Korona

V ZDA nov dnevni rekord okužb s koronavirusom

New York, 10. 07. 2020 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Okužbe z novim koronavirusom so v ZDA v četrtek naraščale v 41 od 50 zveznih držav. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v državi potrdili že skupno 3,1 milijona primerov okužbe, zaradi covid-19 je umrlo 133.195 ljudi. V četrtek so potrdili rekordnih 65.500 novih okužb, umrlo je še 900 bolnikov.

Okužbe naraščajo predvsem na jugu in zahodu ZDA, kjer so maja prvi začeli odpravljati ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Kalifornija ima zdaj le še nekaj več kot 100.000 okužb manj kot New York (399.500 okužb), kjer se je epidemija umirila. Za Kalifornijo (skupno 298.000 okužb) pa so okužbe najbolj narasle v Teksasu (233.700) in na Floridi (232.700). Najbolj naraščajo v Arizoni, ki ima od omenjenih držav najmanjše število prebivalcev, vendar pa že 113.000 okužb in več kot 2000 mrtvih.

Guvernerji zveznih držav tam, kjer tega do zdaj še niso storili, prebivalcem odrejajo nošenje zaščitnih mask v javnosti. Od petka bo to obvezno tudi v Kentuckyju, kjer so do zdaj našteli le 18.000 primerov okužbe in 612 smrti. V Arizoni so v četrtek potrdili 75 smrti zaradi covid-19, v bolnišnicah je 3437 ljudi, od tega 575 na ventilatorjih.

V večjem delu Teksasa so ustavili izbrane operacije, potem ko se je število smrtnih žrtev covid-19 povzpelo na trimestno številko. Guverner Greg Abbott je v četrtek razširil ustavitev operacij, ki niso nujno potrebne na dodatnih sto okrožij in dramatično razširil obseg odredbe, ki je sprva ciljala le na težko prizadeta območja okoli Houstona v Dallasu, Austin in San Antonio.

Nevada načrtuje zapiranje barov v okrožjih z naraščajočim številom primerov koronavirusa.
Nevada načrtuje zapiranje barov v okrožjih z naraščajočim številom primerov koronavirusa. FOTO: AP

Florida je ena redkih držav, ki ne objavlja števila hospitaliziranih bolnikov, vendar pa je več kot 50 bolnišnic priznalo, da imajo že zapolnjene kapacitete za intenzivno nego. V četrtek so na Floridi prijavili 120 smrti, kar je največja dnevna rast do zdaj, skupaj pa je umrlo že več kot 4000 ljudi.

Primeri okužb in smrti opazno naraščajo med drugim v Georgii in Južni Karolini. V New Yorku, kjer je umrlo 32.283 ljudi, pa so ob 65.564 testih v četrtek potrdili le 584 okužb, umrlo pa je osem ljudi.

V San Quentinu umrlo sedem zapornikov s koronavirusom, še več sto pa jih umira v ameriških ječah in zaporih

Guverner Kalifornije Gavin Newsom se spopada z vse večjim pritiskom, naj izpusti zapornike, saj pazniki ne morejo preprečiti izbruha koronavirusa v državnih zaporih. Izbruh koronavirusa v zaporu San Quentin, kjer so poročali o več kot polovici primerov okuženih s covid-19 v državnih zaporih, je po poročanju kalifornijskega oddelka za popravke in rehabilitacijo terjal življenje najmanj sedmih zaprtih oseb. "Neverjetno frustrirajoče je, da smo imeli eno osebo, ki je sprejela odločitev, da bo nekaj bolnikov iz zapora Chino premestila v San Quentin," je v četrtek dejal Newsom na novinarski konferenci. "Ta odločitev je ustvarila verigo dogodkov, s katerimi se zdaj spoprijemamo in ukvarjamo."

Zapor se je v prvih mesecih pandemije izognil okuženim, dokler se konec maja po premestitvi zapornikov iz kalifornijske ustanove za moške v Chinu niso začeli pojavljati primeri okužbe. V San Quentinu se je v četrtek zbralo več zagovornikov in zakonodajalcev, ki so pozvali k izpustitvi zdravstveno ranljivih in starejših pripornikov. "Kalifornija ni imela usmrtitve od leta 2006, še vedno pa je po mojih besedah ​​v zadnjih nekaj tednih covid-19 usmrtil šest ljudi," je dejal Adnan Khan, izvršni direktor Re: Store Justice, zagovorniške skupine za reformo kazenskega pravosodja.

Oblasti v Kaliforniji zaradi pandemije že od marca izpuščajo zapornike, ki so blizu zaključka kazni. V San Quentinu so zaradi hitrih in naravnih izpustov izpustili več kot 500 pripornikov. Popravne ustanove po vsej državi so postale največje žarišče za virus v preteklih mesecih in San Quentin je šele najnovejši, poroča CNN.

Trump kljub naraščanju okužb za konvencijo

Naraščanje okužb je začelo skrbeti tudi republikance, ki jih je do zdaj predvsem zanimalo okrevanje ekonomije. Vse manj je navdušenja za idejo predsednika ZDA Donalda Trumpa o izvedbi glavnega dela nacionalne predvolilne konvencije konec avgusta v Jacksonvillu na Floridi, potem ko mu je Severna Karolina odrekla zagotovilo, da bo lahko ob prejemu predsedniške nominacije napolnil dvorano.

Trump je sklepni del konvencije nato preselil na Florido, vendar zdaj resno razmišlja o pobudi, da bi vse skupaj potekalo raje na prostem. Že najmanj pet republikanskih zveznih senatorjev je zagotovilo, da jih na konvencijo ne bo, odsvetujejo jo zdravniki in duhovniki, nekaj prebivalcev Jacksonvilla, med njimi lastniki lokalov, pa so vložili tožbo proti konvenciji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je v sredo zagotovila, da je vse v redu, priprave potekajo v skladu z načrti, Trump pa se veseli udeležbe na konvenciji, ki bo povsem varna. Demokrati so že pred tedni sporočili, da bo njihova konvencija v Wisconsinu skoraj v celoti virtualna.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Hongkong zapira vrtce in šole

V Hongkongu bodo zaradi novega izbruha koronavirusa znova zaprli vrtce in šole. Poletne počitnice se bodo tako tam začele že v ponedeljek, teden prej, kot je bilo načrtovano. V mestu so sicer v četrtek potrdili 34 novih okužb, največ doslej v enem dnevu. Med ukrepi, ki naj bi pomagali zajeziti nov izbruh koronavirusa, so poleg zaprtja vrtcev in šol tudi strožja pravila glede ohranjanja medsebojne razdalje in vzdrževanja higienskih standardov v barih, restavracijah in fitnes studiih.

Posebno kitajsko upravno območje Hongkong z več kot sedmimi milijoni prebivalcev je sicer doslej veljalo za izredno uspešnega v boju proti koronavirusu. Od januarja so tam zabeležili skupno 1366 okužb in sedem smrti, pred novim izbruhom pa v obdobju kar treh tednov niso potrdili nobene nove okužbe.

V Siriji prvi primer, v Romuniji največ v enem dnevu od začetka epidemije

V Romuniji so v četrtek potrdili 614 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. V državi s približno 20 milijoni prebivalcev so doslej potrdili 30.789 okužb, za covidom-19 je umrlo 1.834 ljudi.

Medtem pa so na severozahodu Sirije v četrtek potrdili prvi primer okužbe, s čimer so znova oživela opozorila pred katastrofo, ki bi lahko sledila, če bi pandemija dosegla begunska taborišča.

Vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v turškem mestu Gaziantep Mahmoud Daher je dejal, da so okužbo potrdili pri sirskem zdravniku, ki je zaposlen v bolnišnici v mestu Bab al-Hawa na sirsko-turški meji. Zaradi suma, da je zbolel za covidom-19, so ga testirali, test je bil pozitiven. Bolnišnico so zaprli, vsi, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, pa so v izolaciji.

V Siriji so na območjih, ki so pod nadzorom vladnih sil, doslej zabeležili 372 primerov novega koronavirusa, zaradi covida-19 je umrlo 14 ljudi. Na severovzhodu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih sil, pa so zabeležili šest okužb in eno smrtno žrtev.

V Avstraliji pa so doslej zabeležili več kot 9000 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 106 ljudi. V Viktoriji so v zadnjih 24 urah potrdili 288 novih primerov okužb, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je sporočil premier te zvezne države Daniel Andrews. Veliko povečanje števila okužb oblasti pripisujejo rekordnemu številu testiranj. Kot je dejal Andrews, so v preteklih 24 urah testirali več kot 30.000 ljudi.

Medtem ko se epidemiološke razmere v Melbournu in zvezni državi Viktoriji poslabšujejo, pa so v zvezni državi Queensland na severovzhodu Avstralije po več kot treh mesecih znova odprli meje za prebivalce drugih zveznih držav, razen Viktorije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
10. 07. 2020 13.47
+3
treba izolirat zda!
Cuti 89
10. 07. 2020 13.00
+6
Zato pa hocejo bazo na luni do leta 2030 ker na zemlji bo kaooos
devlon
10. 07. 2020 12.59
+0
očitno virus res slabi. samo o okužbah je govora, o armagedonskem številu mrtvih pa niti ne več.. al pa to ni več tako pomembno
dannyer
10. 07. 2020 12.20
+0
Za to so krivi ti kao protesti in nihče drug. Poleg tega je treba razumeti delovanje zda. najprej župan pol governer in šele nato zvezna vlada. Tukaj gre za odgovornost governerjev. in šibkih županov ,ki so dovolili ulico radikalcev ki rušijo spomenike celo od ljudi ki so se borili proti sužnjev . prepovedali so unkel bens in uspešno TP poslovnico na omaki vidi se kdo je v resnici rasist. vidi se kako mediji to delajo k oje tp voznik na avtocesti ponesreči zbil te kekce mediji prekrivajo kdo je in so klicali white supremecy.
nikhrast
11. 07. 2020 15.44
+0
Sure, protesti so krivi, ta mladina samo nori po plažah, barih... z flašo piva v roki, skakajo ob rap muziki, za ostalo se ne zanimajo. Uncle Ben, Aunt Jemima... jih ne zanimajo.
mikpiki191
10. 07. 2020 12.19
+7
Trampiču je za te številke vseeno ,samo da on gospodarstvo kolko se da dalje čim prej zalaufa
hrvat_Ante
10. 07. 2020 12.10
+11
Sami facebook zdravniki s komaj izdelano osnovno solo.
Generacija56
10. 07. 2020 11.59
+14
Saj to še zdaleč ni vse. Prihaja bolj smrten virus iz Kazahstanskega laboratorija, v ameriški lasti. Virusi, izdelani v njihovih laboratorijih pa najbolj tolčejo prav njih, ker od družbenega, do zdravstvenega sistema, nimajo ničesar, s čim bi se lahko ubranili. Kitajci lahko zaprejo področje s sto milijoni prebivalcev, zaustavijo vsako gibanje, američani pisniti ne smejo, ker ima narod orožje...
Heretik1
10. 07. 2020 11.53
+2
Niti malo sočutja nimam za Američane! Prav privoščim jim!
kure bedne
10. 07. 2020 11.32
-4
Tolk se nabija o umrlih od korone, statistika pa pokaže, da je v enakem obdobju lani umrlo več ljudi kot letos. Ja ta korona je res nekaj posebnega.
1984-
10. 07. 2020 11.35
+17
kakšna statistika? misliš te nebuloze, ki se širijo po FB?
Krematorij666
10. 07. 2020 11.48
+12
Tudi če je res kaj na tem se s povečano higieno, distanco in ostalim zmanjšujejo tudi druge okužbe.
hotchilipoper
10. 07. 2020 11.26
+2
Zgleda,da pred krono sploh ni nobeden umrl
nnnnnnnnnnn
10. 07. 2020 11.24
-2
600.000 testiranj na dan naredijo
rrr123
10. 07. 2020 10.27
+12
Ja Trump še ni fasal:D
Apostol1
10. 07. 2020 10.15
+13
Dokler bo Trump , bo America first
nikhrast
10. 07. 2020 15.41
-1
To pa res, prvi so po okužbah, mrtvih..., on pa da je vse skupaj zarota.
Ježek JEBE POP SMRADE
10. 07. 2020 10.06
-16
Umrlivost v USA najmanjša do sedaj ... in največ testiranj na svetu - 500.000 na dan ... vse je OK ...
nikhrast
10. 07. 2020 15.43
+0
Za naivnega Trumpa in njegove primitivne fanatike pa vse v redu.
jutri_pa_res
10. 07. 2020 10.00
-9
Če je v resnici število okužb (asimptomatskih) 10 x večje od potrjenih, bodo v enem letu prekuženi in ven iz tega sranja in omejitev življenja. Evropa z nami vred pa izgleda še dolgo ne.
Krematorij666
10. 07. 2020 10.22
+41
Prekuženi? Ne vem no, protitelesa ostanejo kao max. 6 mesecev v telesu in ne pomagajo pri mutirani verziji virusa. Po tej logiki bi gripa ze davno izginila.
jutri_pa_res
10. 07. 2020 10.38
+15
Če okužba ne zagotavlja imunosti, je ne more niti cepivo. Kako torej živeti naprej?
Krematorij666
10. 07. 2020 11.23
+15
Cepivo proti gripi vsako leto spreminjano, ker se spreminja tudi virus. Torwj ce si jo prebolel nisi imun, ker je naslednji virus drugqčen.
hotchilipoper
10. 07. 2020 09.49
+14
Naj ustavijo letaski promet,pa bo takoj bolje
1model
10. 07. 2020 09.49
+10
A kdo ve kako je Severni Koreji. Graf kaže na:1okužen Bum , 1 okužen Bum.
SmiselZivljenja
10. 07. 2020 10.25
+0
Sosed Sosedov
10. 07. 2020 09.45
+17
jasminb81
10. 07. 2020 09.43
+39
Ja in....pač pokazala se je prava slika Amerike...pač so bedni....oni delajo nemire po svetu s svojo kao demokracijo, koronca pa svojo....prej ali slej se vse zgliha...al kk že pravjo
Kaja34
10. 07. 2020 09.36
+51
A ni ZDA pokupila vse zaloge zdravila proti koroni?