Korona

V Rusiji in Ukrajini najvišje število dnevnih okužb z novim koronavirusom doslej

Moskva / New York / Seul, 26. 11. 2020 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun, N.P.
Komentarji
3

V Rusiji so v zadnjem dnevu zabeležili skoraj 25.500 novih okužb z novim koronavirusom in 524 smrti zaradi covida-19, kar je drugi rekord v zadnjem tednu dni. Tudi v Ukrajini so v zadnjih 24 urah zabeležili največ novih okužb od začetka pandemije, in sicer več kot 15.300. Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v nagovoru Američanom pred današnjim zahvalnim dnem sodržavljane pozval, naj poskrbijo za varnost sebe in svojih bližnjih, ko se bodo udeleževali prazničnih pojedin. Na Madžarskem pa, kljub vse višjim številkam, ne načrtujejo uvajati dodatnih omejevalnih ukrepov.

ZDA so v sredo v zadnjih 24 urah potrdile več kot 2400 smrti zaradi covida-19, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Biden je ponovno opozoril, da bo boj proti pandemiji covida-19 njegova prva prioriteta, ko bo januarja prevzel predsedniški mandat. "Verjamem, da si od svojega predsednika vedno zaslužite resnico. Upočasniti moramo ta virus. To dolgujemo zdravnikom in medicinskim sestram ter vsem delavcem v prvih vrstah," je dejal. Američane je pozval, naj nosijo maske ter se izogibajo velikih prazničnih zborovanj. "Vem, da zmoremo in bomo premagali ta virus. Življenje se bo vrnilo v običajne tirnice. Obljubim vam. To se bo zgodilo. To ne bo trajalo večno," je še dodal Biden. Hkrati je Američane posvaril, da jih pred tem čaka dolga in težka zima.

Joe Biden je Američane pozval, naj se v času praznovanja zahvalnega dne držijo koronskih ukrepov.
Joe Biden je Američane pozval, naj se v času praznovanja zahvalnega dne držijo koronskih ukrepov. FOTO: Dreamstime

Čeprav okužbe z novim koronavirusom in smrti po državi naraščajo, se je več milijonov Američanov pred današnjim praznikom, zahvalnim dnem, podalo na pot k svojim družinam. Predsednik ZDA Donald Trump bo s soprogo Melanio in družino zahvalni dan praznoval v Beli hiši. Biden in novoizvoljena podpredsednica ZDA Kamala Harris bosta prav tako praznovala v krogu družine.

V ZDA so v sredo v zadnjih 24 urah potrdili 2439 smrti zaradi covida-19, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Covid-19 je v ZDA doslej skupno zahteval 262.222 smrti. V ZDA so v sredo potrdili tudi skoraj 200.000 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Skupno doslej 12.772.653 okužb.

Vučić: 'Danes je najtežji dan za Srbijo in vsak naslednji dan v prihodnjem obdobju bo najtežji'

V Srbiji so v zadnjih 24 urah znova potrdili največ okužb in smrti zaradi covida-19. Po 21.569 testih so potrdili 7606 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 51 bolnikov. 

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je današnji dan označil za najtežji dan za Srbijo med epidemijo. "Danes je najtežji dan za Srbijo in vsak naslednji dan v prihodnjem obdobju bo najtežji," je dejal Vučić, ki je že dopoldne napovedal, da bodo potrdili največ smrtnih žrtev covida-19.

Razmere v bolnišnicah je označil kot izredno težke. "Ko na pregled vsak dan sprejmete 10.000 ljudi, od katerih jih morate tisoč namestiti v bolnišnice, a nimate niti ene proste postelje, potem je jasno, kakšne so razmere," je dejal. Ljudi je pozval k disciplini in odgovornosti, saj se bodo v nasprotnem primeru približevali katastrofalnemu scenariju.

Epidemiolog Predrag Kon je povedal, da so zdravstveni strokovnjaki v kriznem štabu za boj proti covidu-19 20. novembra predlagali zaprtje vseh neživilskih trgovin in storitev ob 17. uri, kar pa ni bilo sprejeto. V torek so sicer v Srbiji uvedli dodatne ukrepe, za katere pa je ocenil, da so zapozneli.

Vlada je zaradi poslabšanja razmer danes sprejela nove ukrepe. Od ponedeljka do 21. decembra, ko se bodo začele štiritedenske zimske počitnice, bo pouk za učence od petega do osmega razreda osnovne šole in dijake potekal na daljavo.

Skrajšanje delovnika restavracij, lokalov, barov do 18. ure in trgovin do 21. ure je vlada podaljšala do 15. decembra.

V zadnjih tednih so v Južni Koreji beležili med 100 in 300 novimi okužbami dnevno

Žarišča novih okužb so večinoma pisarne, šole, telovadnice in zasebna druženja na širšem območju prestolnice Seul, je sporočila južnokorejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni. O novih okužbah poročajo tudi iz vojske, med drugim naj bi se okužilo tudi več deset novincev, zaradi česar je obrambno ministrstvo tarča pozivov, naj okrepi ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

"Zdaj so razmere takšne, da lahko virus izbruhne kjerkoli," je dejal minister za zdravje Park Neung-hoo.

Vlada je v prizadevanjih za zajezitev pandemije ta teden poostrila ukrepe v Seulu in okoliških regijah. Med drugim so zaprli nočne klube in bare, število udeležencev porok in pogrebov pa so omejili na sto. V kavarnah je mogoč le osebni prevzem, restavracije se morajo zapreti najkasneje ob 21. uri, kasneje pa je dovoljena le še dostava hrane. V Južni Koreji so doslej zabeležili več kot 32.000 okužb z novim koronavirusom.

V Rusiji in Ukrajini številke še vedno rastejo

Rusija je že drugič v manj kot enem tednu zabeležila najvišje dnevno število okužb in smrti zaradi koronavirusa, poroča tiskovna agencija AFP. Zdravstveni uradniki so v zadnjem dnevu poročali o 25.487 novih okužbah z novih koronavirusom. Rusija skupno šteje 2.187.990 primerov, kar je peto najvišje število na svetu. Tudi v Ukrajini so v zadnjih 24 urah zabeležili največ novih okužb od začetka pandemije, in sicer več kot 15.300.

Kot je danes preko Facebooka še sporočil ukrajinski minister za zdravje Maksim Stepanov, je med novookuženimi 659 otrok in 606 zdravstvenih delavcev. Skupno so v Ukrajini doslej potrdili več kot 677.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, covidu-19 pa je podleglo več kot 11.700 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Zdravstvene oblasti iz Rusije poročale o 524 smrtnih primerih, kar je skupno število umrlih zvišalo na 38.062. To je že drugič od sobote, da je država zabeležila tako visoko smrtnost. V zadnjem dnevu so največ novih okužb zabeležili v Moskvi, 6075. Sicer pa je drugi val pandemije huje prizadel revnejše ruske regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da je trenutno v Rusiji več kot milijon aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od tega se več kot 200.000 bolnikov s covidom-19 zdravi v bolnišnicah, več kot 780.000 pa jih bolezen preboleva doma, poroča Tass.

Kljub rasti številk, ki jo je predsednik Vladimir Putin prejšnji teden označil za "alarmanto", pa Rusija ni uvedla ustavitve javnega življenja, kot so jih nekatere države v Evropi. Oblasti so v številnih regihaj zahtevale nošenje mask v javnih prostorih in omejili število zaposlenih v pisarnah, vendar pa tako strogih ukrepov in pozivov, da naj ostanejo doma, kot so jih imeli spomladi, ni.

Moskovski župan Sergej Sobjanin pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil, da so prepoved odhoda od doma za starejše od 65 let in kronične bolnike podaljšali do 15. januarja, podjetjem pa so priporočili, naj vsaj 30 odstotkov njihovih zaposlenih dela od doma. Sobjanin je še napovedal, da bodo Moskovčani silvestrovo letos lahko praznovali le v družinskem krogu.

Moskva upa, da bodo pandemijo spravili pod nadzor s cepivi ruske proizvodnje. Doslej je Rusija registrirala dve cepivi, Sputnik V in EpiVacCorona.

Številke v Rusiji rastejo, ukrepi pa so precej blagi.
Številke v Rusiji rastejo, ukrepi pa so precej blagi. FOTO: Dreamstime

Na Madžarskem 115 smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

Na Madžarskem so v minulem dnevu zabeležili 115 novih smrti zaradi covida-19. Šlo je večinoma za starejše bolnike s pridruženimi boleznimi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Poleg tega so v minulem dnevu na Madžarskem zabeležili 6360 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so doslej v vzhodni slovenski sosedi od začetka pandemije v marcu zabeležili 192.047 primerov okužbe. Covid-19 je na Madžarskem zahteval življenja 4229 ljudi.

V državi imajo trenutno 138.200 aktivnih primerov. V bolnišnicah je 7537 bolnikov s covidom-19, od tega 640 na ventilatorjih. Madžarskim bolnišnicam so na pomoč priskočili tudi vojaki. Po podatkih obrambnega ministrstva pri varovanju, logistiki in tudi administrativnih zadevah v 93 bolnišnicah po državi sodeluje skupaj 1100 vojakov. To je še enkrat več kot med prvim valom spomladi.

Vojska v večjem številu tudi pomaga policiji pri patruljiranju na ulicah in nadzoru spoštovanja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, tudi policijske ure. Prav tako izvajajo naloge varovanja skupno 22 vladnih in diplomatskih stavb, še navaja MTI. Madžarska sicer kljub vse višjim številkam, ki kažejo širjenje novega koronavirusa, ne načrtuje uvajanja dodatnih ukrepov, je danes sporočil vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas. Visoko število okužb je po njegovih besedah tudi posledica večjega števila testiranj za novi koronavirus.

Je pa Madžarska do 1. februarja prihodnje leto podaljšala zaprtje meje zaradi pandemije. Strožji režim na meji bi se iztekel 1. decembra, a so ga podaljšali za dva meseca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Madžarska je 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno.

Gulyas je povedal tudi, da se Madžarska o nakupu cepiva proti covidu-19 pogovarja z Rusijo, Kitajsko in Izraelom. Dejal je še, da bo cepljenje proti covidu-19 na Madžarskem, ko bo cepivo na voljo, prostovoljno in brezplačno.

Na Madžarskem imajo trenutno 138.200 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.
Na Madžarskem imajo trenutno 138.200 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: AP

V Izraelu znova več kot tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu

V minulih 24 urah so potrdili 1069 novih okužb, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdilo ministrstvo za zdravje. Nazadnje so več kot tisoč okužb z novim koronavirusom v Izraelu potrdili 21. oktobra, ko so jih zabeležili 1172. Porast potrjenih primerov okužbe sovpada s povečanjem števila testov. V preteklem dnevu je bilo opravljenih nekaj manj kot 60.000 testov, pozitivnih pa jih je bilo 1,8 odstotka, podobno kot v prejšnjih dneh.

Izrael, ki ima devet milijonov prebivalcev, je bil spomladi razmeroma uspešen pri omejevanju širjenja epidemije covida-19, deloma tudi zaradi strogih vladnih ukrepov, ki so jih uvedli zgodaj ob izbruhu pandemije, poroča dpa. Število okužb se je poleti, ko so omejitve rahljali, hitro začelo povečevati. Izraelska vlada je nato sredi septembra uvedla drugo zaprtje, sredi oktobra pa je ukrepe začela znova sproščati.

Po podatkih Worldometra so doslej v Izraelu potrdili 332.317 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2826 covidnih bolnikov.

V Nemčiji so se dogovorili za dodatne ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila upanje, da bo prihod prvih cepiv v prihodnjih tednih pomagal spremeniti pandemijo. "Veliko indicev je, da nam bo leto 2021 prineslo olajšanje," je dejala.

V sedemurnem videoklicu s predstavniki zveznih dežel in državnih uradnikov so se dogovorili tudi o številnih novih omejitvah.

Te vključujejo omejitev zasebnih srečanj na pet ljudi iz največ dveh gospodinjstev, kar ne zajema otrok, mlajših od 14 let. Kot je že pred dnevi napovedala, pa bo samo v prazničnem obdobju to število izjemoma omejeno na 10 oseb. Tradicionalni silvestrski ognjemet odsvetujejo in ga na nekaterih ulicah in trgih v celoti prepovedujejo. Vse podjetnike bodo spodbujali, da naj zaposleni med 23. decembrom in 1. januarjem delajo od doma. Maske bodo obvezne tudi pred trgovinami, na parkiriščih in v večini srednjih šol. Število kupcev v večjih trgovinah bo omejeno oz. se bo njihovo število zmanjšalo. Vlada pa načrtuje tudi približno 17 milijard evrov dodatne pomoči za podjetja, ki jih je epidemija tako prizadela, da so morala svoje dejavnosti prekiniti. Nov sveženj prihaja po novembrskih 15 milijardah evrov, ki so jih zagotovile zvezne oblasti.

Nemčija, v kateri živi 83 milijonov ljudi, je bila v prvi fazi pandemije zaslužna za razmeroma dobre rezultate. Še vedno pa tudi ima nižjo stopnjo smrtnosti kot nekatere druge evropske države. Nemčija je od začetka pandemije poročala o 961.320 primerih okužb z novim koronavirusom, vključno s 14.771 smrtnimi primeri.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
26. 11. 2020 14.01
+1
Kakšno je stanje v Belorusiji?
rožarica
26. 11. 2020 08.54
-1
Čudno no, sedaj, ko je bil Biden izvoljen, bi pa morala številka drastično upasti, kajne 24 ur?????
puspan
26. 11. 2020 13.56
Vse kaže, da tista Putinova pogruntacija deluje ravno v nasprotni smeri.