogoče je od mladih pričakovati, da bodo vzdrževali socialno distanco v nekem klubu," dodaja Šoštar, ki meni, da bi morali omejiti število gostov v klubih.

Najmanj 12 od 28 potrjenih novih okužb v Zagrebu je povezanih z obiskom nočnega kluba.
Najmanj 12 od 28 potrjenih novih okužb v Zagrebu je povezanih z obiskom nočnega kluba. FOTO: Shutterstock

S 1. julijem je sicer predvideno, da bodo lahko hrvaški nočni klubi sprejeli še večje število obiskovalcev, in sicer do 350 v zaprtih prostorih in do 1000 na prostem. Šoštar meni, da bi morali številke prilagoditi glede na velikost kluba. "Če bo v večjem klubu 350 ljudi, je to povsem v redu, v manjšem klubu pa bodo obiskovalci stisnjeni kot sardele. Mladi seveda ne bodo upoštevali priporočil. Zato je treba njihovo število v klubih nujno omejiti," dodaja.

Hrvaški notranji minister in šef nacionalnega štaba Davor Božinović je napovedal, da bodo inšpektorji civilne zaščite v spremstvu policistov okrepili nadzor nočnih klubov, da bi preverili, ali spoštujejo vse ukrepe proti širjenju virusa.

Božinović še pravi, da bodo v začetku prihodnjega tedna glede na takratno epidemiološko sliko revidirali tudi obstoječe ukrepe na mejnih prehodih pri vstopu na Hrvaško. Konec junija tudi poteče odločitev o začasni prepovedi prehoda čez hrvaške mejne prehode za potnike iz določenih držav.

Danes sicer v hrvaški prestolnici razpravljajo o predlogu, ki predvideva uvedbo obveznega nošenja mask tudi v trgovinah. Do zdaj je maska že obvezna na sredstvih javnega prevoza.

V Zrćah prva večja zabava: prodali več kot tisoč kart, veliko so jih pokupili tudi Slovenci

Iz Zrć, paškega letovišča, znanega po divjih zabavah in razvratu, pa medtem sporočajo, da je vse nared za prvo večjo zabavo, ki je napovedana med 9. in 12. julijem. "Karte za BSH Island Festival v klubu Noa se dobro prodajajo. Prihajajo zabave željni Nizozemci in Belgijci," je za 24sata dejal vodja omenjenega kluba Zlatko Balaško. "Vse možnosti so odprte, odločitve bomo sprejemali dan za dnem, odvisno od situacije," pravi in dodaja, da se mu za zdaj zdi neumno karkoli vnaprej napovedovati. Zanimanje za udeležebo na zabavi je doslej preko družbenih omrežij izrazilo okoli 3000 oseb, hrvaški mediji pa poročajo, da se tovrstnih zabav nato sicer dejansko udeleži precej manj ljudi.

"Prodali smo nekaj več kot 1000 vstopnic, največ domačim gostom in Slovencem, kupci so tudi iz Nizozemske in Belgije. Zabavo smo pravkar tudi uradno napovedali, zato kmalu pričakujemo večje zanimanje gostov iz tujine. Kar pa se tiče zaščitnih ukrepov: festival bi moral potekati v klubu Noa, nekateri dogodki tui v klubu Kalypso, če bo treba, pa smo pripravljeni vse skupaj preseliti na plažo Zrče. Za vse obiskovalce imamo pripravljene zaščitne maske, merili jim bomo tudi temperaturo," pa je dejal Drago Vukelić, eden od organizatorjev festivala. Po njegovih besedah bo na festivalu tudi vozilo nujne medicinske pomoči. "Vnaprej razmišljamo o možnih situacijah, zato se pogovarjamo tudi o mestih, kjer bi lahko vzpostavili prostor za samoizolacijo, v kolikor bi bilo to potrebno," je še dodal Vukelić.

V največjem žarišču koronavirusa, Đakovu, so našteli osem novih okužb. Med drugim naj bi bila okužena tudi dva malčka, ki sta obiskovala tamkajšnji katoliški vrtec.

V vrtcu v Đakovu okužena dva malčka

Iz Osiješko-baranjske županije, kjer so včeraj potrdili kar 40 novih okužb, danes poročajo o ugodnejši situaciji. Našteli so 12 novih primerov, od tega osem v Đakovu in štiri v Osijeku. Testirali so 258 ljudi. Med obolelimi pa sta tudi dva malčka, ki sta obiskovala katoliški vrtec v Đakovu. V samoizolaciji je trenutno 631 oseb, od včeraj 167. V bolnišnici v Osijeku pa se zdravi 18 bolnikov, med drugim tudi upokojeni nadškof Marin Srakić. Ta se je udeležil birme, ki je potekala v nedeljo v Đakovu, tam pa je bil v stiku z več ljudmi.

Na področju Zadra je potrjena ena nova okužba, povezana s spornim teniškim turnirjem Adria Tour. Okužen je voznik, ki je prevažal tenisače. V zadnjih 24 urah so testirali 40 vzorcev, v samoizolaciji je 175 ljudi.

V Primorsko-goranski županiji je do zdaj potrjenih pet novih okužb, povezanih z že diagnosticiranimi primeri. Eden od teh je mornar, ki se je vrnil iz tujine, drugi pa je bil v kontaktu z njim in s še ostalimi mornarji.

V Splitsko-dalmatinski županiji so našteli pet novih okužb. Štirje okuženi prihajajo iz Splita, ena oseba pa iz Makarske. Od štirih okuženih v Splitu so trije kontakti že diagnosticiranih primerov.

Nekdanji hrvaški teniški igralec Goran Ivanišević, ki je sporočil, da je okužen s koronavirusom, potem ko je obiskal teniški turnir Adria Tour v Zadru, se je v zadnjih 10 dneh sicer testiral dvakrat - oba testa sta bila negativna, tokrat pa je test pokazal pozitiven rezultat. Počuti se dobro in ne kaže znakov okužbe, nahaja pa se v samoizolaciji. 

Bi moral v samoizolacijo tudi Plenković?

Med novookuženimi pa je tudi znani hrvaški teniški trener in bivši igralec Goran Ivanišević, ki je bil direktor teniškega turnirja v Zadru, v sklopu Adria Toura, ki so ga morali prejšnji konec tedna prekiniti zaradi okužbe več igralcev. Ivanišević je danes to potrdil na svojem Instagramu.

Novinarje je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite zanimalo, ali bi moral tudi hrvaški premier Andrej Plenković v samoizolacijo glede na to, da sta se z Ivaniševićem v soboto na turnirju v Zadru pozdravila in fotografirala.

Direktorica zagrebške infekcijske klinike in članica štaba Alemka Markotić je pojasnila, da bodo v skladu s pravili epidemiologov obravnavali samo Ivaniševićeve stike v preteklih 48 urah. Poudarila je, da se je Ivanišević v zadnjih deset dneh testiral trikrat, tretji test pa je bil pozitiven. Nihče, ki je bil minuli konec tedna v stiku z njim v Zadru, ni v nevarnosti, da bo zaradi tega okužen, je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
19. 09. 2020 11.54
Zrce...leglo sifilisa,hiva,gonoreje,kemijskih substanc ipd
Smrekar1
27. 06. 2020 14.33
+4
Če na hrvaškem na oblasti ne bi bilo stranke HDZ - velike ideološke zaveznice SDS - bi bila že zdavnaj obvezna 14-dnevna karantena in v Kolpo bi naselili krokodile, za povrh.
Dovolj je
27. 06. 2020 14.30
+0
Ma a boste pod vsako okuzbo na Hrvaskem omenjali turnir v Zadru, ki je bil sicer na pobudo Noleta organiziran a to je dovolila in potrdila hrvaska teniška zveza in srbska.....in gnojnico stresajte na njih...enako odgovorni so vsi udeleženi vkljucno z Noletom..ce bi bila vsa vecja druzenja medijsko podprta, se bi marsikdo zamislil...stavim da se najvecji kritiki privat veselo druzijo vsepovprek
proofreader
27. 06. 2020 14.03
+9
V Zrćah so tudi drugi virusi, ne samo korona.
brezcasni
27. 06. 2020 13.13
+9
vse je v redu dokler sam plačaš za svoje grehe in nisi potem na grbi vseh...torej ja tudi v Zrče a če se slučajno zgodi korona virus,ne jokat pač pa glavo gor in tako kot se plača dopust,zabava,plačat tudi karanteno in pozabit na nadomestilo......
Ost1234
27. 06. 2020 10.58
+13
Šalca kofeta - 3 KN, pivo 5 KN, CORONA GRATIS !
hotchilipoper
27. 06. 2020 10.41
+12
V zrčah se bodo okužili s čim drugim
Uporabnik757196
27. 06. 2020 10.40
+11
Okkk in kaj še čakamo z zaprtjem meje? Rešujmo svoje ljudi in svoj turizem, Slovenci bodo pa tudi zmogli eno sezono brez!
EEgon
27. 06. 2020 10.36
+26
V zrčas se zopet obeta Klobasa zabava, 90% fantov, 5% trabsvestitov in 5% deklet, ki si gredo dvigniti ego. Uživajte.
ho?emVšolo
27. 06. 2020 10.29
+12
To kar sem včeraj napisal. Čarterje za mladino iz Anglije za Pag (Zrče).
ho?emVšolo
27. 06. 2020 10.29
+19
Driskaprtiska
27. 06. 2020 10.06
+41
Hrvati so spet tiho ko bo konec sezone pa spet udri po Janezu
lusma00
27. 06. 2020 09.51
+42
Sem skoraj preprican da bojo hrvatje prikrivali st. okuzenih ker ce mi zapremo meje z njimi so propadli do konca
Migrant
27. 06. 2020 14.28
+2
Končno realen in resničen komentar...Hrvati lažejo o obolelih in o lokaciji obolelih.......
matdej
27. 06. 2020 09.42
+29
Ce bo to se tako nadaljevalo,s temi okuzbami,potem bomo slej ko prej ponovno zaprti vsi cez poletje...
alexaf
27. 06. 2020 09.40
+6
Zdaj mi pa povej a pol slovencev gre v Italijo al Hrvaško? In par miljon avstrijcev, čehov, slovakov ko gre čez Slovenijo do Hrvaške. Enim res manjkajo možgani.
lusma00
27. 06. 2020 09.30
+25
Meje s hr zapreti in konec...mi od hrvatov nimamo nic lahko imamo pa veliko skode...edino ce se ni janez spet kaj na skrivaj dogovarjal
vinogradnik33
27. 06. 2020 09.26
+26
Na Hrvaškem , je " uradno " samo preko 50 nanovo okuženih in še to ne na turističnih destinacijah , potem pa se zagovorijo , da so okužene zabeležili na Reki , v Zadru in Splitu . Tem "uradnim "PODATKOM NE VERJAMEM , KER JE ZNANO , DA NA HRVAŠKEM TESTIRAJO VELIKO MANJ KOT PRI NAS , KER JE VOLILNO LETO IN KER BI BREZ TURISTOV HRVAŠKA PROPADLA !
na22mor
27. 06. 2020 09.00
+42
a niso to sedaj že približno takšne razmere, ki jih naš vrhovni vodja očita Šarcu, da bi moral vse dol zapret, na Kitajskem spet sranje, v italiji veliko več dnevno okuženih kot v času Šarca, da o ZDA, Braziliji,S makedoniji,Bosni,Hrvaški,Srbiji sploh ne govorim no junak zdaj se pa pokaži in s ponedeljkom zapri vse dol kot učiš Šarca kaj bi moral naredit, uvedi zopet maske in rokavice kajti razmere so veliko veliko hujše kot v času Šarčeve vlade. Zapri hotele,,vrtce, gostilne in še posebaj na cerkve ne pozabi ajde junak iz NIJZ. res pa je da za maske ni straha te še kar prihajajo pa jih imamo že tako za par let dovolj vsaj tistih, ki so sicer slabše kvalitete in za zdravstvo neuporabne ampak v sili je hudič še muhe jedu
ahim1225
27. 06. 2020 09.25
-8
Šarca si pelji domov, pa boš spoznal njegove "vrline", Serpentinšek ni sposoben povedati niti enega štosa!
Shisui
27. 06. 2020 09.26
+5
Takrat so govorili o 3% smrtnosti obolelih, danes o 0.1-0.2%. Čisto isto ravno ni.
NB777
27. 06. 2020 08.45
+27
"Karte za BSH Island Festival v klubu Noa se dobro prodajajo. Prihajajo zabave željni Nizozemci in Belgijci" Seveda saj Nizozemci in Belgijci niso nori da bi kaj takega organizirali na svojem terenu...
Mali medo
27. 06. 2020 08.38
+31
po ta novem se gremo švedski model
NotMe
27. 06. 2020 08.36
+29
Zakaj naj bi mladi ne mogli upoštevat distance? Lahko vozijo kolo, avto, lahko si kupijo hišo ali nosijo orožje v vojski, ne znajo se pa držat narazen? Mulcem pobrat osebne in v delovno brigado, meter in pol narazen kopat jarek.